Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin  (Luettu 4819 kertaa)

Arto

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 73
AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« : Toukokuu 22, 2007, 15:41:54 ip »

Minulla on suuri ilo ilmoittaa, että AEG:sta on mahdollista saada ulos ihan oikeaa espressoa.

Markuksen hankittua kunnon laitteet tuossa taannoin muuttivat vanhat AEG:n keitin ja Krupsin mylly meille viettämään lokoisia eläkepäiviä. Välittömästi tuli todettua, ettei painefilsun takia saa kunnon kahvia, maku on aina jotenkin tukkoinen riippumatta siitä, kuinka hyviä papuja sinne tunkee.
   
Tänään minulle saapui Caffista tilattu paineistamaton filtteri, jota he myyvät Solis SL-70:n kaveriksi. No, sama filsu sopii AEG:n kahvaan ja voi pojat. Kuuden hukkashotin jälkeen säädin Krupsin myllyn ääriasentoon kaikkein hienoimmalle, ylitäytin reippaasti ja tamppasin hyvällä urheiluhengellä. Lopputulos oli viimeinkin 25s/30ml jotain, joka ei ole enää täysin nestemäistä. Crema on kauniin punaruskea ja maku loistava. Keitin siis pelittää, mutta Krups paukkuu äärirajoilla. Täytyypi ostaa varmaan oikea mylly...

/Arto
Kirjattu

isojp

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 112
AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« Vastaus #1 : Toukokuu 22, 2007, 15:55:03 ip »

Lainaus käyttäjältä: Arto
Keitin siis pelittää, mutta Krups paukkuu äärirajoilla. Täytyypi ostaa varmaan oikea mylly...
/Arto


Saat kyllä Krupsin jauhamaan vieläkin hienompaa, jos haluat. Yksinkertaisesti yläterä irti ja prikat ruuvien juureen, niin pitäis pelittää. Sitten vain katsot millä terän säädöllä saat terät ottamaan yhteen ja merkkaat loven nollakohdaksi. Tästä pykälä tai kaksi karkeammaksi, niin saat varmasti keittimen vielä tukkoon   :D
Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 269
  • Kahjona kahviin
Vast:AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« Vastaus #2 : Toukokuu 24, 2007, 00:08:41 ap »

Hieno homma. Täytyypä tulla tyyppaamaan tässä lähiaikana, voisin tulla vaikka Minimokan kanssa...

Sinuna taputtaisin itseäni päälaelle tuolla setupilla millä tahansa mikä osuu välille 25-30 s ja 30-60 ml. ;) Mutta kiva tietysti kuulla että vanhasta AEG-kuomasta saa ulos myös tervaisampia nektareita. Tärkein kysymys: Mites maku vpaineistettuun verrattuna?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Arto

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 73
Vast:AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« Vastaus #3 : Toukokuu 24, 2007, 10:58:49 ap »

Markus raapusti:
Lainaus
Tärkein kysymys: Mites maku vpaineistettuun verrattuna?


Lainatakseni taannoin kuulemaani ilmausta: [Paineistamaton] shotti on nätti kuin sika pienenä ja maistuu yhtä hyvältä.  :D
Papuna oli Mokaflor, vasta avattu pussi.

Paineistettu filsu, paitsi pilaa creman, myös näköjään kysyy niin paljon karkeampaa jauhatusta, että suuri osa kahvin mausta jää matkalle. Jos maku ei tule kitkeräksi tai happamaksi, se on välttämättä löysä.

