Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Maidon vaahdotuksesta  (Luettu 95703 kertaa)

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1499
    • Nonsensopedia
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #120 : Maaliskuu 02, 2015, 13:50:51 ip »

Sama idea kuin Tuttocremassa.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 171
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #121 : Maaliskuu 03, 2015, 19:00:40 ip »

Siinä on viety maidon vaahdotus uudelle levelille.

https://www.youtube.com/watch?v=rExr7R8TT_o
Kirjattu

Nica

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 14
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #122 : Toukokuu 13, 2015, 17:29:02 ip »

Aiheesta on tullut jokunen video katsottua ja on sitä tässä harjoiteltukin.
Kohtuullista lattevaahtoa saan toki aikaan.
Suuria kuplia ei saa tulla, tiedetään siellä ja täällä.
Noh, toiset tekee mitä osaa ja toiset mitä tahtoo.
Ei noi kuplat kovin pieniä alussa ole... 0:15s kohdalla ::)
https://www.youtube.com/watch?v=79DHEJV2P90

Onko tuo kannusta toiseen kaatelu avain parempaan (tasalaatuisempaan?) vaahtoon?
Kirjattu
Madacaf Nica Tronik + Rancilio MD50AT

Nuuniaana

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 21
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #123 : Toukokuu 13, 2015, 22:59:23 ip »

En nyt oikein tiedä mihin tämä kuuluisi , mutta heitänpä tänne.

Elämäni ensimmäinen suklaa-latteart: http://aijaa.com/fABBz9

Ja tässä toinen: http://aijaa.com/a5BX9h

Eivät ole niitä kedon kauneimpia kukkia, mutta eiköhän sitä pikkuhiljaa kehity. Vielä kun saisi tuon vaahdon vähän paremmaksi niin ei suklaakastike uppoisi heti.


On vähän vanhempi vastaus tuo, mutta vinkiksi annan, että paras tulee kun sekoittaa espressoa ja kaakaojauhetta keskenään. Se pysyy hyvin pinnalla ja pienellä nokkapullolla saa hyvin kaadettua.  ;)
Kirjattu

anis

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 12
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #124 : Huhtikuu 02, 2016, 12:26:28 ip »

Olen käyttänyt jo pari vuotta kahvimaitona pääasiassa Arlan vanhanajan luomutäysmaitoa, koska se on ollut mielestäni paras vaihtoehto (maku ja vaahtoutumisominaisuudet) markkinoilla tarjolla olevista. Mutta nyt on ollut ongelmia, sillä kolme viimeistä purkillista ei ole suostunut vaahtoutumaan sitten millään. Laitteistopuolen ongelma tämä tuskin on, koska näiden välissä olen kokeillut muitakin maitoja, jotka eivät ole ongelmia aiheuttaneet.

Löytyykö muita, jotka ovat vastaavaan ongelmaan törmänneet?

Kirjattu

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1377
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #125 : Huhtikuu 03, 2016, 16:08:59 ip »

Olen käyttänyt jo pari vuotta kahvimaitona pääasiassa Arlan vanhanajan luomutäysmaitoa, koska se on ollut mielestäni paras vaihtoehto (maku ja vaahtoutumisominaisuudet) markkinoilla tarjolla olevista. Mutta nyt on ollut ongelmia, sillä kolme viimeistä purkillista ei ole suostunut vaahtoutumaan sitten millään. Laitteistopuolen ongelma tämä tuskin on, koska näiden välissä olen kokeillut muitakin maitoja, jotka eivät ole ongelmia aiheuttaneet.

Löytyykö muita, jotka ovat vastaavaan ongelmaan törmänneet?

Vuosi sitten oli keskustelua aika lailla samasta asiasta: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3706.0

Ei siihen muistaakseni lopullista totuutta saatu, mutta maitoerissä saattaa olla vaihtelua.
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #126 : Kesäkuu 03, 2017, 23:42:53 ip »

Tätä ketjua on luettu eestakasin ja youtubea katsottu nyt muutama yö ja pari litraa fairyvettä ja saman verran punaista maitoakin on mennyt jo vaahdoksi ja kahvikuppiin.

Laitteena on käytettynä ostetty Gaggia Pure jossa joku jännä turbohöyrysuutin.

Muutama vahinko-onnistuminen (lähes) on tapahtunut mutta enimmäkseen on kannussa maitoa ja päällä runsas kökkö  kylpyvaahtoa. Ensimmäinen virhe mitä tajusin tämän videon jälkeen katsottuani taas muutaman kerran, selkeästi avaan höyryventtiiliä tässä liian varovasti. Höyrytyksen lopussa maidon lämpätila on n. 60 astetta. (lämpömittari käytössä mutta anturi päätti katketa sitten tässä vauhdissa)
Video1: Höyrytysvideo1
Tuloksena tällainen "capuccino"


Sitten ymmärsin avata höyryventtiiliä ihan reilusti. alkoi tapahtumaan. Suunnilleen sama loppulämpötila.
Video2: Höyrytysvideo2

Lopputulos näytti ekaksi ihan siistiltä (siis melkein, mun mittapuun mukaan) mutta pian vaahto alkoi hajoamaan ja siitä tuli tällainen 3d-latte art :D


Missä mennään?
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 03, 2017, 23:47:13 ip kirjoittanut JarzaS »
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1499
    • Nonsensopedia
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #127 : Kesäkuu 04, 2017, 00:23:51 ap »

Joskus kakkialla vaahdotin, sain siitä otettua tuon mustan pillin automaatti hässäkän päältä pois, joka mielestäni ei auttanut vaan päinvastoin.
Tällä videolla on samanlainen: https://youtu.be/Suk60t1Bdhk
#Invalid YouTube Link#
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #128 : Kesäkuu 04, 2017, 00:57:15 ap »

