Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Uusi e61  (Luettu 24662 kertaa)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vast:Uusi e61
« Vastaus #15 : Kesäkuu 19, 2007, 22:27:59 ip »

No niin, se on sitten ratkaisu tehty ja Giotto jäänyt unholaan. Päätin kuin päätinkin tilata Andreja Premiumin ECS:stä. Laitoin sunnuntaina tilauksen ja neidin pitäisi olla Ylöjärvellä huomenissa, viimeistään torstaina.

Radikaali ratkaisu, mutta kaiken pohdinnan jälkeen kuitenkin helpottunut ja rauhaisa olo päätöksestä. Andreja oli pitkään mietinnässä kun alunperin lähdin valintaani tekemään. Keittimen korkeus oli vain liikaa, kunnes hokasin vihdoin oikeat mitat.  ECM:n epämääräisyys toimitusajoissa oli se mikä lopulta käänsi kelkan Andrejan hyväksi. Tulihan siinä pohdittua kaikenlaista ja monelta kantilta, en epäile ettenkö olisi tehnyt oikeaa valintaa.

Mitä tästä opimme? Elämän eri tilanteissa on hyvä olla aina suunnitelman A lisäksi suunnitelma B, joka merkillisen usein on juuri se oikea ja sopivin. Aika näyttää...  :wink:
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vast:Uusi e61
« Vastaus #16 : Kesäkuu 19, 2007, 22:38:36 ip »

Mitäs muuten uuden e61:n kanssa olisi välttämätöntä huomioida otettaessa ensi kertaa käyttöön?
Ajastinta totuin käyttämään lähes joka aamu Silvian kanssa, ja samaa ajattelin Andrejan kanssa. Muistaakseni Teme jotain kirjoitteli Andrejan ajastuksesta, mutta kun en muista mitä?
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Uusi e61
« Vastaus #17 : Kesäkuu 19, 2007, 22:49:19 ip »

Onnittelut valinnan johdosta. Andreja Premium on erittäin hyvä kone - itsekin aikoinaan pähkäilin sen ja Giotto Premiumin välillä ja päädyin Andrejaan vaikka Giotton ulkonäkö miellytti enemmän.

Andreja toimii hyvin ajastimen kanssa - sitä ostasessasi varmistat vaan että ajastin pystyy käsittelemään Andrejan tehoisen laitteen. Maadoitus jos löytyy, niin se on iso plussa. Ohjelmoitavuudessa plussia kannattaa antaa jos ajastimella voi ohjelmoida ainakin kaksi päälle-pois kombinaatiota kullekin päivälle ja viikonlopuille eri ajat...

T. Teme
Kirjattu

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Uusi e61
« Vastaus #18 : Kesäkuu 19, 2007, 22:54:21 ip »

Lainaus käyttäjältä: Heca

Radikaali ratkaisu, mutta kaiken pohdinnan jälkeen kuitenkin helpottunut ja rauhaisa olo päätöksestä. Andreja oli pitkään mietinnässä kun alunperin lähdin valintaani tekemään. Keittimen korkeus oli vain liikaa, kunnes hokasin vihdoin oikeat mitat.  ECM:n epämääräisyys toimitusajoissa oli se mikä lopulta käänsi kelkan Andrejan hyväksi. Tulihan siinä pohdittua kaikenlaista ja monelta kantilta, en epäile ettenkö olisi tehnyt oikeaa valintaa.

Mitä tästä opimme? Elämän eri tilanteissa on hyvä olla aina suunnitelman A lisäksi suunnitelma B, joka merkillisen usein on juuri se oikea ja sopivin. Aika näyttää...  :wink:


Totta turiset. Oman keittimen valinta oli myös vaikeaa ja sitä tuli pohdittua monelta kantilta jo edellisten lumien aikana. Sitten kun ratkaisun sai tehtyä ja rahat menetettyä olo oli hyvin kevyt  :D

Tiesin jo keväällä, että ECM:llä on vaikeuksia toimitusten kanssa ja jos vaihtoehtona oli ainoastaan saada demokone jostain Hollannista, Giotto/Cellini jäi ostamatta. Nyt B.F.C. on kotona ja tyytyväinen olen, ehkä silläkin oppii joskus sumpit keittämään. Suurin yllätys oli se, ettei Krupsiin verrattuna tarvinnut jauhatusta säätää kuin yhden pykälän hienommalle. Kyllä tuo Krupsi oli vain peli    :lol:
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Uusi e61
« Vastaus #19 : Kesäkuu 20, 2007, 12:22:11 ip »

Lainaus käyttäjältä: Heca
Mitäs muuten uuden e61:n kanssa olisi välttämätöntä huomioida otettaessa ensi kertaa käyttöön?


Huono idea ei välttämättä ole mitata uuttopainetta kahvasta. Tosin Andrejassa oli muistaakseni hyvin laadukas OPV, joten kaipa se on säädettykin kohdalleen. Kumminkin kun oikean huuhtelun ja sitä kautta uuttolämmön etsiminen on aina oma hommansa, niin asiassa auttaa jos voi olla ainakin varma paineiden oikeellisuudesta.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vast:Uusi e61
« Vastaus #20 : Kesäkuu 20, 2007, 14:21:24 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: Heca
Mitäs muuten uuden e61:n kanssa olisi välttämätöntä huomioida otettaessa ensi kertaa käyttöön?


Huono idea ei välttämättä ole mitata uuttopainetta kahvasta. Tosin Andrejassa oli muistaakseni hyvin laadukas OPV, joten kaipa se on säädettykin kohdalleen. Kumminkin kun oikean huuhtelun ja sitä kautta uuttolämmön etsiminen on aina oma hommansa, niin asiassa auttaa jos voi olla ainakin varma paineiden oikeellisuudesta.



Mistä moisen kahvan käsiinsä saisi? Omaksi tuskin kannattanee ostaa kun käyttö jäänee pariin kertaan..
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Uusi e61
« Vastaus #21 : Kesäkuu 20, 2007, 15:35:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: Heca
Mistä moisen kahvan käsiinsä saisi? Omaksi tuskin kannattanee ostaa kun käyttö jäänee pariin kertaan..


Tutuilta tai alan firmoilta voi koittaa lainata, jos mahdollista. Sellainen normikahvan päähän kiinnitettävä mittari ei tosin kauhean paljon maksakaan. Itselläni on tällainen:
http://www.happydonkey.co.uk/shop/files/images/t_1857.jpg

Uskoisin että Andrejassa on kuitenkin asiat kohdillaan, eli kannattaa varmaan ruveta huolehtimaan paineista vasta jos tuntuu että jokin on pielessä ja muut muuttujat on hallinnassa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Uusi e61
« Vastaus #22 : Kesäkuu 20, 2007, 15:54:35 ip »

Mielestäni tuollaisen ulkoisen kahvan hankinta ei ole ainakaan Andrejan tapauksessa tarpeen. Koneen oma mittari on yllättävän tarkka - mittasin aikoinaan tuollaisella erillisellä kahvalla ja sen näyttämä lukema oli muistaakseni 0,1 barin tarkuudella sama kuin koneen oman mittarin näyttämä.

Veikkaan OPV:n olevan tehtaalla säädetty jonnekin 11-12 barin tuntumaan, joka on kyllä turhan korkea. Eli säätö kannattaa tehdä ja jos sen tekee umpifiltterin avulla, niin kannattaa muistaa että mittarin saattaa näyttää tuolloin hieman eri lukemaa kuin itse uuton aikana (= yleensä hiukan korkeampi lukema umpifiltterin kanssa).

Toinen juttu mikä kannattaa huomioida säätöä tehdessä on sen säätömutterin alareunaan kiinnityvä vesiletku - kun venttiiliä säätää, niin tuo letku tuppaa helposti kiertymään rullalle ellei sitä irrota. Jos letkun irrottaa, niin sen uudelleenkiinnitys voi varsinkin uudessa koneessa olla hiukan hankalaa. Kannattaakin siis pitää huoli, että kone on ollut päällä hyvän tovin jotta tuo kumiletkukin on hiukan joustavampi. Letku kannattaa kuitenkin olla kiinnitettynä jos/kun pumpun kytkee päälle...

T. Teme
Kirjattu

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vast:Uusi e61
« Vastaus #23 : Kesäkuu 20, 2007, 20:53:28 ip »

No eipä tullut pieneen mieleenkään, että umpifiltteriä voikin käyttää tässä hyödyksi, kiitos vinkeistä ja vastauksista!
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Uusi e61
« Vastaus #24 : Kesäkuu 20, 2007, 21:53:32 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Huono idea ei välttämättä ole mitata uuttopainetta kahvasta. Tosin Andrejassa oli muistaakseni hyvin laadukas OPV, joten kaipa se on säädettykin kohdalleen. Kumminkin kun oikean huuhtelun ja sitä kautta uuttolämmön etsiminen on aina oma hommansa, niin asiassa auttaa jos voi olla ainakin varma paineiden oikeellisuudesta.


Oman keittimen uuttopaine ja boilerin paine  (~9 bar ja 1,2 bar) tulivat valmiiksi säädettynä jo myyjän toimesta, mutta onko tuo uuttopaine liian alhainen? Tosiaankin Krupsiin verrattuna jauhatusta tarvitsi säätää vain yhden pykälän hienommalle ja tietenkin nyt tulee kunnon tamppaus mukaan, mutta yllättävän helposti uuden keittimen saa tukkoon. Ja minun jauhatus ei esimerkiksi ole niin hienoa kuin Temen viimeksi hiukkaskokoanalyyseihin lähettämissä näytteissä. Missä vika, vain onko missään vikaa?

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Uusi e61
« Vastaus #25 : Kesäkuu 20, 2007, 23:35:14 ip »

Lainaus käyttäjältä: isojp

Oman keittimen uuttopaine ja boilerin paine  (~9 bar ja 1,2 bar) tulivat valmiiksi säädettynä jo myyjän toimesta, mutta onko tuo uuttopaine liian alhainen?


Ongelma uusissa koneissa on liian iso uuttopaine, enpä ole yhdestäkään vibrakoneesta kuullut jossa paine olisi ollut liian matala. Jotkut suosittelevat vibrakoneille hieman korkeampaa painetta, noin 10 barin luokkaa. Itse vaihdoin jonkin aikaa 10 -> 9 bariin. Bulkkipavut (ei tuorepaahto, ainakin kohtuullisen tumma) melkein toimivat paremmin vähän isommalla paineella, varsinkin cremaa tulee 9 barilla hiukan kitsaasti. Sen sijaan tuorepaahdettu vaaleahko Yirgacheffe oli juuri kohdillaan 9 barilla, kun se ennen oli kitkerähköä.

Jos uuttopaine on 9 baria, niin en koskisi siihen kuin korkeintaan säätämisen ilosta - joka sekin toki on erittäin hyvä peruste... :)

Lainaus käyttäjältä: isojp
Tosiaankin Krupsiin verrattuna jauhatusta tarvitsi säätää vain yhden pykälän hienommalle ja tietenkin nyt tulee kunnon tamppaus mukaan, mutta yllättävän helposti uuden keittimen saa tukkoon.


Ei tuo minusta mitenkään oudolta kuulosta. Tosin ihan tukkoon ei välttämättä kone tule, vaan kyllä sieltä lopulta jotain tipahtelee. Lopputulos saattaa olla jopa aika jees, mikäli uuttopaine on kohdillaan. Vähän kovemmalla paineella tuollainen "yliristretto" olisikin melko myrkkyä.

Lainaus käyttäjältä: isojp
Ja minun jauhatus ei esimerkiksi ole niin hienoa kuin Temen viimeksi hiukkaskokoanalyyseihin lähettämissä näytteissä. Missä vika, vain onko missään vikaa?


Koska kyse ei varmaan ollut samasta pavusta suunnilleen saman ikäisenä, niin ei kai tuosta voi oikein mitään päätellä?

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Uusi e61
« Vastaus #26 : Kesäkuu 20, 2007, 23:43:06 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Veikkaan OPV:n olevan tehtaalla säädetty jonnekin 11-12 barin tuntumaan, joka on kyllä turhan korkea.


Jos näin on niin jossain vaiheessa kannattaa kyllä säätöihin puuttua. Tosin tuollakin paineella pärjää, joten kannattaa ehkä aluksi opetella koneen käyttö muuten ja sitten vasta ryhtyä ruuvaamaan venttiiliä. Uusi kone kannattaa "ottaa haltuun" yksi muuttuja kerrallaan, tai voi mennä hermot. :)

Lainaus käyttäjältä: Teme

Eli säätö kannattaa tehdä ja jos sen tekee umpifiltterin avulla, niin kannattaa muistaa että mittarin saattaa näyttää tuolloin hieman eri lukemaa kuin itse uuton aikana (= yleensä hiukan korkeampi lukema umpifiltterin kanssa).


Oman kahvapainemittarin mukana tuli erillinen pala, jossa on palloventtiili (oikea termi?). Sillä voi säätää mittaushärdellin päästämään vettä läpi uuttoa vastaavaa vauhtia, jolloin lukeman pitäisi olla tarkalleen oikein.

Mutta ei tuo uuttopaine mitään rakettitiedettä ole, vaan HX-koneen oman painemittarin lukema on varmasti riittävän tarkka kaikkeen käytännön hommaan. Kunhan lukee mittaria suoraan edestä, tekee nimittäin joskus aika ison eron...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vast:Uusi e61
« Vastaus #27 : Kesäkuu 21, 2007, 10:05:21 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio


Tosin ihan tukkoon ei välttämättä kone tule, vaan kyllä sieltä lopulta jotain tipahtelee. Lopputulos saattaa olla jopa aika jees, mikäli uuttopaine on kohdillaan. Vähän kovemmalla paineella tuollainen "yliristretto" olisikin melko myrkkyä.


Ehkä vähän liioittelin. Ensimmäistä kuppia tehdessä laitoin myllyn Krupsin asetuksista 4 pykälää tiukemmalle ja tulihan sieltä odottelun jälkeen 35 sekunnissa 10 ml nestettä. Nyt myllyn puhdistuksen ja tuoreiden papujen käyttöönoton jälkeen tilanne on normalisoitunut, ainakin mitä odotin sormituntumalla jauhatuksen olevan.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Uusi e61
« Vastaus #28 : Kesäkuu 22, 2007, 21:00:38 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Lainaus käyttäjältä: isojp
Ja minun jauhatus ei esimerkiksi ole niin hienoa kuin Temen viimeksi hiukkaskokoanalyyseihin lähettämissä näytteissä. Missä vika, vain onko missään vikaa?


Koska kyse ei varmaan ollut samasta pavusta suunnilleen saman ikäisenä, niin ei kai tuosta voi oikein mitään päätellä?

Komppan akalliota. Jauhatuskarkeus tosiaan vaihtelee käytetyn myllyn, filtterin, kahvin tai niiden sekoituksen, kahvin tuoreuden jne mukaan. Itse pidän melko tiukoista shoteista ja noissa näytteissä oli mylly säädetty antamaan 16 gramman annoksella 25 sekunnissa 9 barin paineella noin 50 ml tupla (creman kera). Uuttolämpö oli aika tarkkaan 92 astetta. Eli mielestäni isojp:n koneen säädöt tuntuvat olevan ihan kohdallaan - ei vikaa.

T. Teme
Kirjattu

Heca

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 143
Vast:Uusi e61
« Vastaus #29 : Kesäkuu 22, 2007, 23:29:01 ip »

No niin, Andreja saapui torstaina niin kuin pitikin. Kun pakettia avasin ja näin Andrejan ensi kertaa, en voinut kuin ihmetellä ja haukkoa henkeä. En odottanut näin upean näköistä keitintä. Näkemäni kuvat eivät siis kertoneet koko totuutta, omin simin nähtynä kerrassaan upea ilmestys!

Ensituntuma Andrejaan on pelkästään positiivinen. Kahvi uuttuu tasaisesti ja crema on paksun hunajaista, vanhemmillakin pavuilla (4 vkoa pakkasessa). Viileänä pysyvät höyrytys- ja vesivarsi ovat kertakaikkiaan hyvät käytössä. Ei tarvitse välttämättä edes kostealla pyyhkiä, maidon jäämät lähtevät kertapyyhkäisyllä kuivallakin pyyhkeellä, great!

Vaahdotuksen kanssa on vielä hakemista, verrattuna Silviaan se on aika haasteelllista. Maito menee helposti ja nopeasti ylikuumaksi ja kuplaiseksi. Silvialla sai kivasti mikrovaahdon aikaan, vaikka siinäkin oma opettelunsa toki oli. Ajattelin, että jos Silvialla saa kunnon vaahdot aikaan, niin saa millä vaan. Suurin muutos taitaa olla vaahdotustehojen kasvaminen Silviaan nähden. Tippa-astia on iso kuin mikä ja riittää perus sessioon hyvin. Eiköhän tuo vaahdottelukin tuosta ala hoitumaan , kun yhden kymmenen litraa ottaa ja vaahdottelee yhtä kyytiä, noin niinkuin harjoittelun kannnalta, saavatpahan lapset paljon pannaria :lol:
Kirjattu
Kahvinkatkuisin terveisin,
Heca