Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: kahvin tunnistusta  (Luettu 29341 kertaa)

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #30 : Syyskuu 05, 2011, 16:18:04 ip »

Onnittelut arpaonnesta! :)

Minulla ei ole arpaonnea  ;)
-mutta kiitos
 
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #31 : Syyskuu 09, 2011, 20:52:24 ip »

Eilen tuli ostettua Obh perkolaattori. Yhdet kahvit sillä olen vasta keitellyt ja myös testasin samalla uudelleen lämmitystä. Kaapissa oli vain vieraille varattua kulta katriinaa josta syntyi ihan ok kahvi, laihahko tosin. Onkohan puruja syytä hieman "tampata"? Tuleeko tuohon täyteen vesimäärään puruja sen keskiputken yläreunaan asti?
Nyt pitää vain ryhtyä kokeilemaan eri kahveja/papuja jotka sopivat tälle.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #32 : Syyskuu 16, 2011, 15:55:34 ip »

Sain käsiini tuollaisen kahvipaketin. Sattuisiko joku tunnistamaan mikä kahvi on kyseessä. Paketin tiedot ovat niukat:
Ground coffee 100%. Favor Antwoordnummer 157. Viittaa hollantiin, mutta tätä nimenomaista pakettia en ole netistä tavoittanut.

Tulipa maistettua tätä kyseistä tiiliskivikahvia. Töissä ollessa sitä minulle tarjottiin eräässä kodissa. En tiennyt mitä kahvia join. Satuin kysäisemään, että "Mitäs kahvia tämä on, ihan poikkeuksellisen hyvää suodatinkahvia." Ja samaksi Coffee kahviksi se sitten osoittautui. Todellakin suklainen maku oli. Aikaisemmin oletuksena heittämääni rio-y.tä en maussa erottanut. Ei ollut home-kahvia ei.

Kuten aimmin todettu istun ammattini puolesta usein ja monenlaisissa kahvipöydissä ja tämä oli kyllä erinomaista. Kun sitten palasin virastoon alkoi tehdä mieli tanssia, juosta tai punnertaa. Parin pienen kupillisen (todella harvoin  santsaan kahvia, mutta nyt oli pakko kun oli hyvää) jälkeen olo oli aika vilkas ja nopea. Siitä päättelin, että aika paljon joukossa on robustaa, mutta ilmeisesti suhteellisen hyvänlaatuista, koska ei kahvi itsessään palaneelle kumille maistunut.

Mitäs olet "Linker" mieltä tuosta robusta-oletuksesta?

Niin ja muistakaa suhteuttaa tuo hyvä nyt tiiliskivien joukkoon. En suinkaan vertaa sitä juuri jauhettuun laatukahviin.
« Viimeksi muokattu: Syyskuu 16, 2011, 16:03:11 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #33 : Syyskuu 17, 2011, 17:04:09 ip »



Tuosta 100% Coffeesta jolla ketjun avasin on jo aikaa, ja maku haihtunut jo osin muististanikin. Mutta ei siinä niin paljoa
robustaa, tai ainakaan niin huonolaatuista "lisäkettä" ole kuin tässä tänään viimein käsiini saamastani "testivoittajassa": 





kyseessä siis tuo pinon päällimmäinen Perfetto, joka loppui satakunnan ja varmaan pirkanmaankin lidleistä kuin kuppa töölöstä,
kun maakuntalehden testissä 1,80 euron kahvi voitti 5 euron juhlamokan. Laitoin linkin testikopioon blogiini tämän päivän
kirjoitukseen jossa enemmän tuosta(kin):
Tuli todellakin ikävä tuota aloitusviestin punaista "tiiliskiveä".... ja todellakin vain tiiliskivikahvien kategoriassa.

 (kysiseen blogipäivitykseeni sigustani tai tästä)

 
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #34 : Lokakuu 10, 2011, 21:53:58 ip »

Kokeilin tuota Lidlin Perfettoa ja iso pettymys oli. Tuoksu muistutti enemmän popkornia kuin kahvia. Maku on mitätön ja mukana myös palaneen siemenen makua. Tätä huonompi esitys on ollut x-tra kahvi(prisman valikoimissa). Maistamistani ehdotonta parhautta ovat olleet reko-kahvit, mutta ovat 6€ luokkaa nykyään kaikki. Jospas paahtaisi huomenna monsooned malabaria ja nauttisi syksystä kunnon ristreton kanssa.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #35 : Lokakuu 11, 2011, 09:10:59 ap »

