Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?  (Luettu 16056 kertaa)

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #15 : Toukokuu 25, 2007, 11:57:38 ap »

Lainaus käyttäjältä: Markus

Yritin lukea ketjua uudestaan, tästä ei osunut silmääni tietoa. Elikkäs mitäs papua käytätte, Mariia ja japa?

Käytössä delivo decaf sekä myöskin moka flor. Molemmissa jauhatuskarkeus kakkonen ja tulokset samanlaisia. Itse asiassa tänään aamulla tuli moka florista parhaimman näköinen shotti tähän mennessä. Hieno crema ja silmämääräisesti arvioituna uuttuneen kahvin määrä oli lähempänä 6cl:ää kuin kahdeksaa.

Ajattelin laittaa kuvat täyttömääristäni ja lopputuloksesta. Totta hemmetissä silloin kaikki ei mennyt ihan putkeen. Näin heti silmämääräisesti, että nyt tuli liikaa kahvia ja mittaus vahvisti sen: juoman määrä oli lähes desi. Tamppauksessa käyttämäni voima ei ole vielä selvästikään vakioitunut. Kun nyt saisi sen vaa-an, että voisi kokeilla paljonko on n.15 kilon tamppausvoima.

Ohessa kuvasarja, josta näkee mikä on täyttöaste kun kahvi on tampattu, lopputulos, sekä kuva käytetyn kakun pinnasta.

 
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #16 : Toukokuu 25, 2007, 12:58:45 ip »

Annostelu on helppoa kuin heinänteko: kun tuplafiltteri on löysää purua täynnä reunojaan myöten, kahvin määrä on oikea. Tampattuna se on silloin jousiuraan asti.

Papujen laatu, paahtoaste, ikä ja ilman kosteus vaikuttavat kaikki jauhatuskarkeuteen. Käytännössä joka päivä voi joutua säätämään myllyä hieman kiinni tai auki. Jauhatuskarkeus ei saa paljon olla pielessä jos haluaa kelvollisen shotin. Liian hienosta ei tule vesi läpi ja liian karkeasta ei ehdi tulla veteen juurikaan väriä. Näiden ero on myllyn säädöissä n. 0.06 mm.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #17 : Toukokuu 25, 2007, 13:47:57 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Tamppauksessa käyttämäni voima ei ole vielä selvästikään vakioitunut. Kun nyt saisi sen vaa-an, että voisi kokeilla paljonko on n.15 kilon tamppausvoima.


Olen kyllä vahvasti sitä mieltä, että tamppausvoimalla ei ole suuremmin merkitystä uuttoajan kannalta. Tästä on myös olemassa jonkun sorttista tutkimustietoa:

http://ministrygrounds.net.au/blog/153/to-tamp-or-not

Tamppaus ei ole minusta tapa säädellä uuttoa, vaan se tehdään myllyä säätämällä. Tamppauksen tarkoitus on tuottaa mahdollisimman kiinteä ja kestävä kahvikakku. Sellainen joka ei hajoa kahvaa paikalle ruuvatessa tai veden tulon alkaessa.

Minä neuvoisin siis tamppaamaan riittävän lujasti. Pitää vaan olla varovainen, ettei paina kakkua vinoon.

Lainaus käyttäjältä: Esa
Annostelu on helppoa kuin heinänteko: kun tuplafiltteri on löysää purua täynnä reunojaan myöten, kahvin määrä on oikea. Tampattuna se on silloin jousiuraan asti.


Näinhän se yleensä menee. Tosiasia kuitenkin on, että pavusta ja vähän jauhatuksestakin riippuen tällä menetelmällä tulee annoskoossa heittoa ehkä maksimissaan muutama gramma (tuplassa). Yleensä tällä kai ei ole kuitenkaan väliä, tai kyse on lähinnä hienosäädöstä.

Minulla on nyt menossa HasBeanin brasilialainen perfetto blend, josta ei meinaa tulla kunnollista kahvia millään - se on joko liian hapokasta tai liian karvasta uuttolämmön säädöstä riippuen. Kaiken pitäisi olla kohdallaan, uutot näyttävät nakussa hyvältä jne. Seuraava mitä ajattelin kokeilla on pienempi annostus. Pavun nimittäin pitäisi olla makea, mutta sitä se ei kyllä ole ollut kupissa ainakaan vielä. Saa nähdä kuinka käy... :)


Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #18 : Toukokuu 25, 2007, 15:29:39 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
Papujen laatu, paahtoaste, ikä ja ilman kosteus vaikuttavat kaikki jauhatuskarkeuteen. Käytännössä joka päivä voi joutua säätämään myllyä hieman kiinni tai auki. Jauhatuskarkeus ei saa paljon olla pielessä jos haluaa kelvollisen shotin. Liian hienosta ei tule vesi läpi ja liian karkeasta ei ehdi tulla veteen juurikaan väriä. Näiden ero on myllyn säädöissä n. 0.06 mm.

