Kahvikeskustelu > Baristatekniikka
"Turkkilaisen" kahvin valmistus
(1/21) > >>
Tuomas:
Oikeastaan otsikkona tulisi olla "itämaisen kahvin valmistus". Näin kahvi tehdään aika laajalla alueella: arabimaissa, Lähi-idässä, Turkissa, Kreikassa, Pohjois-Afrikassa ja osin Balkanilla.

Aluksi tarvitaan maun mukaan paahdettuja papuja. Aika usein Turkissa ja Kreikassa käytetään hyvin vaaleita papuja. Lähi-idässä tummempia. Nämä on paahdettu itse liedellä rännärillä. Siitä muutamat palopisteet, jotka eivät kyllä merkittävästi vaikuta makuun.

Tuomas:
Lisäksi tarvitaan aito käsimylly, kuten kuvassa. Tai hyvä espresso mylly tai valmiiksi jauhettua "itämaista" kahvia.

Kuvan mylly on ostettu Helsingistä Eiringin putiikista Korkeavuoren kadulta.
Tuomas:
Ja sitten ibrik liedelle, sopivasti vettä ja maun mukaan sokeria. Eri maissa on erilaisia tapoja nimittää eri makeusasteita. Sokerin suhteita makeasta "kuivaan".

Sokeria Kahvia
2 osaa / 1 osa = äitelä kuin mikä
1 osa  /  1 osa = Aika makea tämäkin. Peittää pavun ominaismaun. Hyvin hapan ja agressiivinen kahvi muuttuu suklaiseksi.
1 osa / 2 osa puolimakea. Kahvin ominaismaku on aavistettavissa.
1 osa / 4 osaa kahvia. Tämä on yleisin nykyisin minulla. Kahviin tulee aavistus makeutta, mutta kahvin alkuperäinen maku on hyvin esillä.

Kahvia voi myös maustaa tässä vaiheessa hiukkasella kuivaa inkivääriä (somalia) tai kardemummaa (lähi-itä).
Tuomas:
Seuraavaksi lisätään kahvi. On ihan hyvä, jos vesi on jo hieman lämmennyt, mutta ei kiehunut. Ihanteellinen keittoaika on kuulemma noin viisi minuuttia.

Tähän yhden desin kuppiin menee kaksi kukkura teelusikallista kahvia, demitasseen yksi.

Huomaa, että kahvin tulee olla ihan hienoa. Hienojakoisempaa kuin espresso.


Tuomas:
Seuraavaksi odotellaan kahvin nousemista. Tässä vaiheessa ei saa hätäillä, mutta ei myöskään viivytellä. Ihanteena on saada aikaiseksi tukeva vaahto ja hieman kuplia kuppiin. Mitä tuoreempi kahvi ja jauhe sitä paremmin vaahto syntyy. Aivan kuten espressossa.

Aluksi kahvi alkaa nousta hieman. Mutta älä reagoi vielä...
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta