Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Myllyjen vertailua  (Luettu 13774 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Myllyjen vertailua
« : Kesäkuu 18, 2007, 20:57:59 ip »

Kahvilasin puolella jokin aika sitten oli juttua muutaman myllyn tuottaman jauhatuksen analysoinnista. Nyt on käsillä hiukan uutta dataa (ja jos hyvin käy, niin tuon vanhankin datan saa elektronisessa muodossa jolloin nekin saadaan mukaan vertailuun).

Omasta keittiöstä löytyy tällä hetkellä Compak K10 ja Casadio Instantaneo. Säädin molemmat myllyt niin, että tasan 16 gramman annoksella, 9 barin paineella, 25 sekunnin uutto-ajalla, 92 asteen uutto-lämpötilalla ja samalla tamppausvoimalla molempien myllyjen jauhamalla kahvilla oli lopputuloksena täsmälleen saman kokoinen tuplashotti. Otin sitten myllyjen jauhatuksesta näytteet, jotka analysoitiin laser diffraktometrillä. Suurkiitokset isojp:lle!

Vertailun vuoksi noudin myös paikallisesta pienpaahtimosta vastaavan näytteen Mahlkönig K30 ES myllyn jauhatuksesta. Paahtimon La Marzocco oli vastaavissa säädöissä kuin oma koneeni, mutta pienenä erona oli shotin volyymi joka tässä näytteessä oli hiukan muita suurempi. Sen ei todennäköisesti pitäisi kuitenkaan merkittävästi vaikuttaa lopputuloksiin.

Kaikkiin näytteisiin käytettiin samaa kahvisekoitusta, samasta paahtoerästä...

T. Teme
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #1 : Kesäkuu 18, 2007, 21:03:08 ip »

Oheisessa kuvassa (klikkaamalla isommaksi) näkyy tuo hiukkaskokojakauma vertailun myllyistä. Itselleni tuli yllätyksenä (etenkin kahvilasilla julkaistun Innovan kartioteräisen myllyn käppyrän jälkeen) itse asiassa molempien kartioteräisten käyrien muoto - jostakin syystä odotin huomattavan paljon korkeampaa huippua myös hienompien kahvipartikkeleiden osalta. Mutta itse asiassa Casadio näyttää tuottavan kaikista pienimmän määrän hienompia hiutaleita :?

Sen tuottaman kahvin maku kupissa on hiukan kitkerämpi kuin vertailun kahdella muulla myllyllä (vertailussa käytetyn kahvin kanssa). Voisiko olla, että mylly tuottaa liian vähän noita hienoja hiutaleita, jotka tarjoavat vastusta uuttopaineelle ja tästä johtuen myllyn joutuu säätämään optimijauhatusta hienommalle "oikean" uutto-ajan saavuttamiseksi? Jos tämä pätee, niin itse asiassa kahvin pitäisi varmaankin Casadiolla maistua maukkammalle jos käyttää isompaa annosta, jotta voi jauhaa kahvin karkeammaksi. Pitänee kokeilla...

Compakin profiili "puhtaan" näköinen ja sen tuottaman kahvin maku onkin pehmeämpi ainakin oman paletin mukaan...
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #2 : Kesäkuu 18, 2007, 21:08:25 ip »

Samoilla säädöillä (sekä koneessa että myllyssä) otin myös talteen puhtaisiin näyteastioihin espressot, jotka myös analysoitiin samaisella laser diffraktometrillä. Alla olevan kuvan saa jälleen klikkaamalla suuremmaksi.

Mahlkönigin käppyrässä ihmetyttää tuo hiukan isompien hiukkasten esiintyminen. Tulee mieleen olisiko portafiltterin kourun nokkaan kuitenkin jäädä muutama hiukkanen kahvia (vaikka sitä nimenomaan yritettiin välttää)?

Casadion profiilissa huomiota herättää muita korkeampi kupista löytyvien hienojen hiukkasten määrä. Voisikohan tämä(kin) olla syy siihen kitkerämpään makuun? Tuossa edellisessä käppyrässähän Casadio tuotti näistä myllyistä pienimmän määrän hienoja hiukkasia, mutta kuppiin niitä päätyy kuitenkin suurin määrä  :? Ehkäpä Casadio tuottaa korkean kierrosluvun ja suhteellisen pienten kartioterien ansiosta hyvin hienojakoista tomua muita myllyjä enemmän? Hmm...
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #3 : Kesäkuu 18, 2007, 21:11:11 ip »

Pitää hiukan funtsia näitä tuloksia lisää. Selkeitä johtopäätöksiä kun ei niistä oikein osaa vetää (ainakaan vielä)...

Vastaavasta aiheesta on myös runsaasti tuoretta keskustelua Home-Barista.comin puolella, esim: (Titan Grinder Project) ja (Particle size distributions of coffee).

Katsotaan jos tosiaan saisi ne aikaisemmin testattujen myllyjenkin profiilit mukaan vertailun vuoksi. Kyseiset myllythän olivat: Innova i1, Innova i2, Mazzer Mini-E ja silloinkin referenssinä Mahlkönig K30 ES (tosin eri terillä kuin tässä vertailussa).

T. Teme
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #4 : Kesäkuu 19, 2007, 21:05:37 ip »

Tuota tekstiä on yllä hiukan muokattu kun hoksasin, että Casadion ja Compakin osalta data oli mennyt itseltäni sekaisin. Nyt kun käppyrät on oikein, niin tuloksetkin ovat hiukan loogisempia...

T. Teme
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #5 : Kesäkuu 19, 2007, 21:36:13 ip »

Tässä vielä mukana vanhemman testin tuloksia. Tässä kuvassa eri hintaluokan levyteräisten myllyjen profiileja. Kuvan mukaan hinnakkaammat myllyt jauhavat nuo karkeammat kahvihiukkaset kooltaan yhdenmukaisemmiksi. Jos teoria siitä, että hienommilla kahvihiutaleilla kontrolloidaan uuton virtausnopeutta ja karkeammat puolestaan antavat kahviin ne aromit, niin näyttäisi siltä että rahalleen saa vastinetta jos myllyyn sijoittaa enemmän. Erot näyttävät kyllä pieniltä näissä käppyröissä, mutta kupissa ero onkin tuntuvampi ainakin oman kokemuksen mukaan.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #6 : Kesäkuu 19, 2007, 21:37:54 ip »

Samalla tavalla rahalleen näyttää saavan vastinetta kartioteräisissä myllyissä, mutta niissä erot ovatkin aivan eri luokkaa...
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #7 : Heinäkuu 28, 2007, 15:47:49 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Vastaavasta aiheesta on myös runsaasti tuoretta keskustelua Home-Barista.comin puolella, esim: (Titan Grinder Project)


Tuon projektin tiimoilta alkaa tulla jo mielenkiintoisia testituloksia:

"From the point of view of a buyer: if you want to get dramatic taste changes by altering dose or basket, get a flat burr; if you want consistency from dose to dose, or basket to basket, get a conical." linkki.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #8 : Heinäkuu 31, 2007, 22:59:25 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Tuon projektin tiimoilta alkaa tulla jo mielenkiintoisia testituloksia

Aika mittavaksi ja erittäin mielenkiintoiseksi tuo projekti on tosiaan paisunut.

Jim Schulman oli tuolla myös maininnut tuosta Compakin myllystä että se on kartioteräiseksi melko tarkka jauhatuskarkeuden suhteen. Tämän olen huomannut itsekin Casadion rinnalla (tosin Compak ei kuitenkaan ole yhtä kranttu kuin esim Mazzer Mini).

Ehkä isoin huomio ainakin itselleni on tasaisen uuton saavuttamisen helppous kartioteräisillä myllyillä. Tämä ei oman kokemukseni mukaan johdu vain paakkujen puuteesta (esim Mazzer Minin annostelijallisessa versiossakaan niitä paakkuja ei tule), vaan ominaisuus liittyy myös itse jauhatukseen.

T. Teme
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #9 : Elokuu 02, 2007, 14:59:41 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Jim Schulman oli tuolla myös maininnut tuosta Compakin myllystä että se on kartioteräiseksi melko tarkka jauhatuskarkeuden suhteen. Tämän olen huomannut itsekin Casadion rinnalla (tosin Compak ei kuitenkaan ole yhtä kranttu kuin esim Mazzer Mini).


Mitä tarkoitat tuolla mazzer minin kranttuudella?
Tuo titan grinder project on liian iso, että jaksaisin lukea ajatuksella kaiken läpi, sikäli kun sieltä löytyisi tuohon vastaus.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Myllyjen vertailua
« Vastaus #10 : Elokuu 02, 2007, 22:22:33 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Mitä tarkoitat tuolla mazzer minin kranttuudella?
Tuo titan grinder project on liian iso, että jaksaisin lukea ajatuksella kaiken läpi, sikäli kun sieltä löytyisi tuohon vastaus.

Ehkäpä ilmaisin asian hiukan väärin. Tarkoitus oli siis sanoa, että nämä kartioteräiset (conical burr) tuntuvat yleisesti ottaen antavan enemmän anteeksi kuin levymallisilla terillä (flat burr) varustetut myllyt - näin siis ainakin oman rajoitetun kokemukseni mukaan. Jälkimäisissä (eli levyteräisissä), kun annos pidetään vakiona, niin mainion espresson saavuttamiseen tarvittava jauhatuskarkeus tuntuu olevan kapeammalla vaihteluvälillä - eli säädön pitää olla kohdallaan just eikä melkein. Kartioteräisen kanssa voi halutessaan olla hiukan lepsumpi annoskoon tai jauhatuskarkeuden säädön kanssa ja luppotulos voi silti olla loistava. Onko tämä sitten hyvä asia onkin sitten ihan eri juttu.

Ylläoleva ei siis välttämättä liity itse shotin makuun. Olettaen että molemmissa myllyissä (esim Compak K10 vs Mazzer Mini) jauhatuskarkeus ja annos on säädetty optimiin (kummalekin myllylle erikseen tai vaikka samaksi - ihan mitäö haluaa vaan kokeilla), niin shotin maussa on silti eroa. Minkä myllyn eduksi ero on onkin sitten taas makuasia...

T. Teme
Kirjattu