Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Mitä kakusta voi lukea?  (Luettu 19295 kertaa)

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Mitä kakusta voi lukea?
« : Toukokuu 23, 2007, 22:34:59 ip »

Testailimme uutta kahvikonetta muinoin. Shotti tuli pitkäksi 25 sekunnissa, joten myllyä säätämällä koetimme hakea oikeaa jauhatusta. Tupla täyteen, pyyhkäisy filtterin yläreunan tasolle, tamppaus ja kiillotus joka kerta samalla tavalla. Lopulta saatiin siedettävä tuloskin ajastaan.

Mutta minua jäi hieman mietityttämään se, että kakku oli joka kerta päältä vähän liejuinen, vaikka pohjalta tiivis ja siisti. Kakun kumoaminen kokonaisena ei onnistunut. Mistä tällainen todennäköisimmin voi johtua?

Mitä muuta kakusta voi lukea?
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #1 : Toukokuu 23, 2007, 22:52:49 ip »

Jos kakku on liejuinen pinnaltaan, niin annoksen kokoa voi kokeilla hiukan kasvattaa (ja vastaavasti jauhaa aavistuksen karkeammalla). Kahvin saan mahtumaan siihen filtteriin esim kun painaa ihan kevyesti samalla kun tasoittaa (esim Stockfleth's tasoitus toimii hyvin). Samalla voi tuohon shottiin saada hiukan paksumman vartalon. Tosin liian iso annos puolestaan häivyttää shotin makeutta. Eli pitää löytää se optimi (ja kahvin makuhan on paljon tärkeämpää kuin miltä se kakku näyttää).

Syy siihen että kakun pohja on tasainen on ymmärtääkseni se, että uuttopaine puskee kakussa olevat hienojakoisemmat kahvihiukkaset sinne pohjaan ja tekee siitä osasta kakkua tiiviimmän. Jos kasvatat annoksen hiukan isommaksi, niin huomaat että kun kahvi kostuessaan turpoaa, niin isommalla annoksella se kakun pinta ottaa kiinni suihkusihtiin ja koko kakusta tulee napakka kun kahvilla ei ole enää tilaa turvota (eikä nesteella tilaa jäädä lillumaan).

Kakusta voi lukea paljon muutakin. Esim reiät ja halkeamat kertovat kanavoitumisesta joka tuo kahviin epämiellyttäviä makuja, esim kitkeryyttä.

T. Teme
Kirjattu

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #2 : Toukokuu 25, 2007, 13:57:16 ip »

Siis mitä, kuuluuko sen kahvin yläpinta ottaa kiinni suihkusihtiin? Olen viime päivinä saanut kohtuullista kahvia aikaiseksi, ja jopa kauniin cremakerroksen, kakkukin on irronnut hienosti yhtenä palana. Kakun huolella prässätty ja kiillotettu yläpinta muuttuu kuitenkin ihan röpelöksi - onko minulla ongelma  ? :D
Kirjattu
Hirvi

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #3 : Toukokuu 25, 2007, 18:12:18 ip »

Lainaus käyttäjältä: hirvi
Siis mitä, kuuluuko sen kahvin yläpinta ottaa kiinni suihkusihtiin? Olen viime päivinä saanut kohtuullista kahvia aikaiseksi, ja jopa kauniin cremakerroksen, kakkukin on irronnut hienosti yhtenä palana. Kakun huolella prässätty ja kiillotettu yläpinta muuttuu kuitenkin ihan röpelöksi - onko minulla ongelma  ? :D

Kahvikakun pinnan ei tule ottaa kiinni suihkusihtiin ennen uuttoa. Eli annostele, tasoita, tamppaa ja lukitse kahva gruppoon - jos otat sen heti pois (et siis käynnistä pumppua), niin kakun pinta pitäisi olla ehjä. Uuton jälkeen kuitenkin itse yleenstä haluan että kakun pinnassa on selkeä painauma tuosta suihkusihdistä. Näin kakku on napakampi, pinta sileämpi myös uuton jälkeen, kahvi vartaloltaan todennäköisesti tukevampaa ja cremaakin mahdollisesti enemmän ja pidempään.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö pienemmälläkin annoksella saisi hyvää shottia. Itse asiassa joskus pienempi annos (ja hienompi jauhatus) antaa maultaan makeamman shotin joka ei myöskään kanavoidu yhtä helposti. Kun kakun pinta ei ota kiinni suihkusihtiin, niin se jää röpelöisemmäksi. Se ei ole huoli tai ongelma sinällään ellei siinä ole selkeitä reikiä tai halkeamia jotka kertoisivat noista kanavoitumisongelmista (eli epätasaisesta uutosta).

Kannattaa kokeilla erilaisia yhdistelmiä! Oikea annos ja jauhatuskarkeus on se millä kahvi maistuu parhaimmalle. :D

T. Teme
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #4 : Toukokuu 25, 2007, 21:45:58 ip »

Mulla muuten jää kakkuun riippumatta siitä mitä tekee, miten tamppaa yms, säännönmukainen muodostelma, sellainen kuuden kuopan systeemi. Ovat aina samassa kohdassa ja korreloivat sen kanssa, mistä kohtaa vesisuihkut tulevat suihkusihdin läpi. Arvelin aikanaan, että se olisi muuttunut uuttopaineen säädön myötä, mutta kuopat ovat ja pysyvät. Lieneeköhän tällainen vain Venuksen ominaisuus vai pitäisikö sille olla tehtävissä jotain? Kysymyksen voi muotoilla uudestaan niin, että indikoiko tuollainen aima toistuva säännöllinen kuoppamuodostelma aina toistuvaa säännöllistä kanavoitumista?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #5 : Toukokuu 26, 2007, 12:56:48 ip »

Lainaus käyttäjältä: Markus
Mulla muuten jää kakkuun riippumatta siitä mitä tekee, miten tamppaa yms, säännönmukainen muodostelma, sellainen kuuden kuopan systeemi. Ovat aina samassa kohdassa ja korreloivat sen kanssa, mistä kohtaa vesisuihkut tulevat suihkusihdin läpi.


Tuo ei oikein kuulosta hyvältä... Kun lasket vettä läpi ilman kahvaa, niin ovatko norot aina samassa kohdassa? Vai tuleeko vesi läpi kaoottisemmin, eli norot vaihtavat paikkaa ja tippoja tulee myös sieltä täältä? Groupheadin pitäisi jakaa vesi tasaisesti sihdin alueelle. Tällöinkin se tulee tietysti noroina, koska niin vesi käyttäytyy, mutta itselläni ainakin norot elävät ja sieltä täältä tulee myös irtotippoja.

Oletko kokeillut tampata todella lujaa? Mitä kuopille silloin tapahtuu?

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #6 : Toukokuu 26, 2007, 21:52:55 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Tuo ei oikein kuulosta hyvältä... Kun lasket vettä läpi ilman kahvaa, niin ovatko norot aina samassa kohdassa? Vai tuleeko vesi läpi kaoottisemmin, eli norot vaihtavat paikkaa ja tippoja tulee myös sieltä täältä? Groupheadin pitäisi jakaa vesi tasaisesti sihdin alueelle. Tällöinkin se tulee tietysti noroina, koska niin vesi käyttäytyy, mutta itselläni ainakin norot elävät ja sieltä täältä tulee myös irtotippoja.


On mullakin irtotippoja tavattavissa ja norot jonkin verran elävät, mutta isoimmat norot on useimmiten tavattavissa samantyyppisessä heksagonaalisessa muodostelmassa kuin kakun lommot.

Lainaus käyttäjältä: akallio

Oletko kokeillut tampata todella lujaa? Mitä kuopille silloin tapahtuu?

Tamppaan pääsääntöisesti melkoisella irvistyksellä, mutta tässä juuri tamppasin kahta kovempaa ja kuopat/painumat vaikuttivat pienemmiltä. Tosin voi olla että kakku ehti muhia kahvassa hetken tavalista pidempään ja näin ollen hieman turvota (join tällä kertaa kahvin ennen putsailua).
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #7 : Toukokuu 26, 2007, 22:59:09 ip »

Lainaus käyttäjältä: Markus
isoimmat norot on useimmiten tavattavissa samantyyppisessä heksagonaalisessa muodostelmassa kuin kakun lommot.


