Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Maidon vaahdotuksesta  (Luettu 133071 kertaa)

juusoko

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 4
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #75 : Kesäkuu 04, 2011, 11:49:05 ap »

Vähän huonotehoisempaa vaahdottajaa voi kompensoida paristokäyttöisellä maidonvaahdottajalla (löytyypi Ikeasta ja varmaan nettikahvikaupoistakin). Oikein käytettynä viimeistelee vaahdon astetta "mikrompaan" muotoon. Eivät maksa montaa euroa. Kannattaa silti aina vaahdottaa maito sauvalla mahdollisimman hyvin, jottei tule riippuvaiseksi kyseisestä vehkeestä. Joku elitisti saattaa tuhahdella moisen perään, mutta jos haluaa mahdollisimman hyvän cappuccinon tai latten ja vaahdottajassa ei meinaa tehot riittää, niin miksi ei?
Kirjattu

Habanero

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #76 : Kesäkuu 08, 2011, 15:28:31 ip »

Itse ostin taannoin tuollaisen isomman Espron kannun ja vaahdottaminen helpottui välittömästi. Aiempia kokemuksia ei tosin ole runsaasti (kahta kannua ainoastaan käyttänyt) ja muita keittimiäkään en ole päässyt testaamaan kuin oma Solis SL70. Ennen Espron hankintaa sain jokseenkin kelvollisia tuloksia Crema.fi:stä ostamallani 0,4 l kannulla, mutta toisella isommalla kannulla (ei hajuakaan valmistajasta) en millään päässyt eroon "kumivaahdosta". Jo ensimmäisellä käyttökerralla sain Esprolla aikaan useita kertaluokkia parempaa vaahtoa kuin vanhalla (vastaavan kokoisella) kannulla.

Mitenkään edulliseksi tuota kannua ei voi kehua, mutta omilla rajoittuneilla kyvyillä ja laitteistolla se toi roimasti parannusta enkä ole katunut hankintaa lainkaan.

Maitosi varmaankin kuumenee liikaa jos tulee "kumivaahtoa", kokeile lämpömittarilla oikea aika.
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #77 : Kesäkuu 08, 2011, 20:05:24 ip »

kokeile lämpömittarilla oikea aika.

Itse käytän lämpömittaria lämpötilan mittaamiseen ja kelloa ajan mittaamiseen (saivar, saivar... )  ;) eli kannattaa pitää kannusta kiinni, eikä sen kahvasta, niin tuntee lämmönmuutoksen. Sen kun koittaa joskus lämpömittarin kanssa, niin saa tuntuman oikeasta lämmöstä.
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #78 : Heinäkuu 12, 2011, 09:25:49 ap »

Jotta saat aikaan (kunnollista) mikrovaahtoa, tuo ilman lisääminen maitoon olisi hyvä lopettaa jossain 38 asteen paikkeilla (tai siinä vaiheessa kun tuntuu kannu kädenlämpöiseltä). Jos jatkat ilman syöttämistä yli tuon pisteen, syntyy maitoon paljon isoja kuplia joita ei sitten saa rikki niin helposti (ja mikrovaahto jää haaveeksi). Eli tuon 38 asteen jälkeen pitäisi vaahdotuspää viedä hieman syvemmälle (niin ettei ilmaa tule enää lisää) ja yrittää saada sillä vain "vimmattu" vatkaus käyntiin jotta maidossa olevat ilmakuplat pilkkoontuvat mahdollisimman pieniksi.

Tästäköhän voisi johtua se, että vaikka vaahto näyttää hyvältä, pinnalla ei ole kuplia, vaahdotuskuppia on paukutettu pöytään ennen kaatoa ja kuviointikin onnistuu niin juoman oltua hetken kupissa pintaan alkaa nousta ikävän näköisiä kuplia? Vai olisiko jotain muuta vinkkiä pintaan nousevien kuplien välttämiseksi?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #79 : Heinäkuu 12, 2011, 10:16:47 ap »

Tästäköhän voisi johtua se, että vaikka vaahto näyttää hyvältä, pinnalla ei ole kuplia, vaahdotuskuppia on paukutettu pöytään ennen kaatoa ja kuviointikin onnistuu niin juoman oltua hetken kupissa pintaan alkaa nousta ikävän näköisiä kuplia? Vai olisiko jotain muuta vinkkiä pintaan nousevien kuplien välttämiseksi?

Yksi mahdollinen syy voisi olla Ingmannin maito.

-Mikko
Kirjattu

Sanchoman

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 8
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #80 : Heinäkuu 20, 2011, 10:58:16 ap »

Itse olen vaahdotellut monta vuotta obh nordican maidonvaahdottimella (lue minivatkain).
Eräs tuttavani kertoi italialaisen ystävänsä nauraneen hänen maidonvaahdottimelle, mutta kokeiltuaan sitä ei nauranutkaan enään vaan kysyi että mistä sellaisen saa.
Mielestäni vaahdottimella saa oikein hyvän vaahdon aikaiseksi lähes mistä maidosta tahansa.
Tietenkään siihen ei tule sitä vesihöyryä mukaan, mutta tuleepahan täyteläisempää vaahtoa.
Kunhan tässä hankkii espressokeittimen niin pitää alkaa harjoittamaan tuota perinteisempää vaahdotustapaa.
Kirjattu

Habanero

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #81 : Marraskuu 15, 2011, 10:24:39 ap »

Tuota maidon vaahdotusta pitää vain harjoitella, itselläkin oli aluksi vaikeuksia mutta nykyään saan jopa 1% tai rasvattoman maidon vaahtoaamaan.
Vaahtopillin paikka ja korkeus kun oikea niin vaahtoa syntyy hyvin, kannattaa katsoa netistä muutama opetusvideo ja harjoitella niin sen oppii kyllä ;D

Ja latte artia on kiva kiva harjoitella, saa näyttävät kahvit vieraille ja emäntää säväyttää kun esim. sydämen tekee aamukahviin 8)
Kirjattu

KenyaAA

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 5
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #82 : Tammikuu 31, 2012, 15:31:01 ip »

Jos silviasta haluaa täydet tehot ulos, niin pitää aloittaa höyrytys ennen kuin valo sammuu. Tällöin vastus on koko ajan päällä eikä kytkeydy pois päältä ellei lopeta höyrytystä.  Optimaalinen aloitus oli muistaakseni jossain 140 asteen korvilla boilerin pinnasta mitattuna, jossain 150 asteen tienoilla vastus kytkeytyy päältä eikä tule uudelleen päälle ennen kuin höyryt on lähes loppu. Täysi boileri räkii enemmän vaahdotusputkeen kiehuessaan, höyry ei tällöin ole kuivaa ja vaahdotus vaikeutuu. Mikäli lämpöjen antaa nousta katkaisurajan yli niin höyrystä saa suhteellisen kuivaa pienellä tyhjentelyllä, mutta tehot saattaa loppua jos tykkää kovasti maidosta.  ;D

Mites se kone innostuu tuosta höyryputken tyhjentämisestä, eikös paineinen boileri täyty ainoastaan kun pumppu käy?

Tämä on hyvä vinkki, teen seuraavasti:
Omassa Silviassani (PIDattu versio <2009), vastus kytkeytyy pois n. 145 asteessa. Joten 140 asteessa bliidaan vedet ulos putkesta ja lasken höyryä niin, että se on kuivaa. Lämpötilan nousu kääntyy laskuksi ja putoaa yleensä jonnekkin 137 asteen tietämille, vastuksen ollessa edelleen päällä. Kun lämpötila jälleen menee yli 140 rupean vaahdottamaan, näin vastus pysyy kokoajan päällä ja lämpötilan/paineen lasku on huomattavasti hitaampaa kuin vastuksen ollesa pois päältä. Silviassani vastus kytkeytyy uudelleen päälle vasta n 125 asteen kohdalla, ja lämmöt kyykkää aina 115 tietämille saakka jos höyryttää kokoajan. Hyvän laten tekeminen vaatii tällä tavalla ehkä vähän reilun puolentunnin päällä olon laitteelta.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #83 : Joulukuu 06, 2012, 13:37:08 ip »

Valio täysmaito hyla UHT. Kuplivaa itsenäisyyspäivää!



Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #84 : Helmikuu 04, 2013, 13:30:59 ip »

Pinkeet on kuplat Tirofauxilla :D Tuleekohan noi kuplat maidosta vai essosta? Itsellä ainakin joku papu tuoreena teki hillittömästi kuplia... Vai onko silviaan ympätty soda stream? ;)

Itse joskus silvialla vaahdotuksen kanssa tapelleena pannaan nyt videoo jakoon. Tiedä sitten onko siitä mitään iloa kellekkään, mutta itse ainakin tykkään muiden kotibaristojen videoita katsoa vertailuksi... Pienellä Monixin kannulla onnistuu maidon vaahdotus jo kohtuu tasasesti yhteen cappuun. Isommalla kannulla menee yleensä kahteen cappuun yritys penkin alle. Oma tekniikkani on ensin venyttää maitoa kannun keskeltä ilman pyörrettä, koska pyörre "hörppii" pienessä kannussa helposti isoja kuplia. Käteen kun tuntuu lämpöiseltä, niin pilli syvemmälle ja edelleen ilman pyörrettä, vaan koitan saada kunnon hulinan pystysuunnassa aikaan. Kun tuntuu kannu kuumalta, niin pilli vielä syvemmälle ja hana kiinni. Tämä siksi, että monesti on hörpännyt ilmaa hanaa ruuvvatessa. Ei juuri tarvi koputella kuplia pois, muutama jo alussa pinnalle jäänyt kupla katoaa muutamalla pyöräytyksellä. Kaadosta ja latteartista ei tarvi mainita :D

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=AFdEvq1RAW0" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=AFdEvq1RAW0</a>

...Ja juu, jos tekee videoita, niin voishan masiina olla puhdas roiskeista ja pöydät siistinä, mutta tarviihan Joona_s saada jollain kihiseen :P
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #85 : Tammikuu 03, 2014, 01:55:17 ap »

Ok, tämä on ollut jo jonkin aikaa markkinoilla. Mutta itselle oli ihan uus juttu.
Sproline Foam Knife 1 Steam Tip Espressopartsilta _vain_ $105 + pk.
Schomer's blogissa oli ihan pieni maininta tuosta, ja tuoreessa kirjassa (jota en omista)olis lisempää.

Opetellakko, vaiko maksaa... Niin ja ei kait tuo ihan kaikkiin koneisiin käy, ainakaan suoraan.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #86 : Tammikuu 03, 2014, 08:17:15 ap »

Opetellakko, vaiko maksaa... Niin ja ei kait tuo ihan kaikkiin koneisiin käy, ainakaan suoraan.

Toisaalta, kommenttien perusteella pitää tuotakin kärkeä opetella käyttämään... josko sillä sitten onnistuu helpommin?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Maidon vaahdotus??
« Vastaus #87 : Tammikuu 12, 2014, 18:01:19 ip »

Mikä mahtaa olla vikana kun maidosta tulee pohjalta täydellistä, mutta pinnalle tulee todella paksu vaahto. Tämän lisäksi vaahto on lähes kylmää, veikkaisin n. 30-40 asteista. Mittaria ei ole käytössä. Käytössä lacorin 3,5dl kannu ja AEG 130 kone, jolla vaahtoa teen.
Kirjattu

Toma

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1598
Vs: Maidon vaahdotus??
« Vastaus #88 : Tammikuu 12, 2014, 18:24:54 ip »

Mikä mahtaa olla vikana kun maidosta tulee pohjalta täydellistä, mutta pinnalle tulee todella paksu vaahto. Tämän lisäksi vaahto on lähes kylmää, veikkaisin n. 30-40 asteista. Mittaria ei ole käytössä. Käytössä lacorin 3,5dl kannu ja AEG 130 kone, jolla vaahtoa teen.
Kovasti auttais videopätkä. Eikä tarvii mikään hd olla, vaikka kännyllä jotenkin kuvattu, niin osais neuvoa.
Luulen ite et pilli on niin korkealla et se tekee pinnalle höttöä ja jättää kylmäks.
Maito saa liikaa ilmaa ja ei kierrä kunnolla yms.
Videoita katsomalla ja treenaamalla se lähtee.

Itseäni on viime aikoina kiinnostanut vaahdotuksen jälkeiset seisottamisten ja kopauttelujen vaikutukset vaahtoon...
Onko porukalla näistä jotain hyviä linkkejä/neuvoja? Ihan vain avartaakseni maidon maailmaani näitä mietin.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotus??
« Vastaus #89 : Tammikuu 12, 2014, 19:17:03 ip »

Kovasti auttais videopätkä. Eikä tarvii mikään hd olla, vaikka kännyllä jotenkin kuvattu, niin osais neuvoa.
Luulen ite et pilli on niin korkealla et se tekee pinnalle höttöä ja jättää kylmäks.
Maito saa liikaa ilmaa ja ei kierrä kunnolla yms.
Videoita katsomalla ja treenaamalla se lähtee.

Itseäni on viime aikoina kiinnostanut vaahdotuksen jälkeiset seisottamisten ja kopauttelujen vaikutukset vaahtoon...
Onko porukalla näistä jotain hyviä linkkejä/neuvoja? Ihan vain avartaakseni maidon maailmaani näitä mietin.

Joo, otan videota seuraavalla yrityksellä. Nyt vasta yhteensä 3 cappuccinoa vaahdottanut tuolla höyrytysputkella.
Putki menee juuri ja juuri pinnan alapuolelle, koska ei ylety sen syvemmälle. Putken päässä oleva "kumituppi?" menee melkein pohjaan asti. Mikä tuon kumisen härpäkkeen tehtävä mahtaa olla? Tuleeko kenties parempaa ilman sitä? Ja tässä kuva siitä: http://aijaa.com/fZCHAp
Kirjattu