Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Maidon vaahdotuksesta  (Luettu 90107 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 369
Maidon vaahdotuksesta
« : Toukokuu 25, 2007, 12:01:25 ip »

Maidon vaahdotus on edelleen aika hakusessa, muutamaa vahinkoa lukuunottamatta :). Kun vaahtoa alkaa syntyä, lasken kannua siten, että hyöryputken pää on kutakuinkin vaahdon pinnalla, jolloin se saa mukaan hieman ilmaa (Ei kuitenkaan mitään hillitöntä pulputusta).
Kun aloitettin kameran kanssa leikkimisen (silvia ketju), niin jatketaan sitten. http://www.sharebigfile.com/file/175756/MVI-6185-avi.html <-- 7megainen avi meikäläisen maidonvaahdotuksesta.

Oli hieman hankalaa kun jalusta ja kamera oli edessä. Kohta, jossa pidän kannua kahdella kädellä, on kuvittelemani ihanteellinen höyrytyspurken sijainnin ja tulevan äänen suhteen.

Nyt lopputulos oli ehkä jopa hieman normaalia huonompi (huono alku). Lopputulos (kannun tyhjennys) nähtävissä linkistä:
http://www.sharebigfile.com/file/175760/MVI-6186-avi.html
(8 megaa)

Lämpömittari on tulossa postissa. Sitä ennen olen käyttänyt viisarilla varustettua lihalämpömittaria, jonka perusteella lopetan höyrytyksen n. 60 asteen paikkeilla (tuo lämpötila on hieman epämääräisessä kohdassa asteikkoa).
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #1 : Toukokuu 25, 2007, 12:23:48 ip »

Jotta saat aikaan (kunnollista) mikrovaahtoa, tuo ilman lisääminen maitoon olisi hyvä lopettaa jossain 38 asteen paikkeilla (tai siinä vaiheessa kun tuntuu kannu kädenlämpöiseltä). Jos jatkat ilman syöttämistä yli tuon pisteen, syntyy maitoon paljon isoja kuplia joita ei sitten saa rikki niin helposti (ja mikrovaahto jää haaveeksi). Eli tuon 38 asteen jälkeen pitäisi vaahdotuspää viedä hieman syvemmälle (niin ettei ilmaa tule enää lisää) ja yrittää saada sillä vain "vimmattu" vatkaus käyntiin jotta maidossa olevat ilmakuplat pilkkoontuvat mahdollisimman pieniksi.

Hyvä video toimenpiteestä löytyy mm. täältä.

Sitten tietysti coffeegeekissä on mainio maidon vaahdotus opas, joka on taidettu mainita foorumeilla jossain muuallakin.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1433
  • Kahviharrastaja
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #2 : Kesäkuu 30, 2009, 10:24:15 ap »

Hyvä video toimenpiteestä löytyy mm. täältä.

Onko koko kannullinen täynnä samankaltaista vaahtoa kuin videon lopussa esitellään?

Itse onnistun maidon vaahdotuksessa lähes aina kun käytän pientä 2dl kannua (jossa 1dl maitoa), mutta suuremmalla 6dl kannulla (3dl maitoa) suurin osa maidosta jää nestemäiseen muotoon. Käytössäni on Silvia 2009 kolmireikäisellä suuttimella ja maito Lidlin UHT:tä.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #3 : Kesäkuu 30, 2009, 23:47:44 ip »

Onko koko kannullinen täynnä samankaltaista vaahtoa kuin videon lopussa esitellään?

Itse onnistun maidon vaahdotuksessa lähes aina kun käytän pientä 2dl kannua (jossa 1dl maitoa), mutta suuremmalla 6dl kannulla (3dl maitoa) suurin osa maidosta jää nestemäiseen muotoon. Käytössäni on Silvia 2009 kolmireikäisellä suuttimella ja maito Lidlin UHT:tä.

