Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Nakukahva roiskii  (Luettu 24584 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Nakukahva roiskii
« : Kesäkuu 27, 2007, 18:06:00 ip »

Hankin nakukahvan silviaani koska ajattelin sen kautta voivani analysoida kahvin tekoa hieman tarkemmin. Niin ja onhan se ihan kivan näköinenkin :).
Kuusi annosta kahvia tehtynä ja joka kerran tuo nakukahvani roiskii. Jostain tulee ohuen ohut suihku, jota ei silmin huomaa muusta kuin että shotin tekemisen jälkeen jossain päin näkyy pieniä kahvipisaroita. Hieman samantapainen tilanne kuin mitä kuvaillaan tässä linkissä:
http://www.home-barista.com/naked-extraction.html#_systemMeltdown

Toisin kuin linkin tekstissä, jossa pyrittiin kanavotumiseen, tein parhaani, jotta shotti onnistuisi. Hämmensin jopa purut hammastikulla, jottei joukossa olisi paakkuja. Tämän jälkeen tamppasin huolellisesti, kovaa ja tasaisesti. puruja n. 16 grammaa, tuloksena hieman päälle 90cl espressoa (ts. jauhatus voisi olla karvan verran hienompaa).

Veikkauksia siitä mistä voisi alkaa etsimään ongelman syytä?
Mitä kannattaisi kokeilla? Onko tuo roiskiminen normaalia, vai olenko harvinaisen lahjakas tunari joka onnistuu epäonnistumaan joka kerta?
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1479
    • ristretto.fi
Nakukahva roiskii
« Vastaus #1 : Kesäkuu 27, 2007, 19:34:17 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Hämmensin jopa purut hammastikulla, jottei joukossa olisi paakkuja.

Hammastikkukin voi olla aika paksu ja itse asiassa jopa lisätä kanavoitumista jos siihen kahvikakkuun jää "uria". Tikkujen ja neulojen sijasta voisi kokeilla yksinkertaisesti vain kopauttaa kahvaa kerran kevyesti tasoa vasten (tai kämmenpohjalla hiukan taputtaa portafiltterin reunaa) kerran ennen tasoitusta. Näin saa "tyhjät", eli paakkuuntumisen aiheuttamat onkalot ainakin suurimmaksi osaksi pois.  

Lainaus käyttäjältä: japa
tuloksena hieman päälle 90cl espressoa (ts. jauhatus voisi olla karvan verran hienompaa).

Tarkoitat varmaankin 90 ml? Lähes litra on jo aika iso espresso  :wink: Itse tykkään yleensä noin 40 ml tupla ristretosta tai 50 ml normaalista tuplasta.

Lainaus käyttäjältä: japa
Veikkauksia siitä mistä voisi alkaa etsimään ongelman syytä?
Mitä kannattaisi kokeilla? Onko tuo roiskiminen normaalia, vai olenko harvinaisen lahjakas tunari joka onnistuu epäonnistumaan joka kerta?

Oma kokemukseni on että kanavoitumista esiintyy vähemmän kun kahvi on tuoretta tai(/ja) kun jauhatus on hienompi (ja annos vastaavasti pienempi). Yliannostus lisää kanavoitumista kun kahvilla ei ole riittävästi tilaa paisua/turvota filtterissä. Joihinkin filttereihin 16 grammaakin voi olla liikaa...

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Nakukahva roiskii
« Vastaus #2 : Kesäkuu 28, 2007, 08:04:27 ap »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Hammastikkukin voi olla aika paksu ja itse asiassa jopa lisätä kanavoitumista jos siihen kahvikakkuun jää "uria". Tikkujen ja neulojen sijasta voisi kokeilla yksinkertaisesti vain kopauttaa kahvaa kerran kevyesti tasoa vasten (tai kämmenpohjalla hiukan taputtaa portafiltterin reunaa) kerran ennen tasoitusta. Näin saa "tyhjät", eli paakkuuntumisen aiheuttamat onkalot ainakin suurimmaksi osaksi pois.  

