Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Makujen selkeys eri menetelmillä  (Luettu 5604 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Makujen selkeys eri menetelmillä
« : Huhtikuu 10, 2011, 14:31:39 ip »

Jaettu aiheesta http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=1816...

Ei suodatinkeittimellä mielestäni mind blowing kuppia saakkaan, makujen hakuun halvemmalla kuin raa'alla espressokoneen ostolla kokeilisin ensin pressopannua.

Minusta pavun makujen hakeminen espressokeittimellä on vähän kuin katselisi veistoksia röntgenlaitteella. Varmasti huomaa kaikenlaista mitä ei paljaalla silmällä näe, mutta näkymä ei kovinkaan hyvin vastaa sitä miltä veistoksen pitäisi näyttää.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 12, 2011, 10:06:09 ap kirjoittanut akallio »
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #1 : Huhtikuu 11, 2011, 13:19:19 ip »

Minusta pavun makujen hakeminen espressokeittimellä on vähän kuin katselisi veistoksia röntgenlaitteella. Varmasti huomaa kaikenlaista mitä ei paljaalla silmällä näe, mutta näkymä ei kovinkaan hyvin vastaa sitä miltä veistoksen pitäisi näyttää.
Nyt lainattiin ja viilattiin sitä papua. -skriiks-

Näinpä juuri, tai sitten Aeropressiä kehiin vaan :)
Se unohtui tyystin, sekä abid notta hario. Ihan ajattelin että jos halvalla haluaisi selvitä, niin presso ei paljoa kustanna, ja niitä nyt saa melkein joka marketista.

Jotain teen kyllä itsekkin väärin, jos suodatinkeittimellä saa oikeasti kunnon kiksit. Pitää ihan kokeilla noita jiiteen ohjeita, sihdata sitä sen aikaa että onnistuu. Just sopivasti onkin pussi tätä kyseistä papusta tuossa nököttämässä.

ps. sattuipa mieleen vielä "Kotikäyttöön paras on pressopannu"
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 11, 2011, 13:30:49 ip kirjoittanut Toma »
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #2 : Huhtikuu 11, 2011, 15:08:33 ip »

ps. sattuipa mieleen vielä "Kotikäyttöön paras on pressopannu"

Minä olen kyllä ihan samaa mieltä Lauri Pipisen kanssa. Pressokannulla saa todella hyvin maut esiin. Paperisuodattimella keittelyä kohtaan tunnustan omaavani ihan hirveitä ennakkoluuloja. Mutta ehkä on vain niin, että maku on minulle liian kirkan ja siksi usein mielestäni valju. Toki tunnustan sen, että käsin suodatettu ja uutettu on paljon parempaa kuin vaikka Moccamasterilla keitetty.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #3 : Huhtikuu 11, 2011, 16:30:52 ip »

Nyt lainattiin ja viilattiin sitä papua. -skriiks-

En nyt ole ihan varma mistä olet eri mieltä. :) Espressokäyttöön paahdetut pavut ovat toki oma lukunsa, niiden maut on tarkoitettu haettavaksi espressokeittimellä. Muut laadukkaat ja hyvin paahdetut pavut maistuvat espressoksi tehtynä joskus harvoin vain erilaisilta, useammin oudoilta tai jopa hirveältä myrkyltä. Siksi en lähtisi pavun makuja kartoittamaan espressokeittimellä, ellei papua ole tarkoitettu espressoksi.

Jotain teen kyllä itsekkin väärin, jos suodatinkeittimellä saa oikeasti kunnon kiksit.

Kiksien saaminen ja makujen hakeminen ovat aika eri asioita, varsinkin jos tässä tapauksessa kiksit voi saada vain hyvin intensiivisestä mauista.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 11, 2011, 22:21:57 ip kirjoittanut akallio »
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #4 : Huhtikuu 11, 2011, 19:21:45 ip »

ps. sattuipa mieleen vielä "Kotikäyttöön paras on pressopannu"

Mielenkiintoinen tuo kommentti

Lainaus
"Pressopannun metallisuodatin päästää kahvin rasvat läpi, ja rasvahan antaa aina makua. Paperisuodattimen läpi rasva ei pääse, ja kahvista tulee maultaan kirkkaampaa."

Millaistahan rasvan makua Lauri tuossa tarkoittaa? Lause kokonaisuudessaankin hieman hämmentää.

Pressokannulla saa todella hyvin maut esiin.

