Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: HS 7.6.2011 Tutkimus: Monet kahvilat eivät osaa valmistaa erikoiskahveja  (Luettu 11077 kertaa)

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2575

..eikä tuloskaan ketään yllätä.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713

Hieman puolueellinen tämä opinnäytetyö taitaa olla... ;)


Miksi se olisi puolueellinen?

-Mikko-
Kirjattu

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119

Miksi se olisi puolueellinen?

-Mikko-

Tutkimuksen tilaajan intressissä saattaa tulos, jonka mukaan baristakoulutusta tarvitaan (vrt. tupakkayhtiön tilaama tutkimus tupakan haitoista...) Mutta eihän se sitä tarkoita, että tutkimuksen suorittaja tekisi mitä sattuu.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810

Tulos ei vaikuta puolueelliselta - jokainenhan meistä tietää, että noin se on.

Mutta tilaajan toivoman kysymyksenasettelun voidaan toki sitä ajatella olevan. Kahvikoulutusta tarjoava firma tietää, että yleinen osaamisen taso on huono, ja haluaa saada käsitykselle vahvistusta tilaamalla tutkimuksen, joka sen sanoo. Ei varmasti ole epäilystä, etteikö tilaaja tietäisi lopputulosta jo ennakkoon. Ei ole siis selvää, että tutkimuksen pääasiallinen motiivi on uuden ja merkittävän tiedon synnyttäminen, kuten tieteessä normaalisti on.

Tieteen kannalta tuollainen menettely on ongelmallinen, mutta eipä toisen asteen lopputyön nyt mitään varsinaista tieteellistä tutkimusta tarvitse ollakaan. Riippumaton tutkija olisi voinut esimerkiksi lähteä tarkastelemaan kysymystä, että onko erikoiskahvien laadulla mainittavaa merkitystä kuluttajan kahvilakokemuksen kannalta. Tähän kysymykseen ainakaan minä en osaa suoralta kädeltä antaa vastausta. Kuvittelisin, että aineistosta voisi tunnistaa kiinnostavia toisistaan poikkeavia aliryhmiä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119

Tulos ei vaikuta puolueelliselta - jokainenhan meistä tietää, että noin se on.

Mutta tilaajan toivoman kysymyksenasettelun voidaan toki sitä ajatella olevan. Kahvikoulutusta tarjoava firma tietää, että yleinen osaamisen taso on huono, ja haluaa saada käsitykselle vahvistusta tilaamalla tutkimuksen, joka sen sanoo. Ei varmasti ole epäilystä, etteikö tilaaja tietäisi lopputulosta jo ennakkoon. Ei ole siis selvää, että tutkimuksen pääasiallinen motiivi on uuden ja merkittävän tiedon synnyttäminen, kuten tieteessä normaalisti on.

Tieteen kannalta tuollainen menettely on ongelmallinen, mutta eipä toisen asteen lopputyön nyt mitään varsinaista tieteellistä tutkimusta tarvitse ollakaan. Riippumaton tutkija olisi voinut esimerkiksi lähteä tarkastelemaan kysymystä, että onko erikoiskahvien laadulla mainittavaa merkitystä kuluttajan kahvilakokemuksen kannalta. Tähän kysymykseen ainakaan minä en osaa suoralta kädeltä antaa vastausta. Kuvittelisin, että aineistosta voisi tunnistaa kiinnostavia toisistaan poikkeavia aliryhmiä.


Juuri näin, faktahan se on, että osaamisen taso on heikko. Ja sikäli on ihan sama, kuka tutkimuksen on tilannut. On joka tapauksessa kuluttajien ja kahvintystävien etu, että baristojen tiedot ja taidot paranevat.
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai

lainaus alkaa
"Tutkimuksessa selvitettiin espresson valmistustekniikka ja maku sekä henkilöstön koulutustapa kymmenessä helsinkiläiskahvilassa, jotka oli äänestetty kaupungin parhaiksi City-lehdessä keväällä."
lainaus loppuu

Minä taasen päättelisin, että tuon lehden äänestäjäkunta valitsee kahvilansa jollakin muulla perusteella, kuin kahvin laadulla? Ehkä niissä on hyvää pullaa, limsaa, musiikkia tai näköala?

Onhhan kärpäsilläkin joku mielipide, jonka kaikki tunnemme  ;D

Olli
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598

Niin, ajattelin samoin, sitten googletin.
Yllättäen viime vuoden äänestyksessä oli kuitenkin Java ja Torre, joissa luulisi osattavan vaahdotella.
Javasta nyt on itsellä molemmin puolisia kokemuksia, riippuu täysin kuka barista on vuorossa yms.

Tästä tuli mieleeni, eilinen keskustelu Camionetten myyjän kanssa (ei Tion). Oli kuulema ollut aiemmin ennen autoon nousua Kaffecentralenissa treenaamassa Ulrikan opastuksella jonnin aikaa. Eli pohjaa oli kuitenkin sinne koneen taakse, ainakin enemmän kuin viisi minuuttia neuvotulle kesähessulle.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

vissymies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 135

Torresta on mullakin käytännössä 100% hyvät kokemukset, mutta Javassa vaihtelua on enemmän. Parhaimmillaan ihan hyvää kahvia sieltäkin saa, mutta sitten kun kahvin tekee joku joka 'päätyökseen' tekee heillä salaatteja tms. patonkeja menee kahvikin sitten heti valitettavasti heikommaksi. Sitten moni paikka tuollakin listalla sitkeästi laittaa cappucinon päälle kaakaojauhetta ;-(
 
Luulen että tutkimuksessa taitaa olla aika paljon hajontaa, sen verran erityyppisiä kahviloita tuolla listalla on.
Kirjattu
Bezzera BZ07, OE Pharos, Mazzer MiniE, Aeropress, Hario Skerton, Hario Mini-Slim+, Wilfa WSCG-2 (Isomac Giada, Minimoka 203)