Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Uunipaahto  (Luettu 88394 kertaa)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2783
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #30 : Elokuu 29, 2007, 13:11:04 ip »

Lainaus käyttäjältä: Markus
Arton uunipaahtamien Peru Oxapampa -papujen seikkailuista Minimokan ja Venuksen syövereissä voipi lukea osoitteesta espresson.vuodatus.net. Ehkäpä myöhemmässä vaiheessa saan sinne muutakin mielenkiintoista.


Kirjoitat sivuillasi:

"Harjoitusten jatkuessa vahvistui ennakkotieto siitä, että alkuperäiskahvit ovat vaikeampia tehdä espressoksi kuin tarkoitukseen nimenomaisestai valmistetut sekoitukset. Ensinnäkin espressossa vahvistuvat kahvin kaikki maut, joten alkuperäiskahvista saattaa tässä tiiviissä muodossa löytyä ikäviä yllätyksiä joten ihanteellisten olosuhteiden (uuttolämpötila yms.) löytäminen voi olla vaikeaa."

Olen ihan samaa mieltä! Sekoituksia keitellessä lämpötilasäätö on ollut käytännössä tarpeeton ominaisuus, mutta SO-kahveja käyttäessä taas hyvin kätevä. Samoin OPV-koneille tyypillinen ylipaine tekee hallaa SO-kahveille.

Tällä hetkellä minulla on ruuvipenkissä Harrar Longbean, jonka sain eilen kunnolla toimimaan, kun uskalsin säätää lämmön riittävän alas. Ja myös annostelussa joutui taas käyttämään vaakaa, hyviä sekoituksia tehdessä ei ole ollut niin väliä.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #31 : Helmikuu 28, 2008, 13:49:35 ip »

Lyödäämpä tänne kuva mun ekasta paahdosta ikinä  :D

Tämä siis uunilla. Kahvina Yirgacheffe.



Kirjattu
Silvia & Rocky

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #32 : Helmikuu 28, 2008, 14:05:01 ip »

Lainaus käyttäjältä: Aficionado

Tämä siis uunilla. Kahvina Yirgaffe.


Suht tasaiselta näyttää - katkaise vain seuraavalla kerralla paahto vähän aiemmin. Yirgacheffe on kyllä vaaleamman paahdon kahvi - öljyjä ei saisi missään nimessa mielestäni pinnassa noin kiillellä (viittaavat toiseen raksuun ja yli josta pitäisi pysyä yirgin kanssa poissa).
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #33 : Helmikuu 28, 2008, 14:17:10 ip »

Juu. Yritetään. Aika randomilla meni tämä erä.  :-)
Kirjattu
Silvia & Rocky

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #34 : Helmikuu 29, 2008, 16:18:08 ip »

Tämän päivän paahto. Kahvi sama. Lämpötila sama (235C). Nyt katkaisin paahdon selvästi aikaisemmin kuin viimeksi. Joukossa vielä kuorisilppua vähän.

Kirjattu
Silvia & Rocky

Esa

  • Administrator
  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 874
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #35 : Helmikuu 29, 2008, 18:39:36 ip »

Terveen näköistä keskitummaa. Pitäisi huomenna olla aika makoisaa.
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #36 : Maaliskuu 01, 2008, 23:33:45 ip »

Juu. Päivällä testasin, ja kyllähän niistä melkoisen maukkaat essot irtosi, ihan yksinäänkin. Ja eikun uutta tilausta kehiin.  :lol:
Kirjattu
Silvia & Rocky

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #37 : Maaliskuu 06, 2008, 18:57:13 ip »

Pari kuvaa tämän päivän paahdosta, kun sattui kamera olemaan sopivasti käsillä. Lisäsin lämpötilaa viidellä asteella (240C). Paahdoin vielä neljännettäkin lajiketta (Indonesian Sulcoto Sulwasi), mutta kaadoin epähuomiossa pavut muiden joukkoon ennen kuvaa.



Kirjattu
Silvia & Rocky

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 643
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #38 : Maaliskuu 09, 2008, 15:26:12 ip »

Hyvän näköistä papua.

Mistä muuten olet tilannut? Huomasin Limu-tekstin tuossa yhdesä kuvassa, se on yksi lempipavuistani ja äärettömän persoonallinen maultaan. En ole vaan saanut Suomesta Limua. :cry:
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #39 : Maaliskuu 09, 2008, 18:18:13 ip »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Mistä muuten olet tilannut? Huomasin Limu-tekstin tuossa yhdesä kuvassa, se on yksi lempipavuistani ja äärettömän persoonallinen maultaan. En ole vaan saanut Suomesta Limua. :cry:


Veikkaisin että täältä (löytyy myös 250g vaihtoehto).
Kirjattu

Aficionado

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 83
Vast:Uunipaahto
« Vastaus #40 : Maaliskuu 09, 2008, 22:02:40 ip »

Sieltäpä sieltä.  8)
Kirjattu
Silvia & Rocky

mto

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #41 : Elokuu 25, 2008, 16:28:49 ip »

Suoritin paripäivää sitten ensimmäisen uunipaahdon ja hyvää tuli. Papuna toimi joku brassikaffe (oon töissä eräässä kahvitehtaassa niin raakapapua saa rahtaa kotia ilmaseks niin paljo ku jaksaa :P)

Uunina toimii kaasu-uuni jossa ei ole valoa :( paahtaa kuitenkin melko tasaisesti :D
Kirjattu

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Vast:Uunipaahto
« Vastaus #42 : Elokuu 25, 2008, 18:30:56 ip »

Pari kuvaa tämän päivän paahdosta, kun sattui kamera olemaan sopivasti käsillä. Lisäsin lämpötilaa viidellä asteella (240C). Paahdoin vielä neljännettäkin lajiketta (Indonesian Sulcoto Sulwasi), mutta kaadoin epähuomiossa pavut muiden joukkoon ennen kuvaa.

Ainakin tuossa tuo Limu on jäänyt varsin vaaleaksi... Steven/Hasbeanin paahtamana pavut ovat huomattavasti tummempaa ja öljyt vedetty pintaan. Toki on varmasti maukas myös vaaleampana paahtona.
Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

migu2

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1950
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #43 : Marraskuu 24, 2008, 14:05:35 ip »

Oli vielä puolikas pussi jäljellä Brazil Fazendaa, joten päätin kokeilla uunipaahtoa korkeammalla asteella, tämän nettisivun ohjeiden mukaan:
http://www.ineedcoffee.com/00/oven/?page=3

Tavoitteena tietenkin espressoon sopivaa tummempaa paahtoa. Omat uunipaahdot ovat tähän asti olleet epätasaisia ja paahtoprosessi tuntuu etenevän hitaasti. Raksahdukset tulevat epätasaisesti, jne. Hieman jo kahvia paahtaneena suhtauduin kuitenkin varsin skeptisesti noin korkeaan lämpötilaan, mutta pakko se on kaikkea kokeilla ja toista kertaa ei tartte kokeilla :D.

Omasta uunistani ei irtoa kuin 250 asteen maksimilämmöt ja aika mustia papuja tuli aikaiseksi. 8 minuutin kohdalla oli pakko ottaa pavut ulos (osa ehti mennä jo mustaksi). Tällä kertaa kuitenkin uunista kuului kunnon raksunta ja prosessi eteni loppupäässä nopeasti. Savua tuli erittäin paljon.

Ehkä se i-Roast pitäisi hommata jos parempaa haluaa saada aikaiseksi...

Kirjattu
Expobar Brewtus IV-R + Eureka Mignon Silenzio Specialita (espresso) + Baratza Sette 270 (dripper/aeropress) + Wilfa CGR-1 + Hario Skerton + Behmor 1600

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 643
Vs: Uunipaahto
« Vastaus #44 : Marraskuu 25, 2008, 22:06:41 ip »

Minulla on samanlaisia kokemuksia liian 250 asteen lämmöstä. Hyviin lopputuloksiin olen päässyt tuolla 225 asteella. Tosiasiassa lämpötila vastusten ollessa päällä on korkeampi.

Uunipaahto on paljon uuniyksilöstä kiinni. Eli eri uuneilla on erilainen lopputulos. Itse en sekoittele papuja välillä. Minusta se vain häiritsee ja hidastaa paahtoprosessia ja huonontaa makua. Tasaisen lopputuloksen saa, kun malttaa laittaa tarpeeksi ohuen kerroksen papuja vuokaan, mutta tässä lienee myös uuniyksilöiden välillä eroa.

Kaasu-uuneja on netissä ja kirjoissa kehuttu oiviksi paahtimiksi.

Onko kukaan kokeillut kiertoilmaa?

Itse haaveilen muutoinkin sellaisen hankitaa, kiinnostaa se lähtevätkö kuorisilput liikkeelle...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini