Kahvikeskustelu > Baristatekniikka
Maidon vaahdotuksesta
(1/29) > >>
japa:
Maidon vaahdotus on edelleen aika hakusessa, muutamaa vahinkoa lukuunottamatta :). Kun vaahtoa alkaa syntyä, lasken kannua siten, että hyöryputken pää on kutakuinkin vaahdon pinnalla, jolloin se saa mukaan hieman ilmaa (Ei kuitenkaan mitään hillitöntä pulputusta).
Kun aloitettin kameran kanssa leikkimisen (silvia ketju), niin jatketaan sitten. http://www.sharebigfile.com/file/175756/MVI-6185-avi.html
jiitee:
Jotta saat aikaan (kunnollista) mikrovaahtoa, tuo ilman lisääminen maitoon olisi hyvä lopettaa jossain 38 asteen paikkeilla (tai siinä vaiheessa kun tuntuu kannu kädenlämpöiseltä). Jos jatkat ilman syöttämistä yli tuon pisteen, syntyy maitoon paljon isoja kuplia joita ei sitten saa rikki niin helposti (ja mikrovaahto jää haaveeksi). Eli tuon 38 asteen jälkeen pitäisi vaahdotuspää viedä hieman syvemmälle (niin ettei ilmaa tule enää lisää) ja yrittää saada sillä vain "vimmattu" vatkaus käyntiin jotta maidossa olevat ilmakuplat pilkkoontuvat mahdollisimman pieniksi.

Hyvä video toimenpiteestä löytyy mm. täältä.

Sitten tietysti coffeegeekissä on mainio maidon vaahdotus opas, joka on taidettu mainita foorumeilla jossain muuallakin.
tirofaux:

--- Lainaus käyttäjältä: jiitee - Toukokuu 25, 2007, 12:23:48 ip ---Hyvä video toimenpiteestä löytyy mm. täältä.

--- Lainaus päättyy ---

Onko koko kannullinen täynnä samankaltaista vaahtoa kuin videon lopussa esitellään?

Itse onnistun maidon vaahdotuksessa lähes aina kun käytän pientä 2dl kannua (jossa 1dl maitoa), mutta suuremmalla 6dl kannulla (3dl maitoa) suurin osa maidosta jää nestemäiseen muotoon. Käytössäni on Silvia 2009 kolmireikäisellä suuttimella ja maito Lidlin UHT:tä.
jiitee:

--- Lainaus käyttäjältä: tirofaux - Kesäkuu 30, 2009, 10:24:15 ap ---Onko koko kannullinen täynnä samankaltaista vaahtoa kuin videon lopussa esitellään?

Itse onnistun maidon vaahdotuksessa lähes aina kun käytän pientä 2dl kannua (jossa 1dl maitoa), mutta suuremmalla 6dl kannulla (3dl maitoa) suurin osa maidosta jää nestemäiseen muotoon. Käytössäni on Silvia 2009 kolmireikäisellä suuttimella ja maito Lidlin UHT:tä.

--- Lainaus päättyy ---

Vaahdon koostumus pitäisi olla siis tasaista pohjaan saakka heti vaahdottamisen jälkeen ja pysyä sellaisena mikäli kannua välillä vähän pyörittelee. Voi olla että silviassa ei riitä tehoja sekoittamaan maitoa riittävän hyvin tuossa 6 dl kannussa. Kun laitat sekoitusvaihessa pillin siihen vähän syvemmälle maitoon niin "pulppuaako" siihen pintaan maitoa/vaahtoa sieltä syvemmältä? Kolmireikäisellä suuttimella ei siis välttämättä ole optimaalisinta hakea sitä "pyörrettä" kuten yksireikäisellä sekoitusvaiheessa sillä nyt höyrynpaine jakautuu erilailla.
tirofaux:

--- Lainaus käyttäjältä: jiitee - Kesäkuu 30, 2009, 23:47:44 ip ---Kun laitat sekoitusvaihessa pillin siihen vähän syvemmälle maitoon niin "pulppuaako" siihen pintaan maitoa/vaahtoa sieltä syvemmältä?
--- Lainaus päättyy ---

Pinta toki kohoilee, eli maito pyörii mutta ei ilmeisesti niin paljon että saisi aikaiseksi vaahtoamista. Kannun tilavuudeksi (ilmoitettu 6dl) sain omassa mittauksessani 5dl. Koska pienemmällä 2dl kannulla vaahdotus onnistuu aina ja hyvin nopeasti, olen siirtynyt käyttämään vain sitä, vaikka se tarkoittaakin aamukahveilla kahden maitoannoksen tekemistä peräjälkeen. Tilasinpa myös väliinputoajakannun, 3,5dl.

Voikohan Silvian kolmireikäisestä suuttimesta jollain helpolla tavalla väliaikaisesti tukkia pari reikää?
Navigaatio
Viestien etusivu
Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta