Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: "Turkkilaisen" kahvin valmistus  (Luettu 131811 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #75 : Maaliskuu 15, 2012, 22:39:35 ip »

Ylen Teemalta tulee ohjelmasarja "Vierailin Turkissa". Sarjan ensimmäisessä jaksossa on pieni pätkä turkkilaisesta kahvista. Tällä kertaa se valmistetaan hiilloksella ja käytetään palasokeria, sekoitus tapahtuu ennen hiillokselle laittoa ehkä siksi, ettei sormia kärsi viedä niin lähelle hiillosta. Sekoituslusikka on pienen pieni. Juuri sellaisia itse Istanbulissa näin. Kahvipätkä tulee noin 15 minuutin kohdalla. Lähinnä siinä havainnollistuu ibrik -kahviin liittyvä espressomainen annoskoko, vaahdon tärkeys ja hitaan valmistamisen arvostaminen. Ohjelma on muutenkin kiva, tuli heti mieli palata tuonne kaupunkien kuningattareen.

Linkki areenaan:
http://yle.fi/ohjelmat/1393923
Linkki kuolee huhtikuun puolivälissä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: \
« Vastaus #76 : Maaliskuu 16, 2012, 12:03:43 ip »

Tätä turkkilaistahan voisi pikku hiljaa kokeilla tehdä myös itse... Turkissa ja Kreikassa juotu litku on ollut aina niin pahaa, ettei ole ollut suurempaa kiinnostusta perehtyä aiheeseen. Kaasupoltin kun löytyy nyt (sifonia varten tuli hankittua), niin saisi lämpöä hallittua paremmin.
Harion/Varion jauhatus ei vain taida taipua turkkilaiseen? Jauhatus ilmeisesti saa olla niin hienoa tomua kuin olla ja voi?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #77 : Maaliskuu 16, 2012, 13:22:14 ip »

Kiitos linkistä, mielenkiintoinen sarja.

Minulla tämä turkkilainen on noussut tämänhetken ykkösmenetelmäksi kuluneen viikon aikana. Tosin, en ymmärrä tuota sokerin käyttöä. Minusta se on ilman sokeria parhaimmillaan.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #78 : Maaliskuu 16, 2012, 20:32:52 ip »

Minulla tämä turkkilainen on noussut tämänhetken ykkösmenetelmäksi kuluneen viikon aikana. Tosin, en ymmärrä tuota sokerin käyttöä. Minusta se on ilman sokeria parhaimmillaan.

Sokerihan on makuasia. Minä laitan sokeria, jos juon "aitoa" kreikkalaista tai turkkilaista, jossa on noita rio-y papuja. Lainausmerkit siksi, että kyse on brasilialaisista pavuista. Mutta alkuperämaa kahveihin en sokeria laittele, jotta hyvät maut pääsevät oikeuksiinsa.

Luulen, että sokerin käytössä on samasta asiasta kyse kuin italiassa espressossa. Kahvi juodaan pienenä annoksena usein jälkiruoaksi aterian päälle. Silloin makea pieni tujaus on hyvä päätös aterialle.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Caganer

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: \
« Vastaus #79 : Elokuu 15, 2012, 18:47:10 ip »

Te jotka olette ibrik-kahvia keitelleet mutta ette omista kaasuliedettä: millä keittelette ja minkälaiset keitin ja pullot kannattaa hankkia (ja mistä) ? Ja jos olettekin vain todistaneet kyseistä rituaalia ulkomailla kioskilla, niin niitäkin havaintoja kaivattaisiin nyt.

Tarkoituksena olisi keitellä ibrik-pannulla vähän useamminkin niin sisätiloissa kuin reissun päälläkin, eikä vastaan vain tuppaa tulemaan mitään järkevän oloista vaihtoehtoa mitä laitearsenaaliin tulee. Kuparinen ibrik-pannu toki löytyy ja crema.fi:stä saa lisää, mutta keittimet ja kaasupullot ovat ongelma.

Kiitos jo etukäteen vastauksista!

EDIT  Typot
« Viimeksi muokattu: Elokuu 15, 2012, 20:11:49 ip kirjoittanut Caganer »
Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: \
« Vastaus #80 : Elokuu 15, 2012, 19:14:15 ip »


Kotona useimmiten Prismasta ostamallani parinkympin sähkö- keittolevyllä.
Mutta joskus kaasullakin, ja melontareissussa -tuollaisella:
http://linkerquu.blogspot.fi/2012/04/hain-edellisessa-kirjoituksessani.html

 
Kirjattu

Caganer

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 9
Vs: \
« Vastaus #81 : Elokuu 15, 2012, 20:14:01 ip »

Kotona useimmiten Prismasta ostamallani parinkympin sähkö- keittolevyllä.
Mutta joskus kaasullakin, ja melontareissussa -tuollaisella:
http://linkerquu.blogspot.fi/2012/04/hain-edellisessa-kirjoituksessani.html
Kiitokset vastauksesta. En äkkiseltään huomannut tekstissä hintaa (paitsi mitä lämmitystuntia kohti oli laskettu), niin kysyisin vielä mitä olet lystistä maksanut (keittimestä ja pulloista) ?
Kirjattu

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: \
« Vastaus #82 : Elokuu 15, 2012, 21:12:22 ip »

Tilasin keittimen Motonetista, hintaa 15 euroa:
http://kauppa.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=42-2193

kaasua eivät lähetä, täytyy hakea myymälästä:
http://kauppa.motonet.fi/web/guest/etusivu#productid=42-2194

Viritin keittimeen teräsverkon, niin sopii pienemmällekin pannulle

Kirjattu

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #83 : Elokuu 27, 2012, 21:58:34 ip »

Kokeilin tänään aamukahvin suodattaa Aeropressin läpi. Youtuben syövereistähän löytyy tästä kombinaatiosta videoita..

