Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Nakukahva roiskii  (Luettu 43299 kertaa)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #15 : Heinäkuu 04, 2007, 11:05:54 ap »

Lainaus käyttäjältä: japa

Huomaa, että ruiskimista tapahtuu vain muutamasta reiästä, ei kaikista.
Eikö ruiskimista pitäisi tapahtua kaikista, jos kyse olisi siitä, että reikiin tulee täysi paine, kun ei ole kahvia välissä sitä painetta viemässä? Tarkemmin sanottuna ruiskiminen tapahtuu sellaisista rei-istä, joissa on sopivan kokoinen/oloinen kahvinpuru. (vrt. puutarhaletku vertaus)


Tottakai niissä rei'issä olevat pienet erot (ovatko täysin "suoria", ehkä jopa ne purut, jne) vaikuttaa siihen mihin suuntaan ne ruiskut lähtevät. Eli siellä voi olla ruiskuja muuallakin, mutta niitä vain ei näe kun suunta on muun liuoksen suuntainen. Mutta tuon videosi perusteella arvelisin syyksi kyllä sitä kanavoitumista.

Lainaus käyttäjältä: japa

Onko tämä uutto ns. donitsi uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.


Kyllä tuossa aina nopeasti tullaan reunasta läpi, lisäksi vauhti on muutenkin melko hurjaa, eli tavoitteena olisi saada aikaan "rauhallinen pisaroituminen" (ks. kuva) kauttaaltaan siihen filtterin pohjaan ja sitten tuota espresson tuloa muutenkin rauhallisemmaksi. Ainakin omaan silmääni uutto vaikuttaa aivan liian "rajulta" ja epätasaiselta, varsinkin lopussa tuon "espressonoron" ympärillä tapahtuva pullistuma ei näytä hyvältä. Itse hakisin suurinpiirtein tällaista nopeutta sille uutolle (tuo ei nyt mikään malliesimerkki uutosta, ihan vain ensimmäinen video joka sattui silmään - tuossa kuitenkin ainakin alku lähtee mallikkaasti käyntiin).
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #16 : Heinäkuu 04, 2007, 11:08:17 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Oma ihanteeni uutosta on tämänkaltainen:
http://www.youtube.com/watch?v=WnCdo0s3D_0


:)  

Törmäsit näköjään lähes samanaikaisesti samaan videoon.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #17 : Heinäkuu 04, 2007, 11:14:05 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Törmäsit näköjään lähes samanaikaisesti samaan videoon.


Näköjään. :) YouTube tarjosi sitä kun katsoin japa:n videota ja näytti ihan hyvältä. Täydellinen sekään ei ole, noro alkaa elää liikaa hyvältä näyttävän alun jälkeen. Jotain pientä kanavoitumista varmaan siis tapahtuu siinä vaiheessa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #18 : Heinäkuu 04, 2007, 13:07:42 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Tuossa roiskimisasiassa tuppaan olemaan samaa mieltä. Lopullinen syy hienoille syille minustakin on reiät tukkivat kahvipurut. On maalaisjärjen vastaista että se johtuisi kanavoitumisesta... Jos vesi porautuu kakun läpi, ei se tule suihkuna vaan jossain kohden filtteriä vaan valuu läpi enemmän kahvia.


Tämä menikin ensimmäisellä lukukerralla ohi silmien.

Ei se minun mielestäni mitenkään maalaisjärjen vastaista ole. Itse siis olen ymmärtänyt (antanut itseni ymmärtää) asian niin, että kun vesi kanavoi kahvikakun läpi, syntyy suhteellisen suora yhteys kakun yläpinnan ja alapinnan (=filtterin tason) välille tuohon käytävän. Koska paine jakautuu nesteessä aika tasaisesti, niin mielestäni tästä seuraa se että tuon kanavan kohdalle filtteriin syntyy ympäröivää massaa suurempi "painekeskittymä". Tällöin vesi sitten saattaa ruikkia filtterin reiästä, mikäli olosuhteet ovat (kahvimurujen tms. takia) siihen otolliset.

Siis siinä olen kyllä samaa mieltä että sen varsinaisen ruiskauksen voi aiheuttaa kahvimuru tai muu kummallisuus filtterin reiässä, mutta tuon ilmiön perimmäinen aiheuttaja on sitten kanavoituminen/liian iso uuttopaine/ tai muuten vaan liian iso virtausnopeus filtterin reiän kohdalle. Eli jos neste saapuisi siihen filtterille ns. "optimaalisesti", ei tuollaisia ruiskauksia pitäisi tapahtua vaikka siellä se murunen olisikin vastassa.

