Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 128780 kertaa)

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #135 : Helmikuu 06, 2016, 08:26:00 ap »

Tämä on kyllä makujen maailmassa aika paljon sanottu?

No, ajatellaanpa ihan loogisesti asiaa.
Meillä on 1 osa kovin sitruunaista kahvia ja 1 osa kovin ei-sitruunaista kahvia. Siitä huolimatta, että makujen sekoittuminen on harvoin täysin ennustettavaa, on kuitenkin erittäin todennäköistä, että näiden kahden kahvin sekoitus on vähemmän sitruunainen kuin tuo kovin sitruunainen.
Kyllähän siellä varmasti aina välillä löytyy sekoituksia, jotka yllättäen vahvistavat toisiaan, mutta ei se kamalan yleistä lopulta ole.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #136 : Helmikuu 06, 2016, 11:13:07 ap »

No, ajatellaanpa ihan loogisesti asiaa.
Meillä on 1 osa kovin sitruunaista kahvia ja 1 osa kovin ei-sitruunaista kahvia. Siitä huolimatta, että makujen sekoittuminen on harvoin täysin ennustettavaa, on kuitenkin erittäin todennäköistä, että näiden kahden kahvin sekoitus on vähemmän sitruunainen kuin tuo kovin sitruunainen.
Kyllähän siellä varmasti aina välillä löytyy sekoituksia, jotka yllättäen vahvistavat toisiaan, mutta ei se kamalan yleistä lopulta ole.

Alleviivasin olennaiset muutokset. Nyt olen samaa mieltä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #137 : Helmikuu 08, 2016, 12:03:54 ip »

Törmäsin tähän Scott Raon kirjoittamaan tekstiin: http://dailycoffeenews.com/2014/08/12/roast-development-time-and-the-prerequisite-for-any-successful-roast/

Poimintoja:
"Upon focusing on only the most stellar, memorable batches, a few patterns became clear: One was that first crack* began at between 75%–80% in all the great batches. Put another way, 'development time' was between 20%–25% of total roast time."

"*I mark the beginning of first crack as the moment I hear more than one or two isolated cracks. If you measure the beginning of first crack differently, your results may differ."

"This ideal 'development-time ratio' (DTR) has been valid for all roast degrees and roast times I’ve experienced."

"...roasters have frequently asked me to taste a coffee and then said 'development time was three minutes.' To me, that piece of roast data is relatively meaningless out of the context of the total roast time."

"When roasters manipulate development time without considering it in the context of the total roast time, they often create baked flavors and destroy sweetness."

"While achieving a 20%–25% DTR doesn’t guarantee a brilliant roast, it seems to be a prerequisite for a successful roast."

Jos nyt tätä vertaa omiin tuotoksiin niin voin heti sanoa että 20%-25% DTR ei ole ikinä toteutunut. Suurin syy tähän lienee se että first crack alkaa yllättävän nopeasti. Uunin lämpötila paahdon aikana on liikkunut siinä 210-230 välissä, ja ekat raksahdukset ovat tulleet nopeimmillaan jo vajaassa viidessä minuutissa (käytetään esimerkkinä 4:30). Tämä tarkoittaisi että paahto pitäisi keskeyttää viimeistään kuuden minuutin kohdalla (DTR 25%). Tekstissä oleva viivakaavio puolestaan näyttää että hyvä kokonaisaika olisi noin 10-11 minuuttia, first crack ajassa 8:00-8:30.

Tämän lukeneena ajattelin siis kokeilla seuraavaa: Pavut sisään jo 150 asteessa, jonka jälkeen uuni saa lämmetä 225-230:een asteeseen. Sanoisin että oma uuni on keskivertonopea, eli moinen nosto kestää ehkä 6-7 minuuttia. Kun ekat raksahdukset kuuluvat jaan kuluneen ajan 0,75:llä (tai 0,8:lla jos haluaa hieman vaaleamman lopputuloksen). Näin saan laskettua kokonaispaahtoajan.

Raportoin kun tämä on testattu.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #138 : Helmikuu 09, 2016, 17:40:56 ip »

Noniin, tässä paahtodataa.

Lähtölämpötila 150, nosto 225:een. Sattumoisin uuni saavutti kohdelämpötilan tismalleen silloin kun ensimmäiset raksahdukset kuuluivat, ajassa 9.00-9.10. 25% development time ration perusteella paahto piti siis lopettaa ajassa 12 min. Ei ollut liian tumma, mutta 20% DTR (loppuaika noin 11 min, 20 sek) olisi varmasti ollut ihan riittävä sekin.

