Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Liian tuoretta?  (Luettu 37084 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #30 : Tammikuu 23, 2013, 08:50:47 ap »

Ok, näin siis myös, jos profiilia ei ole tarkoitus ruveta säätelemään? Oma tavoiteajatushan oli saada hyvää arkikahvia, jonka verrokkina on markettikahvi (esim. Paulig), jonka makunautinnot on jo saattaneet hävitä logistiikkaketjussa. Toivoton ajatus esim. Genellä tai Behmorilla?

Juu kyllähän tuolla Behmorilla hyvät arkikahvit saa, ei siinä mitään. Tuli tuossa hetki sitten paahdettua kenialaista Kirinyaga PB -papua ja leuka meinasi loksahtaa sijoiltaan, sen verran hyvää se oli. Joskus näitä todellisia onnistumisia tulee ja tokihan siitä saa hyvän mielen. Paahtaminen on kiva harrastus, ja jotkuthan ovat siitä kehittäneet itselleen myös ammatin ja firman  :)
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

andy_63

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #31 : Tammikuu 23, 2013, 12:42:47 ip »

Yhdessä kahvikoulutuksessa sanottiin, että pavun pitäisi antaa levätä vähintään 1 kk paahdon jälkeen ja sitten kun ottaa pavut käyttöön, pitäsi pavun antaa hengailla 8 tuntia papusäiliössä (tai vastaavassa kannellisessa rasiassa) ennen valmistusta. Tämä siis ilmeisesti se pitkään säilyvän pavun säilytys ja valmistus. Sitten on nuo tuorepaahdot, eli mahdollisimman tuoreena pitäisi jauhaa ja juoda, eikä antaa hengailla papusäiliössä, vaan laittaa säiliöön aina sen verran papua mitä aikoo jauhaa.

Mikä näiden kahden paahtotyylin varsinainen ero on? Osaako kukaan sanoa vai olenko aivan täysin hakoteillä tässä? Onko edes olemassa tuorepaahtoa ja pitkään säilyvää paahtoa?



Eri paahtotyylejä voi olla loputon määrä, ei muuta kuin pikkuisen säätää paahtoprofiilia niin voi jo puhua eri tyylistä...?

Tuosta säilyvyydestä ja paahtoasteesta vielä, omat huomioni ennemmin niin päin että mitä tummemmaksi paavut pahdetaan, öljyt pintaan tasolle siis, niin sitä nopeammin tai herkemmin ne öljyt alkavat myös härskiintyä. Vastaavasti, mitä vihreämmiksi jätetään, sitä lähemmäksi raakakahvin säilyvyyttä päästään. Tietty jos toisessa ääripäässä pavut paahdetaan kivihiileksi, aika säilyvää tavaraa sekin voi olla.

Mutta joo, omat paahdot saavat hengähtää pari päivää paahdon jälkeen, ja yleensä tulevat nautittua viikon sisällä paahdosta.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #32 : Tammikuu 23, 2013, 21:32:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: akubi
Kuuden euron ritiläköllä ja retkeily kaasukeittimellä marraskuinen parvekepaahto ja (suomen) brewers cupin neljäs sija.
vertailunvuoksi kolmas sija tuli coffee collectiven paahdolla.

aika hyvää tuuria... :P

Ei se välttämättä tuuria ole. Kaasukeittimellä on helppo säädellä liekkiä. Oliko sinulla rännäri tuon ritelikön päällä vai ihan jossain pyöriteltävässä ritelikkö häkissä ne pavut?

Minä en sinällään usko siihen, että kalliilla saa aina parempaa. Kahvia on osattu ja osataan vieläkin paahtaa kotona. Kerrostaloissa on vain harvoin hyviä tiloja prosessiin, paitsi jos menee kaasukeittimen kanssa sinne parvekkeelle, mikä kuulostaa paljon vakuuttavammalta paahtimelta kuin popcorn kone, iroast tms. Ainakin minun korvaani. Mutta arvon annan edelleen ammattipaahtajille, vaikka mukavaa se paahtaminen oli aikansa ja voisin paahtaa edelleenkin harrastuksen vuoksi, jos olisi olosuhteet toiset. Kahvin paahtaminen ei ole kuitenkaan niin mystistä, kuin saatetaan luulla. Ennenhän se oli joka talon hommaa, mutta ei silloin tietenkään haettu mitään espressoprofiileja, vaan haluttuun tummuuteen pannukahvia varten saatavissa olevista pavuista.

Mutta mitä tulee tuohon liian tuoreeseen. Niin Etiopialaisessa kahviriitissä kahvi nautitaan heti paahdon jälkeen. Monet riittiin osallistuneet kuvaavat parhaaksi mahdolliseksi kahviksi. Kyse lienee myös tunnelmasta. Itse olen nuotiolla kahvia paahtanut ja heti pannukahvit siitä keittänyt, mutta ohueksi maku jäi silloinkin.

Nyt alkaa jo mennä itsensä toisteluksi, niin voisi lopetella....
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

oldpet

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 165
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #33 : Tammikuu 30, 2013, 21:17:31 ip »

Cremasta sen verran että kyllä siitä vanhastakin pavusta näemmä sitä aika ilosesti voi irrota
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=YmAgqrMiHHM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=YmAgqrMiHHM</a>
Tässä ei ollut mitään crema enhancereita eikä muutakaan vilppiä käytössä. Tuohan on oppikirjan mukaan jo melkosen kuivaa ja wanhaa papua.
Kirjattu
Kupissa tänään:

Vapaaratas

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 33
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #34 : Helmikuu 21, 2017, 09:26:35 ap »

Paahdoin satsin Etiopian Yirgacheffe papuja, yllätyin itse näin aloittelevana paahtajana miten hyvin onnistui.
Mustikkaista tuli, paahdosta kolme päivää.
Hieman "syvyyttä" jäi uupumaan, mietin kehittyykö maku mihin suuntaan kun pavun antaa levätä pidempään?
Nyt mennään paahtelemaan lisää...
Kirjattu

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #35 : Helmikuu 21, 2017, 11:27:38 ap »

Paahdoin satsin Etiopian Yirgacheffe papuja, yllätyin itse näin aloittelevana paahtajana miten hyvin onnistui.
Mustikkaista tuli, paahdosta kolme päivää.
Hieman "syvyyttä" jäi uupumaan, mietin kehittyykö maku mihin suuntaan kun pavun antaa levätä pidempään?
Nyt mennään paahtelemaan lisää...
Anna huilata ainakin viikon ajan ja ehkä sittenkin vielä vähän.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Liian tuoretta?
« Vastaus #36 : Helmikuu 23, 2017, 09:44:24 ap »

Paahdoin satsin Etiopian Yirgacheffe papuja
Hieman "syvyyttä" jäi uupumaan

Kolmepäivää on lyhyt lepoaika, mutta Yirgacheffe ei ole myöskään bodyltään tanakka papu. Eli tietynlainen syvyys - body - siitä puuttuu aina. Sen herkullisuus on muissa ominaisuuksissa. Monesti sitä tukevoitetaan liittämällä sekoitukseen jotain etelä-amerikkalaista papua. Ainakin espressosekoituksissa.

Toinen kysymys on se, onko sekoittaminen tarpeen ja sehän on makukysymys. Itse tykkään Yirgacheffestä sellaisenaan, joinpa sen sitten espressona tai muuten valmistettuna.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini