Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Johan & Nyström  (Luettu 43301 kertaa)

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #45 : Joulukuu 14, 2012, 21:46:23 ip »

Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

En ota kantaa faktaan per papú,  mutta jos maalaisjärjellä ajatellaan tilannetta: tyhjiöhän on vain paineeton tila, mutta -koska materaali on aijemmin ollut painessa, se kokee paineen laskun imuna, eli tilanne ei olekaan rauhoittava, vaan stressi -noin kuvaannolisesti, jos minut viskattaisiin tyhjiöön niin pritsahtaisin. Mitä en ala nyt tarkentamaan ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #46 : Joulukuu 14, 2012, 21:52:14 ip »

Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

Illyn nettisivujen mukaan:
http://www.illy.com/wps/wcm/connect/en/coffee/packaging
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #47 : Joulukuu 14, 2012, 21:54:36 ip »

Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

Jotenkin tuommoinen haisu minullakin on, olisikohan Sweet Mariasin foorumilla ollut juttua aiheesta joskus. Mutta vanha sääntöhän on, että käytä pavut parin viikon kuluessa paahdosta ;-)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #48 : Joulukuu 14, 2012, 21:54:56 ip »

Oh no  :o

Jos joku vahvistaa tuon, niin sitten ei auta muu kuin ottaa käyttöön jatkossa vain 200g-250g papuja kerrallaan. Ja jättää tietty ostamatta niitä kilon säkkeinä. Tylsää...
Tämä on tietenkin kaikki täyttä spekulointia ennen kuin joku siteeraa ernestoa eikä ero silloinkaan vielä välttämättä ole merkittävä.

Pakastaminenhan on testatusti kuitenkin ihan toimiva konsti kahvien säilömiseen, jos kerralla haluaa ostaa isommat määrät.

Illyn nettisivujen mukaan:
http://www.illy.com/wps/wcm/connect/en/coffee/packaging
Tuo on valitettavasti eri ilmiö, kuin mistä vacuvin-mikälie pumpuissa on kysymys, eikä siitä syystä tuo vastauksia "ongelmaan".
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #49 : Joulukuu 14, 2012, 21:55:26 ip »

Jotenkin tuommoinen haisu minullakin on, olisikohan Sweet Mariasin foorumilla ollut juttua aiheesta joskus. Mutta vanha sääntöhän on, että käytä pavut parin viikon kuluessa paahdosta ;-)

Toisaalta voihan tuota käyttää myös hyödyksi, entäs jos haluankin juoda eilen paahdetun espressoni jo tänään..
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #50 : Joulukuu 14, 2012, 22:08:25 ip »

Toisaalta voihan tuota käyttää myös hyödyksi, entäs jos haluankin juoda eilen paahdetun espressoni jo tänään..

Better be safe than sorry ;-)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #51 : Joulukuu 14, 2012, 22:19:34 ip »

Pakastaminenhan on testatusti kuitenkin ihan toimiva konsti kahvien säilömiseen, jos kerralla haluaa ostaa isommat määrät.

En ole testannut koskaan sokkona, mutta omat kokemukseni pakastamisesta ovat hieman ristiriitaiset. Eli, jos vain mahdollista, niin välttelen pakastamista. Mennään nyt ainakin hetkinen kokeeksi tuon vacuvinin kera.

Täytyykin muuten kokeilla seuraavan pussin kanssa sekä pakastamista että vacuviniä rinnakkain ja yrittää sitten maistella löytyykö pavuista eroja esimerkiksi kahden viikon säilömisen jälkeen. 
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #52 : Joulukuu 14, 2012, 22:30:15 ip »

Täytyykin muuten kokeilla seuraavan pussin kanssa sekä pakastamista että vacuviniä rinnakkain ja yrittää sitten maistella löytyykö pavuista eroja esimerkiksi kahden viikon säilömisen jälkeen. 

Hyvä idea! Pakastamiselle plussat täältä! Offtopic...  ;)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #53 : Joulukuu 14, 2012, 22:44:12 ip »

Pakastamiselle myös täältä plussa.
En ole isommin huomannut miinuksia sille. Tosin en siellä ole joutunut kauaa pitämäänkään, korkeintaan pari viikkoa, ja makua on ollut kun sieltä raapinut esiin.

Tosin suosin kuukaudessa käytettävän määrän ostamista (itsellä n.kilo), jtn kolmea eri sorttia, ja sit kun ne loppuu ni tilaa uudet.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #54 : Maaliskuu 22, 2013, 12:55:47 ip »

Tuli viime viikolla vierailtua J&N ”konseptiputiikissa” Katajanokalla, mahd. tuoretta espressopapua pyydettiin ja myivät sitten Brasilien Yellow Bourbon ja Etiopien Hafursa pussit.

Ensimmäinen huomio oli, että paahtopäivä oli molemmissa helmikuun alku, Hafursassa 1.2. eli reilusti yli kuukauden vanhaa (parasta ennen 1.8.2013 ???). Tuo varmaan vaikutti lopputuloksiinkin. Bourbon oli selkeästi espresso, pitää kokeilla uudestaan, jos saa tuoreempana.

