Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Johan & Nyström  (Luettu 43277 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #15 : Lokakuu 30, 2012, 13:17:44 ip »

Kysymys on enemmänkin siitä, ettei mikään kahvi sovi mutteripannuun.

 ;D. Karu totuus paljastuu...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Johan & Nyström & mutteripannu
« Vastaus #16 : Lokakuu 30, 2012, 13:22:57 ip »

Kysymys on enemmänkin siitä, ettei mikään kahvi sovi mutteripannuun.

mutteriinhan sopii muistaakseni sellainen oikein tummaksi paahdettu. sellaista tummaa ja kitkerää sumppia ja paljon maitoa päälle :-\
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #17 : Lokakuu 30, 2012, 14:31:52 ip »

Tuttocreman ostoa vaan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

kahvinkorvike

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 6
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #18 : Lokakuu 30, 2012, 18:32:40 ip »

Kysymys on enemmänkin siitä, ettei mikään kahvi sovi mutteripannuun.

Tämä ei pidä paikkaansa siinä mielessä, että mutteripannulla saan parempaa kahvia kuin mistään kahvilasta kotikaupungissani, ja omaan makuuni parempaa kahvia kuin yhdestäkään kahvilasta missä olen vieraillut Helsingissä (kaffecentraleneista torrefazzioneihin). (Viittaan espressoihin, sillä en ole tottunut juomaan kahvia muuten kuin mustana ja pienenä). Eli toisin sanoen: mutteripannulla saa erittäin hyvää kahvia, kunhan ei ala väittämään sitä espressoksi.

EDIT. esim. Kaffecentralenin Puro Fuerte mutteripannulla, helvetin hyvää.
Kirjattu

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #19 : Lokakuu 30, 2012, 19:15:08 ip »

Tämä ei pidä paikkaansa siinä mielessä, että mutteripannulla saan parempaa kahvia kuin mistään kahvilasta kotikaupungissani, ja omaan makuuni parempaa kahvia kuin yhdestäkään kahvilasta missä olen vieraillut Helsingissä (kaffecentraleneista torrefazzioneihin).
Voisin jatkaa keskustelua samalla kaavalla: "Tämä puolestaan ei pidä paikkaansa siitä syystä, että minä pidän Helsingin kahviloiden kahvista enemmän kuin mutteripannulla tehdystä kahvista". En kuitenkaan tee sitä  :).

Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä makujen suhteen. Iso osa foorumin henkilöistä kuitenkin on määrätietoisella työllä onnistunut kalibroimaan makunsa suurinpiirtein samanlaiseksi. Tällä maulla tarkoitan juurikin nyt siis espressoa sellaisena kun se keittimestä useimmilla valuu. Todennäköisesti myös monet Helsingin kahviloista ja baristoista pyrkivät replikoimaan tällaista espressoa (poislukien Niki, jonka kuvailut kookosöljystä oksettavat edelleenkin minua). Jos olet siis tottunut juomaan mutteripannulla tekemääsi kahvia, on se tietenkin toisenlaista kuin kahviloiden tarjonta (toivottavasti ainakin).

No yhtäkaikki takaisin asiaan.. Mutteripannujen toimintaa on vaikea säädellä ja valmistustekniikoita on suhteellisen vaikea vakioida. Voisi sanoa, että mutteripannussa on liikaa vapaita muuttujia. Mutteripannullakin voi varmasti tehdä hyviä kahveja tähtien osuessa kohdalleen. Tämä epävarmuus kuitenkin johtaa siihen, että mutteripannu ei ole paras laite haastavampien kahvien valmistamiseen. Vaihtelevuudestaan johtuen on mielestäni myös epäreilua arvioida jonkun kahvin toimivuutta pelkästään tumppaamalla sitä mutteripannuun.
 
Alkuperäiseen kysymykseesi bourbon-lajikkeesta voisin vielä sanoa sen olevan varmaan se klassisin lajike espressokäyttöön johtuen sen kehittyneestä hapokkuudesta, makeudesta sekä usein myös  miellyttävästä suutuntumasta ja tasapainoisuudesta. Itse pidän kovasti. Voi olla, että kyseinen lajike ei sinulle ole sitten se sopivin. Puro Fuertessa on näemmä 80 % arabicaa ja 20 % robustaa. Voisin kuvitella, että kahvi on siis paahdettu aika tummaksi. Ehkä tummuus ja robustan hapottomuus viehättävät sinua ja saavat bourbonin maistumaan.. miten kuvailitkaan sitä, aivan.. viiltävän makealta?

(Viittaan espressoihin, sillä en ole tottunut juomaan kahvia muuten kuin mustana ja pienenä). Eli toisin sanoen: mutteripannulla saa erittäin hyvää kahvia, kunhan ei ala väittämään sitä espressoksi.


Miksi "viittaat espressoihin" kun toisaalta toteat että mutteripannulla tehtyä kahvia ei saisi kutsua espressoksi?
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #20 : Lokakuu 31, 2012, 12:42:47 ip »

Asiasta ihan mutteriin...
Kiinnostaisi kuulla Kahvinkorvikkeen tavasta käyttää mutteriaan. Sillä saahan sitä tässäkin epäonnistuessaan aika karmeaa kuraa, *kokemuksen syvä rintaääni*.
Yks ihan jees linkki on stumptownilla, linkki
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #21 : Lokakuu 31, 2012, 12:55:20 ip »

Mun luova luokka nousi taas esiin:

Pitääkin koittaa puurokattila-keinoa:
pistää mokkapannu kattilaan jossa kiehuvaa vettä ja nostattaa sillä vesi ylös. Mahtaako jäädä kylmäksi kahvi? ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #22 : Lokakuu 31, 2012, 14:23:26 ip »

Mun luova luokka nousi taas esiin:

Pitääkin koittaa puurokattila-keinoa:
pistää mokkapannu kattilaan jossa kiehuvaa vettä ja nostattaa sillä vesi ylös. Mahtaako jäädä kylmäksi kahvi? ;-)

Ei pitäisi onnistua.
Mutterissa käytetään kuumaa vettä alasäiliöön, jotta puru olisi mahdollisimman vähän aikaa kosketuksessa kuumaan veteen.
Tuolla tempulla päädyt juurikin toiseen suuntaan.
Samasta syystä alasäiliö jäähdytetään heti uuton lopussa märällä pyyhkeellä, tai vedellä.

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #23 : Lokakuu 31, 2012, 14:39:43 ip »

Ei pitäisi onnistua.
Mutterissa käytetään kuumaa vettä alasäiliöön, jotta puru olisi mahdollisimman vähän aikaa kosketuksessa kuumaan veteen.
Tuolla tempulla päädyt juurikin toiseen suuntaan.
Samasta syystä alasäiliö jäähdytetään heti uuton lopussa märällä pyyhkeellä, tai vedellä.

Olli

Totta, toisaalta normitavalla mutteripannun alaosa voi olla paljon kuumempi kuin 100 astetta.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #24 : Lokakuu 31, 2012, 14:57:30 ip »

Totta, toisaalta normitavalla mutteripannun alaosa voi olla paljon kuumempi kuin 100 astetta.

ja vähän yli 100 pitääkin olla, että painetta muodostuu.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #25 : Lokakuu 31, 2012, 15:04:59 ip »

summa summarum

Paska laite.  ::)
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #26 : Lokakuu 31, 2012, 15:09:49 ip »

Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #27 : Lokakuu 31, 2012, 15:29:45 ip »

ja vähän yli 100 pitääkin olla, että painetta muodostuu.

Pitää pistää mutteripannu vesihauteeseen painekattilaan.

Joku nyt vain kehittämään (mutteri)kahvinkeittoon vastine Sous Vide -kypsennykselle.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #28 : Lokakuu 31, 2012, 15:58:45 ip »

Joku nyt vain kehittämään (mutteri)kahvinkeittoon vastine Sous Vide -kypsennykselle.

Jos nyt kuitenkin sovittaisiin ettei tehdä valmistuslaitteesta ilmatiivistä :)

Häröideana voisin esittää brikka-pannun käyttöä siten, että ennen kuumennusta nousuputken yläosassa olevan reiän kautta imaistaan ilmaa pois alipaineen aikaansaamiseksi vesisäiliöön. Tällöin höyryä kehittyisi alemmassa lämpötilassa ja mutterille tyypillinen kahvin palaminen voisi jäädä vähäisemmäksi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Johan & Nyström
« Vastaus #29 : Lokakuu 31, 2012, 16:42:45 ip »

Jos nyt kuitenkin sovittaisiin ettei tehdä valmistuslaitteesta ilmatiivistä :)


Niin, olisi pitänyt ehkä tarkentaa, että lämpötilan ja valmistusajan suhteen.

Kahvinkeittoa vakuumissa, miksei, josko tuskin ehkä (höyryn)paineella toimivalla vekoittimella.
Kirjattu