Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Maidon vaahdotuksesta  (Luettu 95773 kertaa)

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 98
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #60 : Marraskuu 30, 2009, 06:50:20 ap »

Mulla ei tehonsäätömahdollisuutta ole: Tuplaboileri, ja höyry valitaan päälle vipua vääntämällä, siis ON-OFF. Nelireikäinen pää höyryputkessa, tosin se taitaa olla pienemmillä rei'illä eli 0,8mm, kun siihen saa myös 1,3mm. Noilla siis mennään, ja välillä vaahdotan jopa yhtä desiä kerrallaan. Opettelua on kyllä riittänyt, mutta löysin joku aika sitten sopivan suunnan ja kohdan putkelle, jolla koko maitomäärä lähtee sopivaan "hyökyaaltoon" kannussa.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #61 : Joulukuu 03, 2009, 20:57:33 ip »

Mulla ei tehonsäätömahdollisuutta ole: Tuplaboileri, ja höyry valitaan päälle vipua vääntämällä, siis ON-OFF.
Mikä kone sinulla on käytössä? Eikö siinä pysty vipua vääntämään vain vähän?

-Mikko-
Kirjattu

Bule

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 98
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #62 : Joulukuu 03, 2009, 22:11:58 ip »

Mikä kone sinulla on käytössä? Eikö siinä pysty vipua vääntämään vain vähän?

-Mikko-

La Spaziale Mini Vivaldi. Minissä on vipu, ja S1:ssä pyöritettävä perinteinen nuppi. Tuo on kyllä mun mielestä on-off, en kyllä ole koskaan kokeillut voisiko vähemmän päästää höyryä. Liike on aika lyhyt, ja molemmat kädet on tarvittu kannun pitelyyn :)
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
    • Kahjona kahviin
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #63 : Joulukuu 05, 2009, 15:39:00 ip »

Maku  :)

Teknisen onnistumisen kannalta sanoisin värjäävyyden (i.e. miten hyvin kahvi värjää maidon) tekevän juuri espressosta hyvän pohjan latte artiin.

En tiedä helpottaako crema latte arttia. Itse olen tottunut joko sekoittamaan creman tai sekoittamaan espressoon maitoa ennen kuvion kaatamista. Varsinkin tuoreessa hiilidioksidirunsaassa kahvissa crema kuplii ja saa mielestäni pinnan näyttämään ikävältä.

Tässä James Hoffmann kaatamassa nättiä latte artia cremattomaan kahviin.

http://www.jimseven.com/2009/07/10/video-5-the-return-of-the-absurd/

Mitenkäs moka värjää? (Kyllä kyllä, jos kahvin kanssa käy moka, niin valkoiset pöytäliinat värjäytyvät oikeinkin hyvin) Voisiko latte artillisia köyhämiehenmaitokahveja kyhäillä mutteripannun ja pressopannun tai mäntätoimisen maidonvaahdottimen kanssa?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 933
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #64 : Joulukuu 05, 2009, 16:45:26 ip »

Mitenkäs moka värjää? (Kyllä kyllä, jos kahvin kanssa käy moka, niin valkoiset pöytäliinat värjäytyvät oikeinkin hyvin) Voisiko latte artillisia köyhämiehenmaitokahveja kyhäillä mutteripannun ja pressopannun tai mäntätoimisen maidonvaahdottimen kanssa?

Sanoisin että voi onnistua. Tässähän olisi itse asiassa hauskalta kuulostava aihe Ristreton omaan Barista fighting leagueen  :)

Välineet ja säännöt: Kahvi valmistetaan mutteripannulla ja maito jollain käsikäyttöisellä härvelillä. (kaatamisen voisi myös hoitaa tällä). Paras kuvio voittakoon.   :o
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1471
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #65 : Joulukuu 06, 2009, 19:52:33 ip »

Havaitsin että höyryteho voi vaihdella merkittävästikin Silvialla. Seuraavilla varmentamattomilla nikseillä saa tehot tappiin. Tämä saattaa päteä myös muihin samankaltaisiin laitteisiin.

Aluksi kannattaa varmistaa että boileri on täynnä vettä. Vajaa boileri ei tuota yhtä paljon höyryä kuin täysi. Boileri voi olla vajaa etenkin jos kone on ollut viimeksi höyrytyskäytössä. Boilerin saa täyteen laskemalla vettä höyrypillin läpi kunnes kone ottaa lisää vettä ja lämmitysvalo syttyy.

Kun höyrytyskytkimen painaa päälle, alkaa noin sadan sekunnin odottelu. Puolivälissä voi laskea höyrypillistä turhat vedet pois (noin 50cl). Kone voi tästä innostua ja ottaa lisää vettä boileriin, jolloin lopullista höyrytehoa saadaan vielä hieman lisää. Lopulta termostaatin valo sammuu ja höyrytys voi alkaa kun muistaa vielä kerran avata venttiiliä mahdollisen veden poistamiseksi. Pienen (alle 1dl) höyryttelyn jälkeen tehoja voi riittää toiseenkin kierrokseen. Varminta on kuitenkin aloittaa alusta ja täyttää boileri.

Maidonvaahdotuskannun muoto näyttää vaikuttavan vaahdottamisprosessiin. Pienessä kannussa riittää kun pillin reiät asettaa aluksi juuri nesteen pinnan alapuolelle. Suuremmassa kupissa pilli täytyy aluksi upottaa hieman syvemmälle, muuten pinnalle muodostuu helposti suuria kuplia joista voi olla vaikea päästä eroon. Mitä suurempi kuppi, sen pidempi venytysvaihe. Kuppia kannattaa kallistella höyrytyksen aikana siten, että pyrkii saamaan maidon mahdollisimman voimakkaaseen pyörteeseen.
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 06, 2009, 19:58:34 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #66 : Joulukuu 06, 2009, 20:24:33 ip »

Boilerin saa täyteen laskemalla vettä höyrypillin läpi kunnes kone ottaa lisää vettä ja lämmitysvalo syttyy.

Vettähän tulee höyrypillistä nimenomaan silloin kun boileriin sitä pumpataan ja boileri "valuu yli" höyrypillin kautta.

Kone voi tästä innostua ja ottaa lisää vettä boileriin, jolloin lopullista höyrytehoa saadaan vielä hieman lisää.

Onko 2009 Silviaan siis ilmestynyt autofill, eli että kone pitää boilerin tietyssä vesimäärässä automaattisesti (kuten tyypilliset HX-koneet ja tuplaboileriset höyryboilerinsa kanssa)? Mikäli näin on, niin kyseessä on ihan kiva parannus käytettävyyteen. ...mutta hieman siis epäilen että onko asia tosiaankin näin???
Kirjattu

euka

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #67 : Joulukuu 06, 2009, 20:30:16 ip »

Havaitsin että höyryteho voi vaihdella merkittävästikin Silvialla. Seuraavilla varmentamattomilla nikseillä saa tehot tappiin. Tämä saattaa päteä myös muihin samankaltaisiin laitteisiin.

Aluksi kannattaa varmistaa että boileri on täynnä vettä. Vajaa boileri ei tuota yhtä paljon höyryä kuin täysi. Boileri voi olla vajaa etenkin jos kone on ollut viimeksi höyrytyskäytössä. Boilerin saa täyteen laskemalla vettä höyrypillin läpi kunnes kone ottaa lisää vettä ja lämmitysvalo syttyy.

Kun höyrytyskytkimen painaa päälle, alkaa noin sadan sekunnin odottelu. Puolivälissä voi laskea höyrypillistä turhat vedet pois (noin 50cl). Kone voi tästä innostua ja ottaa lisää vettä boileriin, jolloin lopullista höyrytehoa saadaan vielä hieman lisää. Lopulta termostaatin valo sammuu ja höyrytys voi alkaa kun muistaa vielä kerran avata venttiiliä mahdollisen veden poistamiseksi. Pienen (alle 1dl) höyryttelyn jälkeen tehoja voi riittää toiseenkin kierrokseen. Varminta on kuitenkin aloittaa alusta ja täyttää boileri.
Jos silviasta haluaa täydet tehot ulos, niin pitää aloittaa höyrytys ennen kuin valo sammuu. Tällöin vastus on koko ajan päällä eikä kytkeydy pois päältä ellei lopeta höyrytystä.  Optimaalinen aloitus oli muistaakseni jossain 140 asteen korvilla boilerin pinnasta mitattuna, jossain 150 asteen tienoilla vastus kytkeytyy päältä eikä tule uudelleen päälle ennen kuin höyryt on lähes loppu. Täysi boileri räkii enemmän vaahdotusputkeen kiehuessaan, höyry ei tällöin ole kuivaa ja vaahdotus vaikeutuu. Mikäli lämpöjen antaa nousta katkaisurajan yli niin höyrystä saa suhteellisen kuivaa pienellä tyhjentelyllä, mutta tehot saattaa loppua jos tykkää kovasti maidosta.  ;D

Mites se kone innostuu tuosta höyryputken tyhjentämisestä, eikös paineinen boileri täyty ainoastaan kun pumppu käy?
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1471
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #68 : Joulukuu 08, 2009, 12:09:37 ip »

Kiitoksia Silvia-kommenteista. Vetäydyn kokeilemaan ehdotettuja seikkoja ja todennäköisesti myös kyseenalaistamaan aiempia teorioitani.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2013
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #69 : Joulukuu 11, 2009, 11:49:41 ap »

Maitokannua ajattelin päivittää ja kenties parannella arteja... Mottan kannut lienee hyviä?
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2792
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #70 : Joulukuu 11, 2009, 12:23:12 ip »

Maitokannua ajattelin päivittää ja kenties parannella arteja... Mottan kannut lienee hyviä?

Onhan ne. Kiinnostava uutuus olisi Espro Toroid, josta en tosin ole kuullut keneltäkään kokemuksia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2013
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #71 : Joulukuu 11, 2009, 12:33:59 ip »

Onhan ne. Kiinnostava uutuus olisi Espro Toroid, josta en tosin ole kuullut keneltäkään kokemuksia.

Tuo Espro on kyllä mielenkiintoisen muotoinen. Hintaeroa Mottaan ei hirveästi ole... voisihan tuotakin harkita.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #72 : Joulukuu 11, 2009, 13:48:20 ip »

Cafelatin kannut on myös mielenkiintoisia.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Timeoni

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #73 : Joulukuu 11, 2009, 14:43:58 ip »

Onhan ne. Kiinnostava uutuus olisi Espro Toroid, josta en tosin ole kuullut keneltäkään kokemuksia.
Itse ostin taannoin tuollaisen isomman Espron kannun ja vaahdottaminen helpottui välittömästi. Aiempia kokemuksia ei tosin ole runsaasti (kahta kannua ainoastaan käyttänyt) ja muita keittimiäkään en ole päässyt testaamaan kuin oma Solis SL70. Ennen Espron hankintaa sain jokseenkin kelvollisia tuloksia Crema.fi:stä ostamallani 0,4 l kannulla, mutta toisella isommalla kannulla (ei hajuakaan valmistajasta) en millään päässyt eroon "kumivaahdosta". Jo ensimmäisellä käyttökerralla sain Esprolla aikaan useita kertaluokkia parempaa vaahtoa kuin vanhalla (vastaavan kokoisella) kannulla.

Mitenkään edulliseksi tuota kannua ei voi kehua, mutta omilla rajoittuneilla kyvyillä ja laitteistolla se toi roimasti parannusta enkä ole katunut hankintaa lainkaan.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #74 : Joulukuu 11, 2009, 20:28:35 ip »

Mitenkään edulliseksi tuota kannua ei voi kehua, mutta omilla rajoittuneilla kyvyillä ja laitteistolla se toi roimasti parannusta enkä ole katunut hankintaa lainkaan.

Tällaisissa tilanteissa se on minunkin mielestäni oiva ostos. Yhden Toroidin olen aikoinaan nähnyt höyrytystilanteessa ja höyrytys oli kyllä varsin helpon näköistä - kunnollisen pyörteen sai aikaiseksi todella helposti. Mutta mikäli koneesta löytyy potkua (höyrytykseen) ja harjoitusta on takana, niin normaalilla kannulla pärjää kyllä täysin yhtälailla.
Kirjattu