Kunnollisella filtterillä esim. Mokaflorista tulevat esiin ne paljon mainostetut suklaiset maut, mistä ei painefilsulla voi uneksiakaan. Vaikutus lienee myös koostumuksella, sillä hienommasta jauhatuksesta siirtyy enemmän ainetta lopputuotteeseen, jolloin  hitaampien makujen esiintulo näyttäisi mahdollistuvan. Kuvaavaa on, että nyt kunnollisella filtterillä shotti ei häviä juurikaan Venuksen tai jopa Kaffecentralenissa eilen kokeilemalleni referenssituplallekaan. Paineita täytyy vielä tutkia, mutta tällä erää AEG:n isoin ongelma on lämpötilan vakaus. Sormituntumalla pärjää, mutta kovin montaa shottia ei peräkkäin voi lennossa tehdä.

Krups tässä on nyt heikoin lenkki. Sieltä nyt sattui saamaan juuri ja juuri sopivaa jauhatusta, mutta koska säätövaraa ei juuri ole, mikään ei takaa, että seuraava kerta onnistuu yhtä hyvin.

/Arto
Kirjattu

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 269
  • Kahjona kahviin
Vast:AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« Vastaus #4 : Toukokuu 24, 2007, 13:18:13 ip »

Sait kahvin toisaalta noilla ääritoimilla niin timmiksi että nestemäärää on vara lisätä aika paljonkin. Äkkiä siis luulisi, että ellet jatkuvasti halua juoda ihan ääriristrettoa, niin Krupsissakin saattaa riittää suorituskykyä ainakin siksi aikaa kunnes saat investoitua hieman järeämpään.

Kyllä tätä lukiessa taas tulee mieleen se että on se nyt perhana kun valmistaja toisensa jälkeen lisäilee noita paineistuksia filsuihin ja/tai kahvoihin. Gaggian sivuillakin taitaa lukea että jopa Classiciin olisi mahdollista halutessaan saada "Sistema Crema Perfetta". Mikä taitaa olla vähän niin kuin ampuisi itseään jalkaan, jalan näköinen hirvi osoittautuikin hirven näköiseksi jalaksi.

Onko tosiaan niin, että enemmistö noita markettitason vermeitä ostavista kuluttajista ei koskaan tule kiinnostumaan espressosta riittävästi halutakseen muuta kuin kitkerää makua ja pseudocremaa? Jossain on kussut! Vähintään valmistajien pitäisi tarjota mahdollisuutta ostaa paineistamattomat suodatusvälineet halpakeittimiin lisävarusteina.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Arto

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 73
Vast:AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« Vastaus #5 : Toukokuu 24, 2007, 14:49:42 ip »

Täytyy nyt varmaan vielä tarkentaa, kun en ensin tajunnut:
Keittimestä siis irtoaa 25:ssä sekunnissa kaksi 30ml shottia tai 60ml tupla. Eikö tämän pitäisi olla aikalailla optimi?
/Arto
Kirjattu

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 269
  • Kahjona kahviin
Vast:AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« Vastaus #6 : Toukokuu 24, 2007, 15:12:23 ip »

No sitten...  Mun korvaan kuulostaa optimaaliselta, täältä ynnä muualta luetun ja kotibaristakurssilla kuullun perusteella. Itse mielsin koko ajan tilannetta tuplashotin koon mukaan. Taidan ajatella vain tuplia ja lisäksi saatoin harhautua tuosta "ei enää täysin nestemäistä" -kuvauksesta.

Oisko se sitten prikkaa Krupsiin vai reissua kahvimyllykauppaan? Jos b), niin taas on päästy kymmenen euron investoinnilla harrastuksessa pitkälle kun paljastuu välittömästi vähintään parinsadan euron lisähankintatarve.  :twisted:
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

bogey

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 41
Vs: AEG:sta tuli sittenkin kahvinkeitin
« Vastaus #7 : Syyskuu 04, 2008, 00:15:38 ap »


Tänään minulle saapui Caffista tilattu paineistamaton filtteri, jota he myyvät Solis SL-70:n kaveriksi. No, sama filsu sopii AEG:n kahvaan ja voi pojat.

Mikä AEG:n keitin? Omaan 130 malliin en saanut millään filtteriä mahtumaan..
Kirjattu