Vaahdon koostumus pitäisi olla siis tasaista pohjaan saakka heti vaahdottamisen jälkeen ja pysyä sellaisena mikäli kannua välillä vähän pyörittelee. Voi olla että silviassa ei riitä tehoja sekoittamaan maitoa riittävän hyvin tuossa 6 dl kannussa. Kun laitat sekoitusvaihessa pillin siihen vähän syvemmälle maitoon niin "pulppuaako" siihen pintaan maitoa/vaahtoa sieltä syvemmältä? Kolmireikäisellä suuttimella ei siis välttämättä ole optimaalisinta hakea sitä "pyörrettä" kuten yksireikäisellä sekoitusvaiheessa sillä nyt höyrynpaine jakautuu erilailla.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1433
  • Kahviharrastaja
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #4 : Heinäkuu 02, 2009, 20:20:58 ip »

Kun laitat sekoitusvaihessa pillin siihen vähän syvemmälle maitoon niin "pulppuaako" siihen pintaan maitoa/vaahtoa sieltä syvemmältä?

Pinta toki kohoilee, eli maito pyörii mutta ei ilmeisesti niin paljon että saisi aikaiseksi vaahtoamista. Kannun tilavuudeksi (ilmoitettu 6dl) sain omassa mittauksessani 5dl. Koska pienemmällä 2dl kannulla vaahdotus onnistuu aina ja hyvin nopeasti, olen siirtynyt käyttämään vain sitä, vaikka se tarkoittaakin aamukahveilla kahden maitoannoksen tekemistä peräjälkeen. Tilasinpa myös väliinputoajakannun, 3,5dl.

Voikohan Silvian kolmireikäisestä suuttimesta jollain helpolla tavalla väliaikaisesti tukkia pari reikää?
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #5 : Heinäkuu 02, 2009, 20:59:10 ip »

Voikohan Silvian kolmireikäisestä suuttimesta jollain helpolla tavalla väliaikaisesti tukkia pari reikää?

Kokeile irroittaa suutin ja tunkea tukittavaksi tarkoitettuun reikään katkaistu coktailtikku. Itse tukin Technon 5-reikäisestä tällä menetelmällä yhden reiän.

-Mikko-
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2781
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #6 : Heinäkuu 03, 2009, 15:28:01 ip »

Kokeile irroittaa suutin ja tunkea tukittavaksi tarkoitettuun reikään katkaistu coktailtikku. Itse tukin Technon 5-reikäisestä tällä menetelmällä yhden reiän.

Sen tikun voi myös työntää sinne reikään suoraan ja katkaista, tämäkin on monilla toiminut.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 708
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #7 : Heinäkuu 03, 2009, 15:45:36 ip »

Sen tikun voi myös työntää sinne reikään suoraan ja katkaista, tämäkin on monilla toiminut.


Itseasiassa juurikin tuolla tavalla olen sen katkaistun tikun sinne reikään laittanut :) Vai tarkoititko, että sen tikun voi työntää myös sieltä suuttimen ulkopuolelta reikään kiinni?

-Mikko-
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Vast:Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #8 : Heinäkuu 05, 2009, 21:06:07 ip »

Pinta toki kohoilee, eli maito pyörii mutta ei ilmeisesti niin paljon että saisi aikaiseksi vaahtoamista.

...

Voikohan Silvian kolmireikäisestä suuttimesta jollain helpolla tavalla väliaikaisesti tukkia pari reikää?

Maidon pyörimisen ei pitäisikään saada aikaan vaahtoamista. Vaahtoaminen tulee siinä alussa kun ilmaa lisätään (ja se sotketaan samalla maidon sekaan). Lopussa vain sotketaan eli "teksturoidaan" maito ja tässä tarvitaan kunnollinen liike ja harjoitusta/kokemusta oikean kohdan löytymiseen.

Silvian kolmireikäisessä suuttimessa nuo reiät näyttävät olevan voimakkaasti sivuille päin. Millä tavalla asetat pillin kannuun? Itse laittaisin sen mahdollisimman pystyyn. Jos sitä pitää voimakkaasti sivussa kuten vanhanmallista silvian pilliä, niin tällöin jokin kolmesta reiästä todennäköisesti nousee liian ylös ja puskee sivusuunnassa maidon pinnan täyteen vaahtoa joka ei pääse siinä samalla sekoittumaan "luonnollisesti". Jos siihen pinnalle pääsee muodostumaan liian iso erillinen vaahtokerros heti alussa niin sen sotkeminen maidon sisään loppuaikana voi olla hankalaa varsinkin jos kannu on iso ja vaahtotusteho pieni.

Kokeile asetta pilli kannuun mahdollisimman pystysuoraan nokan suunnasta ja siten että se jää kannun reunan ja keskikohdan puolivälistä hieman keskikohtaan päin ja keskilinjasta hieman alas (tai ylös). Laitetaan pieni "kaaviokuva" selventämään tuota lausetta. Eli seuraavassa N on nokka, R on reunaa, K on keskikohta ja P on pillin kärki.


NR----K----R
    P


Kun sitten aloitat vaahdottamisen niin tökkää pilli tuohon em. kohtaan pinnan alle ja laita höyry tulemaan täysillä. Maidon pitäisi alkaa pyörimään melko tehokkaasti ja kun se pyörii niin nosta pilliä varovasti ylöspäin kunnes näet/kuulet että maito alkaa imemään ilmaa sisäänsä. Kun itse toimin omalla kaksireikäiselläni näin, niin pysäyttäessäni pillin tuohon kohdalle jossa ilmaa alkaa menemään sisään, kuuluu pari kolme kertaa sellainen tehokas "hörps" ääni jonka jälkeen maidon pinta on noussut sen verran että se ei enää ota enempää ilmaa sisään ja loppuajan voin pitää pillin käytännössä tuossa samassa kohdassa.

Itselläni isoin oivallus oman kaksireikäisen pillin kanssa oli juuri tuo yksireikäistä paljon pystympi asento ja pillin kärjen sijoittaminen pois kannun reunasta tuohon em. kohtaan - tuo "epäkesko" sijainti kannun keskikohdan tienoilla saa nesteen kannussa aina varsin vinhaan vauhtiin.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1433
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #9 : Heinäkuu 05, 2009, 22:15:41 ip »

Kiitokset avartavasta selvityksestä, kokeilen ehdotustasi pikapuoliin.

Täytynee tehdä pieni video aiheesta mikäli vieläkään ei onnistu.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1433
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #10 : Heinäkuu 07, 2009, 18:12:15 ip »

Ohessa pari videota epäonnistumisistani. Vinkkejä otetaan vastaan.

http://picasaweb.google.com/tirofaux/MilkFrothingFail?authkey=Gv1sRgCLXW3eK-hMyFfw#

Videossa näkyvän kannun tilavuus on 5dl ja UHT-maitoa on 2,5dl. Maito laajentui hyvin vähän. Pienemmällä 2dl kannulla (ei videoitu) ja 1dl maidolla onnistun lähes aina ja maito laajenee tuplatilavuuteen hyvin nopeasti.
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #11 : Heinäkuu 07, 2009, 21:12:58 ip »

Ohessa pari videota epäonnistumisistani. Vinkkejä otetaan vastaan.

Hieman vaikeasti erottui mitä pinnassa tapahtui. Mutta jotenkin näytti "tästä kulmasta" että se olisi osoittanut hieman lähimpää reunaa kohti. Kokeile siirtää pikkaisen keskemmälle ja suunnata vähän toiseen suuntaan. Kannua kannattaa myös kallistella.

Youtubesta löytyi yksi video jossa onnistutaan melko hyvin kohtuullisella maitomäärällä (2009 mallilla): linkki. Tuossa videossa on pilli jonkin verran kallellaan ja näemmä onnistuu niinkin.
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #12 : Heinäkuu 07, 2009, 23:28:56 ip »

Tirofaux, katsoin molemmat videosi ja muutama kysymys tuli mieleen:

- kuinka kauan annat Silvian lämmitä ennen esso + maidon vaahdotus -urakkaa?
- kuinka kauan lasket vettä ja höyryä ulos pillistä ennen kuin siirrät putken maitokannuun?
- oletko kokeillut, että liikuttaisit kannua enemmän?

(Omaa Silviaani vm. 2006 lämmittelen jopa tunnin.
Lasken vettä ja höyryä ulos niin kauan, että pillistä tulee ulos varmasti pelkkää vesihöyryä - ääni on todellakin höyrymäinen. Tähän menee yllättävän paljon aikaa, niin paljon että ehdin hyvin käydä hakemassa kylmän vaahdotuskannun jääkaapista ja kaataa siihen maitoa. Veden/höyryn lasken sillä välin Pyrex-kannuun.)
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1433
  • Kahviharrastaja
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #13 : Heinäkuu 08, 2009, 12:09:54 ip »

Hieman vaikeasti erottui mitä pinnassa tapahtui. Mutta jotenkin näytti "tästä kulmasta" että se olisi osoittanut hieman lähimpää reunaa kohti.

Yritin parantaa hieman videoiden laatua. Lisäsin myös pari uutta videota, joissa käytin eri kamerakulmaa ja maidon sijasta vettä, jossa tippa tiskiainetta.

Youtubesta löytyi yksi video jossa onnistutaan melko hyvin kohtuullisella maitomäärällä (2009 mallilla): linkki. Tuossa videossa on pilli jonkin verran kallellaan ja näemmä onnistuu niinkin.

Home-barista.com neuvoo seuraavaa: "Keep foaming until the milk has gone up about 50% in volume." Minun nähdäkseni tuossa youtube-videossa ei saavuteta 50% laajentumista ja tällä perusteella olen aiemmin ajatellut että tuossakin videossa kyseessä on ollut epäonnistuminen. Lopputulos vaikuttaa siltä, kuin pinnassa olisi pieni vaahtokerros ja sen alla oleva maito lähellä alkuperäistä koostumusta.

- kuinka kauan annat Silvian lämmitä ennen esso + maidon vaahdotus -urakkaa?
- kuinka kauan lasket vettä ja höyryä ulos pillistä ennen kuin siirrät putken maitokannuun?
- oletko kokeillut, että liikuttaisit kannua enemmän?

Lämmittelyaika vaihtelee puolesta tunnista useaan tuntiin, etenkin ongelmatilanteissa (kuten tämä) laite on kokeiluja tehdessäni useita tunteja päällä. Höyrytyskytkimen painalluksen jälkeen avaan venttiiliä ehkä noin kolmesti sen keskimääräisen sadan sekunnin aikana kun laite lämpiää. Yritän saada veden pois siten, että putkesta näyttää tulevan vain höyryä. Höyrytyksen aloitan heti kun lämmitysvalo sammuu. Tuota 5dl kannua olen liikutellut ja kokeillut putkelle useita eri asentoja ja syvyyksiä. Edes pienen maitomäärän (1dl) vaahdotus ei tahdo tuolla suurella kannulla onnistua.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 08, 2009, 12:22:48 ip kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID + Ascaso i-Mini .. Aeropress / Baratza Sette 270 .. Gene Cafe paahdin .. tee ..

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1474
    • ristretto.fi
Vs: Maidon vaahdotuksesta
« Vastaus #14 : Heinäkuu 08, 2009, 12:39:01 ip »

Onko sinulla lämpömittaria käytössä? Jos maidon lämmittää liian pitkälle, niin se vaahto ja neste erottuvat tästäkin johtuen.

EDIT: huomasinkin että se lämpömittari on matkalla. Se lihalämpömittari reagoi todennäköisesti liian hitaasti ja maito on paljon kuumempaa kuin tuo 60 astetta.

Toisaalta noissa videoissa minun mielestä sitä ilmaa ei alkuvaiheessa saada tarpeeksi nopeasti mukaan. Eli kun sitten aletaan se maidon/ vaahdon pyörimisliike, niin sitä mikrovaahtoa ei lähtökohtaisesti ole tarpeeksi. Mutta hiukan vaikea noista videoista sanoa varmasti.

T. Teme
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 08, 2009, 12:54:12 ip kirjoittanut Teme »
Kirjattu
Londinium I + Mahlkönig K30 Vario

www.ristretto.fi