Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 128856 kertaa)

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #120 : Helmikuu 03, 2016, 21:54:13 ip »

Kannattaako niitä sekoittaa siis ennen ollenkaan? Eikö olisi yksinkertaisempaa tehdä sotkut myöhemmin?

Itse olen mennyt näin. Juuri saman makutestijutun takia. Muutenkin single origin kiinnostaa.

Ainoa syy paahtaa yhdessä satsissa on tietysti joissain tapauksissa vaiva. Etenkin jos on enemmän papuja sekoituksessa.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #121 : Helmikuu 04, 2016, 06:28:50 ap »

Muutenkin single origin kiinnostaa.

Allekirjoita saman. Sinkku ei kuitenkaan ole kaikissa tilanteissa paras espresso. Esim. Jos haluaa maitoa lisätä.

Lähestyisin intuitiivisesti asiaa näin. Sekoitus prosenteissa: 40, 40 ja 20. Tilaan papuja 1 kg, 1kg ja 0,5 kg. Sekoitan keskenään ja paahdan tarpeen mukaan. Sekoituksen pavut voi valkata pienpaahtimon pussin kyljestä. Jos haluaa robustaa sekaan, voi ostaa yhden 250 gramman pussin.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #122 : Helmikuu 04, 2016, 07:55:34 ap »

Allekirjoita saman. Sinkku ei kuitenkaan ole kaikissa tilanteissa paras espresso. Esim. Jos haluaa maitoa lisätä.

No siis tykkää sinkuista ihan "mielenkiinnostus" mielessä kyllä espressoissa ja cappuccinoissakin. Jotkut jutut toimivat paremmin maidon kanssa kuin toiset ja tekotapakin vakuttaa toki espressossa paljon.

Mutta siis blendaamisesta, että en siis vastusta sitä millään muotoa missään jutussa. Single originit ovat lähinnä istelle jotenkin kiinnostavampia, mutta kiva se on blendatakkin välillä. Ihan riippumatta uuttotavasta blendaamalla saa tehtyä asioita joita nyt vaan ei voi single origineilla tehdä.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #123 : Helmikuu 04, 2016, 09:21:39 ap »

Mutta siis blendaamisesta, että en siis vastusta sitä millään muotoa missään jutussa. Single originit ovat lähinnä istelle jotenkin kiinnostavampia,

Ehdottomasti samaa mieltä sinkuista, enkä epäillyt minkäänlaista vastustusta blendaukselle.  :)

Kirjoitin tuosta intuitiivisesta ajatuksesta sekoitella isoissa erissä hieman siinä mielessä onko kellään siitä kokemusta. Tuolla tavalla tilaamalla valmiiksi oikeassa suhteessa ainekset, saisi kerralla ison erän sekoiteltua. Tuli vaan mieleen yksi epäilys. Jos erä on noin iso, niin miten tasainen tuo sekoitus lopulta on? Jossakin paahtoon menevässä erässä on varmaan hieman eri suhteet kuin toisessa? tai onko sillä mitään väliä? Aika isoissa erissä paahtimotkin kai sekoitukset hoitaa. Eli ehkä ihan turhaa epäröintiä.

Mutta yksittäiset papulaadut minuakin eniten kiinnostavat ja maitokahveja juon hyvin harvoin. Vieraat on usein niistä innostuneempia kuin isäntä itse.

Mutta minkälaiseen tulokseen on teemies päässyt noin alhaisilla lämmöillä? Uunit on toki yksilöllisiä ja onko tuo alun kiertoilman vaikutus noin suuri?
Kolmas kysymys. Oletko tunkenut robustaa sekoituksiin ja onko paahto onnistunut jos olet sekoitellut?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #124 : Helmikuu 04, 2016, 11:19:30 ap »

Omissa uunipaahdoissa päädyin hieman samaan. Eli aluksi kiertoilmalla ja melko korkealla lämmöllä että päästään ensimmäiseen raksuun. Sen jälkeen fiiliksellä eteenpäin. Kokonaisuus vieläkin hieman hakusessa.

Eräs epäonnistumiseni: Mietin miksi paahtamani pavut olivat melko painavia. Aeropress-scoopillinen oli lähempänä 20 grammaa kun normaalisti samaan tilavuuteen menee noin 15g papuja. Tarkastelu osoitti että matalalla lämmöllä paahtaessani pavut eivät olleet lainkaan raksahtaneet. Pinta oli kyllä ruskistunut sopivasti.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

teemies

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 107
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #125 : Helmikuu 04, 2016, 17:40:28 ip »



Mutta minkälaiseen tulokseen on teemies päässyt noin alhaisilla lämmöillä? Uunit on toki yksilöllisiä ja onko tuo alun kiertoilman vaikutus noin suuri?
Kolmas kysymys. Oletko tunkenut robustaa sekoituksiin ja onko paahto onnistunut jos olet sekoitellut?

225-230 on ollut minun uunillani hyvä lämpötila. Viime aikoina olen laittanut pavut sisään jo 210 asteessa, ja sen jälkeen lisännyt lämpöä siihen 230:een. Tämä yhdistettynä pussissa blendaukseen on johtanut erittäin tasaiseen lopputulokseen. Paahtoaika on ollut noin 12-13 minuuttia (Full City/Full City +). Todellista lämpötilaa en tosin tiedä, mutta toinen crack alkaa kun papu on noin 225 astetta. Jos säädän lämpötilaksi 230 se myös alkaa siinä 13 minuutin kohdalla.

Espressoblendeihin olen yleensä lisännyt intialaista Robustaa ja paahtanut toiseen crackiin. Robusta toki on vähän ongelmallinen, ja tiedän että harva siitä innostuu. Jos paahtaisin suurempia määriä paahtaisin Robustan (ja miksi ei Arabicatkin) erikseen. Eiköhän optimaalista olisi jos jokaisen pavun paahtaa sille sopivalla tavalla, ja niin että jokaiselle pavulle saa sopivan lepoajan. Robusta tarvitsee noin 2-3 päivää enemmän lepoa kuin Arabicat (toki niissäkin esiintyy eroja).

Syy pre-blendaukseen on se että saan samalla kerralla koko satsin paahdettua, enkä itsekään usko että se lopputuloksen kannalta ole se ihan paras ratkaisu. Mutta täysin toimiva konsepti kun puhutaan näin pienistä määristä. Jos paahtaisin kaikki erikseen pitäisi joko paahtaa turhan pieniä määriä, tai juoda ei-niin-tuoretta kahvia kun 3-4 sortista kertyy melkoinen määrä paahdettuja papuja. Sinkkuja olen lähinnä paahtanut suodatin-/pressotarkoitukseen. Kai niitäkin voisi kokeilla. Blendaus vaan on niin kivaa.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 04, 2016, 17:55:33 ip kirjoittanut teemies »
Kirjattu
ROK + ROK Grinder + Coffee Sock

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #126 : Helmikuu 04, 2016, 22:13:13 ip »

Espressoblendeihin olen yleensä lisännyt intialaista Robustaa ja paahtanut toiseen crackiin.

Jos paahtaisin kaikki erikseen pitäisi joko paahtaa turhan pieniä määriä, tai juoda ei-niin-tuoretta kahvia kun 3-4 sortista kertyy melkoinen määrä paahdettuja papuja.

Hyvin samanlaista ajatusta olen miettinyt. Toistaiseksi olen lähinnä sinkkuja paahtanut, mutta intialainen robusta osana blendejä on ollut mielessä, mutta ei ole mitään järkeä paahtaa 20 - 30 grammaa yksittäistä papua. Nimittäin jos lähtee liikkeelle noin 10 % robustapitoisuudesta, joka maistamissani pienpaahtimoiden blendeissä on hyvä määrä maitokahveihin tai tuo vähän potkua makuun, mutta ei liikaa.

Kyllä espressona kannattaa yksittäisiä papujakin kokeilla. Monsoon malabar toimii tosi hyvin ja itse tykkään myös yirgacheffen greippisistä ja sitruksista aromeista.

Tämäpä rohkaisee kokeilemaan. Pitääpä laittaa papusatsi tilaukseen. Vähän on vielä yirgaa ja brassipapua jäljellä. Niistäkin voi vähän preblendausta kokeilla, ilman robustaa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #127 : Helmikuu 04, 2016, 22:17:26 ip »

Tarkastelu osoitti että matalalla lämmöllä paahtaessani pavut eivät olleet lainkaan raksahtaneet. Pinta oli kyllä ruskistunut sopivasti.

Joo, tuttu ongelma minulla, kun aloittelin kotipaahtoa. Muutamia tällaisia satseja tuli, kun paahdoin eka kertoja rännälillä ja vielä sähköliedellä. Kerran tai kahdesti kävi uunissakin paahtaessa samoin. Liian matalassa lämmössä pavut paistuvat eivät paahdu. Ulkoa tarkastellessa väri on hyvä, mutta pavun halkaisu paljastaa karun totuuden, sisältä puumainen ja maku vastaa samaa määritelmää.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #128 : Helmikuu 05, 2016, 09:48:16 ap »

Vahvistavatko muut tuntumani, että blendaus yleensä enemmän vähentää "terää" tai oikeammin jotain tiettyä selkää piirrettä maussa kuin lisää sitä? Vai onko paljonkin toisenlaisia kokemuksia?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1567
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #129 : Helmikuu 05, 2016, 10:02:58 ap »

Vahvistavatko muut tuntumani, että blendaus yleensä enemmän vähentää "terää" tai oikeammin jotain tiettyä selkää piirrettä maussa kuin lisää sitä? Vai onko paljonkin toisenlaisia kokemuksia?

Perger kirjoitteli viime vuonna mielenkiintoisia blendaamisesta:
http://www.baristahustle.com/to-blend-or-not-to-blend/
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #130 : Helmikuu 05, 2016, 12:23:07 ip »

Perger kirjoitteli viime vuonna mielenkiintoisia blendaamisesta:
http://www.baristahustle.com/to-blend-or-not-to-blend/

Joo. Vastasi hyvin pitkälle omia kokemuksia blendauksesta. Hyvin pitkälle olen samaa mieltäkin. Large Scale roasters selitys vastasi aivan täydellisesti sitä mitä Pauligin ihmiset selittivät työstään.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #131 : Helmikuu 05, 2016, 16:40:48 ip »

Vahvistavatko muut tuntumani, että blendaus yleensä enemmän vähentää "terää" tai oikeammin jotain tiettyä selkää piirrettä maussa kuin lisää sitä? Vai onko paljonkin toisenlaisia kokemuksia?

Ei ole toisenlaisia kokemuksia. Kyllä blendaus peittoaa yksittäisen papulaadun ominaisuuksia.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

äyni

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 689
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #132 : Helmikuu 05, 2016, 20:07:09 ip »

Eipä se oikein voi muuta tehdäkään.
Kirjattu

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2232
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #133 : Helmikuu 05, 2016, 21:34:31 ip »

Eipä se oikein voi muuta tehdäkään.

Tämä on kyllä makujen maailmassa aika paljon sanottu?
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2086
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #134 : Helmikuu 06, 2016, 00:20:42 ap »

Blendaus on toki oma maailmansa ja ei siinä mitään. Yirgasta olen tykännyt aina mutta espressona siitä puuttuu jotain. Olen robustaa paahtanut sekaan pieniä määriä erikseen ja avot, sehän toimii. Tuo mukavasti runkoa lisää tappamatta Yirgan ominaisuuksia.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Behmor 1600 x 2