Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Automaatti espressokeitin viidakko  (Luettu 272992 kertaa)

ilkkako

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #15 : Elokuu 02, 2007, 15:23:40 ip »

Tämä palstahan oli mukava löydös. Uusi nöösi esittäytyy.

Ja mukavaa oli lukea Krupsin XP 7200 mallin kokemuksista. Tässäpä omia kokemuksenia;

Itse päädyin laitteeseen aikanaan kohtuullisen hinnan ja ennen kaikkea käytön helppouden takia - ajatuksena: "Isille hyvä espresso vaikka kesken lasten leikkien." Juoman laatu olikin sitten pettymys, mutta aika on opettanut tekemään automaatillakin kelvollista espressoa. Askartelua ja aikaa annoksen valmisteluun ja tekemiseen tosin menee melkein yhtä kauan kuin entisellä Krupsin karvalakki käsipelilläkin.

Cartmanin ja Stenun kommentit vahvistavat omia kokemuksiani eri papujen kanssa. Gran Bolivar, jota löytyi lähimarketista toimii mukavasti, samoin myös Mokaflorin Oro. Pauligin peruspapujen mukaan olen sekoittanut Brutalia noin kolmanneksen ja pitänyt tuloksesta.

Omaa konettani vaivaa jonkinlainen vajaalämpeneminen. Koneen on syytä olla päällä ennen kahvin tekoa ainakin puoli tuntia ja sen lisäksi suoritan vielä pari huuhtelua, mikä tuntuu lämmittävän konetta tasaisemmin. Vielä kun kuppikin on lämmitetty kunnolla, niin shotti alkaa näyttää, maistua ja myös haista kelvolliselta. Juoma ei tunnu enää ohuelta ja kitkerältä vaan vahvalta ja täyteläiseltä. Krema tukevoituu ja tummuu. Eihän se nyt vastaa taitavan baristan tuotosta tietenkään, mutta kelpaa mulla vielä toistaiseksi. Jos seuraavaan keittiöön sitten hankkisi vaikka tuon paljon puhutun Silvian.

Pahimmat puutteet ovat mielestäni puhdistuksen mahdottomuus "vapaaehtoisesti" sekä myllyn pohjan loiva kulma. Varsinkin pinnastaan rasvaiset pavut eivät tahdo aina valua myllyyn, vaan kone jää jauhamaan tyhjää. Lisäksi kahvin laatu vaihtelee luvattoman paljon shotista toiseen.

No, olen aika lailla noviisi kahvimaailmassa, joten opittavaa riittää. Täytyy tarkkailla miten pitkälle mopo karkaa tämän harrastuksen kanssa...
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 890
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #16 : Elokuu 03, 2007, 10:53:52 ap »

Lainaus käyttäjältä: ilkkako
...Juoman laatu olikin sitten pettymys, mutta aika on opettanut tekemään automaatillakin kelvollista espressoa...

Oletko ehtinyt kokeilla uuttolämpötilan muuttamista 92-94-96 C välillä?

Akallio neuvoi aikanaan kahvilasi.netissä, että korkeampi lämpötila korostaa karvautta ja matalampi taasen happamuutta.  Hän kertoi aloittavansa korkeasta lämpötilasta ja tulevan sitten sieltä alaspäin.  Etsii korkeimman lämpötilan minkä papu "kestää".  Teen itse Krupsilla aivan samoin, mutta aloitan matalimmasta lämpötilasta ja nostan lämpöä pykälä kerrallaan.  Etsin ikäänkuin matalimman lämpötilan, millä papu "toimii".  Lopputuloksena mitä todennäköisimman sama lämpö molemmilla menetelmillä - ympäri käydään ja yhteen tullaan.

7200:n lämpötilan säätö on hieman kimurantimpaa, kuin 7220:ssa.  Mutta kyllä silläkin muuttajalla kannattaa vähän leikkiä.  Luultavasti olet näin tehnytkin.

cartman
Kirjattu

ilkkako

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #17 : Elokuu 03, 2007, 22:12:44 ip »

Joo, olen kokeillut uuttolämpötilan muuttamista ja palannut toistaiseksi kaikilla pavuilla keskimmäiseen asetukseen. Matalimman ja keskimmäisen välillä eron havaitseminen on ollut useimmiten hyvin vaikeaa, kun taas korkein lämpötila on selkeästi korostanut juurikin karvautta ja tehnyt kahvista ohuemman tuntuista. Kiitos tuosta akallion neuvosta! Sain juuri pussillisen tuoreita papuja (Tallinnalaisen kahvilan oma paahto ja sekoitus), joten huomenna pääsee taas kokeilemaan toimivan kaavan löytymistä. Täytyy toivoa, että nuo "lahjus" pavut osoittautuvat hyviksi.

Täytyy myös myöntää, että en nyt harmistuisi, jos tuo kone sotkisi itsensä korjauskelvottomaksi ja saisin takuuseen 7220:n tilalle... Siinä tuntuu kuitenkin olevan monta etua tuohon analogiseen verrattuna.
Kirjattu

Majore

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #18 : Elokuu 15, 2007, 18:38:57 ip »

Perheellämme on Krups XP9000 täysautomaatti. Koska siitä nopeasti muodostui perheemme suosikki ja lellikki se sai tietenkin myös nimen; Taavi. Käyttökokemuksena voin sanoa, että Taavi on aivan mahtava peli. Tekee aivan jumalaisen hyviä juomia. Helppokäyttöinen ja varmatoiminen. Ilmoittaa kaikista toiveistaan selkeästi ja hyvissä ajoin, ei kiukuttele. On siisti ja huoleton. Miinuksena tietysti kohtalainen hinta, mutta on joka euron arvoinen.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 890
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #19 : Elokuu 16, 2007, 14:39:05 ip »

Lainaus käyttäjältä: Majore
Perheellämme on Krups XP9000 täysautomaatti. Koska siitä nopeasti muodostui perheemme suosikki ja lellikki se sai tietenkin myös nimen; Taavi. Käyttökokemuksena voin sanoa, että Taavi on aivan mahtava peli. Tekee aivan jumalaisen hyviä juomia. Helppokäyttöinen ja varmatoiminen. Ilmoittaa kaikista toiveistaan selkeästi ja hyvissä ajoin, ei kiukuttele. On siisti ja huoleton. Miinuksena tietysti kohtalainen hinta, mutta on joka euron arvoinen.
Sinulla on kaikki syy olla iloinen ja tyytyväinen Taaviin. Noita 9-tonnisia ei ole Suomeen montaa myyty, suhteettoman moni niistä muutamasta on hajonnut. Huolto on ainakin pääkaupunkiseudulla pätevä, mutta varaosien saanti on ollut tuskallisen hidasta. Muista pitää Taavia hyvänä, kun on pysynyt ehjänäkin!

Kerrotko, mitä kahvipapua käytät?

cartman
Kirjattu

Majore

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #20 : Syyskuu 03, 2007, 19:39:34 ip »

Hei!

Kyllä minä Taavia silittelen ja pidän puhtaana (ja käytän aina vain "sallittuja aineita").
Kahvinpavuissa olen iloinen kokeilija ja Taavin lukuisat ystävät tuovat tuliaisia aina reissussa käydessään.
Ihan peruskahvina käytämme Virosta hankittua Pauligin punaista kolmospaahtoa punaisessa kilon pakkauksessa. Yleiskahvina se toimii parhaiten niin tavallissa kuin muissakin kahveissa. Papuja kuluu noin kilo viikossa.  Perheemme on aika suuri ja ilokseni lapset ja heidän kaverinsa ovat löytäneet ihan uuden maailman kahviharrastuksen parista.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 890
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #21 : Syyskuu 03, 2007, 20:20:56 ip »

Lainaus käyttäjältä: Majore
Ihan peruskahvina käytämme Virosta hankittua Pauligin punaista kolmospaahtoa punaisessa kilon pakkauksessa. Yleiskahvina se toimii parhaiten niin tavallissa kuin muissakin kahveissa.

Käytän joskus Pietarissa samaa kahvia. Vaaleampaa, kuin espressot, tummempaa, kuin suomalainen normikahvi. Useimmiten kärryyn tipahtaa kuitenkin Shsokeij:n Espresso Italia Arabicaa, ihan siedettävää - 5 euroa kilo! Tämä siis Pietarissa. Suomessa on eri papuset.

cartman
Kirjattu

tjanttila

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #22 : Syyskuu 05, 2007, 22:11:02 ip »

Sattuipa tänään heräteostoksena Krupsin 7200 keitin tarttumaan kaupasta mukaan, tasan 200 euron tarjoushinta vaikutti erittäin kohtuulliselta. Stokalta hain pussillisen papuja, ja ensimmäiset espressot nautittu.

havaintoja:

- ilman sen kummempia säätöihin perehtymisiä kahvin maku vaikutti laimeahkolta, ja pinnalle muodostuva crema oli melko ohutta. Vaikuttaako lopputulokseen eniten kahvilaatu, suodatuskarkeus, lämpötila-asetus vai veden kovuusasetus? Toki oikean yhdistelmän löytäminen takaa varmaankin parhaan lopputuloksen, mutta jos nyt yhtä muuttujaa kerrallaan lähtee muuttamaan, niin millä näistä on suurin vaikutus?

- maitovaahdosta ei kovin paksua ja kestävää tullut, kannattaako käyttää rasvatonta- vai punaista maitoa? Vai jotain siltä väliltä?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #23 : Syyskuu 05, 2007, 22:45:00 ip »

Lainaus käyttäjältä: tjanttila
Vaikuttaako lopputulokseen eniten kahvilaatu, suodatuskarkeus, lämpötila-asetus vai veden kovuusasetus?


Jos näistä ensimmäinen (kahvilaatu) on pielessä (eli pavut vanhoja ja mahdollisesti heikkolaatuisia) ei kolmea viimeistä säätämällä asiaa saa  korjattua ("tyhjästä on huono nyhjästä").

Jos taas koneessa on kunnon pavut (= tuoretta ja laadukasta tavaraa), niin sitten on olemassa edellytykset hyvään kahviin/espressoon noita kolmea viimeistä parametria säätämällä.
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 890
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #24 : Syyskuu 05, 2007, 23:31:41 ip »

Lainaus käyttäjältä: tjanttila
Sattuipa tänään heräteostoksena Krupsin 7200 keitin tarttumaan kaupasta mukaan, tasan 200 euron tarjoushinta vaikutti erittäin kohtuulliselta. Stokalta hain pussillisen papuja, ja ensimmäiset espressot nautittu.
Ensimmäinen kysymys: missä tuohon hintaan myydään? Sen tiedän, että ensimmäisissä maahan tulleissa (ja ehkä jonkin kaupan hyllyyn jääneissä...) oli ongelmia kahvin vahvuuden kanssa. Jos mistään ei tule sitten ikinä mitään, niin soita Krupsin asiakaspalveluun.

Tuo värkki on älyttömän ronkeli papujen laadulle. Jos viitsit lukea, niin tästä aiheesta löytyy juttua tältäkin saitilta. Papujen tulee olla "helppoja": siis sellainen sekoitus ja paahto, jossa maku on "pinnassa". Ja kuten jiitee sanoi, papujen on oltava tuoreita. Laite ei pärjää vanhojen papujen kanssa, vaikka jokin manuaalilaite niistä vielä juotavan kupposen tekisikin.

Osta jostain pussillinen tuoreita Pauligin Espresso Originale-papuja ja kokeile niitä. Jos vielä silloinkin kahvi on vetistä, soita maahantuojalle. Ei, en tarkoita että tuosta kahvista pitäisi tykätä. Mutta Espresso O on mielestäni helppo papu, siitä pitäisi tulla millä värkillä tahansa jonkin sortin "espresso".

Veden kovuusasetus:
Ei vaikuta millään tapaa kahvin laatuun. Vaikuttaa vain siihen laskuriin, joka kertoo milloin on kalkinpoiston aika. Jos olet PK-seudulta, niin laita pehmein asetus päälle.

Jauhatuskarkeus:
Ehdottomasti kaikkein hienoin karkeus. Huomaa, että säädöt tehdään myllyn käydessä! Uusi säätö vaikuttaa kunnolla vasta parin kupillisen jälkeen.

Lämpötila-asetus:
Korkein on liian korkea lähes kaikille kahvilaaduille. Matalin on hyvä useimmille. Jos kahvi tuntuu liian hapokkaalta, mutta liian vähän karvaalta (ei "puraise" tarpeeksi), kokeile keskimmäistä asetusta.

Tärkeintä on kahvilaatu ja tuoreet pavut. Ei tunnu reilulta, että kone määrää mitä papuja käytetään, mutta näin vaan on. Erityisesti, jos sinulla on sellainen varhainen malli XP7200:sta. Nykyiset XP7220:t jne. ovat hieman joustavampia papujen suhteen. Muistaakseni Stenu käyttää (=käytti) Peterin sekoitusta ja se ainakin toimi. Peterin paahtimosta on oma viestiketjunsa, lue sieltä lisää.

cartman

Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #25 : Syyskuu 06, 2007, 10:28:36 ap »

[size=9]tjanttila wrote:
Lainaus
maitovaahdosta ei kovin paksua ja kestävää tullut, kannattaako käyttää rasvatonta- vai punaista maitoa? Vai jotain siltä väliltä?
[/size]

Automaateista en ymmärrä, mutta kaipa maito on maitoa... Paras maku ja rakenne tulee käytettäessä ihan rehellistä täysmaitoa. Sekä tavallinen, että hyla tuottavat hyvän lopputuloksen. Jos maitokahvia lipittää enemmänkin, voi terveyssyistä harkita kevytmaidon käyttämistä. Siitä tulee ihan ok vaahto. Rasvatonta en kuitenkaan suosittele.
Kirjattu

tjanttila

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #26 : Syyskuu 07, 2007, 00:02:05 ap »

200 euron hintaan keittimen sai hankittua Hakaniemen torin kulmalla olevan Mustanpörssin loppuunmyynnistä. Laite oli viimeinen laatuaan, muitakaan espressokeittimiä ei enää hyllyssä näkynyt.

Kiitokset Cartmanille vinkistä, että jauhatuskarkeus tulee säätää jauhatuksen ollessa käynnissä, näin säätämällä lopputulos selvästi parani. Seuraavaksi täytynee kokeilla yrmympiä papuja. Nyt käyttämäni ostin Stokan alakerrassa olevasta Roberts Cofeen tiskistä, tarjolla oli voimakkaampaa ja miedompaa laatua, joista valitsin jälkimmäisen. Nytkin espresson maku on melko hyvä, mutta pinalle muodostuvan creman paksuus on ohuehko. Käsittääkseni siihen vaikuttaa enemmänkin keittimen aikaansaama paine, kuin käytettävä kahvi?
Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #27 : Syyskuu 07, 2007, 09:54:57 ap »

Kannattaa ehkä kokeilla jotain italialaista, melko paljon robustaa sisältävää sekoitusta. Niistä nimittäin jos ei cremaa puske paljoa, kyse on varmasti keittimestä. Kaffecentralenista ainakin Moakin, Monterivan ja Mokaflorin sekoitukset on hyviä cremantuuttaajia.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #28 : Syyskuu 07, 2007, 10:08:46 ap »

Lainaus käyttäjältä: tjanttila
Käsittääkseni siihen vaikuttaa enemmänkin keittimen aikaansaama paine, kuin käytettävä kahvi?


Tähän vaikuttaa nimenomaan kahvin tuoreus. Siis taas niin, että vanhasta kahvista ei saa kunnon cremaa millään koneella/paineella (poislukien ne "cremanlisääjät" jotka siis tuottavat vaikka hiekasta jotain pseudocremaa). Tuoreesta kahvista taas saa jo "huokeammillakin" laitteilla (jonkinlaisen) creman irti vaikka laitteen tuottama paine ei olisikaan ihan "sääntöjenmukainen".

Lisäys: Cremasta voi lueskella lisää esim. täältä.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Automaatti espressokeitin viidakko
« Vastaus #29 : Syyskuu 09, 2007, 23:56:20 ip »

Lainaus käyttäjältä: Arto
[size=9]tjanttila wrote:
Lainaus
maitovaahdosta ei kovin paksua ja kestävää tullut, kannattaako käyttää rasvatonta- vai punaista maitoa? Vai jotain siltä väliltä?
[/size]

Automaateista en ymmärrä, mutta kaipa maito on maitoa... Paras maku ja rakenne tulee käytettäessä ihan rehellistä täysmaitoa. Sekä tavallinen, että hyla tuottavat hyvän lopputuloksen. Jos maitokahvia lipittää enemmänkin, voi terveyssyistä harkita kevytmaidon käyttämistä. Siitä tulee ihan ok vaahto. Rasvatonta en kuitenkaan suosittele.


Ei, maito ei ole vaan maitoa. Maitokahvi-Mariiana olen testaillut eri laatuja, ja parasta vaahtoa saa yleensä & helpoiten Lidlin UHT-maidosta, huonointa taas Arla-Ingmanin maidosta. Toki kone, lämpötila ja kannu vaikuttavat, kenties lehmän nimi ja lypsyaikakin  :wink:
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!