Pystytkös antamaan aloittelijalle nyrkkisäännön myllyn säädön suunnasta? Mihin suuntaan myllyä ruuvataan, jos/kun
 - pavut tänään vanhempia kuin edellisellä tekokerralla?
 - edellisellä kerralla oli kuiva ja kaunis ilma, sen jälkeen satanut koko ajan?

Papujen laadun ja paahtoasteen kanssa ei varmaan voi asettaa yhtä selkeitä mittareita kuin nuo äskeiset esimerkit, mutta onko siinä olemassa mitään rules of thumb?
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #19 : Toukokuu 25, 2007, 15:49:27 ip »

Lainaus käyttäjältä: Kotimies

Pystytkös antamaan aloittelijalle nyrkkisäännön myllyn säädön suunnasta? Mihin suuntaan myllyä ruuvataan, jos/kun
 - pavut tänään vanhempia kuin edellisellä tekokerralla?
 - edellisellä kerralla oli kuiva ja kaunis ilma, sen jälkeen satanut koko ajan?


Kun pavut vanhenevat, ne kuivuvat. Tällöin ne myös vastustavat veden liikettä vähemmän. Niinpä pitää ruuvata jauhatusta hienommaksi.

Sateella ilmankosteus nousee ja kahvi ottaa kosteutta ilmasta. Tällöin jauhatusta pitää laittaa karkeammalle.

Lainaus käyttäjältä: Kotimies
Papujen laadun ja paahtoasteen kanssa ei varmaan voi asettaa yhtä selkeitä mittareita kuin nuo äskeiset esimerkit, mutta onko siinä olemassa mitään rules of thumb?


Pavut kuivuvat paahtuessaan, joten oikein tummapaahtoiset tarvitsevat hienomman jauhatuksen. Pavussa tosin tapahtuu paljon muutakin, joten voi itseasiassa olla että papu on "tiukimmillaan" siinä keskivaiheilla. Mutta hyvin vaaleasta paahdosta nyt ei espressoa tehdäkään. Käytännössä on kuitenkin aika mahdoton arvata pavun tyypistä oikeaa säätöä, itse ainakin heitän alkuasetuksen vain pavun tuoreuden pohjalta.

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #20 : Toukokuu 25, 2007, 18:00:08 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Ohessa kuvasarja, josta näkee mikä on täyttöaste kun kahvi on tampattu, lopputulos, sekä kuva käytetyn kakun pinnasta.

Kovin on heikon ja vaalean näköinen tuo crema (+ nuo kuplat). Kahvi on ilmeisesti aika vanhaa? Annoksen koosta sen verran, että isompaakin annosta voisi ehkä kokeilla. Kuinka pitkään tuo shotti kesti, eli mikä oli uutto-aika?

Lainaus käyttäjältä: akallio
Tamppaus ei ole minusta tapa säädellä uuttoa, vaan se tehdään myllyä säätämällä.

Olen ehdottomasti samaa mieltä. Tamppauksessa on tosiaan tärkeintä se, että sen tekee samalla tavalla joka kerta. Itse tamppausta huomattavasti tärkeämpää on kahvin tasoitus ennen tamppausta.

T. Teme
Kirjattu

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #21 : Toukokuu 25, 2007, 20:30:36 ip »

Oikea jauhatuskarkeus löytyy helpoimmin kun kokeilee ensin sillä säädöllä, mihinkä mylly viimeksi jäi. Jos uuttoaika on liian lyhyt, pannaan pykälän verran kiinni, jos tuli lusikallinen kahvihyytelöä, avataan pykälä. Pykälättömillä myllyillä tietty pitää säätää kuvitteellisen pykälän verran. On turha ruveta arvaamaan säätötarvetta kahvin ikääntymisprofiilin ja säätiedotuksen mukaan, siinä menee vaan enemmän pieleen.
Kirjattu

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #22 : Toukokuu 25, 2007, 22:40:53 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme

Kovin on heikon ja vaalean näköinen tuo crema (+ nuo kuplat). Kahvi on ilmeisesti aika vanhaa? Annoksen koosta sen verran, että isompaakin annosta voisi ehkä kokeilla. Kuinka pitkään tuo shotti kesti, eli mikä oli uutto-aika?

Kuppina on egon kahvikuppi. Kuvittelisin creman olevan ohuempi ja haituvan nopeammin kahvikupista (=laajempi pinta-ala) kuin espressokupista. Uutan aina kaikki shottini 25 sekuntia, jotta tuloksia voi vertailla. Kuten sanottua, tuossa shotissa oli ehkä aavistus liian vähän/väljästi puruja, kun nesteen määrä oli selkeästi keskimääräistä uuttoani isompi.

Kahvi oli jauhettu noin 20 tuntia ennen käyttöä. Myllyä odotellessa...
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #23 : Toukokuu 25, 2007, 22:52:46 ip »

Lainaus käyttäjältä: japa
Kuvittelisin creman olevan ohuempi ja haituvan nopeammin kahvikupista (=laajempi pinta-ala).


Mä aina välillä käytän Teeman kahvikuppia tuplan päästämiseen (samoin muuten cappuccinoihin, vaikka se taitaakin vetää vain 12 cl) enkä ole huomannut että crema olisi ollut mitenkään erityisen heppoista. Ehkä se jakautuu vähän ohuemmaksi kerrokseksi, mutta aika kivasti pysyy ja silleen. Ja on hyvän väristä.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

japa

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 376
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #24 : Toukokuu 25, 2007, 23:04:09 ip »

Egon kuppi on 2,1 desilitraa
Kirjattu
--
ECM Classica PID +
Mazzer Mini e

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #25 : Toukokuu 25, 2007, 23:55:28 ip »

Mä komppaan Markusta. Teen yleensä shotin suoraan Ego -mukiin, jos meinaan juoda kahvini maidolla. Hyvin on crema pysynyt esson pinnalla :) Tässä yksi työnäyte talvelta. Keittimenä Silvia ja mylly oli Braun, papuina jotain itsepaahtamaa.
Kirjattu

CD

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 72
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #26 : Toukokuu 25, 2007, 23:55:59 ip »

Sama maidolla:
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #27 : Toukokuu 26, 2007, 13:12:21 ip »

Lainaus käyttäjältä: Esa
On turha ruveta arvaamaan säätötarvetta kahvin ikääntymisprofiilin ja säätiedotuksen mukaan, siinä menee vaan enemmän pieleen.


Jälkimmäisestä olen samaa mieltä, mutta ensimmäisestä en. Nyt minulla on kaapissa tuoretta HasBeania ja kohtuutuoretta Mokafloria. Kun laitan HasBeania sisään niin voin heti heittää "pykälän" karkeammalle, ja silloin se yleensä osuu riittävän lähelle ekalla kerralla. Tai kun hankin uuden pussin samaa kahvia, niin senhetkistä säätöä voi laittaa taas pykälän karkeammalle.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Kuinka poikkeuksellista Silvian ronkelius on annostelun suhteen?
« Vastaus #28 : Toukokuu 30, 2007, 10:11:05 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Lainaus käyttäjältä: Esa
Annostelu on helppoa kuin heinänteko: kun tuplafiltteri on löysää purua täynnä reunojaan myöten, kahvin määrä on oikea. Tampattuna se on silloin jousiuraan asti.


Minulla on nyt menossa HasBeanin brasilialainen perfetto blend, josta ei meinaa tulla kunnollista kahvia millään - se on joko liian hapokasta tai liian karvasta uuttolämmön säädöstä riippuen. Kaiken pitäisi olla kohdallaan, uutot näyttävät nakussa hyvältä jne. Seuraava mitä ajattelin kokeilla on pienempi annostus. Pavun nimittäin pitäisi olla makea, mutta sitä se ei kyllä ole ollut kupissa ainakaan vielä. Saa nähdä kuinka käy... :)


Tulos oli itseasiassa yllättävän positiivinen ja antaisi ymmärtää että hyvin vaaleapaahtoisilla kahveilla pienempi annostus on paikallaan. Kirjoitan lisää toisen aiheen alle, koska sinne tämä asia enemmän kuuluu:
http://www.ristretto.fi/foorumi/posts/list/97.page
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)