Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Suodatinkeitin ja pavut  (Luettu 6017 kertaa)

frank0

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Suodatinkeitin ja pavut
« : Huhtikuu 01, 2011, 12:04:05 ip »

Moi!

En löytänyt tästä äkkiseltään keskustelua. Onko jotain sääntöjä että mitä papuja suodatinkeittimeen voi tunkea? Eli käykö esim vaaleampi paahto paremmin vai onko nämä enemmänkin makuasioita? Ostin tossa pussin Lidlin Monte Santos Espresso -papuja, mutten vielä ole ehtinyt kokeilla. Onko joku kokeillut kyseisiä papuja suodatinkettimeen vai onko nämä tarkoitettu espressomenetelmiin? Kiitos etukäteen!
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Suodatinkeitin ja pavut
« Vastaus #1 : Huhtikuu 01, 2011, 12:30:44 ip »

Ei varsinaisesti, voisi ehkä sanoa että kaikki normaalit pavut toimivat. Jos papu on suunniteltu jotain erikoista valmistusmenetelmää varten, niin se ei välttämättä toimi kauhean hyvin. Suodatinkeitin tuottaa "pavun makuisen kahvin". Se yleisin erikoistapaus ovat espressopavut, jotka maistuvat parhaimmalta espressoksi tiristettynä ja suodattimessa helposti tunkkaiselta.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Suodatinkeitin ja pavut
« Vastaus #2 : Huhtikuu 01, 2011, 17:16:38 ip »


Riippuu tietenkin siitä, miten vaativa sinä olet. Suodatinkeittimen omituisuus on, että se liottaa kahvia varsin pitkään kuumassa vedessä. Silloin voi käydä, kuten akallio tuossa varoitteli. Mutta eipä siinä mitään "sääntöä" ole. Kyllä tummia kahvilaatuja on käytetty maailman sivu myös suodatinkeittimissä. Sain aikanaan parasta hotellin-aamupala-kahvia Bretagnessa. Kahvi oli "tietenkin" Carte Noire. Mutta yllätys oli valmistustapa: se oli nimittäin suodatettua. Kun kävin keittiössä kyselemässä, niin selvisi että kyseessä oli Carte Noiren oma kahvinkeitin, jonne kaadettiin varta vasten tähän keittimeen tarkoitettua valmisjauhatusta kertakäyttöpussista. Keitin valutti kahvin nopeasti, joten kahvia lioteltiin vähemmän, kuin yleensä. Hyvää oli.

Sekä Ranskassa, Espanjassa että Portugalissa kaadetaan suodatinkeittimeen samaa kahvia, kuin espressokeittimeenkin. Jauhatus vaihtelee, kahvilaatu ei. Eikä liene mitenkään harvinaista, että Suomessakin kaadetaan Moccamasterin suppiloon tummempia kahvilaatuja sen normikahvin lisäksi - vähän antamaan lisäpotkua. Näin itsekin tein joskus aikoinaan: Cafe Aromea about 2/3 ja 1/3 jotain espressoa, mitä jääkaapista milloinkin löytyi.

Mainitsemasi kahvipapu, Lidlin Espresso, on hyvin nöyrä tummapaahtoinen yleispapu. Se taipuu moneen käyttöön, meilläkin duunissa siitä tehdään täysautomaatilla "tavallista kahvia". Helppo papu, vastapainoksi siitä on turha etsiä erityisiä makuelämyksiä. Kokeile ihmeessä suodatinkeittimelläsi. Jos tulos ei miellytä, laimenna sitä seuraavalla kerralla jollain "tavallisella" pavulla. Älä vaan jauha sitä liian hienoksi. Itse asiassa, jos kahvista tulee kitkerää, niin kokeile uutta satsia reippaasti karkeammalla jauhatuksella.
                   

Kirjattu

frank0

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Suodatinkeitin ja pavut
« Vastaus #3 : Huhtikuu 07, 2011, 19:58:50 ip »

Kiitos hyvistä vastauksista! On tässä nyt muutamat satsit kokeiltu ja ihan menevää kahvia tullut. On toi optimi karkeus vielä vähän hakusessa. Myllynä toimii tommonen Wilfan CGR-1 hökötys. Vaikuttaa mielestäni toimivalta peliltä, vaikka vertailukohteita ei juuri olekaan. IMO tuotettu kahvijauhe on yllättävän tasajakoista, ei todellakaan mitään pavunpuolikkaista hienoon pölyyn. Tässä pystyy karkeutta säätämään aika isolla skaalalla. Ostin vertailuksi myös Caffista Yellow Bourbon -papuja, jotka olen jauhanut noin keskimmäisellä karkeudella, Lidlin pavut muutamia pykäliä karkeammalla.

Osaatteko laittaa jotain papusuosituksia mitkä on omalla kohdalla natsannut suodatinkeittimen kanssa?

Creman sivuilla muuten on noissa kahveissa mainittu sopiiko kyseinen tuote espressokoneisiin, pannulle vai suodatikeittimeen..
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Suodatinkeitin ja pavut
« Vastaus #4 : Huhtikuu 08, 2011, 09:31:19 ap »

Pahan laitoit, moni sopii suodatinkeittimeen, mutta makuasioita nämäkin.
Mainitsit tuon Yellow Bourbonin Caffista, tässä olen kanssasi samaa mieltä (eilen just viimeksi tuli juotettua kansalle pannullinen).
Rwanda Gatsingaa jos saat käsiisi, niin tätä voisin itse suositella.
Eipä tässä enempää tule mieleen, kuin että kannattanee kysyä paikan päällä tiskin takaa. Useimmat sopinee, paitsi ehkä nyt kuitenkaan espressoblendit.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.