Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Nakukahva roiskii  (Luettu 25612 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #45 : Lokakuu 28, 2007, 19:23:17 ip »

Kiintoavainkin oli liian paksu ja sitä piti kaventaa. Se saatiin tehtyä ja pääsin säätämään silviaa. Väänsin säätöruuvia puolisen kierrosta pienempää ja kokeilin: Neula pysähtyi tasan yhdeksään bariin. Wow, kävipä tuuri.

Ensimmäinen shotti paineen alennuksen jälkeen:
- Cremaa oli vähemmän ja väri oli vaaleampaa
- Maku... Luulen, ettei makuaistini ole kypsynyt kahvin nyansseihin (vrt. Ei viineistäkään aluksi löydä juurikaan eroja), enkä oikein osannut sanoa oliko kyse normaalista shotista shottiin tapahtuvasta vaihtelusta vai oliko mukana jotain muuta. Maku oli joka tapauksessa ihan hyvä. Yhden shotin perusteella maku ei muuttunut huomattavasti huonompaan tai parempaan suuntaan. 9 baria on kuitenkin se standardi, joka tuskin on hatusta tempaistu. Vaikka en nyt huomannut oleellista eroa, uskon kuitenkin, että 9 barin asetuksella on suurempi potentiaali saada parempia shotteja.

Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2792
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #46 : Lokakuu 28, 2007, 20:59:05 ip »

Kokeilitko muuten sitä, että jos antaa veden valua normaalia uuttoa  vastaavaa vauhtia, niin mikä paine silloin on? Takaisinhuuhtelupainehan ei ihan täysin vastaa uuttopainetta, joidenkin mukaan eroa on noin 0.5 baria. Itse on ole tuota kyllä kokeillut...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #47 : Lokakuu 28, 2007, 21:40:32 ip »

Tuosta erosta todetaan ainakin täällä, että se saattaa tosiaan olla Silviassa välillä 0.5-1.0 bar.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #48 : Lokakuu 29, 2007, 08:56:01 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Kokeilitko muuten sitä, että jos antaa veden valua normaalia uuttoa  vastaavaa vauhtia, niin mikä paine silloin on? Takaisinhuuhtelupainehan ei ihan täysin vastaa uuttopainetta, joidenkin mukaan eroa on noin 0.5 baria. Itse on ole tuota kyllä kokeillut...

Maalaisjärjellä ajateltuna:
Jos valumanopeus on sitä luokkaa, että paine ei nouse esim. 9 bariin, niin sillä ei ole merkitystä onko OPV säädettynä 9.5 tai 11.5 bariin.

Toisaalta, tuo venttiili tuskin toimii täysin "digitaalisesti", ollen täysin sulki alle 9 barin paineessa ja aukeamalla vasta kun tuo paine ylitetään. Toki sen voi mitata (kait) kohtuu helposti nostamalla paineet ylös ja katsomalla mihin ne laskevat kun pumppu sammutetaan. Toki sillä varauksella, että grupon tiiviste ei falskaa.

Mittaus tulee varmasti paljon vaikeammaksi kun yrittää mitata samalla nestettä valuttaen. Tällöin järjestelmään ei jää ilmaa, joka vaimentaisi pumpun aiheuttamia värinöitä ja mittarin neula tulee pomppimaan kohtuu paljon. Mutta voisihan tuota vielä yrittää...
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #49 : Lokakuu 29, 2007, 09:24:58 ap »

Lainaus käyttäjältä: japa

Mittaus tulee varmasti paljon vaikeammaksi kun yrittää mitata samalla nestettä valuttaen. Tällöin järjestelmään ei jää ilmaa, joka vaimentaisi pumpun aiheuttamia värinöitä ja mittarin neula tulee pomppimaan kohtuu paljon. Mutta voisihan tuota vielä yrittää...


Mutta näin se pitää suorittaa, mikäli haluaa vibrapumpullisella koneella säätä uutonaikaisen paineen ristretolleen tarkasti kohdilleen (sillä vibrassa tosiaan se virtausnopeus vaikuttaa paineeseen).

Käsittääkseni mikäli Silvialla ei tekisi muuta kuin niitä "standardeja" shotteja, eli tupla siinä 25 sekunnin hujakoilla, pitäisi paine olla suurinpiirtein oikein ihan tehdasasetuksilla. Mutta jos haluaa tehdä ristrettoja taikka "sinkkushotteja", pitää tuon OPV:n avulla leikata paineen nousu (koska näissä tapauksissa se virtausnopeus on pienempi).

Seuraava lainaus täältä.

"Remember that for a true double, all this OPV stuff is irrelevant because the flow rate of the pump is such that the pressure is 9 bar at that volume. Only for ristrettos will you see any difference. Or to put it another way, if you pull true doubles, the OPV isn't supposed to open. For that matter, some very good machines (e.g., the Salvatore) don't have an OPV at all because they assume any serious barista would only pull doubles."

Kirjattu

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #50 : Helmikuu 21, 2008, 10:45:33 ap »

Onko suosituksia mistä kannattaisi nakukahva tilata Giottoon?
Katselin happydonkeyn sivuilta ja siellä olikin monen merkin omia kahvoja muttei tietenkään ECM:n omaa.
Vinkit tuon nakukahvan hommaamisen tiimoilta otetaan vastaan suurella kiitollisuudella.
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #51 : Helmikuu 21, 2008, 11:16:48 ap »

Mulla on Giottossa Silvian nakukahva. Toimii ihan hienosti. "Kiinnitys kielekkeet" ovat Giotossa suuremmat kuin Silviassa joten giotton kahvat eivät sovi Silviaan.
Kirjattu

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #52 : Helmikuu 21, 2008, 12:03:59 ip »

Lainaus käyttäjältä: CD
Mulla on Giottossa Silvian nakukahva. Toimii ihan hienosti. "Kiinnitys kielekkeet" ovat Giotossa suuremmat kuin Silviassa joten giotton kahvat eivät sovi Silviaan.


Kiitokset tästä ja lisätään vielä että lueskelin espressopartsin sivuilta että toivoivat Isomacin ja Gioton käyttäjiltä vinkkiä kun tilaa nakukahvaa.
Tekevät kuulemma jotain pieniä muutoksia?
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #53 : Helmikuu 21, 2008, 12:25:00 ip »

Entäpä La Marzoccon kahvat?
Katselin tuolta espressoXXL sivuilta niitä ja hintakin varsin järkevä vähän alle 33?. Mukaan tulisi vissiin(?) se 21 gr vetoinen korikin. Tosin mun saksan osaaminen ei ole parhaasta päästä.
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #54 : Helmikuu 21, 2008, 21:04:12 ip »

Hello Sammy,

Tsekkaapa pasmarosen sivustot, sieltä pitäisi löytyä kahvapuolelta kaikkea kivaa Giotton omistajille... :wink:
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #55 : Helmikuu 22, 2008, 09:52:56 ap »

Lainaus käyttäjältä: Heca
Hello Sammy,

Tsekkaapa pasmarosen sivustot, sieltä pitäisi löytyä kahvapuolelta kaikkea kivaa Giotton omistajille... :wink:


Hello.

Meinasin jo kirjoittaa etten sieltäkään löytänyt mutta ilmeisesti tarkoitit noita Faeman kahvoja?
Saksan taidot kun on heppoiset niin ei tule niin tarkkaan tavattua :)
Täytyy laittaa sähköpostia.
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #56 : Helmikuu 25, 2008, 19:28:09 ip »

Sain sitten tilattua tuolta pasmaroselta Faeman nakukahvan.
Pitäisi parin viikon sisään olla muuten englannin kielinenkin versio jo online.
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #57 : Helmikuu 26, 2008, 18:51:03 ip »

Faeman kahvan pitäisi sopia mainiosti. La Marzoccokin käy mutta vilaamaan joutuu..
Kiva kuulla, että sivut viimein päivitetään englanniksikin, ei se Saksa käänny täälläkään päässä kuin sanakirjalla, ja se on tunnetusti hidasta puuhaa.
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

varolevy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 51
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #58 : Helmikuu 17, 2017, 09:54:13 ap »

Video varmaan kertoisi enemmän kuin selostus, mutta kirjaillaan eka ja katsotaan sitten onko tarvetta videolle myöhemmässä vaiheessa.

Nakukahvalla väännän, 20g papuja ja 36g ulos ~28s kohdilla uuttopaineena mittarin mukaan 12bar. Uutto alkaa valumaan lävitse 10s kohdilla ja keskikohdassa tulee alussa kolme ohutta virtaa jotka yhtyvät sitten 15s kohdilla yhtenäiseksi virraksi keskellä. Tilanne ei siis varmaan kovin katastrofaalinen ole, mutta parantamisen varaakin on.

Jauhamisen apuna olen käyttänyt muovirinkulaa, että ei valu purut ohi niin paljon ohi. Tasoitus sormella ja normaali tamppaus. En mitään kummempia veissauksia tms. ole lähtenyt vielä kokeilemaan.
Kirjattu
Bezzera Magica + BB05

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja
Vs: Nakukahva roiskii
« Vastaus #59 : Helmikuu 17, 2017, 10:56:10 ap »

Nakukahvalla väännän, 20g papuja ja 36g ulos ~28s kohdilla uuttopaineena mittarin mukaan 12bar. Uutto alkaa valumaan lävitse 10s kohdilla ja keskikohdassa tulee alussa kolme ohutta virtaa jotka yhtyvät sitten 15s kohdilla yhtenäiseksi virraksi keskellä. Tilanne ei siis varmaan kovin katastrofaalinen ole, mutta parantamisen varaakin on.

Itse olen yleensä tyytyväinen tuollaiseen tulokseen. Jos taas virrat ovat liian nopeita tai muutoin epätasaisia voi olla aihetta etsiä parannusta.

Omaan makuuni yksi ulostulovirta edellyttää usein niin pitkää uuttoa (40+ sekuntia, Silvia) että käännän jauhatusta hieman karkeammalle, jolloin myös kahvi vaikuttaa maistuvan paremmalle.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..