Tilaisuus teki "varkaan" ja päätin sijoittaa kokonaisen euron tuohon punaiseen Coffee-kahviin ja viedä se yllärituliaisena kylään. Halvalla ei yleensä hyvää saa ja tulipa sekin taas todistettua.
Ja kuten arvata saattoikin, niin aivan karseeta kuraahan toi on, jäi kaikilta juomatta. Jo heti avausvaiheessa tuli huomattua palaneen renkaan haju, eli robustaa on luvassa ja runsaasti. Itse en välitä robustasta ollenkaan suodatinkahvissa, juon mielummin hapokkaampaa ja hedelmäisempää suodatinkahvia. Toki tuo oli pehmeää ja täyteläistä, mutta renkaan makuista kahvia en viitsi huvikseen juoda. Moccamasterilla keitettiin siis parit pannut ja naama irvessä yritettiin sitä juoda.
Piti vielä tuota Aeropressin läpi kokeilla ja siinä orastavan kitkeryyden sai pelattua jokseenkin pois, mutta ei kiitos enää tätä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #36 : Lokakuu 11, 2011, 20:02:09 ip »


Lidlin Perfetto oli ensikokemuksena kauhea. Mutta parani huomattavasti kun kiinnitin vähän huomiota annostukseen.
Kyllä sitä ikävä tuli, kun juhlamokkaan vertaa. Mutta samalla annostuksella JM:n kanssa tulee kamalaa.
Saatan tuota ostaa toisenkin kerran.

 
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #37 : Lokakuu 12, 2011, 16:25:51 ip »

Noh, onhan noissa oluissa ja muissakin alkoholijuomissa aika isoja eroja, niin myös kahveissa. On vain vaikea ajatella että esim.Perfetto sisältää kahvia. Juoma muistuttaa enemmänkin jostain paahdetuista jyvistä tehtyä juomaa.

Kun paahtaa kotona laatupavuista ja pari päivää paahtamisen jälkeen avaa pussin ja jauhaa siitä...on tuoksun tuoma liikutus ja elämys käsittämätön. Näillä tiiliskivillä en saa mitään liikutusta, lähinnä kusetuksen makua. Noh, enpä oleta Lageria juodessanikaan saavani imperial stoutia.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #38 : Lokakuu 12, 2011, 19:20:17 ip »

On vain vaikea ajatella että esim.Perfetto sisältää kahvia. Juoma muistuttaa enemmänkin jostain paahdetuista jyvistä tehtyä juomaa.

Näinhän ne ovat, makuasiat. Linkerin kirjoituksessa on kuitenkin mielestäni yksi tärkeä asia: Sen asemesta, että todetaan yhteen ääneen, että pahaa on, linker yritti analysoida ongelmaa, kokeilla erilaisia asioita ja löysi yhden vaikeuksia aiheuttavan tekijän, annostuksen.

En tuota kahvia tunne, mutta olen muutoin törmännyt samaan ilmiöön. Kahvi, jota ystäväni piti yhtenä parhaista maistamistaan "mutteripannukahveista", sai hirvittävän "yäk" -tuomion kotona, kun emäntä käytti samaista kahvia perkolaattorilla, tapansa mukaan aika raskaalla kädellä annosteltuna. Ehdotin uutta kokeilua hieman kevyemmin annosteltuna. Maku parani huomattavasti. Sitten käytin mutteria, tulos oli jopa hyvää.

Kuten niin monesti on huomattu, kahvi ei välttämättä ole yksinkertaisesti ja pelkästään "hyvää" tai "pahaa". Asiaan vaikuttaa niin kovin moni asia, annostelusta, jauhatuskarkeudesta ja valmistustavasta alkaen. Ja pidetään mielessä mitä linker aikaisemmin sanoi: nyt puhutaan tiiliskivikahvi-sarjasta.

Ai-niin. Kuten aiemmin kerroin, emäntä käytti perkolaattorissa Lidlin sitä vihreässä paketissa olevaa arabicaa. No, nyt siirryttiin takaisin Lövsberg Lila Skånerostiin.
   
       
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #39 : Lokakuu 12, 2011, 20:30:20 ip »

No itse yritin Aeropressilla muutamia kikkoja, en väitä olevani velho sen kanssa, mutta eipä se makumaailma juurikaan iloksi muuttunut. Oli kahvi kenen tahansa paahtamaa, jos se sisältää tuhdisti robustaa niin en siitä välitä suodatinkahvina. Valopetroolia mitä valopetroolia  8)
Espressoissa tilanne on sitten toinen, etenkin maitokahvien osalta.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #40 : Lokakuu 13, 2011, 09:11:34 ap »

Minäkään en pahemmin robustasta välitä ja sitähän tuo kehumani Coffee -kahvi selvästi sisältää ja paljon.

