Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?  (Luettu 10645 kertaa)

anacron

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« : Heinäkuu 24, 2011, 18:36:47 ip »

Morjensta vaan kaikille!

UPS toimitti tuossa perjantaina mukavan puuhailupaketin viikonlopuksi Italiasta. Tilasin Rancilio Rockyn ja La pavonin Europiccolan ja olen nyt tässä keitellyt niin monta kupposta espressoa että en pysy enää laskuissa mukana, mutta positiivinen yllätys oli että ihan hyvää kahvia sai jo heti ensimmäisellä yrityksellä.

Ongelma on nyt kuitenkin sellainen että kun keittelen kahvit La pavonilla niin vipu ei ole mielestäni ole kovinkaan tiukka joka tarkoittaa sitä että en saa kunnollista painetta aikaiseksi, myös kahvin uutto on liian nopeaa. Tämä johtunee siitä että kahvi ei ole tarpeeksi hienosti jauhatettu joten testailin erilaisia säätöjä Rockyn kanssa ja vaikka laitan asetuksen niin pieneksi kuin mahdollista, siis ihan nollaan asti, niin en saa tarpeeksi hienoa jauhatusta.

Seattle Coffee Gearilla on video jossa tyypit jauhavat myös Rancilio Rockyllä ja saavat La Pavonin tukkoon. En kyllä tiedä saivatko naikkoset sen oikeasti tukkoon vaan lopettivat vääntämisen vain liian aikaisin, mutta vertailtua rockyn numeroita omaan päätelin että omassa rockyssäni on varmaan jotain häikkää?

Avasin rockyn jotta näkisin onko siellä jotain outoa mutta kaikki vaikutti olevan kunnossa ja terät eivät mielestäni hölskyneet, joka on ilmeisesti ollut monella ongelmana, yksi outous kuitenkin löytyi, ruuvi joka pysäyttää asteikon nollakohtaan oli väännetty(tuskin vääntynyt), en tiedä onko tämä ollut joku tehtaan hieno kalibrointitapa mutta, en keksi muuta kuin että kahvimylly olisi kalibroitu huonosti, tai sitten terät ovat jotenkin paskana, onko muilla jakaa vastaavanlaisia kokemuksia, tai ohjeistusta aiheeseen?
Kirjattu
Faema D92/A-1H, La Pavoni Europiccola & Mazzer Super Jolly

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #1 : Heinäkuu 24, 2011, 18:53:41 ip »

Ja käytät laadukkaita, tuoreita kahvipapuja, eli mitä? Vanhoista markettipavuista ei kummoistakaan kuraa aikaiseksi saa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

anacron

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #2 : Heinäkuu 24, 2011, 19:01:45 ip »

Ja käytät laadukkaita, tuoreita kahvipapuja, eli mitä? Vanhoista markettipavuista ei kummoistakaan kuraa aikaiseksi saa.
Kävin hakemassa Kaffa Roasterystä pari pakettia kahvia, eli ei mitään markettikahvia. Kokeilin myös keittimen mukana tullutta kahvia mutta sen paahtopäivästä ei ole oikein hajua. Kahveina on "Barista blend espresso 30/70" ja "special roast espresso latte 4.2"
Kirjattu
Faema D92/A-1H, La Pavoni Europiccola & Mazzer Super Jolly

anacron

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #3 : Heinäkuu 24, 2011, 21:32:55 ip »

Ruuvailin tuon rockyn taas auki ja kalibroin terät varovasti nyt niin että kuulin kuinka terät hipoivat toisiaan ja sitten ruuvailin yläosan takaisin paikoilleen. Jouduin siirtämään sen "rajoitinruuvin" paikkaa joka estää vääntämästä säätöä liian pienelle, todellinen nollakohta on siis hieman alle merkatun nollan.

Testasin nyt näillä säädöillä ja nyt saikin jo oikeasti käyttää vääntöön voimaa, uutto kesti pidempään ja crema oli varsin sopiva. Tuntuu silti hurjalta että joutuisin käyttämään lähes nollasäätöä kun näkee että muiden kuvaamissa videoissa mennään tyyliin asteikolla 8-13(tämä tietty riippuu muiden nollakohdasta joka voi olla yhtä hyvin esim. +5, kun omani oli jotain -1.5) mutta silti!  ???

Veikkaan että toinen ongelma on huono tamper, tällä hetkellä on käytössä vain 49mm joka on selkeästi liian pieni, mutta kyseessä on kuitenkin oikea tamper eikä se muovinen romu joka pavonin mukana tulee, jostain syystä sekin on 49mm vaikka 51mm olisi varmasti sopivampi koko. Ehkä sen muovisen tamperin kokoa ei ole edes muutettu vanhasta mallista uuteen, koska ei sitä kuitenkaan kukaan käytä ;D

olen kokeillut pääosin kahdenlaista tamppausta ja aika sama lopputulos niistä tulee, toinen niin että painon jälkeen pyöräytys(kiillotus) ja sitten pyöritän portafilterin kerran ympäri jotta irtorouheet tippuvat pois. Toinen tapa mitä kokeilin on pelkkä paino ja sitten kevyesti heilauttamalla irtorouheet pois. Luulempa että tarvin paremman tamperin jotta voin kompensoida kahvin jauhatuksen hienoutta, sehän voi olla nyt liiankin hienoa?  ::)
Kirjattu
Faema D92/A-1H, La Pavoni Europiccola & Mazzer Super Jolly

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #4 : Heinäkuu 25, 2011, 01:38:47 ap »

Jep, Rockyssä ei nollakohta aina paketista tempaistuna tarkoitakkaan sitä kohtaa jossa terät ottavat kiinni toisiinsa. Kyseessä on ihan enemmänkin ominaisuus kuin poikkeama (siitä melkein pitäisi lukea isolla ohjekirjassa).

Tuon Europiccolan käytöstä on puhuttu mm. tässä ketjussa, itselläni kokemukset ovat jääneet sen tuotosten juomiseen enemmän kuin valmistukseen. Hyvä kone, ei siinä.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #5 : Heinäkuu 25, 2011, 11:37:17 ap »

Etenkin hienoilla jauhatuksilla Rocky paakuttaa jonkun verran, joten suoraan sihtiin ei kannata jauhaa. Kokeile WDT:tä, siitä voi olla uskomaton apu ja annosmäärien kanssa kannattaa olla tarkkaana. Itse muistelen että käytin Rockya asteikolla 2-6 espressossa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

anacron

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #6 : Heinäkuu 25, 2011, 12:26:42 ip »

Etenkin hienoilla jauhatuksilla Rocky paakuttaa jonkun verran, joten suoraan sihtiin ei kannata jauhaa. Kokeile WDT:tä, siitä voi olla uskomaton apu ja annosmäärien kanssa kannattaa olla tarkkaana. Itse muistelen että käytin Rockya asteikolla 2-6 espressossa.
Kiitos paljon vinkistä! pitääkin kokeilla tuota kun pääsee kotiin, rocky paakuttaa välillä aivan hulluna, ehkä tämä onkin nyt se suurempi ongelma?
annosmääriä en ole sen ihmeemmin tarkkaillut, voisi nekin tarkistaa vaikka keittiövaa'alla.

En tajua miten kesti niin kauan löytää mitä ihmettä se WDT meinaa mutta vihdoin tärppäsi hakusanalla "WDT home-barista"
jos jotain muuta asia kiinnostaa niin hyvä selitys ja ohjeistus aiheesta löytyy http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html
Kirjattu
Faema D92/A-1H, La Pavoni Europiccola & Mazzer Super Jolly

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #7 : Heinäkuu 25, 2011, 12:42:34 ip »


En tajua miten kesti niin kauan löytää mitä ihmettä se WDT meinaa mutta vihdoin tärppäsi hakusanalla "WDT home-barista"
jos jotain muuta asia kiinnostaa niin hyvä selitys ja ohjeistus aiheesta löytyy http://www.home-barista.com/weiss-distribution-technique.html


Käytäpäs hakusanaa "weissaus" (ylävalikon haussa) ja jo alkaa löytymään Ristretostakin tarinaa vaikka millä mitalla.

Ja siitä Rockystä. Se kyllä tarvitsee weissausta espressojauhatuksella.
Itse tein sen erillisessä muovikipossa, johon jauhoin. Siinä sitten kiivas pyöritys kalanperkaushaarukalla. Siitä sihtiin ja vielä tasaus samalla työkalulla. Eipäs kanavoi enää.

Tuon kalanperkaushaarukan käyttö on jäänyt niin selkärankaan, että tasaan sillä vieläkin kakun ennen tamppausta, ei tarvi mitään sormitemppuja ja purut ei leviä mihinkään...

Rockyn säädöstä vielä: Tuskinpa on kahta samanlaista myllyä, joista voi vertailukelpoisesti sanoa, että jauhan vaikkapa 4 kohdalla espressojauheen. "nollakohta" vaihtelee teipin asentoon nähden niin paljon, että se vaan ei käy.
Näinhän se on muissakin kierrettävällä säädöllä pelaavissa vehkeissä. Esim. omasta Mazzeristani en voi sanoa mitään numeroarvoa. Se on vaan käänneltävä siihen suuntaan, että uutto onnistuu.

Sitten se Rockyn ruuvi: Omastani otin sen käppyräruuvin jo uutena pois. Se helpottaa puhdistusta kauheasti, kun ei tarvitse muuta kun painaa nappulaa, ruuvata yläosa irti ja imuroida sisältä.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #8 : Heinäkuu 25, 2011, 12:59:15 ip »

Weissauksesta.
Kokeilin youtubeen hakusanaa WDT, ja valitsin seuraavan videon (neljäs).

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY[/youtube]
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

anacron

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #9 : Heinäkuu 25, 2011, 13:16:32 ip »

Jes kiitos Olli vinkeistä!
Käytäpäs hakusanaa "weissaus" (ylävalikon haussa) ja jo alkaa löytymään Ristretostakin tarinaa vaikka millä mitalla.
Joo ei se enää ole mikään ongelma kun sai selville mitä lyhenne tarkoittaa  ;D

Sitten se Rockyn ruuvi: Omastani otin sen käppyräruuvin jo uutena pois. Se helpottaa puhdistusta kauheasti, kun ei tarvitse muuta kun painaa nappulaa, ruuvata yläosa irti ja imuroida sisältä.
Tää oli ihan törkeän hyvä vinkki, en ajatellutkaan että sen koko härpäkkeen vois kierittää irti, on nimittäin tosi ärsyttävää ruuvailla sitä häkkyrää irti kun kahvinpavut menee siihen "sormisuojaan".
Kirjattu
Faema D92/A-1H, La Pavoni Europiccola & Mazzer Super Jolly

bogey

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 41
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #10 : Heinäkuu 26, 2011, 11:51:16 ap »

Itse jauhan suoraan sihtiin, ja weissaan vimmatusti siinä samalla kun jauhan. Käytössä on semmoinen isohko 5cm klemmari. Ainakin suuremmat paakut hajoaa ja tulos on mielestäni ihan hyvä.
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #11 : Heinäkuu 26, 2011, 18:49:32 ip »

Suoraan sihtiin minäkin tällä hi-tech häkkyrällä tuupppan Grintasta purut.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

anacron

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 30
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #12 : Heinäkuu 26, 2011, 21:05:21 ip »

Suoraan sihtiin minäkin tällä hi-tech häkkyrällä tuupppan Grintasta purut.
hah mikä viritys! ;D

suunnittelin tuossa jo että voisinko virittää myllyn suuttimeen jonkun väkerryksen joka pilkkoisi isoimpia paakkuja(siivilä/ristikko)
tai joku moottorisoitu härpäke... ehkä tämä hoituu ihan käsipelilläkin  ;)

testasin nopeasti sörkkiä kahvia ja weissaus tuntui auttavan pavonin uuttoon, mutta pitää vielä kokeilla asiaa kunnolla!
Kirjattu
Faema D92/A-1H, La Pavoni Europiccola & Mazzer Super Jolly

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #13 : Heinäkuu 26, 2011, 21:52:03 ip »


Suoraan sihtiin minäkin tällä hi-tech häkkyrällä tuupppan Grintasta purut.

hah mikä viritys! ;D

Juupa, pari parsinneulaa tuohon vosi vielä tökätä, mutta on toiminut ok puoli vuotta näinkin,
menihän tekemiseen kuitenkin 60s. ;-]
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Rancilio Rocky ei jauha tarpeeksi hienoa jauhatusta?
« Vastaus #14 : Heinäkuu 27, 2011, 00:14:58 ap »

testasin nopeasti sörkkiä kahvia ja weissaus tuntui auttavan pavonin uuttoon, mutta pitää vielä kokeilla asiaa kunnolla!

Tuohon Weissaukseen kannattaa tosiaan tutustua kunnolla ja samalla tarkkailla annoskokoja. Annoskoolla voi olla dramaattinen vaikutus uuttoon tai makuun, jos siellä sihdissä on välillä 12 grammaa, välillä 15, niin lopputuloksetkin sitten vaihtelevat.
Kätevä on jauhaa erilliseen kippoon, jossa purut on helppo punnita (hommaa kunnon tarkkuusvaaka), suorittaa siinä kunnon weissaus (jollain härpäkkeellä), siitä sitten purujen siirto sihtiin (jugurttipurkista saa hyvän "reunan" estämään purujen lentämistä ulos sihdistä).
Tai sitten jauhat purut suoraan sihtiin ilman kikkailuja ja nautit siitä tuotoksesta mitä ikinä sieltä sitten tuleekaan  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2