Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: "Turkkilaisen" kahvin valmistus  (Luettu 131795 kertaa)

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #60 : Maaliskuu 08, 2012, 15:53:36 ip »

Tein uuden satsin 8 oz ja 14 g, levy oli nelosella alusta asti. Onnistui mielestäni jo paljon paremmin. Minusta kuitenkin kuulostaa siltä että keitto kiehuu tuolla pinnan alla vaikka sitä ei näy. Se ei saisi vissiin kiehua. Ja crema häipyi taas miltei kokonaan. Ibrikiin ei tällä kertaa jäänyt juurikaan jauhoa, ja jauhatus oli paljon hienompaa kuin edellisessä.

Paahdan tänään Nicaraguan Cielo Azul -kahvia, kun nuo ikean pavut alkaa olla aikansa eläneitä. Yritän sitten saada tuoreesta paahdosta enemmän "cremaa".
Kirjattu
Kupissa tänään:

linker

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 94
Vs: \
« Vastaus #61 : Maaliskuu 08, 2012, 16:37:18 ip »



Minusta turkkilaisessa crema ei ole kovin oleellinen asia.


 
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #62 : Maaliskuu 08, 2012, 22:20:41 ip »

Jaaha,

kun on tuota keittelyä saanut opetella kädestä pitäen kreikkalaisen ystävän ohjein ja viimein  seurannut Istanbulissa kahvilanpitäjien keittelyä ihan vierestä, niin ei tässä minusta ole paljoa vaihtoehtoa. On toki kaksi eri tapaa, ibrik kahvi ja sitten tuo kannellinen Dallah, jonka käyttöön olen tutustunut Libanonilaisessa ravintolassa. Mutta yli 10 vuoden liki päivittäisellä ibrik-kokemuksella sanoisin seuraavaa:

Ibrikillä keitettäessä pitää olla pinnalla vaahtoa, jota on virhe kutsua cremaksi. Cremaa on espressossa. Dallahilla keitettäessä, on ymmärtääkseni tapana kuohauttaa kolmesti, että vaahdosta päästään eroon ja kahvi kirkastuu. Mutta tätä tapaa en niin hyvin tunne ja mielestäni se ei ole hyvä tapa, minkä pian perustelen.

Ibrik-keittelyssä vaahtoa jopa jaetaan lusikalla kuppeihin, että sitä tulisi kaikille. Vaahto symboloi siunausta tai varallisuutta ja siksi on epäkohteliasta tarjota kahvia ilman vaahtoa. Muttä tälle on toinenkin syy, joka liittyy silkkaan makuun. Jiiteen kanssa mittailimme edellä noita kuohautuslämpötiloja. Kuohahtaminen tapahtuu alle 100 asteen lämpötilassa. Eikä minkään kriteerin mukaan hyvää kahvia saa keittää 100 asteiseksi. Siitä kärsii maku. Aivan kuten teekin muuttuu kovaksi, jos se liian kuumassa valmistetaan.

Ibrikillä keittäessä kuohautusta kontrolloidaan hyvin herkällä kädellä. Kahvin tulee nousta, mutta sitä ei saa missään nimessä  keittää tai "kiehuttaa", sen sijaan kahvin tulee kuohahtaa.

Itse kuohautusten määrästä ja annostelun tavasta on kaksi eri variaatiota. Yksi tapa on kuohauttaa kerran. Toinen tapa on kuohauttaa kerran ja kaataa puolet annoksesta kuppiin (kuppeihin), kuohauttaa toisen kerran ja loput kuppiin (kuppeihin). Kolmas tapa on kuohauttaa kahdesti ja kaataa vasta sitten kuppeihin. Joka tapauksessa kuohautusten välillä tulee olla selvä tauko, jotta kahvi ehtii hieman jäähtyä. Tähän menee noin puoli minuuttia. Jos kuohautusten välillä on liian lyhyt tauko, johtaa kaksi kuohautusta käytännössä keittämiseen, eli kahvin lämpö tulee liian lähelle 100 astetta ja maku on pilalla. Näistä kolmesta esittämästäni tavasta kaikki ovat yleisesti käytössä ja ne ovat hyviä tapoja.