Aika jännä, edelleen tuo maistuu ehdalta turkkilaiselta, vaikka vaahto siitä hävisi täysin. Ihan pikkasen mujua pääsi suodattimen läpi mutta suutuntuma on silti minusta miellyttävämpi kuin perusturkkilaisessa ja mikä parasta pohjia ei tarvitse kaataa viemäristä alas.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #84 : Tammikuu 21, 2013, 11:45:29 ap »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Kokeilin tänään aamukahvin suodattaa Aeropressin läpi. Youtuben syövereistähän löytyy tästä kombinaatiosta videoita..
Mutta kyseessähän ei ole enää turkkilainen kahvi valmistusmenetelmän puolesta. En kutsuisi espressoksikaan espressopavuista Aeropressillä valmistettua kahvia. Mutta kukaan ei tietenkään kiellä tällä tavalla  valmistamasta.

Lainaus
Aika jännä, edelleen tuo maistuu ehdalta turkkilaiselta, vaikka vaahto siitä hävisi täysin. Ihan pikkasen mujua pääsi suodattimen läpi mutta suutuntuma on silti minusta miellyttävämpi kuin perusturkkilaisessa ja mikä parasta pohjia ei tarvitse kaataa viemäristä alas.

Suuntuntuma on mieltymyskysymys. Turkkilaisen harrastajana minusta on nimenomaan miellyttävää "mujun" tuottama kahvin paksuus ja lopussa suuhun tuleva hippunen mujua. Suuntuntumaan vaikuttaa suuresti annoksen koko ja kupin muoto. Turkkilaista kahvia juodaan, kuten espressoakin, hyvin pieninä annoksina. Olen huomannut, että jotkut keittävät isommilla ibrikeillä itselleen normaalikupillisia tai mukillisia. Mutta todellisuudessa nuo isommat ibrikit on tarkoitettu useammalle hengelle yhdellä kertaa keittämiseen, Eli annos on tarkoitus jakaa pieniin kuppeihin, niin että kaikkin tulee myös vaahtoa.

Pienestä kupista juotaessa "muju" jää tiukasti kupin pohjaan ja "mujun" suuhun tuleminen on hyvin vähäistä viimeisessä siemauksessa, joten suutuntuma on paljon kirkkaampi kuin mukista juotaessa. Pienissä kupillisissa tuo "mujun" kaataminen viemäriin ei ole myöskään mikään ongelma. Muju on tiukasti kupin pohjassa ja kuivaa, sen saa siitä kopautettua biojätteisiin, jos haluaa. Isoissa mukeissa ei sakka asetu mukin pohjalle, ja siksi se jää kosteaksi litkuksi, jota ei viitsi biojätteisiin nakata.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 21, 2013, 11:50:23 ap kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #85 : Tammikuu 21, 2013, 11:49:22 ap »

Turkkilainen ja Induktioliesi

Tuli tehtyä keittiöremontti ja hankittua induktioliesi. Olin jo valmistautunut hankkimaan kaasukeittimen ibrik-keittelyä varten, mutta turha huoli. Nimittäin kirpputoreilta joskus muutamalla eurolla ostettavat Balkanin ja puolan suunnalta tulevat emaliset ibrikit sopivat induktiolle. Ilmeisesti ne ovat rosteria emaloinnin alla. Tämä vain tiedoksi, jos joku samanlaista liesimuutosta harkitsee tai omistaa jo induktiolieden ja ibrik-kahvi kiinnostaa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #86 : Tammikuu 21, 2013, 11:57:42 ap »

Joo, nuo kokeilut ovat sittemmin jääneet ja preferoin ennemmin ihan tavallista turkkilaista. Silti mukava kokeilla joskus jotain vaihteeksi.

Harmittaa, kun tuo keraaminen liesi ei oikein sovellu turkkilaiselle. Valurautalevy tuntui pitävän lämmön paljon tasaisempana.
Kirjattu
Kupissa tänään:

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: \
« Vastaus #87 : Tammikuu 21, 2013, 11:58:14 ap »

Ei kyllä taivu nämä omat turkkilaiset yritykset sitten millään makuhermoilleni. En tiedä missä vika, kun kahvi maistuu litkulta ja se purumuju ei ole yhtään kivaa juotavaa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: \
« Vastaus #88 : Tammikuu 21, 2013, 13:36:13 ip »

Purumujun välttelyssä auttaa hieman jos käyttää mukia jossa on suppeneva pohja. Tällöin pohjalle muodostuu mujukasa joka taas päästää vähemmän irtomujua liikkuvaan nesteeseen. Ideaalimukissa olisi varmaan pohjalla oma alue mujulle ja vähäinen nesteen ja mujun välinen pinta-ala, vähän kuin jaardilasissa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \ Turkkilaisen kahvin valmistus
« Vastaus #89 : Tammikuu 22, 2013, 11:21:15 ap »

Joo, kapea ja korkea kuppi, kuten espressolle, on tärkeä osa mujun kanssa.

Tirofauxille lohdutukseksi, se, ettei kaikesta tarvitse tykätä. En minäkään pidä suodatinkahvista, enkä ihan vaaleista espressopaahdoista.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini