Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Maidon vaahdotuksesta  (Luettu 133068 kertaa)

Iletys

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #45 : Marraskuu 20, 2009, 20:49:01 ip »

Mielestäni tuo ohje, jossa vaahto ja maito on eroteltu toisistaan on väärä. Enemmänkin ohjeissa oleva maidon ja vaahdon suhde kuvaa maidon "venytysastetta". Vaahdon paksuuden voi tarkastaa sitten valmiista juomasta lusikalla ja sen pitäisi cappuccinossa olla vähintään sentin paksuinen.

-Mikko-

No kyllähän tuo "täydellinen" mikrovaahto muuttuu pian oikeammanlaiseksi kun annos seisoskelee.

Tuo venytys tuntuu melko tuntemattomalta käsitteeltä. Itse en kyllä saa mitään riittävää venytystä aikaiseksi 1-2 sekunnin aikana. Tuo oma venytykseni kestää paremminkin 10sek. Ehkä pitää pulputella maitoa enemmän alussa. Kuinka pian hanan avauksesta tämän 1-2 sekunnin venytys pitäisi tapahtua?
Maito pyörii hyvin kun Giotossa tehoa on riittävästi joten tuon ilman sekoitus tuntuu onnistuvan. Kaikki vaan tapahtuu hirmuisen nopeasti, että tulos tuntuu vaihtelevan melkoisesti. Lopputulos on kyllä mikrovaahtoa, mutta lopputulos on välillä enemmän "samettimaista" (jota toivoisin)

Oletteko muuten huomanneet eroa vaahdottumisessa eri punaisten maitojen kesken? Nyt kyselen näistä perus punaisista laktoosillisista. Valio, Arla tai Milbona(lidl)
Kirjattu
Rocket Giotto + Mahklöklöklöghnigh Vario

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #46 : Marraskuu 20, 2009, 22:13:54 ip »

Tuo venytys tuntuu melko tuntemattomalta käsitteeltä. Itse en kyllä saa mitään riittävää venytystä aikaiseksi 1-2 sekunnin aikana. Tuo oma venytykseni kestää paremminkin 10sek. Ehkä pitää pulputella maitoa enemmän alussa. Kuinka pian hanan avauksesta tämän 1-2 sekunnin venytys pitäisi tapahtua?
Maito pyörii hyvin kun Giotossa tehoa on riittävästi joten tuon ilman sekoitus tuntuu onnistuvan. Kaikki vaan tapahtuu hirmuisen nopeasti, että tulos tuntuu vaihtelevan melkoisesti. Lopputulos on kyllä mikrovaahtoa, mutta lopputulos on välillä enemmän "samettimaista" (jota toivoisin)

Itse unohtaisin kaikenlaiset aikamääräiset muistisäännöt kuinka pitkään mikäkin vaihe kestää. Nuo kuitenkin muuttuvat riippuen niin koneesta, höyryhanan asennosta kuin maidon määrästä. Maito pitäisi saada venytettyä lähes täysin heti alkuun sinä aikana kunnes maitokannu alkaa tuntumaan vähänkin lämpimältä (~38astetta), sen jälkeen vuorossa on maidon kuumentamista ja sekoittamista. Mielestäni tuollainen irtonainen kasa pinnalla juurikin kertoisi liian pitkään jatkuneesta venytyksestä.

Tiedän kyllä ihmisiä, jotka eivät vaiheista maidon vaahdotusta mitenkään vaan lisäävät ilmaan pikkuhiljaa koko vaahdotuksen ajan. Ihan hyvällä menestykselläkin itseasiassa, ongelmaksi tuossa vaan tulee ettei pysty tekemään paksumpaa vaahtoa cappuccinoon ja taasen ohuempaa latteen vaan kaikki on keskimäärin hyvää :)

-Mikko-
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #47 : Marraskuu 25, 2009, 07:27:40 ap »

Kokeilin maidon vaahdotusta pienellä (3dl) pressopannulla. Tein aluksi pressokahvin, kaadoin kahvin termoskuppiin, huuhtaisin pannun, lämmittelin maidon mikroaaltouunissa ja pumppailin vaahdoksi pressopannussa. Maidon tilavuus kasvoi yllättävän nopeasti noin kaksinkertaiseksi. Suurikuplaista tiskivaahtoa ei esiintynyt, tai oikeastaan pannun siivilä rikkoi kuplat hyvin pieniksi. Pressopannun siivilä mahdollistaa myös männän yläasennossa ollessa nestemäisen maito-osion kaatamisen pois pannusta siten että vain vaahto jää jäljelle.

Ehkä tätä voisi suositella kokeiltavaksi maitovaahtokahvista pitävälle sellaisissa tilanteissa, joissa käytettävissä on hyvin vähän laitteita, esimerkiksi jossain yhteiskäyttöisessä kahvi/tauko/keittiötilassa kodin ulkopuolella. Hieman vaivalloistahan tämä oli yhdellä pressopannulla, toisaalta haluan kantaa mukanani mahdollisimman vähäistä määrää laitteita.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #48 : Marraskuu 25, 2009, 09:05:19 ap »

Kokeilin maidon vaahdotusta pienellä (3dl) pressopannulla. Tein aluksi pressokahvin, kaadoin kahvin termoskuppiin, huuhtaisin pannun, lämmittelin maidon mikroaaltouunissa ja pumppailin vaahdoksi pressopannussa. Maidon tilavuus kasvoi yllättävän nopeasti noin kaksinkertaiseksi. Suurikuplaista tiskivaahtoa ei esiintynyt, tai oikeastaan pannun siivilä rikkoi kuplat hyvin pieniksi. Pressopannun siivilä mahdollistaa myös männän yläasennossa ollessa nestemäisen maito-osion kaatamisen pois pannusta siten että vain vaahto jää jäljelle.

Ehkä tätä voisi suositella kokeiltavaksi maitovaahtokahvista pitävälle sellaisissa tilanteissa, joissa käytettävissä on hyvin vähän laitteita, esimerkiksi jossain yhteiskäyttöisessä kahvi/tauko/keittiötilassa kodin ulkopuolella. Hieman vaivalloistahan tämä oli yhdellä pressopannulla, toisaalta haluan kantaa mukanani mahdollisimman vähäistä määrää laitteita.

Tein saman kokeen edellisellä viikolla. Maitovaahto oli koostumukseltaan todella hyvää. Kaadoin maitovaahdon pressopannusta maitokannuun ja latteartkin onnistui hienosti.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #49 : Marraskuu 25, 2009, 09:35:56 ap »

Tein saman kokeen edellisellä viikolla. Maitovaahto oli koostumukseltaan todella hyvää. Kaadoin maitovaahdon pressopannusta maitokannuun ja latteartkin onnistui hienosti.

Olin myös tyytyväinen koostumuksen, variointikin vaikuttaisi olevan helppoa säätelemällä pumppausten määrää.

Saitko artin aikaiseksi pressokahvipohjalle?
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #50 : Marraskuu 25, 2009, 10:28:10 ap »

Ehkä tätä voisi suositella kokeiltavaksi maitovaahtokahvista pitävälle sellaisissa tilanteissa, joissa käytettävissä on hyvin vähän laitteita, esimerkiksi jossain yhteiskäyttöisessä kahvi/tauko/keittiötilassa kodin ulkopuolella. Hieman vaivalloistahan tämä oli yhdellä pressopannulla, toisaalta haluan kantaa mukanani mahdollisimman vähäistä määrää laitteita.

Esimerkiksi Bodumilla on myös ihan erillisiä vaahdotuskannuja. Niissä mäntä on hieman erilainen ja helpommin liikkuva. Epäilen että pidemmän päälle pressopannu ei tykkää vaahdotuskäytöstä, kun se mäntä on suunniteltu tiiviiksi, ei helposti pumpattavaksi.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #51 : Marraskuu 25, 2009, 20:56:56 ip »

Saitko artin aikaiseksi pressokahvipohjalle?

En. Se on mahdotonta  :D Kuvioiden teko on toki mahdollista kaikkiin nesteisiin mutta kontrasti jää suodatinkahvilla (myönnän, abduktoin pressokahviin) olemattomaksi.
 

Kirjattu
"We sales specialty coffee"

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #52 : Marraskuu 26, 2009, 10:11:54 ap »

En. Se on mahdotonta  :D Kuvioiden teko on toki mahdollista kaikkiin nesteisiin mutta kontrasti jää suodatinkahvilla (myönnän, abduktoin pressokahviin) olemattomaksi.

Itsekin saan vähemmän kontrastia ja jotenkin vähemmän jähmeää kuviota epsressoa kevyempien kahvien pinnalle. Mikä espressokahvin ominaisuus tekikään siitä hyvän pohjan latte artille? Cremahan ei tainnut olla edellytys, mutta asiaa helpottava ominaisuus.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Joona_s

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 934
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #53 : Marraskuu 26, 2009, 13:50:51 ip »

Mikä espressokahvin ominaisuus tekikään siitä hyvän pohjan latte artille? Cremahan ei tainnut olla edellytys, mutta asiaa helpottava ominaisuus.

Maku  :)

Teknisen onnistumisen kannalta sanoisin värjäävyyden (i.e. miten hyvin kahvi värjää maidon) tekevän juuri espressosta hyvän pohjan latte artiin.

En tiedä helpottaako crema latte arttia. Itse olen tottunut joko sekoittamaan creman tai sekoittamaan espressoon maitoa ennen kuvion kaatamista. Varsinkin tuoreessa hiilidioksidirunsaassa kahvissa crema kuplii ja saa mielestäni pinnan näyttämään ikävältä.
Kirjattu
"We sales specialty coffee"

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #54 : Marraskuu 26, 2009, 14:20:30 ip »

Mikä espressokahvin ominaisuus tekikään siitä hyvän pohjan latte artille?

Body?
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

Juqi

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 313
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #55 : Marraskuu 29, 2009, 12:41:02 ip »

Jokin taitaa olla perusteellisesti pielessä kun maidosta tulee "vesimäistä" kun sen kaataa kuppiin? Näyttää kannussa ihan hyvältä kun pyörittelee ja nostaa lusikalla, mutta on ilmeisesti liian nestemäistä? Ilmeisesti en saa sekoitettua koko kannullista tarpeeksi eli siitä ehkä 1/3 on vaahtoa ja 2/3 lämmitettyä, nestemäistä maitoa? Ideoita?

Jos vaahdottelee pientä määrää maitoa (~1-1,5 dl), niin kannattaako pistää täyttä tehoa missään vaiheessa peliin? Tuntuu meinaa, että homma lähtee ainakin alussa ihan lapasesta jos höyryttelee täydellä teholla.
Kirjattu
Give a man an espresso, and he will drink for a day. Teach a man how to make an espresso, and he will be frustrated for a lifetime.

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #56 : Marraskuu 29, 2009, 14:05:28 ip »

Jokin taitaa olla perusteellisesti pielessä kun maidosta tulee "vesimäistä" kun sen kaataa kuppiin? Näyttää kannussa ihan hyvältä kun pyörittelee ja nostaa lusikalla, mutta on ilmeisesti liian nestemäistä? Ilmeisesti en saa sekoitettua koko kannullista tarpeeksi eli siitä ehkä 1/3 on vaahtoa ja 2/3 lämmitettyä, nestemäistä maitoa? Ideoita?


Ensimmäisenä tulisi mieleen, että venytysvaihe kestää liian pitkään. Tällöin vaahto "kovettuu" liiaksi eikä siten enää sekoitu kunnolla tasaisen maalimaiseksi. Venytys pitäisi lopettaa heti sen jälkeen kun kannu tuntuu vähänkin kuumalta (yli 38 asteiselta).

-Mikko-

Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2810
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #57 : Marraskuu 29, 2009, 15:33:19 ip »

Jos vaahdottelee pientä määrää maitoa (~1-1,5 dl), niin kannattaako pistää täyttä tehoa missään vaiheessa peliin? Tuntuu meinaa, että homma lähtee ainakin alussa ihan lapasesta jos höyryttelee täydellä teholla.

Ei välttämättä, kannattaa vaan rohkeasti ruuvailla sitä höyryventtiiliä ja etsiä sopiva puhuri. Joskus huomaa myös avanneensa sitä turhan varovasti. Jos tehoa on liikaa suhteessa maidon määrään, niin tuntuu että helposti se puhaltaa turhan paljon ilmaa maitoon ja tulee sellaisia jättimäisiä kuplia.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

vemuli

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 632
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #58 : Marraskuu 29, 2009, 18:05:32 ip »

Ei välttämättä, kannattaa vaan rohkeasti ruuvailla sitä höyryventtiiliä ja etsiä sopiva puhuri. Joskus huomaa myös avanneensa sitä turhan varovasti. Jos tehoa on liikaa suhteessa maidon määrään, niin tuntuu että helposti se puhaltaa turhan paljon ilmaa maitoon ja tulee sellaisia jättimäisiä kuplia.


Tuo ei oikein onnistu omassa laitteessani, kun siinä höyryventtiili on lähinnä on-off tyyppinen. Kiinni-auki liike on vain 90-astetta. Hieman sellaista suuttimen reikien lukumäärän/koon valinnalla tehtävää kompromissin hakua sinkku- ja tuplavaahdotuksien välillä. Parhaiten vaahdotus toimisi niin, että pientä määrää vaahdottaessa käyttäisi 2-reikäistä suutinta ja isompaa määrää vaahdottaessa 4-reikäistä.

Höyrytysvarren nivelkohdassa on kuristusruuvi, jolle en ole keksinyt mitään muuta käyttöä kuin höyryn virtauksen rajoitus. Sitä käyttäen voi hakea myös sopivaa "höyrytystehoa". En sitten tiedä kuinka yleinen tuollainen on muissa aparaateissa.
Kirjattu
*Brasilia Portofino, Rancilio MD 50 ST, LaPavoni Europiccola, 1zpresso JX Pro, Wilfa WSCG-2*

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #59 : Marraskuu 29, 2009, 19:54:42 ip »

Ilmeisesti en saa sekoitettua koko kannullista tarpeeksi eli siitä ehkä 1/3 on vaahtoa ja 2/3 lämmitettyä, nestemäistä maitoa? Ideoita?

Sekoittumisongelmat selvinnevät läpinäkyvällä astialla, mahdollisesti myös läpinäkyvällä nesteellä.

Itse käytän Silvian kolmen reiän höyryä usein täysteholla, teho löytyy jo 90 asteen pyöräytyksen jälkeen. Jos pilli on aluksi liian korkealla syntyy helposti suurikuplaista vaahtoa. Toisinaan myös roiskuu, mutta korkea astia auttaa. Hankalinta oli löytää sopiva syvyys ja kallistuskulma siten, että ilmaa menee maitoon eikä vain pintatiskivaahdoksi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..