Kolmen kuohautuksen taktiikalla en ole koskaan onnistunut saamaan hyvää kahvia. Maku on aina muuttunut kovaksi ja teräväksi. Väitän tämän johtuvan siitä, että kahvi väkisinkin tulee keitetyksi ja uuttolämpötila liian kuumaksi. Netistä toki löytyy muutama ohje tähän suuntaan, mutta monen perässä on natiivien vastalausemyrsky tuolle vaahdottomalle kahville.

Vielä yksi tärkeä seikka. Ibrikillä keitettäessä keitin pitää saada ihan tyhjäksi. Kahvi uuttuu loppuun kupissa, joten purut pitää saada kuppiin tai tasaisesti kuppeihin. Sen sijaan kannelisella dallahilla keitettäessä kahvi kaiketi tavallisesti uutetaan  loppuun kannussa ja kaadetaan kuppeihin ilman puruja, kuten meilläkin pyritään pannukahvin kanssa toimimaan.

Otan vastaan vastalauseita, jos ne hyvin perustellaan.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 08, 2012, 22:44:55 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #63 : Maaliskuu 08, 2012, 22:37:24 ip »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Nostellaanpa vanha aihe ylös, kun alottelen turkkilaista keittoa. Yritin tehdä tuolla sweet maria'sin ohjeella turkkilaista, mutta jäi hieman laihaksi. Määränä käytin 5 oz vettä ja 9 g kahvia.

Muutapa tuo oz millilitroiksi... Itse annostelen teelusikalla. Ei ibrik-keittely vaadi grammatarkkuutta. Ohje on, että espressoannoksen kokoiseen liraukseen laitetaan kukkura teelusikallinen kahvia. Sokerin määrä on makuasia.

Lainaus
Olisi pitänyt lukea tuomaksen ohjeet tästä ketjusta ensin. En nimittäin loppu vaiheessa keittoa tehnyt vaihetta: kaada ensin puolet, sitten levylle takasin, ja sitten loput puolet.

Ei ole virhe. On eri tapoja. Sen sijaan on virhe keittää kahvia noin pitkään, että vaahto häipyy kahvin pinnalta. Se on osasyy maun laihuuteen, tietenkin siihen vaikuttaa se, että osa puruista meni viemäriin. Mutta kiehuttaminen johtaa juuri siihen, että osa puruista juuttuu ibrikin pohjalle. Älä siis kiehuta kahvia, vaan kuohauta. Sen voit tehdä kerran tai kahdesti. Ihan makuasia.

Lainaus
Sekotus puukauhalla
Ihan hirmuinen kauha. Tuohon jää jo ihan hulluna puruja kiinni. Käytä mahdollisimman pientä lusikkaa ja hillittyä liikettä ettei purut loisku pitkin ibrikin reunoja.

Lainaus
Tässä vaiheessa pitää nostaa levyltä ja kaataa kuppiin tai antaa levätä hetki  ja kuohauttaa uudelleen tähän pisteeseen. Nuo seuraavat kuvat ovat auttamatta keittämisen puolella.

Lainaus
Crema häipyy  :'(
Sääli

Lainaus
Annan odottaa pari minuuttia, ennen kuppiin kaatoa
Ja  tätähän ei saa tehdä. Keitä suomalaista pannukahvia, joka on hyvää sekin, jos haluat kirkkaan kupin. Eli kahvi puruineen heti kuppiin. Sitä ei hauduteta kuumassa pannussa.
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 08, 2012, 22:42:30 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #64 : Maaliskuu 08, 2012, 23:05:43 ip »

Lainaus käyttäjältä: linker
Kuohautin "sääntöjen" vastaisesti useamman kerran, ja kaadoin kaiken kerralla kuppiin.

