Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Maidon vaahdotuksesta  (Luettu 136228 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotus??
« Vastaus #90 : Tammikuu 12, 2014, 20:46:52 ip »

Putken päässä oleva "kumituppi?" menee melkein pohjaan asti. Mikä tuon kumisen härpäkkeen tehtävä mahtaa olla? Tuleeko kenties parempaa ilman sitä? Ja tässä kuva siitä: http://aijaa.com/fZCHAp

Jos siinä on varressa ilmanottoaukko niin taitaa olla eräänlainen maidonvaahdotuksen avustin. Joidenkin mielestä taitaa lähinnä hankaloittaa hommaa ja tarjota ylimääräisiä haasteita puhdistamisen osalta. 
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Maidon vaahdotus??
« Vastaus #91 : Tammikuu 12, 2014, 22:00:16 ip »

Itseäni on viime aikoina kiinnostanut vaahdotuksen jälkeiset seisottamisten ja kopauttelujen vaikutukset vaahtoon... Onko porukalla näistä jotain hyviä linkkejä/neuvoja? Ihan vain avartaakseni maidon maailmaani näitä mietin.

Schomerin tai Raon kirjoissa taitaisi olla enemmänkin juttua tästä "groomin the milk" - tekniikoista mutta imo mitä vähemmän näitten kanssa joutuu puljaamaan niin sen parempi. Kaikki kolistukset ja jaot tähtäävät kuitenkin lopulta vaahdotuksen virheiden korjaamiseen.

Kolistelemalla kannua saa isompia ilmakuplia rikottua, samoin kaatamalla sitä kannusta toiseen. Jos maito on kovin kuplaista, on joskus helpompi jakaa se kahteen osaan ja kolistella näitä kannuja erikseen.

Jos maito ei ole aivan tasalaatuista (ie. *$-vaahto pinnassa, soluneste pohjalla), voi sitä sekoittaa kaatamalla nopeasti kannusta toiseen mutta tän pitää tapahtua vauhdilla.

Jos samasta maidosta pitää tehdä kaksi juomaa kerralla, kannattaa maito myös jakaa. Jos haluaa molempiin juomiinsa yhtä paljon vaahtoa, on hyvä idea kaataa puolet pois siitä määrästä, jonka maito on kasvanut vaahdotettaessa. Jos siis esim. neljä dl maitoa vaahdotettaisiin kuudeksi desiksi kaadettaisiin yksi desilitra säilöön.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #92 : Tammikuu 13, 2014, 16:58:57 ip »

No nyt en onnistunut saamaan lainkaan vaahtoa.. Minuutin verran höyryttelin, muttei mitään tapahtunut. Maidosta tuli kyllä todella kuumaa, veikkaisin n. 90 asteista. Tuossa pari videota. Toivottavasti joku osaa auttaa  :)

https://www.youtube.com/watch?v=lLuV7mhKwiU&feature=youtu.be

Ja tässä lopputulos...

https://www.youtube.com/watch?v=tMfYBizU0To
Kirjattu

Calix

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 63
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #93 : Tammikuu 13, 2014, 20:16:22 ip »

En edes luule osaavani auttaa tässä tapauksessa, mutta silmiini pisti, että videossa putki oli aika syvällä maidossa. Mahtaako tällä ja ehkä heikolla höyryteholla suhteessa maidon määrään olla jotain tekemistä asian kanssa?

Omalla koneellani (NS Oscar) parasta jälkeä syntyy kun pillin pää on sentin tai pari maidon pinnan alla ja sitten höyryt täysille. Silloin pikkukannullinen valmistuu muutamassa sekunnissa. (no ok, siinä laitteessa on räyhäkkäät höyrytehot)

Ennen Oscarin hankkimista jyrräsin Krupsin pikkukeittimellä, jossa höyrypillin päässä oli kuminen lisäosa. Silläkin onnistui jotenkin kunhan maitoa ei ollut paljon ja piti ainakin aluksi pillin vain vähän upoksissa. Mutta muuten sama juttu: höyryt täysille heti. Kokeilin joskus ilman sitä kumia ja lopputulos oli lähinnä kuumennettua maitoa.

Kirjattu
Bezzera Magica + Eureka Mignon; Hario Skerton + Aeropress; Stollar Smart Grinder + Chemex, Hario V60, Clever Dripper, mutteripannut, pressopannu ja Moccamaster

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #94 : Tammikuu 13, 2014, 20:31:48 ip »

En edes luule osaavani auttaa tässä tapauksessa, mutta silmiini pisti, että videossa putki oli aika syvällä maidossa. Mahtaako tällä ja ehkä heikolla höyryteholla suhteessa maidon määrään olla jotain tekemistä asian kanssa?

Omalla koneellani (NS Oscar) parasta jälkeä syntyy kun pillin pää on sentin tai pari maidon pinnan alla ja sitten höyryt täysille. Silloin pikkukannullinen valmistuu muutamassa sekunnissa. (no ok, siinä laitteessa on räyhäkkäät höyrytehot)

Ennen Oscarin hankkimista jyrräsin Krupsin pikkukeittimellä, jossa höyrypillin päässä oli kuminen lisäosa. Silläkin onnistui jotenkin kunhan maitoa ei ollut paljon ja piti ainakin aluksi pillin vain vähän upoksissa. Mutta muuten sama juttu: höyryt täysille heti. Kokeilin joskus ilman sitä kumia ja lopputulos oli lähinnä kuumennettua maitoa.



Juu, mullakin on kumi tuohon, kuva näkyykin tuossa edellisellä sivulla. Tuossa putken pää on juuri ja juuri maidon pinnan alapuolella vain n. sentin, koska ei mahdu syvemmälle. En usko siis että siitä on kyse. Höyryä ei saa muuta kuin päälle/pois, joten täysillä on :D
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #95 : Tammikuu 13, 2014, 23:45:29 ip »

Toi pillin ujellus olis saatava pois, ja kun nostat sitä lähemmäs pintaa niin se mitä luultavammin loppuukin.
Tässä samassa maidon vaahdotuksessa ketjussa on muuten sivulehdellä 2 ehkäpä just sellaisia neuvoja mitä tähänkin kirjoittaisi, joten turha toistaa muiden jo laittamia ;)
Tsemppiä treenaukseen.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #96 : Tammikuu 14, 2014, 15:56:55 ip »

Mitäs nämä Silviat ovat, joista kaikki puhuu? Ei vissiin ole kyse siitä Ruotsin kuningattaresta tms.? :D
Kirjattu

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2576
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #97 : Tammikuu 14, 2014, 16:15:59 ip »

Mitäs nämä Silviat ovat, joista kaikki puhuu? Ei vissiin ole kyse siitä Ruotsin kuningattaresta tms.? :D

Juu, samala lailla kuin puhuttu Oscar on elokuva-akatemian palkinto ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aiemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #98 : Tammikuu 18, 2014, 11:16:31 ap »

Saiskos joltain kuvaa tai videota kunnolisesta mikrovaahdosta? Onhan noita netti täynnä, mutta jos jotain kotikonstein valmistettua näkis?
Kirjattu

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #99 : Tammikuu 18, 2014, 13:58:38 ip »

Tässä taas jotain mikrovaahdon yritystä.. Mutta kun ei onnistu niin ei onnistu. Vinkkejä? 

https://www.youtube.com/watch?v=EITa3WHhpn0&feature=youtu.be

Ja pahoittelut videon laadusta :/
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #100 : Tammikuu 18, 2014, 14:20:19 ip »

 :'( Valitettavasti kuulostaa siltä, että ei sun thermoblock:ssa riitä potkua maidon vaahdottamiseen.
Niin vaivalloista pihinä on, että alkaisin miettimään paremman koneen hankintaa, jos capuja haluaa. Tai sitten vaan tyydyt latteen.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #101 : Tammikuu 18, 2014, 14:27:49 ip »

Tässä taas jotain mikrovaahdon yritystä.. Mutta kun ei onnistu niin ei onnistu. Vinkkejä? 
https://www.youtube.com/watch?v=EITa3WHhpn0&feature=youtu.be
Ja pahoittelut videon laadusta :/

Höyry tulee liian matalalla paineella, lämpötila on liian matala tai molemmat. Olisiko laitteessa jotain millä näitä kohtia voisi korjata? Voisit myös kokeilla vaahdotuksen alussa pitää pillin kärkeä juuri ja juuri nesteen pinnan alapuolella, niin että korkea ulina katoaa.

Video oli hyvä.

Onko tämä käytännössä sama laite?
http://www.youtube.com/watch?v=W5N72K1QWiE
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #102 : Tammikuu 18, 2014, 22:13:52 ip »

Höyry tulee liian matalalla paineella, lämpötila on liian matala tai molemmat. Olisiko laitteessa jotain millä näitä kohtia voisi korjata? Voisit myös kokeilla vaahdotuksen alussa pitää pillin kärkeä juuri ja juuri nesteen pinnan alapuolella, niin että korkea ulina katoaa.

Video oli hyvä.

Onko tämä käytännössä sama laite?
http://www.youtube.com/watch?v=W5N72K1QWiE 

Tässä on täysin sama:   http://m.youtube.com/watch?v=kWtR2Xt0AyI
Ei kai siinä kauheasti eroa ole tuohon 150:een.

Sehän tuossa on ongelmana, ettei höyryn voimakkuutta saa säädettyä. Se on täysillä koko ajan. Ja pillin pää onkin vain juuri ja juuri pinnan alapuolla, sillä se ei mahdukaan sen syvemmälle.
Kirjattu

La Paviaani

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 124
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #103 : Tammikuu 19, 2014, 10:05:55 ap »

Voit yrittää vaahdotusta pienemmässä astiassa jotta pilli ylettyy. Ei sen mikään pakko ole peltinen kannu olla. Vaikka lämpötilan arviointi menee vaikeemmaksi niin koita vaikka ohutseinäisessä kahvikupissa.
Kirjattu

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #104 : Tammikuu 20, 2014, 17:16:47 ip »

Nyt sain jo melkein mikrovaahtoa. Päälle tuli paksumpaa vaahtoa, mutta kun lusikoin sen sivuun, jäljelle jäi suht hyvää mikrovaahtoa. Latte artin tynkääkin sain siitä tehtyä :) Edelleen ihmetyttää tuo maidon kylmyys. Maito on juuri ja juuri lämmintä, muttei suinkaan kuumaa.
Kirjattu