Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: kahvin tunnistusta  (Luettu 29307 kertaa)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #15 : Elokuu 28, 2011, 00:54:56 ap »


en näe mitään syytä suodatinkeittimen hankintaan, pressopannussa saa erinomaisen vastineen rahalleen varsinkin kunnon kahvilla.

French press on todella loistava jos kupin pohjalle tuleva "muju" ei häiritse liikaa. Ja tämä tuntuu olevan täysin henkilökohtainen asia, häiritseekö vaiko ei.

Ite suosin halvoista valmistusvekottimista Abid cleveriä, se mielestäni yhdistää aika kivalla tavalla uuttamalla tehdyn ja paperisuodattimen hyvät puolet.

-Mikko-
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #16 : Elokuu 28, 2011, 12:20:12 ip »

Itse näen suodatinkeittimen valinnan vaihtoehdot edessäni siinä vaiheessa kun kotona on muitakin.
Tätä parempaa puoliskoani en vaan näe käyttämässä muita valmistusmetodeja kuin suodatinkeitintä, ja itsekkin sitä suht usein käytän vieraille keittäessäni tai ihan vain silloin kun on "kiirettä" kotona.

Jauhan rokilla tuoretta, papuja on monia kokeiltu, ei selkeää suosikkia. Nyt Tekangua kupissa, ja voinen nostaa hattua tälle pavulle myös suodatinkeittimellä laitettuna.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #17 : Elokuu 28, 2011, 14:00:10 ip »

Satakunnan Kansassa tänään melko hyvä juttu tiiliskivikahveista, lähinnä kohonneen JuhlaMokka-indeksin
järkyttämille vakiokahvittelijoille. Skannasin koko sivun ja laitoin rikollisesti
luettavaksi ladattavaksi ja luettavaksi (pdf 565k)

Suodatinkeitin meilläkin on jokapäiväisenä työjuhtana. Vaimo kyllä tykkää cappuccinosta, mutta kyllästyy nopeasti
odottelemaan papu-mylly-pavoni- systeemejä.
Viime päivät olen koettanut päästä sinuiksi vanhan perkolaattorin kanssa:



lienee jo vanha, kirpputorilta löysin ja vitosen maksoin....
opettelua ohjelmassa tänäänkin
 
« Viimeksi muokattu: Elokuu 28, 2011, 14:22:16 ip kirjoittanut linker »
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #18 : Elokuu 28, 2011, 15:48:07 ip »

Satakunnan Kansassa tänään melko hyvä juttu tiiliskivikahveista, lähinnä kohonneen JuhlaMokka-indeksin
järkyttämille vakiokahvittelijoille...

 ...Viime päivät olen koettanut päästä sinuiksi vanhan perkolaattorin kanssa:
lienee jo vanha, kirpputorilta löysin ja vitosen maksoin....
opettelua ohjelmassa tänäänkin
Hieno perkolaattoripannu sinulla. Muistuu oman lapsuuteni "pulputuspannu" mieleen. Meillä juodaan lähinnä kahden sorttista kahvia: Krupsin täysautomaatilla valmistettuja espresso-pohjaisia juomia ja sitten perkolaattorikahvia. Ei tosin noin romanttisen näköisellä vehkeellä keitettyä, vaan Stockalta ostetulla sähkökäyttöisellä "automaattisella" pannulla. Hyvää siinä Stockan rosteripannussa on, että keittoprosessia ei tarvitse vahtia, pannu hoitaa hommansa termostaattien ohjaamana ihan itse.

Perkolaattorikahvi on parhaimmillaan pehmeää ja vahvaa. Joissain viesteissä on kerrottu, että kahvin annostelu on hyvin tarkkaa. Ehkä on, en tiedä. Meillä kahvia mitataan kahvimitalla, joka on n. 5 ml suurempi, kuin yleisin kahvimitta. Hyvää tulee. Normaalilla mitalla mitattuna tulos oli mielestämme laihaa. Tummemmasta päästä olevat tavalliset kahvit toimivat parhaiten. Itse olemme pitäneen Löfbergs Lilan Skånerostista (tummempi, kuin normaali Lila). Tumma Presidentti oli no-joo, toista pakettia ei tosin tehnyt mieli ostaa. Meiran Arome Hieno Tummapaahto ripoteltiin alppiruusuille. Ja pienenä rinnastuksena sinun skannaamaasi artikkeliin: tällä hetkellä emäntä käyttää Lidlin suodatinkahvia. Ei tuota 2 euron halpiskahvia, vaan sitä Arabicaa, joka on vihreässä paketissa.

OskuK kertoi tarjonneensa kavereilleen lämmitettyä perkolaattorikahvia. Jotkut epäilivät tätä vitsiksi. Mutta, mutta, oli pakko kokeilla. Perkolaattoripannussamme (ruotsalaisen insinööritaidon mestarituote) on mahdollisuus myös kahvin lämmitykseen. Sihdit sun muut sisuskalut pannusta pois ja pannun töpseli seinään. Laite lämmittää pannuun jääneen kahvin ja sammuttaa kuumennuksen juuri sopivalla hetkellä. Merkkivalo ilmoittaa, että vanha kahvi on nyt lämmitetty ja valmis. Ja joo, kyllä se juotavaa oli. Yllättävä pehmeää. Kuuman maidon kanssa sotkettuna jopa hyvää. Parempaa, kuin suurin osa neuvotteluhuoneiden termoskannukurasta tai baarien pallokannujen seisseestä kahvista. Tästä kiitos OskuK:lle, eipä olisi tullut mieleeni muuten edes kokeilla.   

Moccamaster oli kaapissa vuoden verran varalla "varmuuden vuoksi". Kun emäntä osti perkolaattorin, niin masteri myytiin 20 eurolla naapurin tyttärelle opiskelukämpän keittimeksi.  Omat kahvit tehdään ensisijaisesti täysautomaatilla. Kun on tarve perinteiseen suomalaiseen kahvitteluun eli istumiseen porukalla kahvipannun ympärillä, niin silloin käytetään perkolaattoria.
       
       
Kirjattu

joni

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 155
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #19 : Elokuu 28, 2011, 20:45:56 ip »

Oho, pitääpäs siis hankkia perko. Joskus muistaisin lukeneeni että kyseinen vehje härskiinnyttää kahvin rasvan, mutta silti olen paljon positiivisia kommentteja lukenut ja jahkaillut. Onkohan Clas Ohlssonin perko ok?
Kaikki itsepaahdetut pavut käytetään Pavonin tuotoksiin ja vieraille sitten pressolla. Omaan makuuni kaikki reko-kahvit ovat olleet todella hyviä ja vielä alkukesällä reko-classic oli halpa-hallissa 3,60€, jolloin hinta/laatu oli lyömätön. Suosittelen erittäin lämpimästi kokeilemaan tuota rekon franskrostia.
Kirjattu
La Pavoni Professional + Demoka Minimoka M207

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #20 : Elokuu 28, 2011, 22:23:20 ip »

Oho, pitääpäs siis hankkia perko. Joskus muistaisin lukeneeni että kyseinen vehje härskiinnyttää kahvin rasvan, mutta silti olen paljon positiivisia kommentteja lukenut ja jahkaillut. Onkohan Clas Ohlssonin perko ok?

Veikkaan, että Clasun perkolaattori on kotoisin samasta ruotsalaistehtaasta, kuin omammekin. Mutta emme viitsineet ostaa Clasulta "nimetöntä" perkolaattoria, kun Stockalta sai ihan tehtaan omalla nimellä myytävän pannun halvemmalla!!! Varsinainen syy oli kuitenkin se, että Tapiolan Stocka on tuossa muutaman minuutin päässä... Hintojen erokin selvisi meille itse asiassa vasta jälkeen päin. Olisikohan ollut jotain 4-5 euroa, ei siis paljoa.

Suosittelen ehdottomasti. Jonkin verran kokeiluja eri kahvilaatujen kanssa se kyllä vaatii, mutta kun sopiva kahvi löytyy, niin sitten kaikki on hyvin. Sopii loistavasti juuri sellaiseen perinteiseen suomalaiseen kahvin litkimiseen, missä kahvia juodaan tunti tolkulla seurustelun lomassa. Perkolaattori tekee suuren määrän kahvia helpolla. Niitä pannuja on 6 kupin ja 12 kupin kokoisia (muistaakseni). 12 kuppinen on hyvä, jos ostaa pannun vieraskahvitteluakin varten. Mutta huomaa, sillä ei kannata tehdä 6 kuppia pienempää määrää - maku kärsii. Siten se suurempi pannu on 6...12 kupin pannu. Jos kahvia jää yli, niin anna perkolaattorin lämmittää loppuosa ja tee itsellesi illaksi oikein pehmeä ja rasvainen maitokahvi!
 
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #21 : Elokuu 30, 2011, 10:58:03 ap »

En putsaa, enkä myöskään tee kahvia toisten keittimillä. Eikä ne muutenkaan halua kuulla mitä heidän keittimestään ajattelen, jopten tuskin keittoneuvot ja puhdistushuomautuksetkaan menevät otolliseen maaperään ;-)


Täytyy sanoa että tuli hommattua sitruunahppoa työpaikalle, katsotaan josko mokamaasteri petraisi ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #22 : Elokuu 30, 2011, 10:59:36 ap »



Täytyy sanoa että tuli hommattua sitruunahppoa työpaikalle, katsotaan josko mokamaasteri petraisi ;-)

Jos kahvimasiina on pinttynyt kahvirasvoista (kaadettu vettä säiliöön likaisella kahvipannulla), niin sitruunahappo ei siihen juuri tehoa.

-Mikko-
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #23 : Elokuu 30, 2011, 12:13:03 ip »

eli emästä kahvirasvoille ja happoa kalkille.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #24 : Elokuu 30, 2011, 15:39:39 ip »


Tuo aine on tarkoitettu nimenomaan likaisen keittimen puhdistamiseen:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/52254/crdbq/Clean-Drop-puhdistusaine-kahvinkeittimelle

Jotkut kodinkoneliikkeet ovat myyneet sitä myös espressokeittimien puhdistamiseen. Tätä valmistaja ei suosittele, mutta ns. markettikeittimiä sillä on pesty. Clean Dropia keittimen vesisäiliöön ja sitten säiliö tyhjäksi keittimen grupon läpi ajettuna. Itse en ole käyttänyt, enkä siten suosittele.

Valmistajalla on tuotteet myös espressokeittimien putsaamiseen ja saitilla on ohjeet erilaisten keitintyyppien putsaamiseen: 

http://cleandrop.no/english/
     

   
Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #25 : Elokuu 31, 2011, 14:17:56 ip »



Sorruin toiseen "tiiliskiveen":





Keitin ensimmäiset tavallisella Krupsin keittimellä (heitin mokkamasterin ullakolle,
kun löysin tuollaisen jostain loppuunmyynnistä puoleen hintaan)



Ensivaikutelma positiivinen, mutta kupin (kokoa puoli litraa) huvetessa makua
alkoi hallita  kitkeryys. Illemmalla pitää kokeilla pressolla, ja vakuumilla.


 
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #26 : Elokuu 31, 2011, 18:02:51 ip »

Meillä vaimon lempparitiiliskivi oon juurikin tuo ANQn Tatu. Niin ja uudemmalla Mokkamaasterilla hän sen keittää.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #27 : Elokuu 31, 2011, 20:11:29 ip »

Tuo aine on tarkoitettu nimenomaan likaisen keittimen puhdistamiseen:

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/52254/crdbq/Clean-Drop-puhdistusaine-kahvinkeittimelle

Tämä toimii hyvin. Yhden "kannulla säiliöön" tapauksen putsauksessa irrotti putkista ihan kunnon mustia hitusia. Jos on kovin laiminlyöty yksilö, niin kannattaa ajaa pari pussillista (ja sen jälkeen kuukausittain jos eivät muut suostu käyttämään säiliön täytössä erillistä kannua).

Täytyy sanoa että tuli hommattua sitruunahppoa työpaikalle, katsotaan josko mokamaasteri petraisi ;-)

Perinteisellä väkiviinaetikalla pärjää myös pitkälle. Haisee hieman voimakkaammin pulputessaan. Espressokoneen kanssa sitruunahappo on parempi, sillä pieni jämä boilerissa ei maistu niin pahalle kuin etikka. Suodatinkeitin (varsinkin Mokkamasteri) on helpompi huuhdella perinpohjin käsittelyn jälkeen ja tällöin tuo etikan makuhaitta ei tule esiin.
Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #28 : Syyskuu 05, 2011, 14:32:30 ip »


Sain juuri viestin, että olen voittanut vuoden kahvit Nordquistilta.
Siinäpä "tunnistettavaa", millainen määrä sitten lieneekään.
Ja muoto.

 
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: kahvin tunnistusta
« Vastaus #29 : Syyskuu 05, 2011, 16:14:54 ip »

Sain juuri viestin, että olen voittanut vuoden kahvit Nordquistilta.
Siinäpä "tunnistettavaa", millainen määrä sitten lieneekään.
Ja muoto.
Onnittelut arpaonnesta! :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.