Muuten kiva video, mutta miksi ihmeessä nuo useat kuohautukset? Mitä siitä on hyötyä?

Siitä on selvä haitta. Kahvi alkaa keittyä, vaikka itse videossa siitä varoittelet - etenkin kun niiden välillä ei ole tarpeellista taukoa. Kokeile seuraavalla kerralla kuohauttaa vain kahdesti ja pidä kuohautusten välillä vähintaan 20 sekunnin tauko. Älä myöskään turhaan laske kannua pöydälle ennen kuppiin kaatoa. Vaan kaada toisesta kuohautuksesta heti kuppiin, saat vaahdot sinne paljon paremmin mukaan. Toinen mahdollisuus on kuohauttaa vain kerran tuohon kannun reunoille asti ja kaataa sitten kaikki kuppiin.

No, en minäkään ole kenenkään autorisoima neuvoja tässä asiassa, mutta Istanbulin reissun jälkeen kreikkalainen ystävänikin muutti hieman keittotapaansa, Sikäläiseen suuntaan:

- Mieto lämpö, käytännössä 4 sähköliedellä
- Purut (ja mahdollinen sokeri) kylmään veteen ja varovaista sekoitusta veden lämmetessä
- Kahvin annetaan nousta (kuohahtaa) (ei onnistu leveässä pannussa)
- Annetaan levätä hetki (halutessa voi annostella puolet kuppiin, mutta tästä ei ole nähdäkseni etua ja se vaikeuttaa toisen kuohautuksen kontrollointia)
- Nostetaan (kuohautetaan) uudelleen ja heti kaikki kuppiin
- Kahvista tulee hyvää myös yhdellä kuohautuksella

Selviä virheitä ovat:
- Liian usea kuohautus (kahvi kuumuu liikaa)
- Kahvin kiehuminen purujen alla (vältetään sopivan kokoisella kannulla ja varovaisella sekoittelulla veden kuumenemisen aikana) Lusikkaa ei siis käytetä vain hetkellisesti vaan veden lämmetessä lähelle kuohahduspistetttä. Toinen tapa on jättää purut kahvin pinnalle ja kuohauttaa vain kerran ja kaataa kaikki kuppiin. Sweet Marias taitaa ohjeistaa tähän suuntaan. Riskinä on kuitenkin kahvin kiehuminen purujen alla. Kreikkalainen ystäväni muutti juuri tässä keittotapaansa. Aikaisemmin hän vain sekoitti pikaisesti purut veden sekaan. Istanbulin jälkeen hänkin alkoi sekoitella varovasti pitkin veden kuumenemisen.

Kreikassa en ole kenenkään nähnyt kuohauttavan useammin kuin kahdesti. Puhumattakaan tuosta höyrypillin käytöstä. Sekin lienee jokin erikoinen villitys, joka saattaa selittää muutaman pahan kahvin taannoisilla reissuilla. Kyllähän sitä voi kaikenlaista nähdä ja kokea, mutta kaikki nähty ja koettu ei ole välttämättä hyvää ja oikein....
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 08, 2012, 23:13:22 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #65 : Maaliskuu 08, 2012, 23:22:31 ip »

Tuo 5 oz o jotakuinkin 140 g. Kieltämättä hieman kummallinen ohje kun sekotellaan SI- ja jenkkiyksiköitä. Minulla oli se harhakäsitys että 'crema' lisääntyy kuohautusten määrää lisätessä. Mutta tosiaan se kolmas kerta poistaa sen vaahdon kokonaan.