Nyt oli uudet pavut kokeilussa, eli ei ole mitään aikaisempaa paahtoa mihin verrata. Mutta oikein lupaavalta vaikuttaa. Voisi kokeilla hieman korkeammalla lähtölämpötilalla koska 9 minuuttia oli turhan pitkä lämmitysaika.

Kiertoilma oli päällä pari kertaa paahdon aikana. Noin ajassa 1.00-1.30, ja 9.30-10.30.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #139 : Helmikuu 10, 2016, 20:26:20 ip »

Oman vähäisen paahtokokemukseni mukaan nuo esilletuomasi raja-ajat 8 min ja 10 - 11 min. ovat omissa paahdoissani toimivat. Mutta kylläpä ovat uunit yksilöitä. Ketjun alussa esittelen vanhalla uunillani paahtoa, jolloin ollaan aika lähellä noita arvoja. Kokonaisaika menee hieman pitkäksi.

Uudella uunillani ilman kiertoilmaa toimii nuo rajat aika hyvin. Kiertoilmaa en ole laittanut kertaakaan päälle. Lämpö taas on säädetty 240 asteeseen. Voisiko korkealaitaisen lasagnevuoan käyttäminen vaikuttaa asiaan? Vanhalla uunilla käytin pitsalautasta, mutta lasagnevuoka on ollut parempi ja antaa tasaisen lopputuloksen. Pitääpä paahtaa lähipäivinä ja ottaa noita aikoja. Laitan dataa, kun saan paahdettua.

Niin ja oman kokemuksen mukaan, ja erään ystävän myös, ähelle 10 minuuttia menevä eka raksahdus tuottaa jo puumaisen maun. Kerropa mille kahvi maistuu?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #140 : Helmikuu 14, 2016, 16:21:00 ip »

Uunipaahdossa Harrar papuja 250 g, ohut uunivuoka, kiertoilma päällä, lämpötila-asetus 250 C, 150 C asteessa pavut sisään, 1st crack 9:30, 10:00 uuni saavutti lämpötilan 250 C, jolloin lämpötilan asetukseksi 225 C ja lopetus ajassa 13:00. Lisäksi ravistelin vuokaa ajassa 2, 6 ja 10 min kun uuni tuntui paahtavan hieman epätasaisesti.

Paahdon jälkeen pavut viilenivät ulkona 5 min, jonka jälkeen ravistelin kuorisilput pois. Kuvassa myös pala valkoista paperia.

Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #141 : Helmikuu 19, 2016, 11:20:21 ap »

Toiveissa oli mustikkaisuutta Harrar-paahdossani, mutta nyt ei oikein sinne päästy. Eikä tiedä pitäisikö paahdosta tehdä tummenpaa, vaaleampaa vai jotain muuta.

Voisi myös kokeilla sellaista, että ottaisi sopivin väliajoin osan pavuista pois uunipaahdon aikana. Niitä maistelemalla voisi tehdä karkeaa arvailua siitä milloin paahto olisi syytä lopettaa.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #142 : Helmikuu 19, 2016, 13:18:11 ip »

Voi olla ettei vain mustikkaa saa esiin uunilla tai sitten sitä ei vain ole siinä pavussa. Aikoinaan tilasin Häsältä paahdetun ja raakaversion Harrarista. I-Roastilla sekä Behmorilla en saanut kummallakaan sitä mustikkaa kunnolla esiin. Häsän paahdossa se oli hyvin esillä.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #143 : Helmikuu 19, 2016, 13:35:40 ip »

Noh, bongasin kokemuksia Harrarin mustikkapuutteesta. Vaikuttaisi että mustikkaisuus tulisi esille ensimmäisen raksun aikaan ja alkaa sen jälkeen vähentyä. Koetan saada mustikan kiinni seuraavaksi tuohon tapaan.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #144 : Helmikuu 19, 2016, 13:42:17 ip »

Ja aina sitä mustikkaa ei Harrarissa vain ole ja toki ikä ja pavun laatu vaikuttaa myös. Monenlaisia Harrareita on tullut maistettua, harmi kun tuota on nykyään niin harvoin saatavilla mistään.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #145 : Helmikuu 19, 2016, 14:59:00 ip »

Kokeilin tällaista kikkaa kuorisilpun poistoon. Viilennyksen jälkeen pavut (puhtaaseen ja käyttämättömään) roskapussiin. Pieni ravistelu ja pavut purkkiin. Yllättävän hyvin sain pavut putsattua näin pienellä vaivalla.
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #146 : Maaliskuu 16, 2016, 16:24:09 ip »


Niin ja oman kokemuksen mukaan, ja erään ystävän myös, ähelle 10 minuuttia menevä eka raksahdus tuottaa jo puumaisen maun. Kerropa mille kahvi maistuu?

Tätä pohdin, että päteeköhän tuo samaan tapaan siihen paahdon alkuvaiheelle? Tai siis jostain oleb vain olettanut, että sen pavun kuivatusvaiheen nopeudella on ei ole niin suuresti väliä luppuliseen makuun. Kunhan se tehdään niin hitaastio, että se ehtii kuivua kokonaan, koska muuten papu saattaa helpommin kärähtää pinnalta.

En nyt kyllä muista mistähän lähteestä olen tälläisen ajatelman suodattanut, kun olen lukenut paahtojuttuja. Voi olla ihan höpöäkin.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #147 : Maaliskuu 17, 2016, 09:11:51 ap »

En nyt kyllä muista mistähän lähteestä olen tälläisen ajatelman suodattanut, kun olen lukenut paahtojuttuja. Voi olla ihan höpöäkin.

En ole kyllä mikään paahtomestari itsekään. On varmaan kuitenkin eri asia puhua teknisesti alkeellisista paahtomenetelmistä ja niiden ajoista kuin ammativehkeiden ajat ja profiiliin vaikuttavat tekijät. Ammattivehkeillä kun pystynee paljon tarkemmin noita säätämään. Itse olen käyttänyt vain rännäriä ja uunia, joten kaikki mitä kirjoitan koskee lähinnä näitä kahta menetelmää. Molemmilla olen kyllä saanut aikaan myös kuvaamasi ilmiön, hiiltymisen pinnalta. Tämä on tapahtunut nimenomaan liian kuuman lämpötilan kohdalla. Eli papu on paahtunut epätasaisesti sisältä miltei raaka ja pinnalta palanut. Kosteus, joka ei ole kerennyt haihtua olisi ihan luonnollinen selitys. Miten ne sitten ammattilaisvehkeillä hoitaa mahdollisen kuivauslämmön, siitä en osaa sanoa mitään. Kyllähän paahtokuvauksissa kerrotaan varsin pitkistäkin paahtoajoista, mutta yksinkertaisilla kotikonsteilla oman kokemukseni mukaan noin 10 minuutin sisään mahtuva paahto tuntuisi toimivan parhaiten. Myös Kenneth Davidsin Home Coffee Roasting kirja suosittelee kotipaahtoon 8 - 10 minuutin paahtoaikoja. Kirjan kirjoitusaikaan ei ole vielä ollut noita parempia kotipaahtimia tarjolla.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #148 : Maaliskuu 17, 2016, 09:21:30 ap »

En ole kyllä mikään paahtomestari itsekään. On varmaan kuitenkin eri asia puhua teknisesti alkeellisista paahtomenetelmistä ja niiden ajoista kuin ammativehkeiden ajat ja profiiliin vaikuttavat tekijät. Ammattivehkeillä kun pystynee paljon tarkemmin noita säätämään.

Ilman muuta. Lähinnä pohdin, että tuolla teemiesen esittämällä menetelmällä, jossa alun lämpötila on pienempi sattaisi mahdollisesti saada vähemmän puisia paahtoja vaikka aika olisi pidempi. Tämä toki on ihan täyttä arvailua.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #149 : Maaliskuu 17, 2016, 18:02:09 ip »

Ilman muuta. Lähinnä pohdin, että tuolla teemiesen esittämällä menetelmällä, jossa alun lämpötila on pienempi sattaisi mahdollisesti saada vähemmän puisia paahtoja vaikka aika olisi pidempi. Tämä toki on ihan täyttä arvailua.

Juurikin, miulla ois vielä papuja paahtoa vailla. Kertokaa Teemies ja Tirofaux noista makupiirteistä, joita olette saaneet tuolla matalalla 150 asteen lähtölämmöllä aikaiseksi? Ei viitsisi kokeilla, jos on yhtään riskiä puisevasta mausta...

Please  :P

Harrarista vielä Tirofauxille, joskus kotipaahtoa aloitellessa tulin hommanneeksi kilon pari Harraria. Mustikkaisuus tuli kyllä esille juurikun vaalealla paahdolla. Paahdoin tuolloin pelkästään ibrik-keittelyyn ja siksi otin pavut pois pian eka kräkin jälkeen. Hyvää se Harrar oli, yksi lemppareista, mutta samaa voisin sanoa kaikista juomistani etiopialaisista pavuista.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini