Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa  (Luettu 16164 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« : Marraskuu 07, 2011, 23:46:30 ip »

No Tosin tuo maidon vaahdottaminen on kovasti makuasia. Sen trendikkyydestä saadaan kiittää osaksi Starbucksia ja sen kilpailijoita. Niiden ansiostahan tämä "amerikkalainen latte" on levinnyt pitkin maapalloa. Eihän "oikeaan" Italialaiseen latteen ole vaahtoa sotkettu, kuumaan maitoon se on tehty. Aivan kuten Cafe con Leche, Galao, Cafe au Lait, jne.
                   
Tässä on käynyt vähän samalla tavalla kuin pizzan kanssa. Amerikkalaistyyppinen "pitsa" on valloittanut maailman ja "oikea" italialainen pizza katsoo vieressä huuli pyöreänä ja kysyy "mikä toi on"?

Aika sujuvasti sivuutat sen, että sopivalla tavalla vaahdotettu maito saattaa tuottaa (monenkin mielestä) paremman juoman kuin se mikrossa lämmitetty. Toki automaatin tuote voi jättää toivomisen varaa. Ja miksi ihmeessä jotain italialaista tuotosta pitäisi pitää jonain ideaalina? Siinä kahvimaailmassa jota moni seuraa ja harrastaa on lähtökohdat toiset jo raaka-aineista alkaen.

Italialaisilta tuli idea, Starbucksilta tuli idea, jne. Tämän jälkeen kahvimaailma on mennyt jo ajat sitten eteenpäin. Ja tämä saattaa tulla yllätyksenä: muutosta on synnyttänyt halu saada aikaan jotain parempaa...
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #1 : Marraskuu 08, 2011, 12:51:14 ip »

Aika sujuvasti sivuutat sen, että sopivalla tavalla vaahdotettu maito saattaa tuottaa (monenkin mielestä) paremman juoman kuin se mikrossa lämmitetty. Toki automaatin tuote voi jättää toivomisen varaa. Ja miksi ihmeessä jotain italialaista tuotosta pitäisi pitää jonain ideaalina? Siinä kahvimaailmassa jota moni seuraa ja harrastaa on lähtökohdat toiset jo raaka-aineista alkaen.

Italialaisilta tuli idea, Starbucksilta tuli idea, jne. Tämän jälkeen kahvimaailma on mennyt jo ajat sitten eteenpäin. Ja tämä saattaa tulla yllätyksenä: muutosta on synnyttänyt halu saada aikaan jotain parempaa...

Olet ehdottomasti oikeassa. Joidenkin mielestä maitovaahto tuottaa paremman juoman - ja joidenkin mielestä ei. Siksi käytin ilmaisua "maidon vaahdottaminen on kovasti makuasia". Tämä tuskin aiheuttaa mitään kovin suurta erimielisyyttä?

Mitä Italialaisiin tuotoksiin tulee, olen useasti kertonut, että en pidä italialaisesta kahvista. En myöskään syö pizzaa, en kumpaakaan variaatiota.  Suuri osa palstan vakkareista käyttää italialaista konetta, italialaiseen tapaan paahdettuja papuja ja italialaista valmistusmenetelmää. Italialaisen espresson "virallista" saittia siteerataan, sieltä kurkistellaan uuttoaikoja ja -lämpötiloja. Saamme lukea hyvin kirjoitettuja matkaraportteja Italian kahviloista, jne. Kyllä sillä Italialla siinä mielessä on merkitystä. Vähän samaan tapaan, kuin me pidämme itseämme saunan tai jopa Talvisodan ehdottomina auktoriteetteina.

Mutta kyse on myös jonkin tuotteen muuttumisesta, kuten sinä aivan oikein kerroit. Tosin tässäkin on kyse yhtä paljon ideologiasta, kuin itse tuotteesta. Puhutaanko silloin tuotteen "kehittymisestä" vai "kaupallistumisesta" ja "keskinkertaistumisesta", kuten joku elitisti voisi sanoa. On ihmisiä, joille aitous on itseisarvo. On ryhmiä, joille helppous ja mukavuus ovat tärkeimpiä. Monille tuotteen myyntituottojen kasvu on tärkeintä. Hyvät vuosikerta Bordeauxit eivät ole kaikkien mieleen. Olen itse kuullut, miten Alkosta on kysytty punaviiniä, joka "ei olisi hapanta eikä karvasta"!  Tänäänhän markkinat ovat pullollaan punaviinejä, jotka eivät ole happamia eivätkä karvaita. Onko kyseessä "tuotteen kehittyminen" vai onko kyseessä uusi tuote, joka on tehty "keskiluokkaiselle massalle, joka ei ymmärrä punaviinistä mitään"? Onko tämä "syntynyt halusta saada aikaan jotain parempaa"? Vai tuottajien halusta saada ylituotantonsa paremmin myydyksi laajentamalla markkinoita?. Onko Starbucksin vaahtolatte kehitetty, jotta "saataisiin aikaan jotain parempaa" vai siksi, että saataisiin kahviloille mahdollisimman "helppo" juoma, joka myisi mahdollisimman paljon? No, onko väärin tykätä tällaisesta juomasta? Ei tietenkään, eikä sellaisen juoja ole yhtään huonompi tai parempi ihminen kuin kukaan muukaan. Joskus tosin harmittaa, kun näitä amerikkalaisia latteja markkinoidaan aitoina italialaisina latteina, lehdissä annetaan vaahdotusohjeita aitoa italialaista lattea varten, jne. - siis sikäli sääli, että terminologiat menevät sekaisin. Olisin itse hyvin tyytyväinen, jos perustermistö pidettäisiin jotenkin kuosissa. No, onhan termillä "sauna" kovin monta merkitystä, joista suurinta osaa me emme hyväksyisi...


Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #2 : Marraskuu 15, 2011, 22:37:42 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
On ihmisiä, joille aitous on itseisarvo.

Aitous on kyllä ihan älyttömän hankala itseisarvo. Siksi sitä kohtaan voi olla kriittinen. Mikä on aitoa maailmassa, joka on alati muutoksen tilassa? Tämänhän veti äärimmilleen Herakleitos lausuessaan "Kaikki virtaa". Lausahdus on sikäli pätevä, ettei mikään ole itsessään pysyvää tai muuttumatonta.

Ajattelimmepa viiniä, kahvityylejä, pitsaa tai pastaa. Mihin vedetään se raja ja kuka päättää sen milloin jokin tyyli on alkuperäinen. Jonkun mielestä se voi olla modernisoitunut  maitokahvi, joiden annoskokoa kasvatetaan jatkuvasti. Jollekulle toiselle alkuperäinen on ibrik-keittely, ja kolmannelle etiopialainen seremonia.

Kaikkein hankalinta on tietynlainen kahvioppineisuus, joka saattaa muistuttaa jopa aatteellista fundamentalismia. Mutta ainahan meitä löytyy oikeaoppisuuden vaalijoita. Tosin tällä palstalla ei niitä taida pahemmin olla, vaikka joskus lausahdukset ovat aika tiukkapipoisia, mutta käsittääkseni hyvässä tarkoituksessa lausuttuja ohjeita. Siksi tämä on ainoa internet-foorumi, jonne viitsin kirjoitelle. Kiitos siitä kaikille.

Kahvin tyylit muuttuvat ja tulevat muuttumaan. Latte tarkoittaa nykyisin jotakin muuta kuin joskus aikaisemmin. Samoin on jossakin mielessä espresson laita. Nykyiset koneet paineineen ja esiuuttoinen ovat kuitenkin suhteellisen uusia. Vielä reilut puoli vuosisataa sitten kahvi oli  hyvin toisenlaista. Olenko ymmärtänyt oikein?

Samoinhan on viinin laita. Vielä sata vuotta sitten viinit olivat paljon makeampia säilyvyyden vuoksi. Kuivat ja happamat viinit ovat varsin nuori asia viini historiaan nähden. Pastakin keitettiin alun perin mahdollisimman pehmeäksi ja lusikoitiin suuhun. Al dente on minusta parempi tapa, mutta sekään ei ole alkuperäinen trendi.

Lainaus
Olisin itse hyvin tyytyväinen, jos perustermistö pidettäisiin jotenkin kuosissa.

Jep, tämä on minunkin mielestäni tarpeellista, mutta kaiketi tyylien muuttuvuus aiheuttaa käsitteiden muokkautumista. Kielikin elää ja muuttuu jatkuvasti. Itsekin tosin olen kiukutellut, kun pitsamaailmassa ei kunnioiteta enää lainkaan vanhoja klassisia nimityksiä. Lempipitsani on  "Napoletana", jossa ainakin Roomassa ja Toscanan alueella syötynä on tomaattikastikkeen lisäksi sardelleja ja kapriksia sekä mozzarellaa. Mutta Eu on rekisteröinyt aidon Napolilaisen pitsan, josta on kolme eri täyteversiota. Mikään niistä ei ole kyseinen. Jos taas tilaat Napoletanan Suomessa, saattaa kebab-pitserioissa olla tuolla nimellä ihan mitä tahansa. Napoletanan aidon virallistetun ohjeen pääsee lukemaan linkistä.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2008:040:0017:01:FI:HTML

Itselleni Napoletana on se, joka sisältää sardelleja ja kapriksia sekä mozzarellaa. Sanoipa Eu mitä tahansa. Pitsaa tilatessa tietenkin vilkaisen listasta, mitä se missäkin sisältää. Ja usein pitää tilata jotakin ihan muuta.

Muuten: Onko latella, cappucinolla tai espressolla EU.n virallistamaa määritelmää?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #3 : Marraskuu 15, 2011, 23:16:23 ip »

Kannattaa muuten kokeilla tuota yo. linkissä olevasta pitsadirektiivistä löytyvää pohjareseptiä. On erittäin hyvä. Se toimii oikein hyvin kun vaan määrät jakaa kotitaloudelle järjellisiksi.
300° uunissa ja mieluiten jokin paistokivi tepsii kyllä, vaikka varmasti tuo liki 500° puulämmitteisessä uunissa on parempi.

Kaikki muuttuu koko ajan ja alkuperäisyyden vaalinta on liki mahdotonta ja jossainmäärin tarpeetonta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #4 : Marraskuu 15, 2011, 23:26:01 ip »

Muuten: Onko latella, cappucinolla tai espressolla EU.n virallistamaa määritelmää?

En tiedä onko tämä EU:n virallistama, mutta ainakin se "pätevin", kait:

http://espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
http://espressoitaliano.org/eic_en.asp?lang=en
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: ...kuin aidossa italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #5 : Marraskuu 16, 2011, 10:15:21 ap »

Kaikki muuttuu koko ajan ja alkuperäisyyden vaalinta on liki mahdotonta ja jossainmäärin tarpeetonta.

Totta, mutta historioitsiajan näkökulmasta tarpeellista ja muunkin suhteellisuuden takia viisasta. Siis että tiedetään, millaista mikäkin on ollut missäkin vaiheessa, ja mahdollisesti alussa, huipulla ja nyt ;-)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 16, 2011, 17:39:28 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #6 : Marraskuu 16, 2011, 10:32:40 ap »

Totta, mutta historioitsiajan näkökulmasta tarpeellista ja muunkin suhteellisuuden takia viisasta. Siis että tiedetään, millaista mikäkin on ollut missäkin vaiheessa, ja mahdollisesti alussa, huipulla ja nyt ;-)

Kyllä, mutta tarkoitin pyrkimystä alkuperäiseen, en sen dokumentointia. Tuskinpa museoilla on kamalasti intressejä esim. uusiin huonekaluihin, jotka on tehty samanlaisiksi ja samalla tavalla kuin 100 v. sitten. Kiinnostus lienee enemmänkin niihin aitoihin. Replikoja käytetään vasta jos aitoa ei ole ja se on tarpeellista tiedon säilymisen ja informaation kannalta.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: ...kuin aidossa italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #7 : Marraskuu 16, 2011, 12:55:15 ip »

Kyllä, mutta tarkoitin pyrkimystä alkuperäiseen, en sen dokumentointia. Tuskinpa museoilla on kamalasti intressejä esim. uusiin huonekaluihin, jotka on tehty samanlaisiksi ja samalla tavalla kuin 100 v. sitten. Kiinnostus lienee enemmänkin niihin aitoihin. Replikoja käytetään vasta jos aitoa ei ole ja se on tarpeellista tiedon säilymisen ja informaation kannalta.

Juujuu, mutta jos päähän pälkähtää ajatus miltä maistui 50-luvulla letut, tai kahvi Veneziassa vuonna 1952, niin olisihan se kivampi maistaa, kuin katsoa vitriinistä että tommosta se oli...

...arvotamatta tuotteita sinänsä. Paikallislehdessä oli juttua neljästä italialasinuoresta opiskelemassa täällä kolmen kk jakson, sanoivat että pitsa oli outoa ja kovin erilaista, muta ei suoranaisesti pahaa, ihan syötävää ;-)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 16, 2011, 17:39:40 ip kirjoittanut OskuK »
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #8 : Marraskuu 16, 2011, 15:04:43 ip »

Haluaisin tietää jonkin lähteen tuolle Cartmanin väitteelle, että  Caffe Latte olisi alunperin tehty kuumennettuun (ei höyrytettyyn) maitoon. Vai eikö kyseistä juomaa ole perinteisesti edes tehty kahvilaympäristössä? Kyselen sen vuoksi koska kuuma höyry, jolla väkisinkin tulee maitoon jonkin verran vaahtoa, on ehdottomasti nopein ja kätevin tapa kuumentaa maito.

-Mikko-
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #9 : Marraskuu 16, 2011, 19:56:44 ip »

Haluaisin tietää jonkin lähteen tuolle Cartmanin väitteelle, että  Caffe Latte olisi alunperin tehty kuumennettuun (ei höyrytettyyn) maitoon. Vai eikö kyseistä juomaa ole perinteisesti edes tehty kahvilaympäristössä? Kyselen sen vuoksi koska kuuma höyry, jolla väkisinkin tulee maitoon jonkin verran vaahtoa, on ehdottomasti nopein ja kätevin tapa kuumentaa maito.
-Mikko-

Noh, kaikkihan sen tietävät, ainakin Italiassa latteja juoneet - elleivät ole sitten istuneet paikallisissa Starbuckseissa (jos siellä sellaisia on). Muistetaan myös, että latte tarkoittaa Italiassa maitoa, nyt puhutaan caffe lattesta.

Muistaakseni OskuK on käynyt tämän asian jo kertaalleen läpi jossain viestiketjussa. Mutta ainahan asian voi tarkistaa nykynuorten aapisesta, Wikipediasta:
"Unlike the international latte drink, the milk in the Italian original is not foamed."

Samaisen artikkelin mukaan se internationaalikin latte-versio tehdään höyryllä kuumennettuun maitoon, jolloin kupin pinnalle tupsahtaa sellainen sentin vaahtokerros. Ilmeisesti juuri Missen kuvaamalla tekniikalla tehtynä. Sitten on erikseen juoma latte macchiato, joka tehdään mikrovaahtoon.

Jos voidaan olettaa, että italialaiset ymmärtävät edes jotakin omista kahvijuomistaan, niin voi kurkistaa italialaista Wikiä. Siellä kerrotaan asiat about samoin, kuin englanninkielisessäkin Wikissä. Caffe latte tehdään maitoon, latte macchiato tehdään vaahdotettuun maitoon.
         
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #10 : Marraskuu 16, 2011, 21:19:13 ip »

eli caffelatte ei siis ole edes espressopohjainen juoma ollenkaan.(wiki)

saako italiassa siis ollenkaan "original" caffelatteja kahvilaympäristössä?
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #11 : Marraskuu 16, 2011, 21:39:07 ip »

Eli caffelatte ei siis ole edes espressopohjainen juoma ollenkaan.(wiki)

Saako italiassa siis ollenkaan "original" caffelatteja kahvilaympäristössä?

Niin, mikä on originaaal?
On selvä, että kahvilassa kaikki kahvit ovat espressopohjaisia. Vaikka haluaisit pitkän pohjoismaisen kahvin niin vettä vain lisätään...
Mitäpä muutakaan, tuskin sielä aletaan pikakahvipussejakaan aukomaan...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #12 : Marraskuu 16, 2011, 21:44:57 ip »

eli caffelatte ei siis ole edes espressopohjainen juoma ollenkaan.(wiki)

saako italiassa siis ollenkaan "original" caffelatteja kahvilaympäristössä?

Lue tarkemmin (Wiki):
"una bevanda di origine italiana composta da caffè espresso e latte, consumata frequentemente sia a casa che al bar."

Ja kuten OskuK jo sanoi, Etelä-Euroopassa tehdään kaikki kahvit espressomenetelmällä - kahviloissa siis.
     
Kirjattu

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #13 : Marraskuu 16, 2011, 21:53:53 ip »

ei lue italiaanoa.englaanin sivulta--In Italy, caffè latte is almost always prepared at home, for breakfast only. The coffee is brewed with a stovetop Moka pot and poured into a cup containing heated milk. (Unlike the international latte drink, the milk in the Italian original is not foamed.)
siinä mainitaan tuo original........

...ja sitten kahvilassa se maito kuumennetaan?mikrossa? jos sitä ei höyryttäen lämmitetä?
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: ...kuin aidossa Italialaisessa pizzeriassa
« Vastaus #14 : Marraskuu 16, 2011, 22:23:35 ip »

Lue tarkemmin (Wiki):
"una bevanda di origine italiana composta da caffè espresso e latte, consumata frequentemente sia a casa che al bar."

Ja kuten OskuK jo sanoi, Etelä-Euroopassa tehdään kaikki kahvit espressomenetelmällä - kahviloissa siis.
     

Miksi italialaiset saavat oikoa mutkia kahvilaoloissa ja käyttää espressoa mokan sijaan, ilman että tuote muuttuisi "ei originaaliksi"? ja kuten akubi jo kyselikin, niin millä se maito italialaisessa kahvilassa kuumennetaan, jos ei höyryllä?

Itse veikkaan ja siis korostan sanaa veikkaan, että tuossa wikipedian artikkelissa tarkoitetaan vaahdotetulla maidolla paksua cappuccino-vaahtoa eikä ohutta maitovaahtoa jota nykyisissä ei Italialaisissa hyvissä kahviloissa kaadetaan caffe latten pintaan.

-Mikko-
Kirjattu