Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Johan & Nyström  (Luettu 42931 kertaa)

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #30 : Lokakuu 31, 2012, 17:21:51 ip »

alunperinhän tuon mokkapannun kehittivät vuoristogorillat olosuhteisiin, jossa vesi kiehuu jo 80 asteessa.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

kahvinkorvike

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #31 : Lokakuu 31, 2012, 22:16:11 ip »

Voisin jatkaa keskustelua samalla kaavalla: "Tämä puolestaan ei pidä paikkaansa siitä syystä, että minä pidän Helsingin kahviloiden kahvista enemmän kuin mutteripannulla tehdystä kahvista". En kuitenkaan tee sitä  :).

Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä makujen suhteen. Iso osa foorumin henkilöistä kuitenkin on määrätietoisella työllä onnistunut kalibroimaan makunsa suurinpiirtein samanlaiseksi. Tällä maulla tarkoitan juurikin nyt siis espressoa sellaisena kun se keittimestä useimmilla valuu. Todennäköisesti myös monet Helsingin kahviloista ja baristoista pyrkivät replikoimaan tällaista espressoa (poislukien Niki, jonka kuvailut kookosöljystä oksettavat edelleenkin minua). Jos olet siis tottunut juomaan mutteripannulla tekemääsi kahvia, on se tietenkin toisenlaista kuin kahviloiden tarjonta (toivottavasti ainakin).

No yhtäkaikki takaisin asiaan.. Mutteripannujen toimintaa on vaikea säädellä ja valmistustekniikoita on suhteellisen vaikea vakioida. Voisi sanoa, että mutteripannussa on liikaa vapaita muuttujia. Mutteripannullakin voi varmasti tehdä hyviä kahveja tähtien osuessa kohdalleen. Tämä epävarmuus kuitenkin johtaa siihen, että mutteripannu ei ole paras laite haastavampien kahvien valmistamiseen. Vaihtelevuudestaan johtuen on mielestäni myös epäreilua arvioida jonkun kahvin toimivuutta pelkästään tumppaamalla sitä mutteripannuun.
 
Alkuperäiseen kysymykseesi bourbon-lajikkeesta voisin vielä sanoa sen olevan varmaan se klassisin lajike espressokäyttöön johtuen sen kehittyneestä hapokkuudesta, makeudesta sekä usein myös  miellyttävästä suutuntumasta ja tasapainoisuudesta. Itse pidän kovasti. Voi olla, että kyseinen lajike ei sinulle ole sitten se sopivin. Puro Fuertessa on näemmä 80 % arabicaa ja 20 % robustaa. Voisin kuvitella, että kahvi on siis paahdettu aika tummaksi. Ehkä tummuus ja robustan hapottomuus viehättävät sinua ja saavat bourbonin maistumaan.. miten kuvailitkaan sitä, aivan.. viiltävän makealta?


Miksi "viittaat espressoihin" kun toisaalta toteat että mutteripannulla tehtyä kahvia ei saisi kutsua espressoksi?

Viittaan espressoihin, sillä se on vahva ja pieni kahvi, jollaisien juomisesta pidän :-) Halusin selventää, että koska juon kahviloissa vain espressoja, en sinällään osaa kommentoida makuelämyksiä muiden kahvityylien suhteen, esim. erilaisten maitokahvien.

Enkä mä missään nimessä aliarvioi bourbonia, enkä aliarvioi espresson hienoutta, mutta olen myös sitä mieltä että mutterilla saa maukasta kahvia. Mutta bourbon menee mielestäni hukkaan tällä valmistustavalla. Ja luulenpa että arviosi kahvimaustani on paikkansa pitävä.

Tomalle:
yleisesti keitän aika pitkälti tuon ohjeen kaltaisesti. Esikuumennan veden, laitan kahvijauheen kuten ohjeessa, tarkkailen milloin kahvi alkaa nousta ylös. Tosin varioin loppuvaihetta sen mukaan minkä kokoista pannua käytän, pienimmällä pannulla en odota noin kauaa ennen kuin poistan pannun tulelta; isommalla pannulla toimin lähemmäs ohjeen mukaisesti.
Kun kahvia keittää hyväksi havaitulla pavulla, hyväksi havaitulla jauhatuksella, ja on hyvä tuntuma siihen kuinka kyseinen kahvi kannattaa milläkin pannulla valmistaa, niin mutterilla saa hyvän tuloksen. Näistä Bourboneista mutteri ei vain tunnu saavan mitään hyvää irti, tai en pidä Bourbonin ominaisuuksia arvossa.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #32 : Lokakuu 31, 2012, 22:53:35 ip »

...Kun kahvia keittää hyväksi havaitulla pavulla, hyväksi havaitulla jauhatuksella, ja on hyvä tuntuma siihen kuinka kyseinen kahvi kannattaa milläkin pannulla valmistaa, niin mutterilla saa hyvän tuloksen. Näistä Bourboneista mutteri ei vain tunnu saavan mitään hyvää irti, tai en pidä Bourbonin ominaisuuksia arvossa...
Hmm, suosittelen kovasti vielä koittamaan jonkin parametrin muuttamista, ennen kuin hylkäät kokonaan bourbon-lajikkeet. Niistä kuitenkin löytyy niin sairaan hyviä kahveja, ainakin mitä harjaantumaton amatöörisuunikin osaa hieman erottaa.

Voisin laittaa omankin Venukseni liedelle, jahka kerkiän, ja koittaa saisiko jotain aikaiseksi.
Joku jolla olis tähän joku hyvä "reseptiikka", voisi laittaa siitä viestiä. Kyseessähän saattaa olla ihan pienikin heitto.

Tai sit se vaan ei toimi!
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #33 : Marraskuu 01, 2012, 09:11:47 ap »

Viittaan espressoihin, sillä se on vahva ja pieni kahvi, jollaisien juomisesta pidän :-) Halusin selventää, että koska juon kahviloissa vain espressoja, en sinällään osaa kommentoida makuelämyksiä muiden kahvityylien suhteen, esim. erilaisten maitokahvien.

Viittaamalla espressoihin rinnastat mutteripannukahvin espressoon ja toisaalta määrittelet espresson miksi tahansa pieneksi ja vahvaksi kahviksi. Nythän on kuitenkin niin, että on virhe verrata yhteismitattomia asioita keskenään ja koska tämä on internet, ovat virheet jyrkästi kielletty.

capisce  :)
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 01, 2012, 09:23:27 ap kirjoittanut Joona_s »
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

kahvinkorvike

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #34 : Marraskuu 02, 2012, 07:31:39 ap »

Viittaamalla espressoihin rinnastat mutteripannukahvin espressoon ja toisaalta määrittelet espresson miksi tahansa pieneksi ja vahvaksi kahviksi. Nythän on kuitenkin niin, että on virhe verrata yhteismitattomia asioita keskenään ja koska tämä on internet, ovat virheet jyrkästi kielletty.

capisce  :)

capisce! :-)
Kirjattu

kahvinkorvike

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #35 : Marraskuu 02, 2012, 07:34:46 ap »

Hmm, suosittelen kovasti vielä koittamaan jonkin parametrin muuttamista, ennen kuin hylkäät kokonaan bourbon-lajikkeet. Niistä kuitenkin löytyy niin sairaan hyviä kahveja, ainakin mitä harjaantumaton amatöörisuunikin osaa hieman erottaa.

Voisin laittaa omankin Venukseni liedelle, jahka kerkiän, ja koittaa saisiko jotain aikaiseksi.
Joku jolla olis tähän joku hyvä "reseptiikka", voisi laittaa siitä viestiä. Kyseessähän saattaa olla ihan pienikin heitto.

Tai sit se vaan ei toimi!

Kokeile ihmeessä, olen mä yrittänyt hieman varioida esim. vaihtelemalla hieman sitä kuinka tiiviisti laitan kahvin pesään. AIka hieno jauhamiskarkeus lienee ok, sillä palanutta makua ei tule vaikka pakkaisi tiiviimminkin. (vai onkos sillä jauhamishienoudella muitakin aspekteja kuin palamis- ja makuinfuusio?)
Kirjattu

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #36 : Marraskuu 05, 2012, 15:38:59 ip »

Ja Joona ja Kahvinkorvike (mutterikahvi?) keskustelevat täysin aiheesta, eli Johan & Nyströmistä  :o
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #37 : Marraskuu 06, 2012, 12:16:14 ip »

Brewers Cupissa oli sokkopapuna Johan&Nyströmin The Pineapple Thief:iä
Sitä jäi puoltoista pussia kotiin, vippasin pakkaseen. Mut ehdin pressossa käyttää, ja oli aika hyvää sillein.
Kisoissa en ehtinyt saamaan oikein kunnon kuppia aeropressilla, joten jos jollain on tästä joku hyvä resepti, niin jakoon vaan.

