Kiinostaisi kuulla millä perusteilla olette myllyihinne päätyneet?
Muutamia valintakriteerejä joita ainakin itse katson:
jauhatuksen laatu (=miltäs se kahvi sitten maistuu?)
jauhatuskarkeuden säädettävyys (esim portaaton vs portaallinen)
paakkuuntuminen / jauhetun kahvin distribuution filtterissä suoraan myllystä
puhdistuksen helppous ja myllyyn jäävän/hukkaan menevän kahvin määrä
helppokäyttöisyys (tarvitsetko molempia käsiä myllyn käyttöön? odottelu myllyn vieressä koko jauhatuksen ajan?)
jauhatuksen nopeus (kuinka pitkään portafiltteri on irti gruposta jäähtymässä?)
staattinen sähkö ja yleinen siisteys (kuinka paljon kahvia päätyy muualle kuin on tarkoitus)
materiaalit ja viimeistely (mukaanlukien jauhinlevyjen/terien kiinnitys)
myllyn lämpeneminen kovemmassa käytössä (tosin ei yleensä ongelma kotikäytössä)
Näistä varmaankin kuusi ensimmäistä on niitä tärkeämpiä, ja näistä kolme ensimmäistä ainakin itselleni kaikista tärkeimmät. Hankala juttu on se, että harvemmin myllyä pääsee kunnolla testailemaan ennen ostopäätöksen tekoa...
Erityisesti kiinostaa perinteisten annostelijallisten myllyjen ja elektronisilla ajastimilla varustettujen myllyjen erot käytössä, mitä ovat ne hyvät ja huonot puolet?
Annostelijattoman myllyn plussia ja miinuksia:+ suunniteltu jauhamaan jokaista shottia varten erikseen
+ helppokäyttöisyys (tosin vaatii enemmän tasoitustekniikalta)
+ ei annostelijaa siivottavana
+ toimii tarkemmin ajastimen kanssa (=tasaisempi annoskoko)
- ongelmat paakkuuntumisen ja staattisen sähkön kanssa
- odottelu myllyn vieressä jauhatuksen ajan
- jauhinkammiosta rungon ulkopuolelle johtava kouru vaikeasti puhdistettavissa
Annostelijallisen myllyn plussia ja miinuksia:+ parempi kahvin distribuutio filtteriin (helpompi saada tasainen uutto)
+ ei (tai vähemmän) ongelmia staattisen sähkön kanssa
+ jauhinkammiosta rungon ulkopuolelle johtava kouru (yleensä)helpommin puhdistettavissa
+ kahva on haluttaessa irti gruposta lyhyemmän ajan ja näin ollen jäähtyy vähemmän
- annostelija tuntuu usein turhalta laitteelta kotikäytössä
- kahvia menee helposti hukkaan hiukan enemmän
Tuossa nyt muutama aatos. Lisääkin argumentteja suuntaan tai toiseen löytyy.
Ajastimet on sinällään melko näppäriä, etenkin Mini-E:ssä ja Mahlkönig K30 -myllyissä. Näissä kahva pysyy myllyssä paikoillaan ja ajastimien avulla kahvia tulee jauhettua suunnilleen oikea määrä. Mutta tuo määrä on vain suunnilleen oikea ja heittää aina hiukkasen kahvin iästä, jauhatuksen säädöstä jne johtuen. Eli ei ajastimet autuaaksi tee, koska niissä annos kannattaa laittaa hiukan alakantiin ja lopuksi manuaalisesti viimeistellä se annostus.
Olisi kyllä mukavaa jos joku valmistaja rakentaisi oikeasti hyvän myllyn lähiaikoina. Kaikissa nykyään markkinoilla olevissa on joku noista mainitsemistani valintakriteereistä rempallaan. Veikkaan että annostelijattomien myyllyjen suosio tulee kasvamaan rajusti myös ammattilaisten keskuudessa kunhan myllyt vielä hiukan kehittyvät. Onhan jo nyt nähty esim että annostelijattomastakin myllystä voi rakentaa paakuttoman (Casadio, Versalab)
T. Teme