Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.  (Luettu 8131 kertaa)

Bunkermeister

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2
Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« : Helmikuu 04, 2011, 19:16:16 ip »

Tervehdys arvon Ristetto foorumi. Rekisteröidyin viimein tänne noin 7 kuukauden stalkkauksen jälkeen. Olen tässä jonkinaikaa operoinut AEG:n 150 EA koneella ja Nivona 120 myllyllä. Huomasin tämän foorumin etsiessäni  vähän perusteellisempaa tietoa valitakseni astetta kovemman luokan keittimen, kun AEG:n halpislaitteen rajoitteet alkavat tulla kokemuksen myötä vastaan. Budjetti olisi noin 500€ ja huomasin, että pari tuollaista "klassista" konetta tähän hintaan löytyisi. Puhun siis Rancilio Silvia:sta ja Gaggia Classici:sta. Näissä kummassakin varmaankin on "ei paine" kahva, kolmitie venttiili, hyvä boileri ja hyvä varaosa ja huolto saatavuus suomessakin? Itse en juurikaan tässä hintaluokassa äkäiseen löytänyt muita laitteita, mutta jos tiedätte muitakin, niin saa toki laittaa suosituksia. Mutta pääpaino olisi sillä, että kumpi näistä laitteista olisi parempi tämmöiselle keskitason keittelijälle? Itse en juuri foorumia selanneena saanut muuta selville kuin sen, että nämä laitteet riittävät todella hyvin satunnaisiin maitojuomiin ja pääsääntöisesti 2-4 tuplaesso shottiin päivässä yhdelle hengelle (Mikä on siis tarpeeni). Ja Gaggian koneista oli enemmän vika/vuoto ilmoituksia foorumilla kuin Ranciliosta, mutta voiko tämän korreloida suoraan laitteen luotettavuus laskelmaksi? Kaikesta mahdollisesta kokemuksia siis mm. Laitteiden kestosta, huollon ja varaosien saatavuudesta, Lämpösurffauksesta yms. "vaativuudesta" keitossa tarvittaisiin lisää tietoa valinnan tueksi. Vaikka foorumilla tunnuttaisiin ihan aavistuksen verran kallistuvan Rancilion suuntaan...

Kiitoksia tiedoista jo etukäteen.

Bunkermeister
Kirjattu

thjerppe

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 103
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #1 : Helmikuu 04, 2011, 21:39:15 ip »

Kaksi vuotta gaggia classicia käyttänyt ja kaikenlaista modausta tullut tehtyä tiellä entistä parempaan espressoon. Ehkä suosittelisin Silviaa lähinnä suuremman boilerin vuoksi. Ellei gaggiaa sitten saa merkittävästi halvemmalla.

Omassa calssicissa ei kyllä ole vikoja ilmennyt. Kaipa sekin riippuu käytöstä. Itellä tullu putsattua konetta säännöllisesti ja muutenkin pidettyä huolta.
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

Toma

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1582
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #2 : Helmikuu 04, 2011, 22:33:56 ip »

Käyttökokemusta vain pidatusta Silviasta, joten en anna ääntäni kummallekkaan.
Jos jossain liikkeessä olisivat molemmat rinnan, sinne ampuen. Ulkonäkökin voi olla lopullinen tekijä, jos laitteet ovat yhdenvertaisia.

Jos olisin nyt uutta konetta miettimässä, se menisi tuplaboileriliselle puolelle.
Kirjattu
Friends are like cows - if you eat them, they die.

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1508
 • Kahviharrastaja
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #3 : Helmikuu 05, 2011, 09:52:29 ap »

Kokemusta vain Silviasta. Tuohon tarpeeseen laite vaikuttaa hyvin toimivalta, ihan sellaisenaan.

Arvauksia lisähankinnoista:
- tampperi täytynee ostaa, Silvian laatikossa voi tulla muovitampperi joka ei ole kovin hyvä, 20-50e
- PID-päivityksen voi tehdä missä tahansa myöhemmässä vaiheessa, kannattanee yrittää tarkastella maistuvatko espressot erilaisilta Silvian normaalin lämmityssyklin eri vaihessa. PID siis tasaa lämpötilavaihtelut, ei pakollinen, n. 120e
- myllyä voi aina päivittää parempaan, 200e+
- nakukahva (kahva josta alaosa poistettu) on mukava jos haluaa kiinnittää huomiota jauhatuksen, tamppauksen ja uuton kehittelyyn, n. 50e
- maitokannua, lämpömittaria, knockbox, puhdistusaineita... alle 100e.

Silvia vaikuttaa hieman Gaggiaa suuremmalta laitteelta, joka on siis hyvä asia jos tila ei ole ongelma.

Käytön opetteluun kannattaa varata aikaa. Itse laite on hyvin yksinkertainen, mutta kun siirrytään pois painekahvan käytöstä niin manuaalilaitteet eivät ole anteeksiantavia sen suhteen mitä kahva pitää sisällään.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Bunkermeister

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #4 : Helmikuu 05, 2011, 13:04:23 ip »

Tännehän on jo alle vuorokaudessa tullut kiitettävästi tekstiä... Kiitoksia vastauksista. Vai tupla boileri? Hmm... mitä otin pikaiseen selvää, semmoiset maksaa min n.1000€ jos olen oikein käsittänyt :o ... Eli tupla hinta... En oikein usko että tupla boileri kone kuitenkaan antaa 500€ edestä lisäarvoa minun kaliiberin keittelyyn, vai antaako? jos yhtä vastausta on uskominen, pitää edistyneemmällä tasolla tehdä noihin 500€ koneisiin vaikka mitä lisäasennuksia lämpövakauden yms vuoksi. Tarttisiko noihin tonnin koneisiin moisia tehdä? Sillä jos käytetyn 500€ koneen myymisen vaivan ja modausten hinnat harrastuksen pidemmälle edetessä ottaa huomioon alkaa se tonni olla oikeastaan ihan ok hinta koneesta josta ei enää voi juurikaan panna paremmaksi, eikä tarttisi tehdä modauksia.  ::)
Kirjattu

McJones

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 236
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #5 : Helmikuu 05, 2011, 13:14:53 ip »

Oma stoori on semmoinen, että piti ostaa Rocky ja Miss Silvia. Marketista kuitenkin tarttui käteen Krupsin keitin, kun suodatinkeitinkin oli hakusessa. Sen kanssa pärjäiltiin, kunnes sai motivoiduttua tuplapoilerikeittimen hankintaan.

Krupsia tuli vähän modailtuakin ja hierottua sitä shottia kohdilleen. Nyt on karvan päälle tonnin kone, ei ole tullut mieleen modailut tai säätämiset. Kyllähän tuohon teknisessä mielessä voisi vaikka PIDin laittaa, mutta en ole kokenut pienintäkään tarvetta (vaikka olenkin insinööris-taustainen ;)).

Kaverin Silvialla tuli keiteltyä kapuja tässä joku aika sitten. Ei voinut käsittää miten se boilerin lämmitys höyrytyslämpötilaan kestää ja kestää. Omalla tuplapoilerisella kun voi höyryttää myös uuttaessa.
Kirjattu
Jos se vuotaa, hapota se.

razzatta

 • Macchiato
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 134
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #6 : Helmikuu 05, 2011, 13:29:04 ip »