Kyseessä siis tämä kahvi.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #38 : Marraskuu 06, 2012, 18:49:32 ip »

Brewers Cupissa oli sokkopapuna Johan&Nyströmin The Pineapple Thief:iä
Sitä jäi puoltoista pussia kotiin, vippasin pakkaseen. Mut ehdin pressossa käyttää, ja oli aika hyvää sillein.
Kisoissa en ehtinyt saamaan oikein kunnon kuppia aeropressilla, joten jos jollain on tästä joku hyvä resepti, niin jakoon vaan.


mä tuhosin ja tarjosin kaiken firmassa abidilla. about 30g täyteen pannuun sekä summittain 3min uutos ja valutus perään..toimi ihan hyvin. arvelen vain omissa päissäni ettei ole ihan paras kahvi aeropressillä tuunattavaksi, mutta tiedä ja mene
Kirjattu

Welho

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #39 : Marraskuu 22, 2012, 20:44:56 ip »


Johan & nyströmin kahveja saa nyt hyvällä valikoimalla Helsingistä mannerheimin tien uudesta M-Market Tullinpuomista. Peruspussit oli 10,90e. Myös espressopapuja vähän harvinaisempia kahveja oli mukana.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #40 : Marraskuu 25, 2012, 11:49:08 ap »

Hyvä valikoima näkyi olevan.
Yellow bourbonissa oli paahtopäivä 24.10.2012, yigarcaffeessa muutama päivä myöhemmin (tuoreempi). Muita en katsonut.
Kyllähän noi oli selkeästi alle kympin pusseja. Kuva on sen verran surkea, että hinnoista ei saa kunnolla selvää, mutta monsoon malabar näyttäisi hinta alkavan kasilla, mukaan lähtenyt yigarcaffe oli 8,9e.
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #41 : Marraskuu 25, 2012, 15:18:03 ip »

Jos joku ihmettelee Tullinpuomin hintoja, niin ne päivitti perjantaina koko hyllyn hintoja alas päin. Nyt uusilla hinnoilla puolen kilon pussit on kaikki alle 15 €.
Kirjattu

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #42 : Joulukuu 14, 2012, 20:31:31 ip »

Ekat shotit maisteltu J&N Brasilien Yellow Bourbonia. Oikein hyvää essona ja mukiin menevää ( ;)) maitopohjaisenakin. Selkeästi erityyppinen kahvi edelliseen pussukkaan verrattuna (Moak Gusto Bar), joka oli mielestäni hyvää vielä kaksi viikkoa sitten, mutta nyttemmin alkanut "tökkiä", varsinkin espressona. Cappuccinona lyö kyllä edelleen lidlin -tuotteet kirkkaasti mennen tullen. Lieneekö sitten aika tehnyt jo  tehtävänsä, kun en kyennyt juomaan kokonaista kiloa viikossa?

Nyttemmin olen ottanut käyttöön tyhjiöpumpun ja muutaman viinipullon. Avatut pussit tyhjennän viinipulloihin, kumiventtiili päähän ja eikun pari pumppausliikettä...ja ilmat pihalle. Pullojen kylkeen maalarinteippietiketti, jotta löytyy helposti kulloinkin tarvittavat pavut. Mielestäni toimii hyvin. Pullojen on myös hyvä olla tummia.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #43 : Joulukuu 14, 2012, 21:27:18 ip »


Nyttemmin olen ottanut käyttöön tyhjiöpumpun ja muutaman viinipullon. Avatut pussit tyhjennän viinipulloihin, kumiventtiili päähän ja eikun pari pumppausliikettä...ja ilmat pihalle. Pullojen kylkeen maalarinteippietiketti, jotta löytyy helposti kulloinkin tarvittavat pavut. Mielestäni toimii hyvin. Pullojen on myös hyvä olla tummia.

Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #44 : Joulukuu 14, 2012, 21:36:07 ip »

Voisiko joku Illyn kirjan omistava tarkistaa mitä tuosta on sanottu?

Minulla on sellainen muistikuva että tyhjiöön/alipaineeseen pakkaaminen nopeuttaisi kahvin vanhenemista espressokäytössä.

Oh no  :o

Jos joku vahvistaa tuon, niin sitten ei auta muu kuin ottaa käyttöön jatkossa vain 200g-250g papuja kerrallaan. Ja jättää tietty ostamatta niitä kilon säkkeinä. Tylsää...
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*