Muokkaus: Tai tuo "painekeskittymä" on vähän huono termi. Ennemminkin kyse on siis kohdasta (=koko se kanava siihen filtterille asti) jossa paineella on mahdollisuus purkautua pois paremmin kuin muualla. Onko sitten kyse yli vai alipaineesta muuhun ympäristöön nähden? Parempi ehkä vain puhua suuremmasta virtausnopeudesta filtterin reiän kohdalle (no kai tämä sitten tarkoittaa suurempaa painetta jos siihen kohdalle virtaa ympäristöä paremmin nestettä? äh, helle tukki aivot :? .).  
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #19 : Heinäkuu 04, 2007, 13:23:31 ip »

Tuli mieleen, että kun käyttää blindina sellaista kumilätkää ja se sattuu olemaan vähän huonosti, niin filtterin reunasta puhaltaa samanlaisia suihkuja (useampia vaan). Pitääpä kokeilla semmoista, että siivoaa tarkasti kaikki purut filtteristä ja laittaa kiekon kieroon, ja katsoo että mitä sieltä tulee.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #20 : Heinäkuu 04, 2007, 13:48:46 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Tuli mieleen, että kun käyttää blindina sellaista kumilätkää ja se sattuu olemaan vähän huonosti, niin filtterin reunasta puhaltaa samanlaisia suihkuja (useampia vaan). Pitääpä kokeilla semmoista, että siivoaa tarkasti kaikki purut filtteristä ja laittaa kiekon kieroon, ja katsoo että mitä sieltä tulee.


Eli tämä viittaisi siihen että suihkauksen aiheuttaja on liian iso (nesteen) paine filtterin (pohjan) kohdalla. Pitää tutkailla jos löytäisi jostain tutkittua tietoa uutonaikaisesta painejakaumasta filtteristä. Mutta näin mututuntumana sanoisin että mikäli kakku ei anna periksi, niin nesteen määrä tilavuusyksikköä kohden on suurempi kakun yläpinnassa kuin alapinnassa, mikäli oletetaan että kahvikakku vastustaa tasaisesti veden tuloa ylhäältäpäin. Vesi siis ideaalitilanteessa "tihkuu" kakun läpi, eikä vain ryöpsähdä läpi kuten kanavien kohdalla. Mikäli vesi pääsee tällätavalla "tihkumalla" siihen filtterin pohjan kohdalle asti, riittää pohjassa olevien reikien halkaisia (oli niissä muruja tai ei) päästämään sen samaa tahtia ulos. Mutta jos veden tulonopeus on mahdollista ulosmenonopeutta huomattavasti suurempi (kuten kanavoitumisessa), voi semmoinen "puutarhaletkuefekti" syntyä - mutta alkuunpanevana syynä tähän siis on kanavoituminen.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #21 : Heinäkuu 04, 2007, 15:31:38 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

Lainaus käyttäjältä: japa

Onko tämä uutto ns. donitsi-uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.


Kyllä tuossa aina nopeasti tullaan reunasta läpi, lisäksi vauhti on muutenkin melko hurjaa, eli tavoitteena olisi saada aikaan "rauhallinen pisaroituminen" (ks. kuva) kauttaaltaan siihen filtterin pohjaan ja sitten tuota espresson tuloa muutenkin rauhallisemmaksi. Ainakin omaan silmääni uutto vaikuttaa aivan liian "rajulta" ja epätasaiselta, varsinkin lopussa tuon "espressonoron" ympärillä tapahtuva pullistuma ei näytä hyvältä.


Eli pitäisi varmaankin siirtyä hienompaan jauhatukseen. Jos jollain on vaaka sekä mitta, niin olisin kiinnostunut tietämään paljonko hyvä shotti painaa. Olen säätänyt jauhatuksen siten, että tuplashotti on 60 gramman luokkaa (60ml). Todellisuudessa nesteen määrä on jonkin verran pienempi  creman takia. Kun vaan tietäisi että paljonko ja mihin määrään tähdätä. Liittyneeköhän juuri tuohon jauhatukseen, kun shottini näyttävät muuttuvan "gushereiksi", eli tiikerinraitoja/tummaa aluetta ei juuri alun jälkeen ole.


Kiitoksia kommenteista, lisää videoita, paremmalla valaistuksella hieman myöhemmin. Kunhan saan ekana hieman säädettyä..

Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #22 : Heinäkuu 04, 2007, 15:43:33 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Olen säätänyt jauhatuksen siten, että tuplashotti on 60 gramman luokkaa (60ml). Todellisuudessa nesteen määrä on jonkin verran pienempi  creman takia. Kun vaan tietäisi että paljonko ja mihin määrään tähdätä.


Laitatko muuten miten kauan ennen tuon videon alkua pumpun päälle? Nimittäin tuossa videossa uutosta näkyy noin 20 sekunnin pätkä ja jos pumppu on laitettu vaikka noin 3s ennen videon alkua päälle, niin 60ml 23 sekunnissa on jo hieman nopea tahti. Kokeileppa ihan testimielessä saada 60ml uutto kestämään vaikka 30-35 sekunttia ja katsoa miltä se silloin näyttää (ja maistaa).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #23 : Heinäkuu 04, 2007, 23:49:22 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Eli pitäisi varmaankin siirtyä hienompaan jauhatukseen. Jos jollain on vaaka sekä mitta, niin olisin kiinnostunut tietämään paljonko hyvä shotti painaa.


Kahvista noin 20% liukenee, joten siitäpä sen voi laskea.

Tilavuuksien ja aikojen seuraaminen on hyvä tapa saada uutto suunnilleen kohdalleen, varsinkin jos ei omista nakufiltteriä. Mutta kun sellainen on, niin paljon helpompaa on vaan oppia tunnistamaan miltä näyttää hyvä uutto. Samoin itse tykkään katkaista uuton kun se on valmis, enkä silloin kun tietty nestemäärä tulee täyteen.

Lainaus käyttäjältä: japa

Liittyneeköhän juuri tuohon jauhatukseen, kun shottini näyttävät muuttuvan "gushereiksi", eli tiikerinraitoja/tummaa aluetta ei juuri alun jälkeen ole.


Siihen tai papujen kuivuuteen. Vanhoista pavuista ei saa hyvän näköistä (tai makuista) uuttoa. Tai jos paineet on säädetty liian suuriksi niin näyttää hyvältä, mutta ei maistu.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #24 : Heinäkuu 05, 2007, 08:53:59 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Tilavuuksien ja aikojen seuraaminen on hyvä tapa saada uutto suunnilleen kohdalleen, varsinkin jos ei omista nakufiltteriä. Mutta kun sellainen on, niin paljon helpompaa on vaan oppia tunnistamaan miltä näyttää hyvä uutto. Samoin itse tykkään katkaista uuton kun se on valmis, enkä silloin kun tietty nestemäärä tulee täyteen.


Joku muukin on ajatellut näitä asioita painon kannalta. Löysin home-barista.comista juuri sen mitä halusin: Taulukko, jossa on annostus/tilavuus/paino eri juomille http://www.home-barista.com/forums/brewing-ratios-for-espresso-beverages-t2402.html
(koko keskusteluketju on muuten ihan mielenkiintoinen).

Kun minulla ei ole vielä hirveästi kokemusta siitä kuinka eri asiat vaikuttavat ja miten korjata mikäkin virhe, niin helpointa on päästä hyvään tulokseen käyttämällä hyviksi todettuja mittausarvoja. Kun kokemus kasvaa, noi arvot voi jättää taka-alalle ja hoitaa homma omaan kokemukseen ja "pers-tuntumaan" perustuen.

Olen hienontanut jauhatusta ja shotin koko on pienentynyt. Aamulla tuli n. 40 gramman shotti. Tiikerinraitoja oli paremmin näkyvillä ja crema oli sakeamman oloista, vaaleneminen tapahtui vasta hyvin loppuvaiheessa. Toki vielä on matkaa siihen youtube pätkään, johon on tuolla aiemmin referoitu.

Käyttämäni pavut (decaf) ovat tuoreita hasbeanista tilattuja. Uusia olen tilannut parin-kolmen viikon välein. Paineetkin ovat kohdallaan, kuten nyt myös lämpötila. Eli säädettäviksi muuttujiksi jää: jauhatuskarkeus, annostus, tamppaus. Yritän pitää kahta viimeistä vakiona, jotta löytyisi oma, toistettava rutiini (tulevaisuudessa) erinomaisten shottien tekoon.

Lainaus

Laitatko muuten miten kauan ennen tuon videon alkua pumpun päälle?

Tuo oli hieman lyhyt uutto, meni hieman pasmat sekaisin kameran jne. häiritessä. Pumppu kytketty päälle juuri ennen kameraa. Tuota shottia en mitannut, mutta sanoisin sen olevan samaa nopeusluokkaa kuin mittaamani 60ml/25sek uutot. Mutta kuten sanottu, nykyisellä jauhatuksella 40ml shotti. Katsotaan jos ehdin jossain vaiheessa ottaa filmipätkää.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #25 : Heinäkuu 05, 2007, 09:50:23 ap »

Lainaus käyttäjältä: japa

Joku muukin on ajatellut näitä asioita painon kannalta. Löysin home-barista.comista juuri sen mitä halusin: Taulukko, jossa on annostus/tilavuus/paino eri juomille


Eli tuossa ketjussa olevien lukujen perusteella jos aamuisessa shotissasi oli 16g jauhetta (tupla?) niin 40gramman shotti siitä on jo normaalin ja "lungon"  puolivälissä (uuttosuhde 40%).

Tuo taulukko näyttää myös että valmiin espresson painoa ei voi muuttaa suoraan tilavuudeksi vaihtamalla grammat millilitroiksi. Esim. normaali tupla jonka paino on 32g, voi olla tilavuudeltaan 40-76ml välillä riipuen creman määrästä (ja tuoreilla pavuilla + nakukahvalla liikutaan siis tuolla yläpäässä).

Eli ne aiemmat 60g/25s shotit (oletan että mittasit siis tuotoksen painoksi 60g ja käytit 16g jauhetta) ovat tulleet melkein "tuplanopeudella" haluttuun nähden (uuttosuhde 27%, joka on jo lungon "alarajalla", eli lähestytään jo cafe cremaa).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #26 : Heinäkuu 17, 2007, 09:56:31 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Lainaus käyttäjältä: akallio
Tuli mieleen, että kun käyttää blindina sellaista kumilätkää ja se sattuu olemaan vähän huonosti, niin filtterin reunasta puhaltaa samanlaisia suihkuja (useampia vaan). Pitääpä kokeilla semmoista, että siivoaa tarkasti kaikki purut filtteristä ja laittaa kiekon kieroon, ja katsoo että mitä sieltä tulee.

Eli tämä viittaisi siihen että suihkauksen aiheuttaja on liian iso (nesteen) paine filtterin (pohjan) kohdalla.


Kokeilinpa tätä vähän lisää jonkin aikaa sitten. Putsasin filtterin hyvin huolella ja asettelin kumiblindin vinoon, ja hyvin sieltä suihkusi. Eli ei siihen tosiaan kahvijyviä tarvita. En tiedä sitten voivatko nekin yksinään aiheuttaa noita ruiskauksia. Yritin tukkia filtterin reikiä kahvilla, mutta ei se ainakaan onnistunut. Ylipäänsä on vaikea uskoa että vettä läpi laskettaessa voisi tukkeutuneet rei'ät ruiskia, kun paine kuitenkin pääsee ulos lukemattomista avonaisista rei'istä.

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Pitää tutkailla jos löytäisi jostain tutkittua tietoa uutonaikaisesta painejakaumasta filtteristä. Mutta näin mututuntumana sanoisin että mikäli kakku ei anna periksi, niin nesteen määrä tilavuusyksikköä kohden on suurempi kakun yläpinnassa kuin alapinnassa, mikäli oletetaan että kahvikakku vastustaa tasaisesti veden tuloa ylhäältäpäin. Vesi siis ideaalitilanteessa "tihkuu" kakun läpi, eikä vain ryöpsähdä läpi kuten kanavien kohdalla. Mikäli vesi pääsee tällätavalla "tihkumalla" siihen filtterin pohjan kohdalle asti, riittää pohjassa olevien reikien halkaisia (oli niissä muruja tai ei) päästämään sen samaa tahtia ulos. Mutta jos veden tulonopeus on mahdollista ulosmenonopeutta huomattavasti suurempi (kuten kanavoitumisessa), voi semmoinen "puutarhaletkuefekti" syntyä - mutta alkuunpanevana syynä tähän siis on kanavoituminen.


Näin se varmastikin on. Sopivasti junttautuvilla kahvijyvillä voi olla jotain vaikutusta, mutta ei mitenkään merkittävää.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #27 : Heinäkuu 17, 2007, 11:23:48 ap »

Mainittakoon tähän keskusteluun yleisenä tilannepäivityksenä se, että hienommalla jauhatuksella nakukahva ei enää pahemmin ruiski. Uuton tasaisuudessa on vielä tekemistä, kun pinnan tasoitus tapahtuu "ravistelu/täristely" -menetelmällä. Tämä siksi, että täysi kahvallinen vaatisi n.22-24 grammaa puruja ja itse annostelen n.18-20 grammaa.
Pitäisi kehittää joku tasoitin vajaille koreille...

Maku on aika hyvin kohdallaan. Pakko mainostaa sen verran, että Silviassani on nyt PID. Vaikka en hirveän hyvin vielä osaa maistaa kahvin eri nyansseja, niin olen kyllä kokeillut mitä vaikuttaa kolmen asteen heitto alaspäin uuttolämpötilassa. Aika hirveätä se viileämmällä uutettu. Uuttojen kesto oli sama, massassa oli hieman eroa, muistaakseni 30gr ja 36gr (+-2). En usko kuitenkaan, että noin suuri makuero voisi johtua pelkästään uuttomäärän erosta.
On minulle käynnyt jo vahinkokin: Pari pahuksen hyvän makuista shottia!
Edellisenä päivänä olin juonnut danio-decafia, joka maistui, paremman sanan puuttuessa, kahvilta. Semmoinen perusmaku, vailla kummempia vivahteita. Sitten sain paketin hasbeanista ja heti ensimmäisellä siemauksella aistini valloitti erittäin monisävyinen ja täynnä makuvivahteita oleva juoma. Vieläkin tulee vesi kielelle kun sitä muistelee. En ollut edes tietoinen, että kahvista voi löytyä niin monia aromeja/makuja, kuin hyvästä viinistä konsanaan.

ehkä hyvä shotti johtui tuoreista pavuista (hasbeanista, paahdettu 9 päivää takaperin, juuri avattu pussi) tai sitten lämpötilat osuivat kohdalleen tai molemmat. Seuraavana päivänä keittiö oli viileämpi (ja pavut tietty vanhempia) ja keittiön lämpötila tietysti vaikuttaa myös siihen kuin vesi jäähtyy ennen päätymistä portafiltteriin ja tuolloin maku ei ollut enää yhtä mahtava. Hyvä kuitenkin.
Toivottavasti kyseessä ei ollut elämäni ainoa(t) "godshot" :).

Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #28 : Heinäkuu 17, 2007, 12:34:57 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Silviassani on nyt PID.
 :-o

Pitää heti ehdottaa että loihdit PID:n hankinnasta/asennuksesta/ominaisuuksista jonkinlaisen reportaasin tuonne "Keittimet, myllyt..." osioon. Nämä eivät kovin yleisiä taida Suomenmaassa olla ja tietoa löytyy varmaankin vain ulkomaalaisilta foorumeilta. Todennäköisesti monia (suomalaisia) Silvian omistajia tuo reportaasi voisi kiinnostaa, nimittäin PID:llä varustettu Silvia on kyllä hintaansa nähden jo aika kovan luokan masiina (eikä tuo päivitys taida loppujenlopuksi kovin hintava olla?).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #29 : Heinäkuu 17, 2007, 13:26:19 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Sitten sain paketin hasbeanista ja heti ensimmäisellä siemauksella aistini valloitti erittäin monisävyinen ja täynnä makuvivahteita oleva juoma. Vieläkin tulee vesi kielelle kun sitä muistelee. En ollut edes tietoinen, että kahvista voi löytyä niin monia aromeja/makuja, kuin hyvästä viinistä konsanaan. Ehkä hyvä shotti johtui tuoreista pavuista (hasbeanista, paahdettu 9 päivää takaperin, juuri avattu pussi) tai sitten lämpötilat osuivat kohdalleen tai molemmat.


Eikö olekin ihmeellistä kuinka hyvä shotti juuri korkatuista laatupavuista voi syntyä? Myöhemmistä puuttuu jo se jonkin, maku alkaa mennä lähemmäs "kahvin makua". En tiedä kuinka paljon tuossa on kyse ehdottomasta tuoreudesta (ensimmäisen happikylvyn jälkeen pavut eivät enää ole entisensä) ja kuinka paljon vain uuden maun viehätyksestä.

Olisi kyllä hyvä jos HasBean möisi pienempiä pusseja. Pääsisi korkkaamaan niitä useammin...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)