Vai tupla boileri? Hmm... mitä otin pikaiseen selvää, semmoiset maksaa min n.1000€ jos olen oikein käsittänyt :o ... Eli tupla hinta... En oikein usko että tupla boileri kone kuitenkaan antaa 500€ edestä lisäarvoa minun kaliiberin keittelyyn, vai antaako? jos yhtä vastausta on uskominen, pitää edistyneemmällä tasolla tehdä noihin 500€ koneisiin vaikka mitä lisäasennuksia lämpövakauden yms vuoksi. Tarttisiko noihin tonnin koneisiin moisia tehdä? Sillä jos käytetyn 500€ koneen myymisen vaivan ja modausten hinnat harrastuksen pidemmälle edetessä ottaa huomioon alkaa se tonni olla oikeastaan ihan ok hinta koneesta josta ei enää voi juurikaan panna paremmaksi, eikä tarttisi tehdä modauksia.  ::)

Aiheesta on runsaasti ketjuja niin kotimaisilla kuin ulkomaisillakin foorumeilla. Lueskele niitä läpi ja parasta on jos pääsisit jossain koekäyttämään muutamia erilaisia koneita.

Mieti mitä se lisäarvo sinun kohdalla olisi? Tiedätkö jo jatkavasi harrastusta pidemmälle jolloin nälkä kasvaa syödessä ja jos tiedät sisälläsi että päivitys on väistämättä edessä ja pankkitilin saldo ei ole ongelma niin miksi ei sitten kerralla vähän parempaa laitetta. Onko järjetön vaahdotusteho lisäarvo, valmistatko paljon maitopohjaisia juomia? Haluatko vääntää ne hyvät kahvit helposti vai oletko valmis weissaamaan, punnitsemaan, säätämään ja opettelemaan; eli siis ottamaan edullisimmista laitteista kaiken irti. Onko keittiössä tilarajoituksia, kuinka suuri merkitys on laitteiden esteettisyydellä niin ulkonäön kuin metelinkin suhteen. jne...
Kirjattu
Izzo Alex Duetto + Mahlkönig K30 Vario

tirofaux

 • Ristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 1508
 • Kahviharrastaja
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #7 : Helmikuu 05, 2011, 16:41:26 ip »

alkaa se tonni olla oikeastaan ihan ok hinta koneesta josta ei enää voi juurikaan panna paremmaksi, eikä tarttisi tehdä modauksia.  ::)

Pistä uusi otsikko uudella limitillä jos haluat käyttää enemmän rahaa. Minusta tarpeesi tyydyttyisi jo peruslaiteella (alle 500e). Tuhannen euron budjetti on siitä ongelmallinen että todella hyviä laitteita näyttäisi saavan vain muutamia satasia kalliimmalla. Jos espressokoneeseen pistää yli tonnin on harvoin myöskään vieressä n. 100 euron kahvimylly.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 06, 2011, 09:09:38 ap kirjoittanut tirofaux »
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

MF

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 9
Vs: Manuaali espressokeitin n.500€ hintaluokassa.
« Vastaus #8 : Helmikuu 07, 2011, 00:59:33 ap »

Tämä mitä nyt ehdotan ei ole varsinaisesti kone, mutta sillä saa loistavaa espresso aikaiseksi jo 100 euron hintaluokassa. Kyseessä on Presso-niminen vehje:

http://www.presso.co.uk/

Tuo tietty vaatii että on käytössä vedenkeitin ja että maidon lämmitys ja vaahdotus tapahtuu muilla keinoin. Itse ostin tälläisen kesäpaikkaa varten saareen jossa ei ole muuta sähköä kuin aurinkopanelit, mutta päädyin sitten käyttämään Pressoani kotona "sivistyksen parissa".

Tuo on täysin manuaalilaite, jolla keittäessä pääsee vaikuttamaan loistavasti kaikkiin makuun vaikuttaviin muuttujiin. Se on myös äärimmäisen helppo pitää puhtaana.

Tämä nyt ei ole se mitä kyselit, mutta kun toivepakettisi hinta alkoi tuossa saada perään lisää nollia, niin ajatelin heittää kehiin tälläisen aivan toisenlaisen lähetymisen asiaan.
Kirjattu
Presso (www.presso.co.uk) & Hario Skerton