Tuo Hafursa sitten olikin mielenkiintoinen, tosin ei kyllä espresso lainkaan (vaikka sellaisena myytiin). Yritettiin, mutta ei lopputulosta espressoksi voinut sanoa, hyvin lyhyt ja valju maku, vesi tuntui valuvan jauhatuksesta riippumatta nopeasti läpi. Pavut oli kahden mallisia: hyvin vaaleaa isoa sekä tummempaa pientä ja tuntuivat todella kuivilta jo kovilta, nuo pienemmät meinasi jumittaa myllyn ja sinkoilivat kolisten pitkin hopperia…. Kahvasta kun kopautti paakun pois, niin se oli todella vaalea ja rutikuiva, mitä lie kuivattua turvetta muistutti…  ::)

Kokeilin sitten Hafursaa pressolla ja suodattimella, ja tuohon jälkimmäiseen se toimikin oikein hyvin. Makua irtosi suodattamalla ihan eri tavalla, kahvi oli samalla vahva että hedelmäistä, oikein hyvä aamukahvi. Aeropressiä en omista (vielä…), mutta kuvittelisin myös siihen sopivan hyvin. Harmi vaan, että ei tuon tuoreempana J&N omasta myymälästäkään saanut.


Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #55 : Maaliskuu 22, 2013, 15:08:48 ip »

Paahto näyttää kyllä aika "mielenkiintoiselta"...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

m4tti

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #56 : Maaliskuu 22, 2013, 16:00:14 ip »

Paahto näyttää kyllä aika "mielenkiintoiselta"...


juu, vähän myös ihmettelin ja siksi tuon kuvan laitoinkin :)
En vielä ole kovin moneen erilaiseen papu(sekoitukseen) tai paahtoon ehtinyt tutustua (enkä itse paahtanut), niin en oikein tiennyt mitä odottaa… mutta on hyvin erilainen kyllä kuin muut tähän asti tavatut.
Kun tuon kameran toistokyvystä ei ole varmuutta, niin tässä vierekkäin Kaffan 30/70 Barista blend ja Etiopien Hafursa.

Mikä tuossa Hafursan paahdossa asiantuntijan silmään ensimmäisenä pistää?
Kirjattu

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #57 : Maaliskuu 22, 2013, 17:38:55 ip »

Hafursahan on natural prosessoitu kahvi ja etiopialaisena siinä voi olla sekaisin useita arabican alalajeja (ja kahvin loppuprosessointi voi olla mitä vain). Tämä tuottaa ruman ja epätasaisen paahtotuloksen, mutta ei anneta sen häiritä. Mietitään vain miltä se kahvi maistuu kupissa.
Aivan mielettömän makea ja marjainen kahvi, mielestäni parhaimpia naturaleja mitä olen juonut. Taisin saada noin pari viikkoa vanhaa paahtoa J&N -putiikista. En saanut toimimaan espressona, uuttoa oli hankalaa saada kohdilleen ja liian isolla annoksella alkoi hapokkuus sitten jo puskemaan läpi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #58 : Maaliskuu 22, 2013, 19:45:52 ip »

Lainaus käyttäjältä: m4tti
Mikä tuossa Hafursan paahdossa asiantuntijan silmään ensimmäisenä pistää?

En missään nimessä ilmoittaudu asiantuntijaksi, mutta useita vuosia erilaisia kahveja harrastaneena luokittelisin silmämääräisesti noin epätasaisen ja vaalean paahdon suoraan turkkilaisittain / kreikkalaisittain keitettäväksi. Itse en edes yrittäisi espressoksi. Olen kyllä ihmetellyt Hasbeaninkin joitakin hyvin vaaleita espressopaahtoja, kun jotkut ovat niitä kehuneet. Minun halvoilla välineillä hyvin vaaleat paahdot eivät ole juomakelpoisiksi espressoiksi vääntyneet, mutta samat pavut ovat usein toimineet joko pressopannulla tai ibrikillä keitettynä.

Hedelmäisyys on juurikin se piirre, joka etiopialaisissa kahveissa mielestäni on. Mitä tummemmaksi kahvin paahtaa sitä vähemmän niille ominainen hedelmäisyys pääsee esille. Siksi pavut on varmaan jätetty noin vaaleiksi. Mutta ensimmäisessä kuvassa osa pavuista näyttää kyllä alipaahtuneilta, eli onko paahdettu ihan ensimmäiseen rasahdukseenkaan asti? Samanlaista hajontaa on vaaleissa  turkkilaisissa ja kreikkalaisissa paahdoissa usein havaittavissa.

Mielenkiintoinen kysymys kalliimpien laitteiden omistajille onkin se, millä konstilla he saavat noin vaaleista paahdoista hyvää ja maistuvaa, tasapainoista espressoa?

Toinen kysymys on se, onko järkeä vääntää espressoksi papua, joka toimii paljon varmemmin ja ehkä jopa luonteelleen paremmin jollakin muulla tavalla keitettynä?

Jälkimmäinen kysymys on sitten esitettävä oikeastaan paahtimolle tai paahtajille. Mutta voihan se olla niinkin, että en vain osaa keittää kunnolla. Toisaalta lempi espressoni ovat usein etiopialaista papua, mutta kyllä selvästi totutumpia espresso-tummuuksia.

Ja lopuksi, nämä ovat pohdintoja yhden harrastajan ja yhden ihmisen "makunystyröiden" tuoman kokemuksen ja mieltymyksen pohjalta. Joku toinen voi olla oikeutetusti ihan toista mieltä. Mutta käsittääkseni hyvin vaaleat paahdot  ovat aika tuore espresso-trendi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #59 : Maaliskuu 22, 2013, 19:55:40 ip »

Mutta ensimmäisessä kuvassa osa pavuista näyttää kyllä alipaahtuneilta, eli onko paahdettu ihan ensimmäiseen rasahdukseenkaan asti? Samanlaista hajontaa on vaaleissa  turkkilaisissa ja kreikkalaisissa paahdoissa usein havaittavissa.

Siinä missä väri on vähän huono mittari paahdon arviointiin edes siinä paahtimen vieressä, on se täysin kelvoton indikaattori kun kyse on valokuvasta, jota katsotaan joltain monitorilta.
Kirjattu