Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 101968 kertaa)

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2060
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #45 : Marraskuu 25, 2008, 22:14:14 ip »


Onko kukaan kokeillut kiertoilmaa?

Itse haaveilen muutoinkin sellaisen hankitaa, kiinnostaa se lähtevätkö kuorisilput liikkeelle...

En ole viitsinyt kiertoilmaa laittaa päälle, koska se kuorisilppu lentelee sitten pitkin uunia (ja sinne "propellipesään myös".). Tuli joskus vahingossa laitettua puhallin päälle ja sen jälkeen koko keittiö oli täysi silppua kun luukku piti avata samaan aikaan :D
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #46 : Marraskuu 26, 2008, 22:03:30 ip »

En ole viitsinyt kiertoilmaa laittaa päälle, koska se kuorisilppu lentelee sitten pitkin uunia (ja sinne "propellipesään myös".). Tuli joskus vahingossa laitettua puhallin päälle ja sen jälkeen koko keittiö oli täysi silppua kun luukku piti avata samaan aikaan :D

Onpa hyvä tietää, ettei pääse myöhemmin turhaa välisiivousta tekemään... Todennäköisesti seuraava uuni on kiertoilma. ajattelinkin, että juuri noin siinä voi käydä. Joissakin kotipaahtoteksteissä suositellaan nimenomaan kiertoilman käyttöä. Missään en ole löytänyt ohjeita silpun lentelyn hillitsemiseen.

Kai sitä löytyisi jotain verkkosiivilöitä papujen päälle, jos haluaisi kiertoilmaa kokeilla.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

hirvi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 74
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #47 : Marraskuu 27, 2008, 06:11:20 ap »

Mitä nyt muutaman kerran olen uunipaahtamista kokeillut niin olen kyllä kiertoilmaakin käytellyt. Ei ole silppu lennellyt edes pitkin uunia, saatika keittiötä. Peitin tosin kiertoilmatuulettimen uunin mukana tulleella rasvasuodattimella, se on sellainen metalliverkko joka pannaan kiertoilmatuulettimen päälle.

On vissiin eroa kiertoilmatulettimissa ja tietenkin myös pavuissa, ehkä itselläni oli tuollaista vähäkuorista sorttia.

hirvi
Kirjattu
Hirvi

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2060
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #48 : Marraskuu 27, 2008, 08:29:03 ap »

Onpa hyvä tietää, ettei pääse myöhemmin turhaa välisiivousta tekemään... Todennäköisesti seuraava uuni on kiertoilma. ajattelinkin, että juuri noin siinä voi käydä. Joissakin kotipaahtoteksteissä suositellaan nimenomaan kiertoilman käyttöä. Missään en ole löytänyt ohjeita silpun lentelyn hillitsemiseen.

Kai sitä löytyisi jotain verkkosiivilöitä papujen päälle, jos haluaisi kiertoilmaa kokeilla.

Kiertoilmahan tehostaa sitä paahtamista, joten lämpötiloja joutuu varmaan hakemaan uusiksi. Kiertoilma voisi periaatteessa olla kyllä ihan kokeilemisen arvoinen juttu. Josko sillä saisi enemmän tasaisuutta paahtoon. Jotain verkkohässäkkää voisi kyllä yrittää viritellä. Hmm...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2060
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #49 : Joulukuu 22, 2008, 14:42:57 ip »

No niin, tulipa kokeiltua uunipaahtoa useammalla eri pavulla käyttäen kiertoilmaa.

Jostain syystä kiertoilman kanssa paahtoaika venyi pidemmäksi mitä yleensä. Paahtoalustana minulla on tefloninen mikälie piirakkavuoka, jonka pohjan olen poralla rei'ittänyt. Paahdosta tuli kuitenkin tasaisempi kiertoilman kanssa.

"Paahtoprofiili" kaikille pavuille (oma blendikokeilu myös) oli kutakuin sama. Tavoittelin medium darkia ja siihen pääsin aika hyvin.

180 C 3 min.
200 C 3 min.
215 C 3 min. (eka raksu)
230 C 14-15 min. kohdalla pavut ulos, toisen raksun alkaessa.

Pavut saavat levätä pari päivää ennen maistiaisia...
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #50 : Joulukuu 30, 2008, 00:55:56 ap »

Itse olen havainnut parhaaksi paahtoalustaksi raskaan, valurautaisen, paistinpannun. Kevyemmissä astioissa tuntuu, ettei lämpö välity tasapuolisesti ja paahdosta tulee epätasainen.

Tänään taas tuli paahdettua neljä erää 8) Keskiviikkona maistellaan millainen blendi syntyi.
Kirjattu
Silvia & Rocky

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #51 : Tammikuu 14, 2009, 14:58:26 ip »

Maanantainen Yirga. Uuden pannun testaamista.

Kirjattu
Silvia & Rocky

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #52 : Elokuu 26, 2009, 10:24:53 ap »

No niin, tulipa kokeiltua uunipaahtoa useammalla eri pavulla käyttäen kiertoilmaa.

Jostain syystä kiertoilman kanssa paahtoaika venyi pidemmäksi mitä yleensä. Paahtoalustana minulla on tefloninen mikälie piirakkavuoka, jonka pohjan olen poralla rei'ittänyt. Paahdosta tuli kuitenkin tasaisempi kiertoilman kanssa.

"Paahtoprofiili" kaikille pavuille (oma blendikokeilu myös) oli kutakuin sama. Tavoittelin medium darkia ja siihen pääsin aika hyvin.

180 C 3 min.
200 C 3 min.
215 C 3 min. (eka raksu)
230 C 14-15 min. kohdalla pavut ulos, toisen raksun alkaessa.

Pavut saavat levätä pari päivää ennen maistiaisia...

Aion kokeilla mökillä kaasu-uunilla paahtamista, ja sitä varten on jo hankittu lämpömittari, joten profilointiakin voisi kokeilla. Katselin ketjun alkupuolelta, että paahtoa oli tehty melkolailla sukkana 235 asteella, mutta tässähän on jo ehtaa profiilia, täytyy kokeilla jotain tuon tapaista.

Värin suhteen heräsi kysymys: mistä saisi luotettavan referenssin pavun värille? Jossain ketjussahan jo ryhdyttiin pohtimaan näyttöjen kalibrointia jne. Vai tavoitellaanko uunipaahdossa puhtaasti toisen raksun hivottelua, kun värin arvointi ei välttämättä ole niin helppoa suttuisen lasin takaa?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2797
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #53 : Elokuu 26, 2009, 10:56:02 ap »

Värin suhteen heräsi kysymys: mistä saisi luotettavan referenssin pavun värille? Jossain ketjussahan jo ryhdyttiin pohtimaan näyttöjen kalibrointia jne. Vai tavoitellaanko uunipaahdossa puhtaasti toisen raksun hivottelua, kun värin arvointi ei välttämättä ole niin helppoa suttuisen lasin takaa?

Väri on huono mittari, raksut ovat parempia. Teollisuudessa käytetään jotain mittaria tuohon tarkoitukseen, mutta sen hinta lienee tähtitieteellinen. Kenneth Davidsin paahtokirjan lopussa on pieni väritaulukko - voisi toivoa, että siihen on värimäärityksen koitettu saada suunnilleen kohdilleen. Ja netti on tietysti pullollaan värikuvia, mutta niiden luotettavuus on mitä on.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 709
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #54 : Elokuu 26, 2009, 11:19:49 ap »


Värin suhteen heräsi kysymys: mistä saisi luotettavan referenssin pavun värille?

Puuttumatta kyseisen vekottimen älyttömään hintaan, niin Scaa:n verkkokaupasta löytyy SCAA/Agtron Roast Color Classification System jolla saisi paahdot aika varmasti kohdilleen. Tuo näytekitti löytyy kohdasta technical tools.

-Mikko-
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #55 : Marraskuu 16, 2009, 18:58:15 ip »

Puuttumatta kyseisen vekottimen älyttömään hintaan, niin Scaa:n verkkokaupasta löytyy SCAA/Agtron Roast Color Classification System jolla saisi paahdot aika varmasti kohdilleen. Tuo näytekitti löytyy kohdasta technical tools.

Tuossa ei ole kyse laitteesta vaan kahdeksasta vinyylivärilevystä, joihin paahtoa voi vertailla. Hintaa 295 dollaria. Eipä viitsi tuommoista muutamasta vinyylipalasta maksaa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Vast:Uunipaahto
« Vastaus #56 : Joulukuu 29, 2009, 22:48:55 ip »

Tilannepäivitys:
Tällä kertaa käytössä 25cm pyöreä irtopohjavuoka.

Kannattako paahtaa ilman reunoja vai reunojen kanssa, jos käyttää kiertoilmaa (varmaan reunojen kanssa)? Vaiko kannattaako käyttää jotain teräksistä ''lasagnevuokaa''?
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

samppo

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 138
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #57 : Joulukuu 30, 2009, 12:38:59 ip »

Pitihän minukin sitten kokeilla tuota uunipaahtoa, en meinannut kuulla raksuja ja kahvi jäi aika vaaleaksi. Käytin tuota nimimerkin migu2 profiilia (ja kiertoilmaa), mutta huomaa että uunit ovat yksilöitä koska tuossa ajassa en saanut vielä kovinkaan tummaa. Sitten kun mene kotiin pääsen vertaamaan Kaffan kanssa tummuutta ja ensi viikolla päästään maistelemaan. ;)
Kirjattu
Rancilio Silvia nakukahvalla + Rancilio Rocky + QUEST M3 paahdin

migu2

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2060
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #58 : Joulukuu 30, 2009, 13:01:46 ip »

Pitihän minukin sitten kokeilla tuota uunipaahtoa, en meinannut kuulla raksuja ja kahvi jäi aika vaaleaksi. Käytin tuota nimimerkin migu2 profiilia (ja kiertoilmaa), mutta huomaa että uunit ovat yksilöitä koska tuossa ajassa en saanut vielä kovinkaan tummaa. Sitten kun mene kotiin pääsen vertaamaan Kaffan kanssa tummuutta ja ensi viikolla päästään maistelemaan. ;)

Heh, hienoa että profiilini leviää laajemmalle :D. Uunipaahtoa en enää ole harrastanut kun tuli hankittua noi paahtimet. Liian korkeita odotuksia ei kannata laittaa noiden paahtojen suhteen. Aika karseen puumaisia ja ruohoisia makuja tuli monesti... Raksut kyllä pitäisi kuulua erittäin selkeästi ja pavut myös ponnahtelee raksujen aikana.

Lopulta päädyin aina käyttämään kiertoilmaa ja paahtoastiaksi ostin halpahallista mikä lie teflonisen, reunallisen, pyöreän vuoan, johon porasin reikiä pohjaan niin paljon kuin mahtuu. Toimi ihan ok.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #59 : Tammikuu 24, 2010, 15:39:40 ip »

Löysin kaappeja siivotessa Mokkamestareiden pussin, jonka kyljessä luki "Pocos raakakahvi". Ja kun uuni oli muutenkin tulilla, ja kun kotona paahtamisen kokeilua on joskus tullut mietittyä, niin pakkaspäivän kunniaksi tarkistin ketjusta pelin säännöt ja pistin pavut uuniin. Tavoitteena minimissään tumma paahto, mutta mieluusti espressoon kelpaava tulos.

Uuni (tavallinen vanha peruskotiuuni) ala-ylä-lämmölle 225een. Laitoin pavut matalalle uunipellille leivinpaperin päälle, niin sain sen noin 150 gramman satsin yhteen helposti kerrokseen. Pelti uuniin vähän keskitason yläpuolelle ja nenä kiinni uunin luukun lasiin odottelemaan mitä tapahtuu.

Jossain 3 minuutin kohdalla alkoi pavuissa näkyä väriä. Ensimmäiset raksahdukset jo siinä ennen 5 minuuttia. Raksahtelu jatkui yhtämittaisena aina tuonne 8 minuutin jälkeen. Samalla alkoi kiillellä siellä täällä - oletin öljyjen alkavan tulla papujen pintaan. Ja sitten odottelemaan sitä toista raksua, että saisi pavut uunista. No, toista raksahtelua ei sitten tullut 11, eikä 12 minuutin kohdalla, eikä sen jälkeenkään. Lopetin rumban vähän vajaassa 15 minuutissa ja menin melkoisen mustan papusatsin kanssa parvekkeelle jäähdyttämään tulosta.

Kuorimujua tuli todella paljon ja aika kauan sai veivata papuja astiasta toiseen ennen kuin irtoavan roskan määrä pieneni merkitsevästi. Päivänvalossa pavut ovat edelleen melko tummia, sanoisin jopa lähemmäs mustia. Ja savua, voi pojat, savua kyllä sain koko rahalla. Tuulettaminen ei ole tunnissakaan vienyt kaikkea pois - pitää vähän varos, ettei ulos tuulettamisen sijasta levitä savua muualle kämppään.

Olen hieman hämilläni noiden toistgen raksujen puuttumisesta. Pidinkö papuja uunissa liian vähän aikaa? Eikö jokainen papu (-satsi) annakaan toista raksua?

Mistä tiedän menikö eka koe aivan metsään, kun tuo värikin on muiden palstalaisten tuloksiin verrattuna poikkeavan tumma? Onko tässä kohtaa havaittavissa jotain selvästi metsään mennyttä? Panenko pavut saman tien roskiin?

Millä tavalla voin testata paahtotulosta, kunhan annan satsin seistä sen päivän-pari? Raakasti myllyyn vaan ja espressojauhatusta koriin? Vai kannattaako ensin tehdä vaikka karkeampaa jauhatusta ja kokeilla pressopannulla tulosta?

Kommentteja ja vihjeitä toivon, ei tämä niin kamala kokemus (tähän mennessä) ole ollut, etten voisi kokeilla toistakin kertaa.
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.