Jatka huomenna harjotuksia ja kokeilen levyä vitosella, pitänee kuitenkin vielä antaa tuon tuoreen paahdon levätä ja käyttää charbucks/ikea/italcaffet.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: \
« Vastaus #66 : Maaliskuu 09, 2012, 08:29:51 ap »

Kokeilin mittailla taylor tea mittarilla lämpöä, samalla kun annoin olla liedellä. Mutta enpä tiedä "tarkkuudesta", kun nostin pintaa kohden, niin asteet tippuivat niin paljon, joten päädyin asettamaan omaan "voinsulatusastiaani" sen piikin vähän pohjan yläpuolelle ja tyytymään tähän.

Ensin valmistin kuten videossanikin, join ja naatin.

Sitten mittasin purut 3tl (15,5g), sokerin 3tl (17g) ja veden 225g. Sekoitin purut ja sokerit lämpimään veteen.
Pitkittelin tuolla keraamisella liedellä 7min, ennen kuin kaadoin yhden kuohautuksen jälkeen kuppiin.

4min kohdilla asteet olivat vielä 66-70, ja sitten kun ylitin 70astetta, kyttäsin lämpöä ja pidin pari minuuttia kunnes ylitin 80astetta.
Sitten se minuutin sisään nousikin 94asteeseen ja kuohunta alkoi, otin mittarin kärppänä pois kun ajattelin kahvin tulevan yli.
Kuitenkin aiempaan tapaani verrattuna, tässä kuohunta otti paljon rauhallisemmin, ja annoinkin sen nousta tiettyyn pisteeseen (ettei ala kiehumaan).
Sitten kaadoin kerralla kuppiin, eikä ibrikkiin jäänyt muille kerrottavaa.

Toisella kerralla kuppiin kaataessa vaahto oli vaaleampaa ja "paksumpaa".
Ihmeemmin ei oma suuni jakanut makueroja, ehkä hieman pehmeämpi tuli toisella kerralla, mutta paha verrata kun menin kaatamaan kuppiin eri tavoin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #67 : Maaliskuu 09, 2012, 14:13:10 ip »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Tuo 5 oz o jotakuinkin 140 g.

Onhan tuo ibrik-annokseksi aika iso. Itse olen tottunut vähän pienempiin annoksiin. Eli tuonne desin tienoille maksimissaan. Mutta saapihan sitä isompiakin juoda ja tehdä, kun vaan laittaa tarpeeksi puruja.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #68 : Maaliskuu 09, 2012, 14:26:41 ip »

Lainaus käyttäjältä: Toma
Ensin valmistin kuten videossanikin, join ja naatin.

Eihän tuossa sinun vuoden takaisessa videossa mitään vikaa ole. Hyvältä ja herkälllä kädellä tehdyltä keittelyltä se näyttää. Ainoa ongelma on tuo leveä Ibrik, jonka takia joudut ehkä venyttämään kuohahdusta. Meinaan vaan, että kyllä tuo ensimmäinen.jpg on houkuttelevamman ja juurikin oikean näköinen lopputuloksena. Näyttää melkein espressolta (epäilen jo huijataanko meitä  ;D).

Kyllä ibrikillä keittelyyn vaikuttaa suuresti itse pannu ja pannun muoto. Kahvin valmistajan on sitten tunnettava oma pannunsa ja herkkyys, jolla löytää sille juuri oikean keittotavan. Jos et huomaa maussa mitään virheitä ja saat hyvän vaahdon kahvin pintaan - vaahdon joka ei kaataessa katoa, voit olla tyytyväinen valmistustapaasi.

Jos maku muuttuu terävksi, pistäväksi tai ohueksi, on kuohahdus muuttunut keittämiseksi. Tätä voi myös epäillä jos osa puruista jää pannuun. Jotkut kahvithan kestävät kiehuttamistakin. Ainakin hyvin tummat, liki mustat, libanonilaiset, joita itse 1990-luvun lopussa keittelin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #69 : Maaliskuu 09, 2012, 16:38:46 ip »

Latasin juutuuppiin videon. Vähän pitkähkö on mutta jos jaksatte kattoa, niin kommentoikaa (lasten hälinää yms hälinää kuuluu taustalla)
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=Ui8tW2JT1LE" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=Ui8tW2JT1LE</a>
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #70 : Maaliskuu 09, 2012, 22:03:17 ip »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Latasin juutuuppiin videon.