Jotenkin olen alkanut tuumaamaan, että meillä on varsin erilaisia käsityksiä siitä mitä "maku" tarkoittaa. Olet monesti todennut että presso ja trukkilainen tuo hyvin maut esille - vaikka tunnettua on että ne ovat makujen erottelun suhteen ne hankalimmat menetelmät (Flavor Clarity) ja selkeimmässä päässä ovat paperisuodattimet, aeropress ja Clover (ja näissä sitten vähiten "bodya"). Tarkoitatko tässä siis vain vahvaa makua sellaisenaan? Eli ne liukenemattomat partikkelit joita näissä menetelmissä jäävät juomaan antavat sellaista paksua/voimakasta "geneeristä" makua joilla ei sinällään ole nyanssien kanssa mitään tekemistä (päinvastoin ne sotkevat).

Paperisuodattimella keittelyä kohtaan tunnustan omaavani ihan hirveitä ennakkoluuloja. Mutta ehkä on vain niin, että maku on minulle liian kirkan ja siksi usein mielestäni valju. Toki tunnustan sen, että käsin suodatettu ja uutettu on paljon parempaa kuin vaikka Moccamasterilla keitetty.

Mikäli suodatinkahvi on liian valjua, niin lisää kahvin määrää veteen nähden (konsentraatio kasvaa ja kahvi "vahvenee") ja hienonna jauhatusta (jos kahvi alkaa maistua aliuutteiselle). Kyllä suodattamalla saa juomasta halutessaan niin vahvaa että sitä on pakko lantrata vedellä.

Automaattikeitin asettaa aina haasteita, sillä uuttoaikaan (ja lämpöön) on hankala vaikuttaa ja keitin toimii "optimaalisesti" täysillä pannullisilla.

Yksi pointti mikä tosin on hyvä huomioida on se, että pressopannu on helppo menetelmä verrattuna suodatinkeittelyyn. Käsisuodatteluun verrattuna se on paljon toistettavampi ja yksinkertaisempi toimenpide ja automaattiin nähden uuttoajan ja lämpötilan saa paljon halvemmalla kohdalleen (pressopannun hintaisilla keittimillä ei tähän pääse).
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #5 : Huhtikuu 11, 2011, 22:42:10 ip »

Jotenkin olen alkanut tuumaamaan, että meillä on varsin erilaisia käsityksiä siitä mitä "maku" tarkoittaa.

Minustakin tuntuu, että puhumme ehkä tässä vähän toistemme ohi.

Aikoinaan kaverini rakensi elektrostaattiset kaiuttimet ja oli melko innoissaan, kun jotain suosikkilevyä kuunnellessa huomasi bändiin ilmestyneen triangelin - sitä ei ollut aiemmin erottunut, toki vaimea se oli vieläkin. Me Jiiteen kanssa haemme takaa ehkä tämäntyyppistä makujen erottelua.

Ja kyllä triangelin soundistakin voi saada kiksejä... :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Maza

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 45
Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #6 : Huhtikuu 12, 2011, 09:22:55 ap »

Lainaus käyttäjältä: Lauri Pipinen
Pressopannun metallisuodatin päästää kahvin rasvat läpi, ja rasvahan antaa aina makua. Paperisuodattimen läpi rasva ei pääse, ja kahvista tulee maultaan kirkkaampaa.

Mielenkiintoinen tuo kommentti

Millaistahan rasvan makua Lauri tuossa tarkoittaa? Lause kokonaisuudessaankin hieman hämmentää.

En osaa vastata toisten puolesta, mutta laitan kuitenkin lusikkani soppaan. Tai kahviin. Useimmat aromaattiset yhdisteet kun on rasvaliukoisia, joten siinä rasvassa on niitä makuja. Rasva itsessään ei maistu. Kuinka paljon sitten paperiin jää rasvaa verrattuna pressopannuun, jää arvailun varaan. Tämän suhteen paras olisi tietysti turkkilainen metodi.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #7 : Huhtikuu 12, 2011, 10:01:49 ap »

Toisaalta oleellista ei ainoastaan ole mitä siellä kupissa on, vaan makuaistimuksen syntyminen on monimutkaisempi prosessi. Rasva ymmärtääkseni voi estää muita makuja maistumasta kunnolla. Ihmisen makuaisti poimii omalla vajaavaisella tavallaan tiettyjä yhdisteitä liuoksesta, joten kysymys ei yksinkertaisesti ole siitä että kahviin saadaan mahdollisimman paljon "kamaa" tungettua mukaan.

Ajatus turkkilaisesta kahvista hyvänä makujen erottelijana on myös aika outo. Jos ette usko niin kokeilkaa...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #8 : Huhtikuu 12, 2011, 20:10:54 ip »

Ajatus turkkilaisesta kahvista hyvänä makujen erottelijana on myös aika outo. Jos ette usko niin kokeilkaa...

Vaikka turkkilaisella itse paljon keittelen, en minäkään kehu sitä tähän keskustelun tarkoitukseen. Sehän on metodi, jossa kahvi kuohautetaan ja olitko se nyt Jiitee, jonka kanssa mittailimme noita kuohahduslämpötiloja. Kyllähän se pikkaisen kuumaksi kuohahtaa.

Minä kyllä pidän turkkilaisen mausta, joka taas johtuu tuosta jiiteen mainitsemasta Bodystä.

Mitä tulee kahvin rasvoihin (en ole mikään asiantuntija), niin eikös cuppingissa kahvi uuteta kupissa? Eli siinä ei ainakaan kavahdeta noita rasvoja. Ja itse kyllä harrastan sitä, että uutan alkuperämaa tai tilakahvit silloin tällöin kuppiin suoraan. Minusta se on myös hyvä tapa keittää, jos haluaa kunnolla maistella papua. Varsinaista cuppingia en ole harrastanut.

Mutta pitää kokeilla suodatinkeittelyä gramma-annostelulla. Ennakkoluuloissani saattaa olla kyse myös siitä, että vaimo käyttää ihan mittalusikkaa annosteluun. Useimmitin herkät alkuperäpavut ovat suorastaan laihoja maultaan.

Kolmas ajatus mikä tähän liittyy on tottumus. Eikö hifisteistäkin ole tutkittu, että harrastajat arvostavat äänenlaatua, johon ovat tottuneet. Ei kai maussakaan ole objektiivista oikeaa totuutta? Maistelijakin voi arvostaa omalle keittotavalleen tyypillistä makuprofiilia. Mielestäni kyse ei ole siitä, että arvostaisin pelkästään bodyä...kyllä tarkoitin maulla nimenomaan monipuolisia vivahteita.

Voisiko olla niin, että eri uuttometodeilla korostuvat papujen eri puolet? Toisessa jää jotain puuttumaan ja toisessa joku korostuu liikaa. Nyt vertaan nimenomaan paperisuodatinta ja pressoa. Espresso ja turkkilainen eivät ole tässä mielessä parhaita metodeja.

Vielä yksi asia tuli mieleen. Onhan ihmisten makuaistimuskin hyvin yksilöllinen. Toiselle miellyttävä maku voi olla toisesta liian hapan tai kitkerä. Nämä ovat hyvin yksilöllisiä ominaisuuksia ja sekin voi vaikuttaa siihen mihin päätyy hyvänä uuttometodina.
« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 12, 2011, 20:16:48 ip kirjoittanut Tuomas »
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2799
Vs: Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #9 : Huhtikuu 12, 2011, 20:41:19 ip »

Voisiko olla niin, että eri uuttometodeilla korostuvat papujen eri puolet? Toisessa jää jotain puuttumaan ja toisessa joku korostuu liikaa. Nyt vertaan nimenomaan paperisuodatinta ja pressoa. Espresso ja turkkilainen eivät ole tässä mielessä parhaita metodeja.

Aivan varmasti. Yksi näkökulma tähän asiaan voisi olla: koko eläinkuntaan suhteutetuna ihmisen makuaisti on surkea ja hajuaisti välttävä, mutta kekseliäisyys aivan huippua. Eli erilaisia tapoja maisteluun saa ja kannattaa käyttää. Kahvin tapauksessa yksi tärkein näistä lienee maistelu eri lämpötiloissa.

Olen itseasiassa muuten vähän kokeillut viskinmaistamiseen liittyviä jippoja espresson kanssa, tosin lähinnä siinä mielessä että "mitä jos espressoa juotaisiin jostain aivan toisenlaisesta lasista". Lopputulema on ollut, että liian hyvin aromia korostava lasi ylikorostaa espresson hapokkuuden. Samaa kokeilua voisi kuitenkin jatkaa muilla tavoin uutetuilla kahveilla.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1570
Vs: Makujen selkeys eri menetelmillä
« Vastaus #10 : Huhtikuu 12, 2011, 23:27:15 ip »

Olen itseasiassa muuten vähän kokeillut viskinmaistamiseen liittyviä jippoja espresson kanssa, tosin lähinnä siinä mielessä että "mitä jos espressoa juotaisiin jostain aivan toisenlaisesta lasista". Lopputulema on ollut, että liian hyvin aromia korostava lasi ylikorostaa espresson hapokkuuden. Samaa kokeilua voisi kuitenkin jatkaa muilla tavoin uutetuilla kahveilla.

Hieman samanlaista olen itsekkin testaillut. Laseina/kuppeina/astioina olen käyttänyt mm. muijan pienille vesikasveille tarkoitettuja lasikuppeja (joskus saatu jostain kasa eri mallisia ja kokoisia).

Kuvassa crema lähti aika hurjaan nousuun, vaikka punnitsin kuitenkin saman määrän minkä toistoilla olin eri kupeilla saanut.
Siksi tällä tuli maisteltua cremaa ja seuraavaksi taustalla olevalla kupilla.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.