Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Maidon vaahdotuksesta  (Luettu 94488 kertaa)

Railo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 86
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #105 : Tammikuu 20, 2014, 19:50:12 ip »

Onko Islander tuossa masiinasi kumitutissa joku vaahdotushärpäke? Itse aloittelin tätä leikkiä krupsin thermoblock markettikeittimellä, jonka vaahdotuspillissä oli ilmakanava vastaavassa kumisessa vaahdotuspäässä. Varsin helposti teki tuommoista saippuavaahtoa. Lopulta päädyin tukkiin ilmakanavan ja veisteleen kumipäätä vähän pienemmäksi. Sen jälkeen pilli toimi niinkin isosiskoissaankin, eli kaikki oli itsestä kiinni. Toki thermoblockin takia ei pillistä pystynyt helpolla vesiä laskeen ja painekkin on vähintäänkin nihkeä, mutta pääsi sillä lähemmäksi mikrovaahtoa... Pilli ihan maidon pintaan vinosti, "tsirp tsirpiä" ja kierrettä kannuun. Teho ei piisannut paria desiä myllään pohjia myöden mikrovaahdoksi, mutta jotain sinne päin.
Kirjattu
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ja puoliksi tehty on kuin itse tehty. Ja sehän riittää... Mukana taistossa Silvia & Rocky

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #106 : Tammikuu 20, 2014, 21:35:28 ip »

Onko Islander tuossa masiinasi kumitutissa joku vaahdotushärpäke? Itse aloittelin tätä leikkiä krupsin thermoblock markettikeittimellä, jonka vaahdotuspillissä oli ilmakanava vastaavassa kumisessa vaahdotuspäässä. Varsin helposti teki tuommoista saippuavaahtoa. Lopulta päädyin tukkiin ilmakanavan ja veisteleen kumipäätä vähän pienemmäksi. Sen jälkeen pilli toimi niinkin isosiskoissaankin, eli kaikki oli itsestä kiinni. Toki thermoblockin takia ei pillistä pystynyt helpolla vesiä laskeen ja painekkin on vähintäänkin nihkeä, mutta pääsi sillä lähemmäksi mikrovaahtoa... Pilli ihan maidon pintaan vinosti, "tsirp tsirpiä" ja kierrettä kannuun. Teho ei piisannut paria desiä myllään pohjia myöden mikrovaahdoksi, mutta jotain sinne päin.

Kumitutista on kuvaa tuossa pari sivua aikasemmin. Ilman kumituttia tulee vain tulikuumaa maitoa, eikä kuplan kuplaa  :D
edit: kuva onkin näköjään linkin takana, eli tuolla: http://aijaa.com/fZCHAp
Kirjattu

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #107 : Tammikuu 22, 2014, 16:41:43 ip »

En nyt oikein tiedä mihin tämä kuuluisi , mutta heitänpä tänne.

Elämäni ensimmäinen suklaa-latteart: http://aijaa.com/fABBz9

Ja tässä toinen: http://aijaa.com/a5BX9h

Eivät ole niitä kedon kauneimpia kukkia, mutta eiköhän sitä pikkuhiljaa kehity. Vielä kun saisi tuon vaahdon vähän paremmaksi niin ei suklaakastike uppoisi heti.
Kirjattu

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #108 : Maaliskuu 20, 2014, 16:36:38 ip »

Höyrytysputkeni työntää höyryä ulos aivan liian lujaa ja näin olleen maitovaahto menee täysin pilalle. Pinnalle tulee n. 5 sekunnissa 5cm ilmakuplat yli kannun. Minuutin verran päästelin höyryä tyhjään kannuun ja sinä aikana höyryteho vaihteli todella paljon. Välillä loppui lähes kokonaan ja välillä tuli sitä vauhtia ettei kannu meinannut kädessä pysyä. Putsasin kaikki mahdolliset paikat pari päivää sitten joten lian ei pitäisi olla syynä. Onko mitään ajatuksia, mistä tämä johtuu ja miten saisi ratkaistua?

Kiitokset vastauksista!
Kirjattu

t-ph

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #109 : Maaliskuu 20, 2014, 17:36:58 ip »

Mikä keitin?
Kirjattu

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #110 : Maaliskuu 20, 2014, 18:46:11 ip »

Kirjattu

t-ph

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 44
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #111 : Maaliskuu 21, 2014, 19:15:27 ip »

Onko koskaan toiminut?
Kirjattu

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #112 : Maaliskuu 23, 2014, 21:07:45 ip »

Onko koskaan toiminut?

On toiminut suht hyvin ennen. Joskus on ollut samanlaista, mutta ei lainkaan näin jatkuvaa kuin nyt.
Kirjattu

Matkailija

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
  • Mä oon sit ilman.
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #113 : Syyskuu 05, 2014, 00:20:26 ap »

Tämä on mielenkiintoinen ikuisaihe. En ole ammattilainen edelleenkään, mutta onnistun jotenkin seuraavilla tavoin.

- koneessa kunnolla potkua, itsellä Oscar (9+ bar)
- punaista kylmää maitoa
- kone lämpenee 45 min (kahva kiinni)
- ennen vaahdotusta tikku tyhjäksi vedestä
- tikku vähän kallelleen
- kannu vähän kallelleen
- 2 sekuntia ilman lisäystä sihisevällä äänellä
- loput tikku par kolme senttiä pinnan alla vähän lähempänä jotain reunaa (tämä voi olla taikauskoa)
- kun ei kestä hyvin pitää kannua kädessä, whirlpool seis.
- koko vaahdotus kestää noin 8 sekuntia (2dl), täysi volyymi alusta loppuun
- kannu odottamaan ihan rauhassa matolle, jopa 30 sekuntia
- kopautus mattoon tasaisella pohjalla, jotta viimeisetkin kuplat poistuvat
- alkaa kiillottaminen: maitoa pyöritetään kannussa kahvasta pitäen hallitusti useita sekunteja mattoa vasten, jotta aine sekoittuu ja näyttää kattomaalilta
- kaatoa varten peukalo ja keskisormi kannun reunoille
- aluksi kaato kallistettuun kuppiin aika keskelle kahvia, täyttymisen lähestyessä takareunaan ja nokka lähelle pintaa.
- tasainen kaato jatkuu, nokalla heilutetaan kuvio kaadettavalla maidolla

Saa kritisoida, ja opin mielelläni parempia tekniikoita. Noilla onnistuu itselläni niin ettei aina tule naamapalmu ensimmäisenä mieleen. Kelpaa perheellekin.


Sent from my iPad using Tapatalk
Kirjattu
Oscar | Grinta

OskuK

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2246
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #114 : Syyskuu 05, 2014, 12:35:24 ip »


- koneessa kunnolla potkua, itsellä Oscar (9+ bar)

Tuo potku tulee pumpusta kakulle, ei boilerissa mitään 9baaria ole, omassa Astoriassa max. 1,2.
Jos olisi, en haluaisi olla samassa keittiössä ;-)
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

Matkailija

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 18
  • Mä oon sit ilman.
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #115 : Syyskuu 05, 2014, 16:18:57 ip »

Jep hyvä tarkennus. Oliko mun tekniikassa muuten pahoja virheitä tekstin perusteella?


Sent from my iPad using Tapatalk
Kirjattu
Oscar | Grinta

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #116 : Syyskuu 05, 2014, 21:11:51 ip »

Julkaisehan video tapahtumasta.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

ipula

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #117 : Syyskuu 12, 2014, 01:42:36 ap »

Tämä on mielenkiintoinen ikuisaihe. En ole ammattilainen edelleenkään, mutta onnistun jotenkin seuraavilla tavoin.

- koneessa kunnolla potkua, itsellä Oscar (9+ bar)
- punaista kylmää maitoa
- kone lämpenee 45 min (kahva kiinni)
- ennen vaahdotusta tikku tyhjäksi vedestä
- tikku vähän kallelleen
- kannu vähän kallelleen
- 2 sekuntia ilman lisäystä sihisevällä äänellä
- loput tikku par kolme senttiä pinnan alla vähän lähempänä jotain reunaa (tämä voi olla taikauskoa)
- kun ei kestä hyvin pitää kannua kädessä, whirlpool seis.
- koko vaahdotus kestää noin 8 sekuntia (2dl), täysi volyymi alusta loppuun
- kannu odottamaan ihan rauhassa matolle, jopa 30 sekuntia
- kopautus mattoon tasaisella pohjalla, jotta viimeisetkin kuplat poistuvat
- alkaa kiillottaminen: maitoa pyöritetään kannussa kahvasta pitäen hallitusti useita sekunteja mattoa vasten, jotta aine sekoittuu ja näyttää kattomaalilta
- kaatoa varten peukalo ja keskisormi kannun reunoille
- aluksi kaato kallistettuun kuppiin aika keskelle kahvia, täyttymisen lähestyessä takareunaan ja nokka lähelle pintaa.
- tasainen kaato jatkuu, nokalla heilutetaan kuvio kaadettavalla maidolla

Saa kritisoida, ja opin mielelläni parempia tekniikoita. Noilla onnistuu itselläni niin ettei aina tule naamapalmu ensimmäisenä mieleen. Kelpaa perheellekin.


Sent from my iPad using Tapatalk

Aika tarkka kuvaus, kuulostaa kyllä hyvältä mun korvaan, ite kyllä pyörittelen sitä maitoa lopuksi aika kovaa, melkein jopa sekoitan. Tuntuu toimivan :)
Kirjattu

Jani73

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 171
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #118 : Maaliskuu 01, 2015, 21:32:40 ip »

Voi olla mainittukin jo, mutta vastaan tuli video maidon vaahdotuksesta french pressillä. Mut taitaa olla väärässä säikeessä, eihän kukaan barista nyt.. :D

https://www.youtube.com/watch?v=yW9PBnMzys4
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1468
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #119 : Maaliskuu 01, 2015, 22:08:04 ip »

Voi olla mainittukin jo, mutta vastaan tuli video maidon vaahdotuksesta french pressillä. Mut taitaa olla väärässä säikeessä, eihän kukaan barista nyt.. :D

Toimii yllättävän hyvin. Käyttökelpoista, jos ei ole muuta saatavilla - esimerkiksi toimistolla. Puhdistaminen on taas tuskaa, kuten yleensäkin pressopannun kanssa.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..