Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Tallinna?  (Luettu 14872 kertaa)

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 279
  • Kahjona kahviin
Tallinna?
« : Toukokuu 19, 2007, 15:08:03 ip »

Hiiohei.

Ensi viikon ohjelmaan mahtui hotelliristeily Tallinnaan, ja rupesin miettimään, mahtaako kyseisessä kaupungissa olla mitään kahvikulttuurin suhteen kiintoisaa. Vai kannattaako pitäytyä oluessa?
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2797
Vast:Tallinna?
« Vastaus #1 : Toukokuu 20, 2007, 15:47:55 ip »

Olisi kyllä kiinnostava kuulla. Ymmärtääkseni Virossa kuitenkin baristakulttuuri on ihan hyvällä pohjalla, siellähän myydään jo erikseen baristamaitoakin? Itse en mitään kovin kummoista ole kyllä onnistunut bongaamaan. Ylipäänsä Baltian maista on jäänyt mielikuva, että tilanne on ihan sama kuin Suomessa: hyvään espressoon ei törmää sattumalta, mutta ehkä helmiäkin löytyy jos tietää mistä hakea...

Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 279
  • Kahjona kahviin
Vast:Tallinna?
« Vastaus #2 : Toukokuu 24, 2007, 00:18:05 ap »

Terveisiä Räävelistä. Olin googlaamalla löytänyt tiedon, että tuore Eestinmestaribarista tähdittää uutta C'est la Vie -nimistä kahvilaa Suur-Karja -kadulla vanhassakaupungissa. Mentiin tänään ovesta sisään, ja (ilmeisesti) omistaja tiedotti meille englanniksi, etteivät he ole avaamassa vielä viikkoon. Liekö tänään ollut sitten joku pressitilaisuus - olisi pitänyt ilmoittaa olevansa suomenkielisestä demokraattisesta kahvialan verkkojulkaisusta ja jäädä mestoille. Baristamestarin neuvojen perusteella hän hyvin ystävällisesti opasti meidät Raatihuoneentorilta Balthasar-tekstisen holvikaaren alta alkavalle Saiakangi-kadulle, josta kuulemma saisi hyvää kahvia.

Sieltä valitsimme sen, joka ei kuulunut Kehrwieder-kahvilaketjuun (jonka toisesta toimipisteestä olin saanut hieman heikonlaista kahvia aiemmin) vaan Saiakangi Kohvik -nimisen paikan. Tiskiltä kun paistoi ulos La Marzoccon keitin. Negatiivinen yllätys oli, että käyttivät siellä Pauligin papuja. Barista sen sijaan osasi ottaa niistä kaiken mahdollisen irti. En ole koskaan saanut Pauligin pavuista niin hyvää espressoa. Veljeni cappaa koristi tyylipuhdas rosetta, mikä kertoo jos ei nyt muusta niin asialle omistautumisesta ja siitä että aika monta tekijää on kahviannoksessa kohdallaan että sellaisen saa aikaiseksi.

Että pisteet Saiakangille. Olisi kiva kuulla jonkun kokemuksia siitä C'est la Viesta, jahka aukeaapi.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

japa

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 369
Vs: Vast:Tallinna?
« Vastaus #3 : Toukokuu 24, 2008, 23:12:51 ip »

Terveisiä Räävelistä. Olin googlaamalla löytänyt tiedon, että tuore Eestinmestaribarista tähdittää uutta C'est la Vie -nimistä kahvilaa Suur-Karja -kadulla vanhassakaupungissa. Mentiin tänään ovesta sisään, ja (ilmeisesti) omistaja tiedotti meille englanniksi, etteivät he ole avaamassa vielä viikkoon.
[...leikkaus..]
Että pisteet Saiakangille. Olisi kiva kuulla jonkun kokemuksia siitä C'est la Viesta, jahka aukeaapi.
Tulipa käytyä Tallinnassa ja alkuperäisen viestin inspiroimana C'est la Vie -kahvilassa. Paikka on sisustukseltaan tyylikäs/trendikäs. Paikalla 3 naistarjoilijaa joilla oli jonkin verran kiirettä. Istuin pöytään ja katselin, josko joku tilaisi espressoa, että näkisi miten se tehdään. Useamman minuutin odottelun jälkeen kukaan ei kuitenkaan ollut tilannut, joten päätin tilata itse. Tilasin tupla espressoni tiskiltä, sillä vaikutti siltä ettei pöydistä otettu tilauksia ja muutama muu ennen minua tilasi myös (ei kahvia) tiskiltä.
Tarjoilija ryhtyi toimeen ja jauhoi purut suoraan kahvaan. Lupaava alku, mutta siihen sitten jäikin. Juoma tuli noin 10-15 sekunnissa ja kupissa oli oman arvioni mukaan ainakin triplan verran juomaa. Suomessa olisin luultavasti kommentoinut, kehottanut säätää jauhatusta hienommalle ja laittanut takaisin. Nyt tyydyin kuitenkin osaani ja maistoin juomaa. Jäi juomatta. Maku oli kitkerähkö, eikä siitä löytynyt mitään positiivista (jälkimakua tms.).

Myöhemmin päivällä tuli vierailtua pienessä italialaisessa kahvilamyymälässä (Il Gallo Nero tms.) osoitteessa Rataskaevu 4-1, han Raekoja platsin vieressä. Omistaja on aito italiaano, jolta kysyin, että saako täältä hyvää espressoa. Semmoista haen kun aiemmin päivällä olin joutunut pettymään. Hän sanoi, että hänen espresso ei ole ihan tavanomaista, vaan Firenzeläistyyppistä. Menin istumaan pöytään ja katsoin sivusilmällä kellosta aikaa kun espressoa uutettiin. Uutto kesti n 20-25 sekuntia ja sain eteeni kupin jossa juoman määrä oli kohdallaan ja hyvän värinen crema. Itse maku oli erinomainen jättäen suuhun miellyttävän jälkimaun! Ostin papuja kotiinkin. Normaalisti ovat kilon paketeissa, joka on kuitenkin hieman liikaa minun käyttöön, varsinkin kun hasbeanilta on pari pakettia postissa. Omistaja myi ystävällisesti minulle käyttämänsä pussin loput (n.300g).

Käytetty kahvi oli Mocarico Rossa -sekoistusta. Firenzeläinen kahvi jossa webbisivun mukaan on paljon robustaa: "The triumph of the Neapoletan taste. The blend has a big quantity of Robusta coffee of various origin mixed with the Natural of Center-Africa and with the Vietnamese and the Indian. The taste is intense and spiced, where chocolate and vanilla lord the aroma."
Herkullista, kannattaa käydä. Myös tarjolla ollut tiramisu vei kielen mennessään.
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

japa

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 369
Vs: Tallinna?
« Vastaus #4 : Toukokuu 31, 2008, 14:09:55 ip »

Lisäkommenttina: En ole saannut tuota Mocaricoa oikein toimimaan kotona. Tallinnassa saamani oli God shot tasoa, kotona useampi on ollut semmoisia, jonka perusteella en olisi papua ostanut. Muutama ihan ok, mutta ei extrahyviä, en ole vielä saannut edes täyttä varmuutta tuleeko kuumalla vai viileällä uutolla parempi. Lisäksi sen huomaa, että tuossa on paljon robustaa (=kofeiinia). Päivän kolmas tupla saa aikaiseksi kofeiinitäpinät... (=rauhaton olo jne..)
Kirjattu
--
Silvia Ranchilio (PID) +
Mazzer Mini e

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vs: Tallinna?
« Vastaus #5 : Toukokuu 31, 2008, 15:50:56 ip »

Lisäkommenttina: En ole saannut tuota Mocaricoa oikein toimimaan kotona. Tallinnassa saamani oli God shot tasoa, kotona useampi on ollut semmoisia, jonka perusteella en olisi papua ostanut.

Minkähänlainen on Tallinnassa veden kovuus? Eli jos siellä on kovempi vesi kuin sinulla kotona niin lopputulos voi olla myös erilainen.
Kirjattu

migu2

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2049
Vs: Tallinna?
« Vastaus #6 : Toukokuu 31, 2008, 21:06:18 ip »

Vähän topicin vierestä, mutta koko baltiassa on omaan makuuni varsin outoa kahvia tarjolla... ainakin suodatinpuolella kahvi on ollut todella kamalan makuista. Joskin "kunnon" kahviloissa ei ole pahemmin tullut käytyä, jossa ammattitaitoinen barista kahvit vääntäisi.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 279
  • Kahjona kahviin
Vs: Tallinna?
« Vastaus #7 : Kesäkuu 24, 2008, 21:55:53 ip »

Jaanus Savisto kierrätti Artoa ja minua viime syksynä Tallinnan kahviloissa. Silloin C'est la Vien kahvi oli aika mainio kokemus. Käytiin Arton kanssa vielä Saiakangissa, jossa tilaamissamme cappuccinoissa ei ollut mitään mikä olisi viitannut pohjallaolevaan espressoon. Eli näemmä taas kerran näissäkin kahviloissa kaikki riippuu siitä, kuka sattuu olemaan suodatinkahvan ja lattian välissä.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

Welho

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 39
Vs: Tallinna?
« Vastaus #8 : Marraskuu 15, 2010, 00:14:13 ap »


Kävin elokuussa kiertämässä vähän Tallinnan kahviloita, tässä lyhyet kokemukset kun nyt muistin viimein kirjoittaa:

C'est la vie (http://cestlavie.ee/) Koetin caffe laten, ja se oli varsin mitään sanomaton, ei huono mutta ei koettamisen arvoinen.

Seuraavaksi oli edessä Kehrwieder (http://kohvik.ee/), odotukset olivat korkealla sillä heillä oli myös oma pieni paahtimo mutta sekä espresso että cappucino olivat lieviä pettymyksiä, hyvin tavallisia. Ostin vähän kahviakin mukaan mutta sekään ei säväyttänyt vaikka ei huonoa ollutkaan, mutta Suomalaisista paahtimoista saa selvästi parempaa.

Lisäksi kävin jossain kahvilassa vanhassa kaupungissa jonka nimeä en enää muista mutta se oli todella huono ja todella kallis (sinkku espresso 2e).

Hieman huonoista kahvikokemuksista pettyneenä suuntasimme lopulta Cholocateria Pierre nimiseen kahvilaan joka osoittautui aivan loistavaksi. Tallinnan paras kahvi ja aivan mielettömän hyvät suklaakakut. Tätä uskallan jo suositella!

http://www.pierre.ee/

Tiivistelmänä sanoisin ettei tallinnaan kahvin takia kannata mennä ja jos menee niin suoraan Pierreen vaan.
Kirjattu

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2797
Vs: Tallinna?
« Vastaus #9 : Joulukuu 16, 2010, 14:58:29 ip »

Käväistiin Tallinnassa pari viikkoa sitten ja kokemukset ovat samat kuin Welholla.

C'est la viessa minusta hyvin kiteytyy se yleinen linja: todella jännä ja hyvin tehty teemapaikka (art deco tässä tapauksessa). Kuitenkin kaikki tarjoilut mitä kokeiltiin (kahvi, tee, jälkiruoka, kakut, drinkit) olivat vaisuja ja suoraan sanoen aika kotikutoisen oloisia. Tallinnan vanhassa kaupungissa liikkuessaan tuli jopa mieleen, että olisi ollut jollain turistialueella liikenteessä... :)

Yhtään hyvää espressoa ei tullut vastaan. Noita suklaakahviloita oli yhden korttelin ympärille useita ja taidettiin osua johonkin toiseen kuin Pierreen - ainakaan kahvi ei ollut kummoinen.

Ruokapuolella kokemukset olivat vähän samansuuntaisia. Africa kitchen oli jännä, vaikka annoksissa tiettyä kotikutoisuutta olikin. Sopi kuitenkin paikan tyyliin.

Positiivisin kokemus oli Chicago (http://www.chicago.ee). Paikka oli häpeilemättömän stylattu teemaravintola, mutta sekä juomat että ruoat olivat mainioita. Hinnat oli toki vähän yleistä tasoa korkeammat. Espressoa rn kuitenkaan viitsinyt tilata, jos olisi vaikka fiilis lässähtänyt.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2379
Vs: Tallinna?
« Vastaus #10 : Joulukuu 16, 2010, 16:50:05 ip »

Käväistiin Tallinnassa pari viikkoa sitten

 Tallinnan vanhassa kaupungissa liikkuessaan tuli jopa mieleen, että olisi ollut jollain turistialueella liikenteessä... :)

Kas ;-D

Positiivisin kokemus oli Chicago (http://www.chicago.ee). Paikka oli häpeilemättömän stylattu teemaravintola

Mahtaakohan Tallinnassa olla yhtään virolaista ruokaravintolaa? Helsingistä tiedän yhden suomalaisen: Seahorse, ei pahus, taitaa Elitekin olla. ;-)

Salosta ja taitta Turuustki ol turha etsi.
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2797
Vs: Tallinna?
« Vastaus #11 : Joulukuu 16, 2010, 17:06:44 ip »

Mahtaakohan Tallinnassa olla yhtään virolaista ruokaravintolaa?

Kelpaako keskiaikaiset virolaiset? :) Varmasti on nykyaikaisiakin, mutta joutunee muutaman sata metriä kävelemään vanhasta kaupungista pois päin.

Helsingistä tiedän yhden suomalaisen: Seahorse, ei pahus, taitaa Elitekin olla. ;-)

Tunnettuja keskustan alueen ravintoloja on myös Manala, Kosmos, Martta, Salve, Tori, Aino, Lappi, Saaga, Savotta...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Bad-E

 • Cappuccino
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 47
Vs: Tallinna?
« Vastaus #12 : Joulukuu 16, 2010, 17:37:23 ip »

Jos palataan kahviin, niin Tallinnassa on ainakin yksi pienpaahtimo, jossa kannattaa ehdottomasti käydä. Laadukkaita tilakahveja, paahtopäivät näkyvissä, ystävällinen ja asiantunteva palvelu. Tarjoiltu espresso oli loistavaa, tietenkin omaa paahtoa. Paikka on Gourmet coffee ja melko lähellä satamaa. Myös ruokalistaan kannattaa tutustua. http://www.gourmetcoffee.ee/.
Laadukas kahvila löytyy uudehkosta ostoskeskukus Solariksesta, aivan vanhan kaupungin kupeesta. Näkymät ovat loistavat, latte artit onnistui heittäen ja maku kelpasi. http://www.kohvikkomeet.ee/home/. Ruoka kuitenkin kannattanee syödä saman ostoskeskuksen Vapianossa, siellä tehdään tuorepasta itse ja paikka näytti muutenkin hyvin houkuttelevalta.
Kirjattu

samppo

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 138
Vs: Tallinna?
« Vastaus #13 : Joulukuu 16, 2010, 19:38:20 ip »

Hieman OT, mutta kuitenkin. Katsoin tuolta Gourmet Coffeen sivulta kahvien hintoja, että jos joskus maistelisi virolaisiakin kahveja. Pöyristyin - espressosekoitukset 250g noin 150EEK (noin 10€), halvin SO-kahvi 250g 104EEK (noin 7€) ja kallein SO-kahvi 250g 213EEK (noin 14€). Luulin, että Viro on halpa maa, mutta missään ei näköjään laatukahvi ole halpaa. Olisi tietenkin joskus kiva maistaa myös virolaista kahvia, mutta taitaa jäädä seuraavaan Tallinnan matkaan.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

OskuK

 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2379
Vs: Tallinna?
« Vastaus #14 : Joulukuu 16, 2010, 20:52:47 ip »

Luulin, että Viro on halpa maa

On Viro muuten, mutta Tallinna ei ole.
Kahvista tosin en siellä tiedä mitään. Viro on vielä ainaki hieno maa, ja pieni, joten autolla pääsee nopeasti katselemaan kaikenlaista, ja maisemathan ovat jännästi aivan erilaisia kuin täällä, vaikka näin liki ollaan...
Kirjattu
:: Astoria Gloria :: Eureka Zenith 65E :: Mahlkönig Vario ::: Aijemmin:  Nuova Simonelli Oscar :: Grinta :: Bezzera Strega ::