Itse asiassa, kun kahvassa on n. 2/3 puruista, heiluttelen kahvaa, jotta paakut tasoittuvat. Nyt tein samassa vaiheessa ennen heiluttelua sekoituksen, tällä kertaa pakastinpussin sulkijalla (ohutta siis on).

Tein siinä mielessä virheen, että muutin liian montaa asiaa kerralla: vaihdoin korin LM:n tupla koriin. Sinne n. 14-16grammaa puruja (vaaka näyttää 2 gramman tarkkuudella). Koriin menee normaalisti 18-20 grammaa, jolloin uuton jälkeen kakussa ottaa yleensä suihkusihtiin (vai mikä se oli) kiinni. Ongelmana tuon LM:n korin kanssa on se, että 58mm tampperilla on hankala tampata liian pieniä annoksia: Korin reunassa olevien uurteiden kohdasta alaspäin, kori on kapeampi kuin 58mm. Niinpä nyt tamppaus jäi varsin kevyeksi.

Tuloksena n.65ml (ei siis cl :) ) espressoa 25 sekunnissa. Uuton aikana useampia pieniä suihkuja. Yhden tunsin kämmenessä ja parin muun jäljet näkyivät laitteen kyljessä. Uuton jälkeen kakun pinnassa ei kuitenkaan näkynyt mitään selkeitä kanavoitumisen merkkejä, reikiä tms. Pinta oli varsin tasaisensti turvonnut ja eheän oloinen.

Kahvin pitäisi olla tuoretta, tullut muutama päivä takaperin hasbeanista, paahtopäivä alle viikko taaksepäin. Ja jauhatus siis suoraan kahvaan.

Muistan jollain kahviaiheisella sivustolla kohdanneeni lauseen: "are you anal enough for good coffee?" Täytyy sanoa, että nyt välillä hieman epäilyttää...

Nakukahva on sinänsä kiva.  Kahvin uuttuminen nakukahvalla on jotenkin visuaalisesti paljon miellyttävämpää. Häiritsee vain tuo syntyvä ylimääräinen sotku. Niin ja tietysti tieto lisää tuskaa: Ilman nakukahvaa olisin varmasti tyytyväinen tampauksiini ja annoksiin yms. kun kaikki pikku suihkut olisivat piilossa....
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1479
    • ristretto.fi
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #3 : Kesäkuu 28, 2007, 08:30:14 ap »

LM:n tupla ei ole filttereistä se kaikista helpoin esim juuri tuon muotonsa takia. Siihen kuitenkin mahtuu helposti isompikin annos, esim 18 grammaa, ilman että kanavoituminen on ongelma yliannostuksesta johtuen. Koska 65ml on vieläkin hiukan pitkä tuplaksi, voisit kokeilla pitää jauhatuksen samana ja lisätä hiukan annoksen kokoa.

Korkea uuttopaine on luonnollisesti asia joka aiheuttaa ongelmia ja useimmat koneet on tehtaalta säädetty tuonne 11-12 barin tuntumaan. Oletko mitannut uuttopaineet omasta koneestasi? Uusimmissa Silvioissa tuo uuttopaine on säädettävissä...

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #4 : Kesäkuu 28, 2007, 09:49:17 ap »


Edit: viesti palautettu selaimen välimuistista

Olen yrittänyt siirtyä pienempään annoskokoon, lähelle 14 grammaa Annoksen koko -keskustelusäikeen innoittamana. (Löysin aiheen hakusanalla kanavoituminen). sanomana tuossa oli: "pienempi annos kahvia hienommalla jauhatuksella antaa helpommin tasaisen uuton. Isompi annos karkeammalla jauhatuksella kanavoituu huomattavan paljon helpommin." Lisäksi siinä viitattiin toisiin säikeisiin, joissa oli mielenkiintoista keskustelua annoksen koosta ja minulle jäi niistä se käsitys, että on maun puolesta parempi annostella lähemmäksi 14 grammaa kuin yli. Niin ja meneehän sitä kahviakin lähes 25% vähemmän verrattuna n.18 gramman annoksiin :) .

Uuttopaineen mittasin eilen puhdistuksen yhteydessä. Käytin menetelmää, jossa mitataan ylipaineventtiilin kautta palaavan nesteen määrä ja katsotaan taulukosta mikä paine vastaa tuota nestemäärää. Tuloksena oli 134 grammaa nestettä puolessa minuutissa, eli n. 270gr (eli 270ml) minuutissa. Silviassa on käsitykseni mukaan Ulka E5 pumppu ja sen käyrä on yritetty liittää tähän viestiin. Kuvan perusteella paine on jotain n.7-10 baria (keskikäyrän mukaan jopa alle 9bar!), ellei minulla sitten ole aivan poikkeava yksilö. Itsekin olen lukenut erinäisistä keskusteluista tuosta 11-12 barin paineista ja sen takia olinkin hieman yllättynyt saamastani tuloksesta.
Kuva/käyrä löytyy myös täältä http://www.ulka.it/eng/img/inggraE/E5_1.gif
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #5 : Kesäkuu 28, 2007, 13:11:42 ip »

Pienempi (tai "oikea") annoskoko tuottaa makeampia shotteja, ja on minusta erityisesti paikallaan hapokkaita papuja käytettäessä. Tästä todisteena pitää kertoa toissapäiväinen onnettomuus. Minulla oli tuoreena pakastettua vaaleahkoa Yirgacheffea pakastimessa. Siellä oli kuitenkin myös joskus hyvin kauan aikaa sitten pakastettua Presidenttiä (yllätysvieraiden aiheuttamia äärimmäisiä hätätilanteita varten), ja otin vahingossa väärän rasian. Shottia tehdessä ihmettelin että olipa pavut ehtineet jo mennä huonoksi kun niistä ei ollut kunnon uuttoa synnyttämään millään. Itse kahvi oli kuitenkin ihan mukiinmenevä. Samaa hedelmäisyyttä kuin Yirgissa, mutta paljon paljon latteampi. Se ei kuitenkaan aluksi ihmetyttänyt kun uuttokin näytti niin lattealta. Kun sitten myöhemmin tiirailin papuja vähän paremmassa valossa, niin tajusin että olivat turhankin vaalean näköisiä...

Eipä olisi vielä jonkun aikaa sitten uskonut, että Presidentistä voi tehdä shotin joka ei ole aivan kauheata myrkkyä! Itse pistäisin tuon pienen annoskoon ja tasan 9 barin uuttopaineen piikkiin. Ennen kun tein yliannostuksia ylipaineella niin jo Yirg meni myrkyksi, eli tämä olisi ollut jotain aivan kauheata.

Tänään ajattelin ottaa sen oikean rasian pakkasesta. Viimeksi kun sitä uutin niin tuli aika mainiota, aprikoosi maistui oikein selvästi. Toivottavasti eivät ihan huonoksi ole menneet parin viikon pakastuksen aikana.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Nakukahva roiskii
« Vastaus #6 : Kesäkuu 29, 2007, 08:50:49 ap »

Väliaikatuloksia:

LM kori 20 gramman annoksella (aivan täysi), kovasti tampattu, n.50ml uutto (jäi hieman lyhyeksi): Melkein suihkuton
Nakukahvan mukana tullut, liekö ranchilion oma kori, 14-16 gramman annos, kori hyvin vajaa. Korin muodosta johtuen kuitenkin kova tamppaus oli mahdollista. Purut huomattavasti hienompana kuin LM:llä (enemmän reikiä pohjassa, vaatii hienompaa jauhatusta kuin LM samalla annoksella): Melkein suihkuton.

Tuolla Ranchilion nakukahvan mukana tulleella korilla uutetun annoksen krema oli aika nopeasti katoava ja heikko. Voisiko kori vaikuttaa vai onkohan kyse jostain muista osatekijöistä?

Joka tapauksessa oma hätäinen johtopäätökseni on se, että nakukahva vaatii kovan tamppauksen ja tamppaustekniikkaan pitää panostaa. Tykkään tuosta LM:n korista, mutta 20 grammaa kerta verrattuna 14 grammaan tulee pidemmän päälle kalliiksi. Toisaalta en viitsisi hankkia 57mm tampperia, nekin on kalliita.

