Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 128825 kertaa)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Uunipaahto
« : Toukokuu 14, 2007, 21:50:21 ip »

Otinpa kuvasarjan sähköuunilla paahtamisesta, kun alkoi tehdä pelkkää yirgacheffeä mieli. Pitihän se aloittaa paahtaminen, että sitä saa.

Uuni ei kiertoilma. Pavut siis Etiopian Yirgacheffe. Lopputulos 130 g papuja. Kokonaispaahtoaika noin 12,5 minuuttia.

Eli aluksi odotetaan, että uuni lämpenee 225 ateeseen.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #1 : Toukokuu 14, 2007, 21:52:25 ip »

Levitetään 2 dl, eli noin 150 g, papuja pizzavuokaan ja laitetaan uunin keskitasolle. On tärkeää, että papuja on vain yksi tasainen kerros. Pyöreä vuoka on suositeltava tasaisen lopputuloksen saamiseksi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #2 : Toukokuu 14, 2007, 21:54:16 ip »

Viisi minuuttia on kulunut ja pavut alkavat saada väriä. Myös hieman savua havaittavissa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #3 : Toukokuu 14, 2007, 21:56:44 ip »

Seitsemän minuuttia kulunut. Savu lisääntyy ja väri syvenee keltaiseksi. Papuja ei ole tarvetta sekoitella. Nopea luukun yläreunan aukaisu värin tarkkailua varten ei häiritse prosessia.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #4 : Toukokuu 14, 2007, 21:58:52 ip »

Yhdeksän minuuttia tulee täyteen ja ensimmäiset rasahtelut alkavat. On mukava seurata kun osa pavuista jopa pompahtaa alustalla. Tuoksu täyttää keittiön. Tuuletin kannattaa pitää päällä koko prosessin ajan.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #5 : Toukokuu 14, 2007, 22:01:01 ip »

Yksitoista minuttia tulee täyteen ja ensimmäinen rasahtelu on vaimennut. On aika tarkkailla halutun tummuuden saamista. Tuoksu muuttuu kahvimaiseksi ja savua riittää.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #6 : Toukokuu 14, 2007, 22:02:47 ip »

kaksitoista ja puoli minuuttia on täynnä. Koska ei tavoitella espressoa vaan ibrik-paahtoa, on aika ottaa pavut ulos.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #7 : Toukokuu 14, 2007, 22:04:15 ip »

Pavut siirretään lävikköön jäähdytystä ja puhdistusta varten. "Kuoret" erottuvat papujen seassa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #8 : Toukokuu 14, 2007, 22:06:40 ip »

Puhdistaminen ja jäähdytys tapahtuu parvekkeella läviköstä toiseen kaataen. Tuulenvire vie roskat ja jäähdyttää pavut muutamissa minuuteissa. Tyynellä kelillä voi auttaa puhaltamalla, tällöin jäähtyminen hieman hitaampaa. Tässä kuvassa näkyy papujen todellinen tummuus parhaiten. Sattuu tuo lävikkö varjostamaan.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #9 : Toukokuu 14, 2007, 22:08:23 ip »

Ja tässä puhtaat kädenlämpöiset pavut valmiina "yönylilepoa" ja jauhatusta varten.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #10 : Toukokuu 14, 2007, 22:13:00 ip »

Vielä lähikuva. Papuna siis yirgaceffe. Kokonaispaahtoaika noin 12,5 minuuttia, mikä lienee hyvä vaalealle paahdolle, jossa jopa 15 minuuttia pidetään hyvänä, että papu kypsyy ytimeen asti. Puntari näytti 130 g.

Auringonvalo tekee pavuista hieman todellista vaaleampia - ainakin tällä näytöllä. Mutta kuten huomaatte - ei palopisteitä ja verrattain tasainen lopputulos. Kannattaa kokeilla, jos paahtaminen kiinnostaa, eikä halua heti hommata kalliita paahtimia.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

mjri

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #11 : Toukokuu 15, 2007, 08:39:57 ap »

Kiitos mielenkiintoisesta "raportista", tuotahan voisi itsekin kokeilla!
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #12 : Toukokuu 17, 2007, 18:55:02 ip »

Pitihän tuota uunipahtoa sitten testata, kun tuli vierailtua "kotipuolessa" ja sieltä löytyi kunnon liesituuletin.

Paahtoastiana toimi semmoinen kiiltävä teräksinen "lasagnevuoka". Pohjan mitat oli noin 27x20cm ja reunalla korkeutta noin 5cm. Vuoassa ei ollut "kulmia" vaan pohja kaartui reunaksi. Uuni oli 60cm leveä lattialiesi johon astia sitten asettui poikittain suurinpiirtein keskitasolle ja ritilän päälle.

Papuna oli Costa Rica San Bosco SHB ja sitä mahtui tuohon vuokaan noin 150g. Valitsin tuollaisen vähän hapokkaamman ja vaaleasta paahdosta pitävän lajikkeen.

Uunin lämmitin 225 asteeseen ennenkuin lykkäsin pavut sisälle.

Paahtuminen eteni todella tasaisesti, pavut vaihtoivat väriä käytännössä samanaikaisesti. Noissa Tuomaksen kuvissa reuna näyttää menevän hieman edellä keskustaan nähden tuossa alussa, itselläni reuna siis eteni keskustan kanssa samaan tahtiin.

Koska ekat raksut alkoivat kuulumaan aika tarkalleen 10 minuutin kohdalla, päätin hieman nopeuttaa tahtia ja loppupaahdon vein läpi niin että aina kun uuni lakkasi lämmittämästä (valo sammui) käänsin lämpötilaa aina sen verran kuumemmaksi että uuni alkoi uudelleen lämmittämään. Arviolta 15 minuutin kohdilla (tässä vaiheessa oli hieman kiirus ja unohtui viimeinen kellonlukema tarkastaa) pavut näyttivät sopivan ruskeilta ja siirsin ne nopeasti vuoasta metalliseen siivilään ja kipaisin kuistille niitä tuulessa jäähdyttelemään (kaatelin siivilästä kasariin ja takaisin - kuorenpalaset kaikkosivat samalla mukavasti).

Savuhaittoja ei ollut oikeastaan yhtään siihen asti kunnes uunin luukun avasin. Eli alussa liesituuletin imi kyllä kaikki uunin "savuhormista" tulleet savut. Tuossa uuninluukun avausvaiheessa olisi voinut kyllä laittaa tuulettimen täysille, sillä tällöin savua pölähti vähän isompi määrä kerralla.

Tuossa äsken sitten maistelin tuotosta pressolla vuorokauden pituisen lepovaiheen jälkeen ja maku oli kyllä oikein hyvä. Kuppi ei ollut niin puhdas/kirkas kuin I-Roastin, mutta siinä oli kyllä miellyttävämmin "tuhtiutta" mukana. Papujen hapokkuuskin oli hyvin havaittavissa (valitsin itseasiassa tarkoituksella tuommoisen hapokkaamman lajikkeen, kun olen lueskellut että uunipaahto saattaa hieman "latistaa" sitä osastoa).

Mutta ainakaan tuon ensimmäisen kupin jälkeen en osaa sanoa kumpi menetelmä (uuni vs I-Roast) antaa paremman lopputuloksen tälle pavulle. Tällä hetkellä ovat kyllä ihan samanveroisia, vaikkakin antavat selvästi hieman erillaisen lopputuloksen. Mutta sen verran voin jo sanoa että seuraavalla kerralla lähtee kotipuoleen matkaan mukaan hieman isompi raakakahvierä. :)

Niin, ja se lopputulos oli kyllä todella tasainen. Ohessa kuva vuorokauden verran levänneistä pavuista (ei ollut kamera matkassa mukana). Ehkä hieman vaaleammilta näyttävät tuossa kuvassa kuin todellisuudessa ovat. Reilu 130g oli paahtuneilla pavuilla massaa, eli noin 13% tuli hävikkiä.
Kirjattu

Arto

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 73
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #13 : Toukokuu 18, 2007, 14:46:10 ip »

Täytyyhän pentele joskus kokeilla. Ikävää vain on, että meillä ei ole mitään kunnollista liesituuletinta, sellainen "automaatti" jonka pitäisi vetää hyvin yleisimpiin ruoanlaittoaikoihin... Toimii eli ei.

Kiinnostaa siis, onko uunipaahdosta syntyvä savu kovin paljon runsaampaa, kun esim. muutaman pihvin paistamisesta syntyvä käry. Tikahtuuko tänne, vai riittääkö että avaa ikkunat ja parvekkeen oven ja ottaa palovaroittimen pois päältä?

/Arto
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #14 : Toukokuu 18, 2007, 15:12:43 ip »

Lainaus käyttäjältä: Arto
Täytyyhän pentele joskus kokeilla. Ikävää vain on, että meillä ei ole mitään kunnollista liesituuletinta, sellainen "automaatti" jonka pitäisi vetää hyvin yleisimpiin ruoanlaittoaikoihin... Toimii eli ei.


Sama vika täällä, siksipä pitikin toisten kotona savuutella. :)

Lainaus käyttäjältä: Arto

Kiinnostaa siis, onko uunipaahdosta syntyvä savu kovin paljon runsaampaa, kun esim. muutaman pihvin paistamisesta syntyvä käry. Tikahtuuko tänne, vai riittääkö että avaa ikkunat ja parvekkeen oven ja ottaa palovaroittimen pois päältä?


Kyllä siitä enemmän tulee kuin pihvistä ja se on koostumukseltaan lähempänä semmoista puunpoltosta tulevaa savua kuin pihvin ruskistamisesta. Ei sitä tuommoiselle 150g määrällä tolkuttomasti tule, eli ei tikahdu, mutta kannattaa ottaa kyllä palovaroitin pois päältä ja vaikka keittiön ovi kiinni ja keittiöstä ikkuna kunnolla auki. Tai sitten jos ei haittaa että savu leviää muualle huoneistoon niin voi jonkinlaista läpivetoa yrittää saada aikaan. Mutta jos on taipumusta allergiaan/astmaan niin kannattaa kyllä savun hengittelyä välttää mahdollisimman paljon (eli tuuletin olisi hyvä silloin olla). Mitä tummemmaksi (ja mitä isompia määriä) paahtaa niin sitä enemmän sitä savua sitten tulee.

Kannattaa ottaa sitten huomioon myös tuo jäähdyttelyvaihe, eli siinä on hyvä päästä vaikka parvekkeelle (ja nopeasti), tai johonkin helposti siivottavaan tilaan, sillä sitä kuoriroskaa irtoaa tässä vaiheessa melkoisesti.
Kirjattu