Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Liian tuoretta?  (Luettu 37081 kertaa)

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #15 : Tammikuu 22, 2013, 13:23:07 ip »

Ei korppi korpin silmää noki?
Mitenhän tuo kotipaahto vs. ammattilaispaahto? Kuinni ei voi saada parempaa, varsinkin jos otetaan tämä tuoreusaspekti mukaan?

Itse sorsastan pavut lähinnä marketeista ammattipaahdettuna, mutta kovasti puhuttaisi hankkia esim. Gene ja paahtaa kotona kerta viikkoon. Kun arkikahvi kuitenkin tuntuu menevän aika vakioituneilla urilla, niin mutuilin, että jos edes keskinkertaista (ja melko toistettavaa) pystyisi kotona tekemään, niin laatu voisi parantuakin?

Ajatus siis paahtaa arkikahvi siten, että kotona reilusti raakapapuja (vaikka pakastimessa). Kerta viikkoon paahdetana yhden viikon tarve, jonka annetaan levätä viikko ennen käyttöä. Tällöin juodaan aina max. 2vkoa wanhaa paahtoa. Oletuksena, jos papu on sama, jos paahtimen ohjelma on sama, niin eikö tuosta hyväksi arkikahviksi olisi?
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #16 : Tammikuu 22, 2013, 14:35:18 ip »

Ajatus siis paahtaa arkikahvi siten, että kotona reilusti raakapapuja (vaikka pakastimessa). Kerta viikkoon paahdetana yhden viikon tarve, jonka annetaan levätä viikko ennen käyttöä. Tällöin juodaan aina max. 2vkoa wanhaa paahtoa. Oletuksena, jos papu on sama, jos paahtimen ohjelma on sama, niin eikö tuosta hyväksi arkikahviksi olisi?

Raakapavut säilyvät hyvin, oiskohan ollu useampia vuosia, eli pakastimelle ei ole tullut ihan heti tarvetta. Lepuuttaminen on taas hieman makukysymys, itse koin että omapaahto oli "kunnossa" jo 48h lepuuttamisen jälkeen. Kun paahtaa säännöllisesti on säännöllisesti omapaahtoa tarjolla.

Kotipaahtimista voisin vielä sen verran sanoa että kun i-Roastissä mielekäs annoskoko on 100g-150g niin useammiten tulee paahdettua 2 tai 3 annosta per paahtosessio.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #17 : Tammikuu 22, 2013, 14:54:23 ip »

Raakapavut säilyvät hyvin, oiskohan ollu useampia vuosia, eli pakastimelle ei ole tullut ihan heti tarvetta. Lepuuttaminen on taas hieman makukysymys, itse koin että omapaahto oli "kunnossa" jo 48h lepuuttamisen jälkeen. Kun paahtaa säännöllisesti on säännöllisesti omapaahtoa tarjolla.

Kotipaahtimista voisin vielä sen verran sanoa että kun i-Roastissä mielekäs annoskoko on 100g-150g niin useammiten tulee paahdettua 2 tai 3 annosta per paahtosessio.

Eivät ne raakapavutkaan ikuisesti säily. On olemassa vähän vaihtelevia käsityksiä siitä miten käsittely vaikuttaa säilyvyyteen. Ihan varteenotettavien lähteiden mukaan natural- ja semi pulped-kahvit kestäisivät säilytystä paremmin ja saattaisivat siitä jopa vähän hyötyä. Kuten Stephen Vick sanoo, pitäisi tätä "fiilistä" kuitenkin tutkia enemmän.

Pestyillä kahveilla taas on hyllyikä jo paljon lyhyempi eikä turhaan puhuta "old cropista". Vaikkei raakakahvi tietenkään mene pilalle kuten paahdettu kahvi, haihtuu terävin terä todellakin säilyttämällä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #18 : Tammikuu 22, 2013, 14:58:33 ip »

Ei korppi korpin silmää noki?
Mitenhän tuo kotipaahto vs. ammattilaispaahto? Kuinni ei voi saada parempaa, varsinkin jos otetaan tämä tuoreusaspekti mukaan?

No kyllä siinä on aika huimasti eroa, jos paahdetaan jollain 100 euron föönillä vastaan (kymmeniä) tuhansia maksava kaasulla pöhisevä ammattipaahdin, jossa pystyy profiilia säätämään kunnolla (ja paahtajana myös ihminen joka on sitä tehnyt vuosia). Toki kotikikkareilla voi saada hyviäkin makunautintoja, mutta enempi arvaus- ja tuuripeliä se on. Itse olen paahtanut kotivehkeillä kohtalaisen paljon ja into on laskemaan päin kun matka noihin ammattipaahtojen makumaailmoihin on niin pitkä.

Raakakahvin säilyvyydestä uskallan jo väittää ettei ne kyllä vuosia säily (pakastamista en ole edes kokeillut). Osa säilyy varmaan paremmin kuin toiset, mutta jo vajaassa vuodessa puumaisuus astuu esiin monessa pavussa.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #19 : Tammikuu 22, 2013, 15:04:53 ip »

Olisiko siis varteenotettava vaihtoehto pakastaa vihreitä papuja jos niiden säilytys uhkaa mennä yli puolen vuoden?

Mikä on muuten paahtopäivää vastaava käsite vihreillä pavuilla (siis jotain mistä voisi laskea jotain elinikää eteenpäin) ja ilmoitetaanko sitä useinkaan?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #20 : Tammikuu 22, 2013, 15:20:07 ip »

Vakuumin väitetään parantavan säilyvyyttä, mene ja tiedä. Säkeissähän lukee yleensä kuukauden tarkkuudella prosessointipäivä/vuosi ja tietenkin kalleissa microloteissa voi melkein kellonajan tarkkuudella olla poiminta- ja prosessointipäivät  ;D (joka siis periaatteessa on se raakapavun "valmistumispäivä").
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #21 : Tammikuu 22, 2013, 15:30:42 ip »

Vakuumi parantaa joo parantaa säilyvyyttä (tai siis oikeammin auttaa säilymään pidempään) ja mitä aikaisemmin pistetään vakuumiin niin sen parempi.

Pakastaminen on varmaan paras keino säilöä vihreitä kahveja ja ainakin Terroir coffee säilyttää koko varastonsa kylmässä varastossa. Muitakin paahtimoita oli, en vain muista niitä.

Vakuumin väitetään parantavan säilyvyyttä, mene ja tiedä. Säkeissähän lukee yleensä kuukauden tarkkuudella prosessointipäivä/vuosi ja tietenkin kalleissa microloteissa voi melkein kellonajan tarkkuudella olla poiminta- ja prosessointipäivät  ;D
Toinen tapa määrittää vihreän kahvin "parasta ennen päiväys" lasketaan kaavalla Tim Wendelboen ensimmäinen blogipostaus ko. raakakahvista/vastaavasta + 7 kuukautta, tämän jälkeen se on auttamatta past croppia. Kaavassa on tietenkin hieman vaihtelua riippuen maantieteellisestä sijainnista. Iso-Britanniassa kaava on on blogipostaus +8 kuukautta, Saksassa blogipostaus + 24 kuukautta ja Ruotsissa blogipostaus -6 kuukautta.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #22 : Tammikuu 22, 2013, 15:33:42 ip »

;D

No mutta TW on jumala ja hänen sanaansa on kaikkien uskottava  ;D 8)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

McJones

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 236
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #23 : Tammikuu 22, 2013, 15:54:53 ip »

No kyllä siinä on aika huimasti eroa, jos paahdetaan jollain 100 euron föönillä vastaan (kymmeniä) tuhansia maksava kaasulla pöhisevä ammattipaahdin, jossa pystyy profiilia säätämään kunnolla (ja paahtajana myös ihminen joka on sitä tehnyt vuosia). Toki kotikikkareilla voi saada hyviäkin makunautintoja, mutta enempi arvaus- ja tuuripeliä se on.
Ok, näin siis myös, jos profiilia ei ole tarkoitus ruveta säätelemään? Oma tavoiteajatushan oli saada hyvää arkikahvia, jonka verrokkina on markettikahvi (esim. Paulig), jonka makunautinnot on jo saattaneet hävitä logistiikkaketjussa. Toivoton ajatus esim. Genellä tai Behmorilla?
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #24 : Tammikuu 22, 2013, 16:03:30 ip »

Ei ole toivotonta.

Pikkusen siinä on, ainakin mulla ollut säätöä, että saa sopivaa papua ja mieleistä blendiä. Kyllä (ainakin Genellä) saa melko sopivaa papua aikaiseksi, jos vaan jaksaa etsiä passelit vihreet ja vähän paneutuu aiheeseen.
Eihän noilla kotivermeillä tietenkään pääse mitään kunnon profiileja työstämään, mutta on minulle kelvannut.

Paahtaisin ehkä enemmänkin, mutta se kun on melko savuista ja tuoksuvaa hommaa... Satavuotiaassa talossa  ei ole esim. liesituuletinta, joka veisi käryt ulos.
Kesällä on helpompaa, kun voi vaikkapa partsilla sauhuta.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #25 : Tammikuu 22, 2013, 16:23:27 ip »

Käy se behmorillakin. Ihan kelpo laite sekin. Minä paahdan siksi, että saan turvattua sopivan ikäisen pavun saannin jatkuvasti. Kaupasta haen aina silloin kun siellä on sopivan ikäistä. Täällä siis kaffan ja turunkahvipaahtimon kahveja juodaan lähinnä. Silloin tällöin tulee jokunen pussi häsbiiniltä. Ja jos elämä potkii päähän niin kannattaa paahtaa kahvia. Siinä on yksi hyvä syy jaksaa vko odotellessa  ja toinen maistellessa  :)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #26 : Tammikuu 22, 2013, 20:31:59 ip »

Jostakin kuullut tämmösen ns 15/15/15-säännön:

raaka 15 kk
paahdettu 15 vrk
jauhettu 15 min

Ite oon tainnun tämän vuoden puolella vasta kerran paahtaa. Joistain pavuista tosiaan saa helposti hyvää, mutta sitten toisista ei tahdo millään saada kelvollista. Viimeaikoina on vähän laiskuus iskenut, kun tuohon jumbon markettiin tullut kaffan papuja saataville.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #27 : Tammikuu 22, 2013, 21:02:46 ip »

Lainaus käyttäjältä: oldpet
Viimeaikoina on vähän laiskuus iskenut, kun tuohon jumbon markettiin tullut kaffan papuja saataville.

Juuri näin tahtoo käydä, tai ainakin minulle kävi. Tuoreus ei ole ainoa kriteeri, jos saa suhteellisen tuoretta ja taidolla paahdettua, se kyllä mielestäni ohittaa tuoreen ja kotikonsteilla paahdetun. Riippuen tietenkin siitä mitä tyyliä keittää, paahtaa ja millä. Itselle on omat paahdot maistuneet nimenomaan ibrikillä tai pannukahvina keitettynä. Parhaiten olen onnistunut Rio-y pavuilla, joissa ominaismaku on niin omanlaisensa. Senhän voi pilata vain liian tummaksi ja liian nopeasti paahtamalla, joten se on kkotipaahtajalle aika helppo, koska voi paahtaa suhteellisen hitaasti ja saa jättää suhteellisen vaaleaksi. Ei ainakaan pala vahingossa. Mutta minullahan on paahtokokemusta vain uunilla ja rännärillä.

Mutta siis, tuoreus on yksi kriteeri, paahtoprosessi toinen. Itselläni paahdon laatu voittaa tuoreuden kun puhutaan kohtuullisuudessa sen hyllyssä seisomisen suhteen. Siksi minusta voi rohkeasti sanoa ääneen, että pari viikkoa on ihanne, minkä sisällä kahvi paahdosta nautitaan. Turha on kehitellä selityksiä mistään erilaisista paahtotekniikoista, joilla kahvi säilyisi pidempään.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #28 : Tammikuu 22, 2013, 22:57:18 ip »

Itse tilaan netistä (tai joskus haen kaupasta) ja työnnän pakkaseen. Tällä tavoin pysyy tuoreessa pavussa hyvin kätevästi, olettaen että postilaatikko tai -luukku on sellainen, josta lähetykset tulee perille asti. Kaikenlainen hävikki, "oppirahat" ja paahtimen hinta huomioon ottaen aika kauan saa paahtaa, että tulee halvemmaksi. Ja vielä melkoisen paljon kauemmin, että pärjää laadussa.

Paahtaminen on kuitenkin hienoa ja kunnioitettavaa hommaa. Kepoisilla laitteilla ja huonoilla tiloilla siitä itsellä vain jäi se hienous uupumaan. Jos olisi hyvät tilat, joissa voisi savuttaa huoletta, niin hommaisin kyllä jonkinlaisen kaasukäyttöisen rohjakkeen, kasan mittareita ja rupeaisin tosissaan opettelemaan touhua.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akubi

  • Kauppias
  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 104
    • Maja
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #29 : Tammikuu 22, 2013, 23:07:42 ip »

No kyllä siinä on aika huimasti eroa, jos paahdetaan jollain 100 euron föönillä vastaan (kymmeniä) tuhansia maksava kaasulla pöhisevä ammattipaahdin, jossa pystyy profiilia säätämään kunnolla (ja paahtajana myös ihminen joka on sitä tehnyt vuosia). Toki kotikikkareilla voi saada hyviäkin makunautintoja, mutta enempi arvaus- ja tuuripeliä se on. Itse olen paahtanut kotivehkeillä kohtalaisen paljon ja into on laskemaan päin kun matka noihin ammattipaahtojen makumaailmoihin on niin pitkä.

Raakakahvin säilyvyydestä uskallan jo väittää ettei ne kyllä vuosia säily (pakastamista en ole edes kokeillut). Osa säilyy varmaan paremmin kuin toiset, mutta jo vajaassa vuodessa puumaisuus astuu esiin monessa pavussa.

Kuuden euron ritiläköllä ja retkeily kaasukeittimellä marraskuinen parvekepaahto ja (suomen) brewers cupin neljäs sija.
vertailunvuoksi kolmas sija tuli coffee collectiven paahdolla.

aika hyvää tuuria... :P

itsekin tulee kahvilan/paahtimon hyllyltä pavut pääasiassa haettua.

ikääntyneellä (raaka) pavullakin lienee ystävänsä kuten malabarilla.

kokeiltu kahvia vuodelta ´54.

ei vuonna ´54..

m i e l e n k i i n t o i n e n oli
Kirjattu