Mistä saa halvimmalla LM reunuksettoman (ridgeless) korin? www.espressoparts.com (tms.) jenkkilässä myy tuommoista, mutta postimaksuja tulisi n.40 taalaa!
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

Sammy

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 47
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #7 : Kesäkuu 29, 2007, 10:49:13 ap »

Miten uuttopaineen voi mitata? Itselläni on Giotto Premium ja epäilen, että uuttopaine saattaa olla hieman yläkanttiin.
Hyviä ehdotuksia?
Kirjattu
ECM Giotto Premium & Rancilio Rocky doserless :)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #8 : Kesäkuu 29, 2007, 11:10:20 ap »

Sellaisen voi joko ostaa valmina (näitä löytyy useista nettikaupoista), tai sitten voi rakentaa oman virityksen jonka tarvittaessa sitten vaihtaa portafiltterin nokan paikalle.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #9 : Kesäkuu 30, 2007, 12:28:16 ip »

Nyt oli hirveä määrä suihkulähteitä. Kahvia roiskui joka puolelle, ja paljon.
Uuton jälkeen, kun olen heittänyt vanhan kiekon pois, minulla on tapana laskea hieman vettä filtterin läpi, jotta suihkusihtiin tarttuneet kahvit lähtevät pois. Samalla tulee hieman huuhtastua itse portafiltteri/kori.
Tänään tuossa huuhtaisussa kävi jotain, joka pisti miettimään, että ehkä sittenkin olen täysin hakoteillä siinä mikä noita suihkuja aiheuttaa.

Kun laskin vettä, niin silloinkin noita suihkuja tuli useita. Korin pohjalla oli mutama kahvinpuru, ei siis edes niin paljoa, että koko pohja peittyisi. Ei silloin voida puhua kanavoitumisesta. Sen sijaan näytti siltä, että suihku syntyi, kun sopivan kokoinen ja muotoinen kahvinpuru sattui jäämään korin suodatusreikään. Toisin sanoen, suihkujen syntyminen onkin enemmän kiinni siitä minkämuotoisia kahvipuruja myllystä tulee ja kuinka ne sattuvat osumaan korin pohjan reikiin! Näin ollen on ymmärrettävää myös se, miksi hienompi jauhatus aiheuttaa vähemmän suihkuja: puru-partikkeleiden koko on pienempi, eivätkä ne onnistu tukkimaan korin reikiä niin hyvin.

Ts. pitää tehdä joko tosi karkeata, jolloin purut eivät mahdu reikiin ensinkään tai sitten riittävän hienoa, jotta purun ja kokoero on riittävän suuri.

Pahus vaan, että LM:n korilla tulee paljon paremman näköinen krema, mutta se ilmeisesti vaatii juuri vääränkokoisen jauhatuksen ja tuloksena hirveä määrä suihkuja. Ellen sitten saa jostain hankittua LM ridgeless versiota, jolloin voin pienetää ja hienontaa purujen määrää.

Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1479
    • ristretto.fi
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #10 : Kesäkuu 30, 2007, 13:30:17 ip »

Itse uskon että uuton aikana tapahtuva roiskiminen ei johdu filtterin reikiin juuttuneista puruista vaan tasoitustekniikasta (=distribution). Vesihän etsii reitin joka tarjoaa pienimmän vastuksen ja kun uuton aikana esiintyy kanavoitumista, on tämä kanava se reitti. Filtterin reiässä oleva puruhan varmaankin tarjoaisi enemmän vastusta kuin avoin reikä?

Tuota sileäsivuista tuplaa (joka ei ole LM:n valmistama vaikka sillä nimellä yleensä kulkeekin) voisi Euroopassa yrittää kysellä esim esw.nl:n tai happydonkey.co.uk:n kautta. Itselläni on tuon "LM" sileän filtterin lisäksi Ascason valmistama hiukan syvempi sileäsivuinen tupla johon mahtuu 18 gramman annos mukavasti (LM tuntuu toimivan hyvin 16-17 gramman annoksella). Ascason filtteriä kuitenkin käytän äärimmäisen harvoin.

Itse olen myös huomannut, että pienempi annos ja hienompi jauhatus = vähemmän cremaa ja shotin hiukan ohuempi koostumus. Makukin on hiukan erilainen ja joiltakin osin jopa miellyttävämpi (esim 16g vs 18g).

T. Teme
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #11 : Heinäkuu 02, 2007, 08:18:44 ap »

Lainaus käyttäjältä: Teme
Itse uskon että uuton aikana tapahtuva roiskiminen ei johdu filtterin reikiin juuttuneista puruista vaan tasoitustekniikasta (=distribution). Vesihän etsii reitin joka tarjoaa pienimmän vastuksen ja kun uuton aikana esiintyy kanavoitumista, on tämä kanava se reitti. Filtterin reiässä oleva puruhan varmaankin tarjoaisi enemmän vastusta kuin avoin reikä?


Kun tukit hitaasti vettä valuttavan puutarhaletkun pään peukalolla tms. siten, että vedelle jää vain pieni aukko, tulee vesi tästä pienestä aukosta aika kovana suihkuna. Uskon, että tässä on kyseessä samankaltaisesta ilmiöstä. Puru ei tuki reikää kokonaan, mutta pienentää veden käytössä olevan aukon pinta-alaa siinämäärin, että vesi tulee ohuena ja voimakkaana suihkuna. Laitoin esimerkin youtubeen. Laatu tietysti kärsi samalla. Videosta saattaa huomata erinäisiä suihkauksia.

http://youtube.com/watch?v=UteWBJYNtxs


Tähän lopuksi vielä yksittäinen ruutu kyseisestä videosta, muutamalla tarkentavalla nuolella varustettuna. Ja kyse oli siis shotin jälkeisestä huuhtelusta, jolla päästetään suihkusihtiin jäänneet purut pois.
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #12 : Heinäkuu 02, 2007, 09:53:51 ap »

Tuossa tyhjillään juoksuttamisessahan kaikki vedenpaine kohdistuu suoraan filtteriin, kun uutossa sen paineen ottaa ensin vastaan se kahvikakku. Jos uutossa tapahtuu sitä ruiskimista niin olettaisin että tällöin vesi on päässyt jotain kautta suoraan siihen filtterin pintaan ilman että kahvimassa on sen menoa hidastanut ja tällöin se voi ruiskia kuten tuossa tyhjillään.

Videon otsikko "Naked portafilter channeling w/o coffee" on muuten hieman "harhaanjohtava", sillä kanavoitumista ei voi oikein tapahtua ilman sitä kahvia. Eli kanavoituminen tapahtuu siinä kahvikakussa (=vesi tekee sinne kanavan).

Saisitko tehtyä samanlaisen videon uutosta kahvin kanssa? Tuo tyhjällä filtterillä uuttaminen ei oikein anna oikeaa kuvaa. Eli jos saisit sillätavalla hieman alakulmasta kuvattua sitä uuttoa? Lähinnä kiinnostaisi tietää missäkohdin uuttoa se ruiskiminen alkaa. Jos se alkaa uuton alkupäässä niin tällöin veikkaisin kyllä selväksi syyksi kanavoitumista. Mikäli ruiskiminen alkaa vasta ihan uuton lopussa, niin tällöin voisi ehkä olla kyse jostain filtterin "omituisuudesta".

Toisaalta myös niiden suihkujen sijainti olisi kiva nähdä. Jos ne ovat etupäässä reunoilla, niin tällöin kyllä veikkaisin että vesi pääsee juoksemaan filtterissä seinämiä pitkin, eli kahvikakku irtoaa filtterin reunoistan (ja tätä ei välttämättä sitten huomaa kahvikakun pinnasta niin helposti).

Lisäksi tuo annoskoon pienentäminen silvian kanssa voi olla jo itsessään hieman haastavaa. Eli silviassahan ei ole minkäänlaista esiuuttoa (kuten esim. E61 koneissa) joka "valmistelisi" sen kahvikakun ennenkuin suurempi paine iskee kehiin. Tällöin filtterille luontaista pienempien kahviannosten käyttö voi olla todella tarkkaa puuhaa niin jakauman kuin tamppauksenkin suhteen (ja myös koneen uuttopaineen).

Lisäys: Ja tuolta netistä näyttää kyllä löytyvän aika runsaasti muitakin henkilöitä joilla on ollut vastaavia ongelmia "suihkujen" kanssa ja syynä/diagnoosina näyttää kyllä olleen kanavoituminen. Ratkaisua ongelmaan on saatu parantamalla kahvin jakaumaa ja tamppausta. Jakaumaan on vaikutettu joko ihan vain huolellisemmalla kahvin filtteriin laitolla ja annostuksella tai sitten ääritapauksissa paremmalla myllyllä (kun käytössä ollut mylly ei yksinkertaisesti ole tehnyt tarpeeksi tasaista jälkeä). Tamppausta on parannettu tekemällä se huolellisemmin, esimerkiksi jos tampperilla on ollut tilaa hieman liikkua filtterissä, niin ensin kevyesti tamppaus "neljään ilmansuuntaan" filtterin sisällä, sitten vasta lopullinen tamppaus keskelle. Joskus asia on korjaantunut hommaamalla uusi tampperi jossa pohjan muoto on ollut esim. tasaisen sijasta konveksi.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #13 : Heinäkuu 04, 2007, 10:31:49 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tuossa tyhjillään juoksuttamisessahan kaikki vedenpaine kohdistuu suoraan filtteriin, kun uutossa sen paineen ottaa ensin vastaan se kahvikakku. Jos uutossa tapahtuu sitä ruiskimista niin olettaisin että tällöin vesi on päässyt jotain kautta suoraan siihen filtterin pintaan ilman että kahvimassa on sen menoa hidastanut ja tällöin se voi ruiskia kuten tuossa tyhjillään.


Huomaa, että ruiskimista tapahtuu vain muutamasta reiästä, ei kaikista.
Eikö ruiskimista pitäisi tapahtua kaikista, jos kyse olisi siitä, että reikiin tulee täysi paine, kun ei ole kahvia välissä sitä painetta viemässä? Tarkemmin sanottuna ruiskiminen tapahtuu sellaisista rei-istä, joissa on sopivan kokoinen/oloinen kahvinpuru. (vrt. puutarhaletku vertaus)


Lainaus
Saisitko tehtyä samanlaisen videon uutosta kahvin kanssa?

http://www.youtube.com/v/JJf8TecFGqw
tai tarkempilaatuisena (alkuperäinen) avina: http://www.kolumbus.fi/~janipa/MVI_6271.avi (9 megaa)

Voimakasta ruikkimista tapahtuu 4-5 sekunnin kohdalla ja uusi ruiskaisu (eri paikasta) 10 sekunnin kohdalla.

Onko tämä uutto ns. donitsi uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2791
Vast:Nakukahva roiskii
« Vastaus #14 : Heinäkuu 04, 2007, 10:56:20 ap »

Lainaus käyttäjältä: japa

Onko tämä uutto ns. donitsi uutto?
Muukin analyysi uutosta on tervetullutta.


On se donitsimainen, mutta ongelma lähinnä on että se on hyvin nopea. Oma ihanteeni uutosta on tämänkaltainen:
http://www.youtube.com/watch?v=WnCdo0s3D_0

Toki nämä on jossain määrin myös makuasioita, mutta tuo oli kyllä jo turhan nopsa ollakseen mitenkään optimaalinen. Tosin jos kone tuottaa liian suuren paineen, niin silloin löysempi shotti toimii paremmin.

Tuossa roiskimisasiassa tuppaan olemaan samaa mieltä. Lopullinen syy hienoille syille minustakin on reiät tukkivat kahvipurut. On maalaisjärjen vastaista että se johtuisi kanavoitumisesta... Jos vesi porautuu kakun läpi, ei se tule suihkuna vaan jossain kohden filtteriä vaan valuu läpi enemmän kahvia.

Veikkaisin, että merkittävin tekijä on uuttopaine. Itsellä suihkut väheni merkittävästi kun tiputin uuttopainetta, enpä ole ajatellut näkyykö niitä enää ollenkaan. Kannattaisi ehkä mitata paineet oikealla mittarilla, se Silvian kaavion tulkinta ei vaikuta kauhean eksaktilta tieteeltä... :)


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)