Isohan tuo on tosiaan ibrik sinulla. Ei sillä tuon pienempia annoksia kannata keitää. Hyvän  näköinen kahvihan tuolta tuli. Kuohahtaminen näytti myös rauhalliselta. Mittarin lukemasta en saanut mitään selvää. Jiiteen kanssa kun mittailimme, ei tarkoitus ollut jatkuvasti mitata. Ihmettelimme vain tuota Sweet Maria'sin väitettä kuohahduksesta jo 75 asteessa. Kyllä se käytännössä yli 90 asteen kuohahtaa. Tuon toteamuksen jälkeen en ole mittaria käytellyt. Turhan aikaisin ehkä sekoitat kahvin veteen. Anna sen imeytyä veteen ihan rauhassa siinä pinnalla ja vasta sitten aloita sekoittelu.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #71 : Maaliskuu 09, 2012, 22:17:59 ip »

Isohan tuo on tosiaan ibrik sinulla. Ei sillä tuon pienempia annoksia kannata keitää. Hyvän  näköinen kahvihan tuolta tuli. Kuohahtaminen näytti myös rauhalliselta. Mittarin lukemasta en saanut mitään selvää. Jiiteen kanssa kun mittailimme, ei tarkoitus ollut jatkuvasti mitata. Ihmettelimme vain tuota Sweet Maria'sin väitettä kuohahduksesta jo 75 asteessa. Kyllä se käytännössä yli 90 asteen kuohahtaa. Tuon toteamuksen jälkeen en ole mittaria käytellyt. Turhan aikaisin ehkä sekoitat kahvin veteen. Anna sen imeytyä veteen ihan rauhassa siinä pinnalla ja vasta sitten aloita sekoittelu.
Joo. Annoin vähän palautetta sweet maria'sille (sekä ohjeesta että ibrikin muodosta). He olivat katsoneet nuo mun videot ja sanoivat että It looks like you're getting the hang of making Turkish coffee.

Pitää yrittää lisäillä tekstinä nuo mittarilukemat, kuvasin kännykällä likaisen liesituulettimen lasin läpi niin voi olla vähän hankala saada selvää kun muutenkin numerot on pieniä, 94-95c paikkeilla sitä kuohuntaa tapahtui.

Edit. niin ja mainitaan vielä että kahvi maistuikin tänään huomattavasti paremmalle kuin eiliset yritykset.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #72 : Maaliskuu 10, 2012, 11:29:06 ap »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
94-95c paikkeilla sitä kuohuntaa tapahtui.
Edit. niin ja mainitaan vielä että kahvi maistuikin tänään huomattavasti paremmalle kuin eiliset yritykset.

Makuhan se kertoo parhaiten miten valmistus sujuu. Eilen mittailin itse pitkästä aikaa aidolla kupari-ibrikillä valmistettua kahvia. Ei sitä juomaa ollut kuin doppion verran. Tosin laiskuuttani en mitannut kuohahdusvaiheessa, vaan vasta kaadettuani kahvin kuppiin. Olin yllättynyt, sillä lämpötila oli digitaalisella sokerimittarilla 76,2 astetta. Pitää seuraavalla kerralla mitata itse kuohahdus. Olisi vaikea uskoa, että juoma jäähtyy liki 20 astetta kuppiin kaadettaessa. Tulos voi olla myös mittarivirhe, jos anturi ei mahtunut tarpeeksi syvälle pieneen annokseen. Tosin kuppi oli tuollainen Arabian Taika espressokuppi, josta useimmiten itämaisen kahvin juon. Se kun vastaa kooltaan sitä mihin olen Istanbulissa ja kreikkalaisilla alueilla tottunut.

