Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 101920 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #60 : Tammikuu 24, 2010, 16:34:34 ip »

Olen hieman hämilläni noiden toistgen raksujen puuttumisesta. Pidinkö papuja uunissa liian vähän aikaa? Eikö jokainen papu (-satsi) annakaan toista raksua?

Kyllä ne pitäisi tulla, ovat vaan heikommat kuin ekat. Saattoi olla että pavut paahtuivat epätasaisesti ja osa oli tokissa raksuissa kun viimeiset vielä ekoissa, eli nämä kaksi vaihetta sekoittuivat keskenään ja kuulit vain yhdet raksut?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #61 : Tammikuu 24, 2010, 21:31:12 ip »

Uuni (tavallinen vanha peruskotiuuni) ala-ylä-lämmölle 225een.

...

Ja sitten odottelemaan sitä toista raksua, että saisi pavut uunista. No, toista raksahtelua ei sitten tullut 11, eikä 12 minuutin kohdalla, eikä sen jälkeenkään.

...

Olen hieman hämilläni noiden toistgen raksujen puuttumisesta. Pidinkö papuja uunissa liian vähän aikaa? Eikö jokainen papu (-satsi) annakaan toista raksua?

Mistä tiedän menikö eka koe aivan metsään, kun tuo värikin on muiden palstalaisten tuloksiin verrattuna poikkeavan tumma? Onko tässä kohtaa havaittavissa jotain selvästi metsään mennyttä? Panenko pavut saman tien roskiin?

Toinen raksu on siis sellaista "ritinää" ja ei niin selvää poksahtelua kuin ensimmäinen.

Mutta yksi syy saattoi olla liian matala uuninlämpö loppuosassa paahtoa (uuni falskaa tms?). Toisen raksun kohdalla lämpöä pitäisi olla pavussakin lähemmäs 225 astetta. Nyt saattoi jäädä "hilkulle" - tai vaikka siihen päästiinkin niin sen verran hitaasti että jäi vaimeaksi. Seuraavalla kerralla laita ensimmäisen raksun jälkeen uuni 250:neen ja katso (kuuntele) miten käy.

Pavun pinnan saa varmasti tummumaan niin tummaksi kuin haluaa vaikka koskaan ei "virallisesti" toiseen raksuun mentäisikään - paistaa ja polttaa vain tarpeeksi pitkään (asioita joita paahtamisessa halutaan välttää).
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #62 : Tammikuu 24, 2010, 22:55:39 ip »

Molemmat selitykset mahdollisia.

Mutta satsi ehkä niin iso ja laajalla alueella, että veikkaisin ensimmäistä mahdollisuutta. Raksut menevät epätahtisina sekaisin keskenään. Vaikka uunin termostaatti on säädetty 225, on se todellisuudessa lämmitysvaiheessa lämpimämpi. Eli kun valo palaa ja uuni on "valmis", vastus on pois päältä ja uuni jäähtyy, kun valo sammuu, vastus on taas päällä ja uuni kuumenee yleensä yli tavoitelämmön.

Kannatta hankkia uunilämpömittari, että voi testailla oman uunin tapoja tässä teknisessä puolessa. Näin löytyy omalle uunille sopivat säädöt.

Kahden ylläolevan selityksen oikeellisuuden voit tarkistaa halkaisemalla pavun. Jos toinen raksu oli tapahtunut, se on yhtä tumma sisältä kuin ulkoa. Jos se oli jäänyt tapahtumatta papu on palanut vain pinnalta, jolloin papu on sisältä selkeästi vaaleampi. Halkaise papu poikittain, että saat ytimen leikkauksen näkyviin. Älä pitkittäin.

Kerroppa minkä tuloksen sait halkaisemalla?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

isojp

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 112
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #63 : Tammikuu 24, 2010, 23:37:01 ip »


Jossain 3 minuutin kohdalla alkoi pavuissa näkyä väriä. Ensimmäiset raksahdukset jo siinä ennen 5 minuuttia. Raksahtelu jatkui yhtämittaisena aina tuonne 8 minuutin jälkeen.

Olet paahtanut satsin sen verran kovalla lämmöllä, että välille 5-8 min. olet saanut molemmat raksut aikaiseksi. Ja kun aikaväliä raksujen välille ei pahemmin tule, et sitä myöskään huomaa. 5-8 min. väli ensimmäisille raksuille (tuolla massalla) on noin nopeassa paahdossa ajallisesti vaikea
saavuttaa. Itse lähtisin kokeilemaan matalammalla lämmöllä (esim. 220), tai sitten samalla säädöllä ja jarruttaisin lämpötilaa juuri ekojen raksujen alkaessa pitämällä uuninluukkua auki muutamia kymmeniä sekunteja. Ja saattaahan sinulla olla lisäksi vaikea papu paahdettavaksi, kaikille pavuille ei kotikonstein saa riittävän hienovaraista lämpötilansäätöä aikaiseksi.

Kirjattu
La Valentina Junior Plus & Mazzer Super Jolly & Cunill Cafe Tranquilo & Armin Trösser 419 & Peter Dienes 646 & Behmor 1600

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #64 : Tammikuu 25, 2010, 00:00:17 ap »

Jos toinen raksu oli tapahtunut, se on yhtä tumma sisältä kuin ulkoa. Jos se oli jäänyt tapahtumatta papu on palanut vain pinnalta, jolloin papu on sisältä selkeästi vaaleampi.

Millä tavalla paahdon tasaisuus ja toinen raksu liittyvät toisiinsa? Tai paahdon tummuus ja toinen raksu?

Esimerkiksi tämän lähteen perusteella sakkaroosi on 200 celsiusasteessa "Very dark and bitter; smells burned. May be used for coloring, but has little sweetness left." mutta tuossa lämmössä ei "virallisesti" toista raksua ole vielä tapahtunut. Pavut on siis mahdollista paahtamisen sijasta paistaa tummiksi (tuloksena makeutta vailla oleva papu jossa ei matalasta lämmöstä johtuen ole kehittynyt kunnolla aromeja [edit: ja mahdollisesti kehittyneet ovat palaneet/hajonneet pois] - mikäli olen asian oikein ymmärtänyt?).

Olet paahtanut satsin sen verran kovalla lämmöllä, että välille 5-8 min. olet saanut molemmat raksut aikaiseksi. Ja kun aikaväliä raksujen välille ei pahemmin tule, et sitä myöskään huomaa. 5-8 min. väli ensimmäisille raksuille (tuolla massalla) on noin nopeassa paahdossa ajallisesti vaikea
saavuttaa.

Itselläni oli aikoinaan täällä käytössä sama määrä papuja ja 225 astetta - ensimmäiset raksut 10 minuutin kohdilla. Mutta tuo riippunee varmasti uunista ja pavusta. Josko Kotimiehen uuni ottaa lämmön vähän yläkanttiin ja vihreät pavut olivat jo kovin kuivia pitkään kaapissa oltuaan?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 25, 2010, 07:50:43 ap kirjoittanut jiitee »
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #65 : Tammikuu 25, 2010, 10:21:34 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
mikäli olen asian oikein ymmärtänyt?

Voi se ymmärrys olla tosiaan mulla pielessä.

Perustin ajatukseni siihen, että Kenneth Davids kirjoittaa paahtoasteissa aina sekä pavun väristä että sen ytimen lämpötilasta. Esim keskiruskeassa paahdossa pavun sisälämpö on 215 astetta ja pavun pinta on kuiva.
Toinen rasahdus alkaa pavun ytimen noustessa 225 - 230 asteen paikkeille. Mutta onhan ne pavut tosiaan mahdollista paistaa paahtamisen sijaan. Sehän on yksi liian matalan paahtolämpötilan riskeistä.

Kun taas liian kova lämpötila tuottaa tuon epätasaisen paahdon, jossa pinta on tummempi kuin ydin. Mutta ei se ollut hyvä testi tähän ongelmaan.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #66 : Tammikuu 25, 2010, 20:50:23 ip »

Kenneth Davids kirjoittaa paahtoasteissa aina sekä pavun väristä että sen ytimen lämpötilasta. Esim keskiruskeassa paahdossa pavun sisälämpö on 215 astetta ja pavun pinta on kuiva.

Mikäli paahto etenee normaalisti (="oikein") niin lämpö ja väri kulkevat jossain mielessä melko rinta rinnan - tosin samalla lopetuslämmöllä voi kahden eri lajikkeen välillä olla hyvinkin havaittava väriero. Davidshän ilmoittaa itsekin noissa jonkinlaisen lämpötilahaarukan - esim. tuossa "medium brown" 215-225 astetta C ja Agtron "värikoodit" 60-50.
Kirjattu

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #67 : Tammikuu 28, 2010, 00:38:51 ap »

Kahden ylläolevan selityksen oikeellisuuden voit tarkistaa halkaisemalla pavun. Jos toinen raksu oli tapahtunut, se on yhtä tumma sisältä kuin ulkoa. Jos se oli jäänyt tapahtumatta papu on palanut vain pinnalta, jolloin papu on sisältä selkeästi vaaleampi. Halkaise papu poikittain, että saat ytimen leikkauksen näkyviin. Älä pitkittäin.

Papusatsi sai olla rauhassa pari päivää. Käryn ja palaneen haju on edelleen keittiössä. Papusatsi on - tai oikeastaan oli - mustaakin mustempi jokaisessa valossa. Halkaistu papu oli pinnasta ytimeen samaa tavaraa: kevyesti hiiltynyttä kevyttä käsissä murtuvaa mujua. Palanutta mikä palanutta. Tähän antanee viitteitä myös satsin painon muutos: 144 grammasta 98 grammaan. Siksi satsi oli jotain, koska nyt se on roskiksessa.

Veikkaan, että papu oli päässyt kuivumaan, olihan kaappiin unohtuneella satsilla ikää varmaankin se pari+ vuotta. Lisäksi paahtoaika oli tavattoman pitkä suhteessa kuivaan papuun. Ei ihme, että päästiin hiiltymiseen.

Miten raakakahvia tulisi kotona säilyttää ja kuinka kauan se kestää säilytystä?

Mikäli haluan kokeilla toisella jäljellä olevalla puolikkaalla satsilla vielä huoneiston kärytystä uudestaan, niin oletan, että
a) lämmöt lienevät olleet kuitenkin riittävän kohdallaan ajatellen uunin ominaisuuksia ja käytännön säätämisen mahdollisuuksia
ja
b) otan paahtoaikatavoitteen jonnekin 8 min+ (aiemmin raksuttelu ollut ~loppumassa) siten, että satsin väri näyttää keskimääräiseltä tunnistamaltani kaupallisen paahdon väriltä ja öljyjä näkyy selvästi ainakin siellä-täällä satsissa.

Vai kuinka?

Kokeilun edellytyksenä se, että saan keksittyä tuon savun haittojen absoluuttisesti parhaan mahdollisen minimoinnin, joka on vielä riittävä, keittiössä/asunnossa.
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2060
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #68 : Tammikuu 28, 2010, 08:32:03 ap »

Miten raakakahvia tulisi kotona säilyttää ja kuinka kauan se kestää säilytystä?

Tästä ollaan montaa mieltä, mutta maksimissaan huoneenlämmössä, pimeässä ja kuivassa tilassa. Toiset pakkaa purkkeihin, mini-grippeihin tai jopa vakuumiin. Riippuu paljon kahvista miten se säilyy, herkimmät ja huippulaatuisimmat hyytyvät nopeammin. "Brutaalimmat" idän kahvit säilynevät pidempään.

Mikäli haluan kokeilla toisella jäljellä olevalla puolikkaalla satsilla vielä huoneiston kärytystä uudestaan, niin oletan, että
a) lämmöt lienevät olleet kuitenkin riittävän kohdallaan ajatellen uunin ominaisuuksia ja käytännön säätämisen mahdollisuuksia
ja
b) otan paahtoaikatavoitteen jonnekin 8 min+ (aiemmin raksuttelu ollut ~loppumassa) siten, että satsin väri näyttää keskimääräiseltä tunnistamaltani kaupallisen paahdon väriltä ja öljyjä näkyy selvästi ainakin siellä-täällä satsissa.
[/quote]

Niin siis millaista paahtoa haet ja mihin tarkoitukseen? Ja mikä papu on kyseessä? Mitä tummempi paahto, sen kitkerämpi ja käryisempi haju/savu on. Jos haet pintaan öljyjä, niin tällöin paahdat jo melko tummaksi ja savu tulee varmasti ongelmaksi. Uunipaahdon yksi ongelma tuppaa aina olemaan tuo savun kanssa pelaaminen. Luukun kun avaa, niin sieltä pölähtää aina väkisin huoneistoon savua (meillä tehokas liesituuletin mutta kaikkea sekään ei ime).
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #69 : Tammikuu 28, 2010, 14:08:45 ip »

Lainaus käyttäjältä: migu2
meillä tehokas liesituuletin mutta kaikkea sekään ei ime

Minä käytän sellaista paahtotaktiikkaa, että pidän keittiön ikkunaa auki, liesituuletinta täysillä ja keittiön ovi visusti kiinni.

Kun paahto lähenee loppuaan käyn avaamassa valmiiksi parvekkeen oven, jonne kiikutan pavut kaadettuani ne siivilään. Kiitäessäni parvekkeelle laitan papusiivilän päälle toisen siivilän, jolloin silppu ei lentele ympäri olohuoneen sohvia.

Niin ja parvekkeen ovi kannattaa sulkea siivilöinnin ajaksi. Kerran on tuuli pölläyttänyt kuorisilpun olohuoneeseen. Ei tullut paljoa kiitosta.

Mutta näin toimien kotiin jää vieno paahdon tuoksu. Seuraavana pävänä ei ole enää tuoksujälkiä paahdosta havaittavissa.

Kuten on tullut aikaisemminkin mainittua, mitään tarkkoja aikoja ei pysty toisten uuneille antamaan ja omankin kanssa on toimittava enemmän näppi, nenä, silmä ja kuulotuntumalla, kuin johonkin tarkkaan aikatauluun tukeutuen. Ota käteen kourallinen kaupan papuja, ja vertaa paahtoasi niihin. Kun väri alkaa olla lähellä, lopeta paahto.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2060
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #70 : Tammikuu 28, 2010, 14:29:23 ip »

Minä käytän sellaista paahtotaktiikkaa, että pidän keittiön ikkunaa auki, liesituuletinta täysillä ja keittiön ovi visusti kiinni.

Kun paahto lähenee loppuaan käyn avaamassa valmiiksi parvekkeen oven, jonne kiikutan pavut kaadettuani ne siivilään. Kiitäessäni parvekkeelle laitan papusiivilän päälle toisen siivilän, jolloin silppu ei lentele ympäri olohuoneen sohvia.

Meillä kun on keittiö ja olohuone samassa tilassa niin ei voi sulkea keittiön ovea :). Itse nakkasin pavut suoraan kattilaan, kansi kiinni ja silleen terassille jäähdyttämään papuja. Näin savua ja silppua ei leviä asuntoon. Anyways, savua ei pääse pakoon ja siitä hajusta joko tykkää tai sitten ei  ;D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #71 : Helmikuu 04, 2010, 16:01:24 ip »

Kokeilin sitten paahtaa uudelleen, tarkoitus oli paahtaa ''Juhla Mokka -mummolle'' pannukahviksi jotain muuta kun hän löysi myllynkin. Tarkoitus oli paahtaa jotain eka cräkki läpi +30 sec, koska Juhla Mokkakin on aikaslailla vaaleaa. Kuitenkin käytössä oli eri uuni kuin mitä viimeksi ja eka cräkki alkoi jo noin 6 minuutin kohdalla ja loppui noin 8 min kohdalla. Ajattelin että ei nyt näin lyhyttä paahtoaikaa ja pidin pavut uunissa yhteensä 9 minuuttia, mikä on aika lyhyt paahto uunille? Hieman ihmettelin koska uunin lämpötila oli 225 C, ja jollain ekan cräkin saavuttamiseen oli mennyt näillä speckseillä 10 min. Uunit ovat selkeästi yksilöitä! Ja kyseessä ei ollut mikään uunituore uuni vaan ehkä yli 30 vuotta vanha. Ehkä jos tarkoitus on paahtaa vaaleammaksi niin kannattaa pitää lämpötila ainakin alussa 200 C? Vertailin väriä sitten vielä Has Beanin Bolivia Machacamarca BV 2009:ään ja oli lähes saman värinen.

Kuva oli niin heikkolaatuinen, että en lisää sitä tänne.
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #72 : Helmikuu 05, 2010, 21:57:04 ip »

Lainaus käyttäjältä: samppo
Tarkoitus oli paahtaa jotain eka cräkki läpi +30 sec, koska Juhla Mokkakin on aikaslailla vaaleaa.

Juhla Mokkahan on tosi vaaleaa. Mielestäni maussa on jopa puumaisuutta, joka tulee hieman alipaahdetuista pavuista. Onko muuta samaa mieltä? Sikäli maussa on samaa sävyä kuin kreikkalaisissa kahveissa, jotka on yhtä vaaleita ellei vielä vaaleampia.

Lainaus
Kuva oli niin heikkolaatuinen, että en lisää sitä tänne.

Entäpä maku?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #73 : Helmikuu 05, 2010, 22:17:46 ip »

Entäpä maku?
Paahdoin eilen, ja huomenna mummon kanssa pannukahvina maistellaan, joten en vielä tiedä mausta mitään. Ja paahto oli tarkoitus jättää vähän vaaleammaksi, koska paahdoin mummolle, joka on tottunut Juhla Mokkaan ja jos saa kovin tummaa kahvia suoraan totuttelemata, siitä ei välttämättä pidä.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 05, 2010, 22:22:18 ip kirjoittanut samppo »
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

naattija

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #74 : Heinäkuu 26, 2010, 21:49:25 ip »

Mä kokeilin tänään uunipaahtoa Indian Monsoon Malabar pavuilla. Lämmitin uunin 225 asteeseen ja heitin lasisessa vuoassa tasaisena kerroksena.
10 minuutin kohdalla nostin pikkasen lämpöä kun ei tuntunut poksahteluja tulevan tarpeeksi ja näytti aika epätasaisilta.
Otin pavut loppujen lopuksi pois 14,5 minuutin kohdalla ja tässä tulos. En tiedä vielä mausta mutta todella epätasaista jälkeä tuli.
Vinkkejä kaivataan...

Kirjattu