Jos katsastaa tätä artikkelia, niin tuolla olevissa kuvissa näkyy yksi "suihkupään" (vai miksi sitä sanotaan suomeksi) osa jossa on juuri nuo mainitsemasi kuusi reikää.

Oletkos milloinka irrottanut tuon suihkuritilän ja putsannut (ks. ohjeet tuolla edellisessä linkissä)? Sinne kertyy yllättävän paljon kahvinpurua jotka ei välttämättä lähde takaisinhuuhtelussa pois. Nuo purut voivat sitten aiheuttaa sen että vesi tulee käytännössä vain niiden kuuden kolon kohdalta. Tai, jos olet tuon suihkusihdin joskus purkanut niin olethan laittanut kaikki osat oikein päin takaisin (en tosin tiedä voiko noita laittaa väärinpäin)?
Kirjattu

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #8 : Toukokuu 27, 2007, 11:09:18 ap »

Täytyypä tutkailla, mikä siellä on tilanne. Kuvissa esiintyvä sisemmän suihkuhärdellin muodostelma on tosiaan identtinen sen kanssa, millainen kuvio mulla ilmestyy kakun pintaan. Tuli mieleen, olisiko Isomacilla ollut asentaja hajamielinen ja laittanut levyn väärinpäin? En siis ole irrottanut suihkusihtiä vielä kertaakaan, toisaalta kakut ovat näyttäneet samalta ensimmäisistä shoteista lähtien.

Muoks: Virheasennusteoria ei ole mahdollinen, ei ne levyt mene sinne kuin yksin päin. Suihkusihdin takaa löytyy siis järeä messinkinen levy, jossa on nuo kuusi reikää. Tälle levylle vesi tulee nähtävästi yhden reiän kautta. Eli veden reitti on yhdestä reiästä kuuden kautta suihkusihtiin.  

Suihkusihti ja kuusireikäinen messinkihajotin kylpivät nyt tovin Pulyssa, jonka jälkeen jynssäilin ne puhtaaksi ja huuhtelin hyvin. Saas nähdä, kuinka käypi.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

jarru

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 22
    • http://jarru.net
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #9 : Toukokuu 27, 2007, 11:37:31 ap »

Lainaus käyttäjältä: Markus
En siis ole irrottanut suihkusihtiä vielä kertaakaan..

Minä taas irroitan suihkusihdin joka ikinen kerta kun lopetan käytön. Ainakin Silviassa tuonne sihdin väliin jää kahvipurua jumiin ja ne sieltä putsailen pois.
Kirjattu
jarru.net  
Rancilio Silvia & Rocky

Markus

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 282
    • Kahjona kahviin
Vast:Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #10 : Toukokuu 27, 2007, 16:44:22 ip »

Juu, kylläpä sitä purua tuntuu piisaavan häkellyttävän pitkällä koneessa. Nimittäin suihkusihdin ja messinkimöhkön ollessa irti laskin kurillani hieman vettä siitä ainoasta reiästä, ja eikö sieltäkin - eilisistä takaisinhuuhteluista ja toissapäiväisistä Puly-takaisinhuuhteluista huolimatta - tullut veden mukana puruja.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #11 : Syyskuu 11, 2010, 14:47:54 ip »

Mites onko jollain antaa vinkkiä ongelmaani, kun tuntuu että aina systemaattisesti valutuksen ja kahvan irrottamisen jälkeen kakun päälle jää oima kerros vettä. Mistä tämä johtuu ja miten se vaikuttaa käytännössä?
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #12 : Syyskuu 11, 2010, 18:22:49 ip »

Onko millainen kone käytössä? Jos koneessa ei ole kolmitieventtiiliä, niin vettä voi jäädä paljonkin. Vedestä ei ole muuta kuin esteettistä haittaa.
Kirjattu

Samuli

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 10
Vs: Mitä kakusta voi lukea?
« Vastaus #13 : Syyskuu 11, 2010, 20:26:40 ip »

Eipä taida olla kolmioventtiiliä tosiaan. Eikä se vesi haittaa lähinnä kun juuri mainitsemalla tavallasi. Ja se että kakkua kumotessa tarvitsee apuna yleensä lusikan :)
Kirjattu