Joskus kakkialla vaahdotin, sain siitä otettua tuon mustan pillin automaatti hässäkän päältä pois, joka mielestäni ei auttanut vaan päinvastoin.
Tällä videolla on samanlainen: https://youtu.be/Suk60t1Bdhk
#Invalid YouTube Link#


Ei oo ihan samanlainen, tässä on sellanen lyhyt pätkä ton päällimmäisen pillin alla ja yläreunassa päällipilliä on kolot joista sen pitäis ottaa ilmaa mutta luulen että suuttimen o-rengas tukkii ne.
Tein vielä yhden treenin ja pääsin jo vähän parempaan tulokseen. Aamulla lisää maitoa kaupasta :)

Edit: vilahtihan tossa videossa toi lyhyempikin höyrysuutin.
Löysin myös toisen: https://youtu.be/jIb5QLIaeL0 ja tän mukaan mulla pitäis olla enemmän tavaraa kannussa että ton hökötyksen sais uppoomaan. Luulen tosiaan että se o-rengas myös sulkee noi ilma-aukot.
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 04, 2017, 01:15:43 ap kirjoittanut JarzaS »
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1470
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #129 : Kesäkuu 04, 2017, 11:09:55 ap »

Missä mennään?

Ei kokemusta höytysapuhärpäkkeestä, mutta kokeilehan laittaa pilli vinoon, melko lähelle maidon pintaa ja kupin sivuun. Tuloksena pitäisi olla nesteen pyörivä liike. Tämä helpottaa prosessia hajoittamalla pinnalle mahdollisesti muodostuvia kuplia ja parantaa näkyvyyttä. Olettaisin myös että lopputulos sekoittuu paremmin.

Ohessa omaa suoritusta vuosien takaa peruspillillä.
https://youtu.be/hBQb_YAZR_4?t=377

Vaahdotuksen alkuvaiheessa asetan myös yleensä käden kupin päälle estämään maidon roiskahtelua. Videolla tähän ei ollut mahdollisuutta kun toinen käsi oli varattu kameralle.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #130 : Kesäkuu 04, 2017, 15:36:27 ip »

Lainaus
kokeilehan laittaa pilli vinoon, melko lähelle maidon pintaa ja kupin sivuun

Tätäkin oon koittanut mutta ei oikeen toimi tuolla pillillä. Se on aika pitkä ja tosiaan siinä yläpäässä on pienet auko joiden tarkoitus olis kai vetää sitä pintavaahtoa ja sekoittaa mutta ne kanavat on hyvin pienet ja vielä o-rengas pienentää niitä. Tossa aikaisemmin linkittämälläni videolla se upottaa koko ton suuttimen ja ymmärsin että silloin imee pinnasta vaahtoa ja injektoi sen madon sekaan. Kyllä mulla siitä maitoa meni mutta tosi vähän. Nyt on muutama litra uutta maitoa joten illalla lisää kokeiluja.
Kuinka paljon vaikuttaa jos se pilli syljeskelee välillä vähän vesipisaraa?
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #131 : Kesäkuu 04, 2017, 15:42:29 ip »

Lainaus käyttäjältä: JarzaS
Lopputulos näytti ekaksi ihan siistiltä mutta pian vaahto alkoi hajoamaan

Kokeile pyörivän liikkeen lisäksi kaataa vaahdotettu maito toiseen kannuun ja takaisin alkuperäiseen. Tämä tasaa vaahdon tehokkaammin kuin pöytään koputtelu. Ihan ammattibaristojen käyttämä kikka. Näkyy myös joillakin latteart videoilla sama homma. Höttöytyminen voi kertoa myös liian pitkästä ilmaamisesta tai liian kuumaksi lämmittämisestä, mutta se ei liene syy, kun sinulla on tuo mittari mukana kontrolloimassa lämpöä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2214
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #132 : Kesäkuu 04, 2017, 16:13:19 ip »


Laitteena on käytettynä ostetty Gaggia Pure jossa joku jännä turbohöyrysuutin.

En ole tuota suutinta käyttänyt, mutta ymmärtääkseni se on sellainen joku "automaagio ihme pilli", joka vaan tökätään sinne maidon pohjaan ja se tuottaa jotenkin automaattisesti jotain valmistajan mukaan kelvollista vaahtoa. Mitähän ohjekirjassa neuvottiin maidon vaahdotuksesta?

Taitavat vaihtaa Silvian vaahdotuspillejä Gaggioihin, jotka tahtovat "ammattimaisemmin" vaahdottaa sillä maitoa.

Lainaus
Kuinka paljon vaikuttaa jos se pilli syljeskelee välillä vähän vesipisaraa?

Kyllä pillistä pitää tulla höyryä, eikä vettä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1499
    • Nonsensopedia
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #133 : Kesäkuu 04, 2017, 22:36:27 ip »

Tuossa linkittämälläsi videolla mainittiin valmiin höyrytetyn maidon pyöritys kannussa.
Tähän myös laittaisin huomiota, kannussa pääsee aika nopeasti tuo vaahdotettu kerrostumaan.
Olen aika neuroottinen pyörittämään, hetken jos annan olla, et otan kupin käteen yms, niin pyöritystä peliin vaan :)
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.
blog-Nonsensopedia-

JarzaS

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #134 : Kesäkuu 05, 2017, 00:30:06 ap »

Wuhuu... I did it 😀
Höyrytys, kopautus, pyöritys ja vielä kaato kannusta toiseen.
Mikä lie sipuli toi kuva on mutta tästä se lähtee. Thanks fellows  :D
Kirjattu
Eureka Mignon, Rancilio Silvia PID, aeropress + Hario Skerton