Mutta makuelämykset ovat kyllä hyvin erilaiset. Uskoisin, että täällä aktiivisesti kirjoittavilla on kuitenkin jonkinlainen näppituntuma siihen, mikä on hyvää kahvia. Makuasioista on toki kyse, mutta ei kaiketikaan kenelläkään kahviharrastajalla ole ihan vinoutunut makuaisti.

Siksi tämä erilainen makuelämys samasta kahvista havainnollistaa erilaisten keitinten ja keittotapojen eroja, sekä myös erilaisia vertailukohtia.

Itse joudun töissä juomaan sekalaisia suodatinkahveja, joiden taso on yleensä aivan karsea. Coffee -kahvi oli sen seassa todella hyvää tuolla nimenomaisella kerralla. Keitin oli jokin halpa suodatinkeitin, jolla miedosta kahvista tulisi varmaankin todella laihaa ja valjua, mutta tuosta  kahvista jäi juuri ne negatiiviset tekijät taka-alalle. Olisiko syynä alhainen vedenlämpö, mikä tunnetusti jättää osan mauista jauheeseen.

Huimausefekti, joka kahta kupillista seurasi kertoi toki todella korkeasta robustan määrästä. Uskon hyvin, että mokkamaasteri irrottaa kahvista aromit jo sen verran hyvin, että juomatta olisi jäänyt minullakin.

Itse en käytä kotona robustaa juuri lainkaan. Joskus maitokahveihin ostan robustalla terästettyjä sekoituksia. Harvemmin kuitenkin. Hyvä paahto ja juuri jauhettu kahvi tuottaa tukevan shotin kyllä arabicastakin - ehkei kuitenkaan kaikkein pisimpiä latteja ajatellen. Itse juon espressoni useimmiten ihan "mustana" ja ilman sokeria. Siksi en robustaa sekaan niin kaipaa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #41 : Helmikuu 01, 2012, 12:51:29 ip »


Sain pauligilta tuotepakkauksen, jossa mukana tavallista suodatin-Presidenttiä.
Paahtoasteeltaan 1 olevaa arvostettua kahvia ei varsinkaan pienessä flunssassa
viitsinyt kauaa sellaisenaan juoda. Mutta 30% täysrobusta- Caffé Paskáa teki
ihmeitä...

Mutta varsinaisen asiaan:
Minulla on hallussani avaamaton purkki tällaista:



"Specialia"  jota SOK valmistutti erikoiserän, osuuskunnan täyttäessä 75 vuotta, vuonna 1979.

Keräilykohdehan tuo on, varsinkin avaamattomana. Mutta mitä luulisitte jos sen avaisi!
Onko kukaan koskaan avannut tällaista 30 vuotta vanhaa peltipurkkia?
Vai olisiko kyseessä "rikos"   :o

 
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #42 : Helmikuu 01, 2012, 13:33:38 ip »

En tiedä onko metallipurkki enää tiivis. Vaikka olisikin, niin kahvin aromaattiset aineet lienevät pitkälti hajonneet ja/tai haihtuneet ilmaan. Eli maku on huono ja karkaa tölkin avaamisen yhteydessä. Myrkyllistä se ei liene kuitenkaan?

Vai olisiko kyseessä "rikos"   :o

Jos sen juottaa kavereilleen, niin silloin kyseessä lienee törkeä pahoinpitely, jos sioille, niin eläinsuojelurikos. Itse jos juo, niin silloin korkeintaan yleisen vaaran aiheuttaminen. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #43 : Helmikuu 01, 2012, 15:14:02 ip »

Tuommoinen säilyketölkki on yllättävän hyvä säilömään tavaroita, kunhan säilytys on asianmukainen. Josko kyllä mä epäilen, että aika kuraa tuo silti on.

Vaikka noita täysiä kahvitölkkejä ei aivan uskomattomia määriä liikukaan,  niin mistään superharvinaisuudesta ei ole kysymys. Huuto.netissä on tällä hetkellä ainakin pauligin kahvitölkkejä myynnissä, täysin virheettömässä kunnossa, parikymppiä / tölkki. Valmistajan mukaan kyse on maailman parhaista kahvilaaduista, niin 40 € / kilo on liki ilmaista   ;D
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #44 : Helmikuu 01, 2012, 15:37:59 ip »

Itse säilyttäisin "muistona" jossain kaapin päällä.
Ihan hienohan tuo on, mutta epäilen et ei menis kurkusta alas.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.