Kupari johtanee hyvin lämpöä. Nyt levy oli koko ajan nelosella ja kuohahdus tapahtui aika tarkalleen 7 minuutin kohdalla. Vastaavan kokoisella teräsibrikillä joutuu nostamaan lämpötilaa. Pitäisi ehkä ostaa retkikaasukeitin ibrik-keittelyä varten. Samaa keitintä voisi sitten käyttää kalastusreissuilla. Pääsisi eroon noista spriipolttimista. Tuolla pääsisi ehkä nätisti liikkeelle:
http://www.biltema.fi/fi/Vapaa-aika/Retkeily/Kaasukeitin/Kaasukeitin-17616/

Eikä tämäkään olisi hassumpi:
http://www.ulkoilukauppa.com/retkeilyvarusteet/retkikeittimet-ja-astiat/pocket-rocket/
Ehkä jopa parempi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: \
« Vastaus #73 : Maaliskuu 10, 2012, 11:53:39 ap »

Se lämpö siinä pinnalla on tosiaan eri kuin tuolla pohjalla. Kokeilin sitä probea nostaa ja laskea niin se vaihtelee varmaan siinä parin kymmenen asteen sisällä. Voisko olla että S. M. on mitannut kuohuntaa siitä pinnalta?

Lisäsin tuohon mun videoon summittaiset astelukemat tuonne loppupuolelle. Tuo sähköliesi on tosiaan hieman huono koska sitä lämpöä ei oikein pysty tiputtamaan nopeasti, minulla oli kokoajan vitosella levy ja se tuntuu toimivan tuon ibrikin kanssa paremmin kuin 4. Tuntuu että tuo yhden kuohautuksen tekniikka maistuu aavistuksen paremmalle, ehkä lämmöt nousee kuitenkin liikaa toisessa kuohautuksessa. Jos olisi kunnolla säädettävä kaasuliesi niin voisi kuohauttaa pidempään, täytynee koittaa ens kesän asuntovaunuretkillä.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: \
« Vastaus #74 : Maaliskuu 10, 2012, 18:43:07 ip »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Voisko olla että S. M. on mitannut kuohuntaa siitä pinnalta?

Sitä voisi vahvasti epäillä.

Lainaus
Tuntuu että tuo yhden kuohautuksen tekniikka maistuu aavistuksen paremmalle, ehkä lämmöt nousee kuitenkin liikaa toisessa kuohautuksessa. Jos olisi kunnolla säädettävä kaasuliesi niin voisi kuohauttaa pidempään, täytynee koittaa ens kesän asuntovaunuretkillä.

Voi olla, että kyse on nimenomaan sähkölieden ja kaasukeittimen erosta. Kreetalla ja Kyproksella keittelivät pienellä erillisellä kaasukeittimellä usein kahvia, kun hommaa seurasin. Istanbulissa katselin kuinka tarkasti mm. patriarkaatin vieressä olevan kahvikojun pitäjä sääti kaasuliekkiä. Käytännössä kun hän oli aikansa lusikalla hämmentänyt kahvia, hyvin hitain pyöräytyksin, pantiin lusikka pois. Lopulta toinen käsi oli ibrikin kahvassa ja toinen keittimen säätimessä. Hyvin herkästi hän kontrolloi liekkiä ja venytti kuohautusta. Kahdella kuohautuksella hän kahvit keitteli. hyvin harrasta ja taiteellista puuhaa. Jokainen liike oli tarkkaan harkittu.

Vastaavalla tavalla toimivat muuallakin, missä hommaa pääsi katsomaan. Mutta itse voisin päätyä samaan päätelmään, sähköliedellä riittää yksi kuohautus. Se onko levy nelosella vai vitosella riippuu toki mm. ibrikin koosta. Itse taidan ostaa ensi viikolla kaasukeittimen. Sille on kuitenkin käyttöä muutoinkin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini