Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Casadio Instantaneo  (Luettu 6744 kertaa)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Casadio Instantaneo
« : Toukokuu 12, 2007, 01:57:06 ap »

Uusi mylly on vihdoin saapunut. Eli Casadio Instantaneo on melko tuntematon suuruus maailmalla - poikkeuksena Saksa, jossa sitä pidetään yleisesti kotikäyttöön parempana myllynä kuin Mazzer Mini-E tai jopa Mahlkönig K30. Onkohan tässä perää? Katsotaanpa alustavia kokemuksia...
 
Ulkonäkö on karmaisevan ruma. Tästä johtuen en aluksi edes harkinnut tätä myllyä, mutta lopuksi ajattelin että eihän sitä ulkonäöllä kahvia keitetä  :shock: Kooltaan Casadio on hiukan tuhdimpi kuin Mazzer. Rungon korkeus on sama, mutta syvyyttä ja leveyttä on jonkin verran lisää. Tosin Casadiossa virtajohdon ulsotulo ei ole Mazzerin tapaan myllyn kyljessä vaan myllyn takana. Tämä on fiksumpi ratkaisu ja käytännössä leveytensä puolesta Casadio menee samaan tilaan kuin Mazzer. Korkeutta tosin on Mazzeria enemmän vakiomallisella papusäiliöllä (54cm). Kuvassa tosin pienempi papusäiliö, jonka kanssa korkeus on 47cm. Postissa pitäisi olla vielä tulossa kolmas papusäiliö, joka on kuvassa olevaa hiukan leveämpi, mutta jonka saa pienellä muokkauksella helposti kuvassa olevaakin lyhyemmäksi (sen pitäisi myös ulkonäöllisesti olla hiukan parempi).
 
Casadio on hiukan Mazzeria hiljaisempi ja huomattavasti nopeampi. Erikoisuutena Casadiossa on "kelluva" moottorin / jauhinkammio / jauhinterien kokonaisuus - eli ne on eristetty myllyn rungosta. Tämä auttaa hiljaisuuden suhteen, mutta sillä on myös toinen vaikutus. Myllyn moottorin teho on 450W (Mazzerin moottori on 250W) ja sen käynnistyessä moottorin kiinnitys tuntuu hiukan turhan löysältä, koska moottorin vääntö heilauttaa koko myllyä - mieleen tulee vanha jenkkiläinen muskeliauto.

Jauhinterät ovat Casadiossa kartiomalliset, jotka monen asiantuntijan mielestä tuottavat parhaan jauhatuksen. Kooltaan terät ovat suhteellisen pienet isoihin ammattilaismyllyihin verrattuna ja suuri jauhatusnopeus saadaan korkeammilla kierroksilla. Kierrosnopeus on kuitenkin samaa luokkaa kuin Mazzerin levymallisilla terillä (1350 kierrosta minuutissa vs. Mazzerin 1400). Jauhetun kahvin määrän ja jauhinterien massan suhde on Casadiossa huomattavasti suurempi ja jo muutaman shotin jauhamisen jälkeen huomaa että jauhettu kahvi alkaa lämpenemmään enemmän kuin Mazzerissa. Eli Casadio ei selkeästi sovellu kahvilaan jossa jauhetaan isoja volyymejä, mutta tämä ei ole ongelma kotikäytössä jossa harvemmin jauhetaan yli kuutta tuplaa peräjälkeen.
 
Jauhinteristä kahvi matkaa portafiltteriin pitkin kourua, joka on noin 45 asteen kulmassa. Tuohon kouruun ei jää kahvia lainkaan vaan kaikki päätyy portafiltteriin (toisin kuin kaikissa muissa kokeilemissani myllyissä). Itse jauhinkammioon kuitenkin jää puoliksi jauhettuja papuja jonkin verran (kuten kaikissa myllyissä), eli aina uutta sessiota aloittaessa on hyvä ottaa tavaksi heittää muutama gramma jauhettua kahvia pois jotta itse shottiin käytetty kahvi on varmasti tuoretta. Summa summarum on Casadio kuitenkin tässä suhteessa siis selkeästi paras itse kokeilemistani myllyistä.

Casadiossa ei ole tukea portafiltterille Mazzerin tapaan, vaan myllyn edessä on seisottava koko jauhatuksen ajan. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma myllyn nopeudesta johtuen. Casadiossa ei myöskään ole minkäänlaista alustaa, johon ylimääräinen jauhatus päätyisi. Tämä on pieni puute, vaikka mylly onkin muuten käytössä siistimpi kuin Mazzer.

Ulkonäkö siis Mazzerissa on huomattavasti miellyttävämpi, mutta vielä suurempi ero Mazzerin eduksi on materiaalien ja viimeistelyn laadussa. Tämä on ainakin näin ensituntuman perusteella yksi Casadion suurimmista heikkouksista, mutta ehkä tuohon tottuu.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Casadio Instantaneo
« Vastaus #1 : Toukokuu 12, 2007, 01:58:10 ap »

Verrattuna Mazzer Mini-E:hen on Casadion jauhatusjälki parempi (enemmän itse kahvin mausta myöhemmin). Mazzerin suurimpina ongelmina ovat kahvin paakkuuntuminen ja staattinen sähkö. Vaikka nämä ongelmat ovat Mini-E:ssä  pienemmät kuin melkein kaikissa muissa annostelijattomissa myllyissä, ovat ne kuitenkin vielä olemassa (ks oheinen kuva Mini-E:n jauhatuksesta). Nämä vaikeuttavat yhtenäisen ja tiiviin kahvikakun aikaansaamista ja tästä johtuen myös tasainen uutto vaikeutuu. Suurin ongelma Mini-E:ssä on kuitenkin eri kokoisten kahvihiutaleiden epätasainen jakauma filterissä. Tästä johtuen uutto on helposti toispuoleinen (portafiltterin kahvan puoleinen osa kakusta uuttuu eri tahdissa kuin koneen puoleinen osa kakusta).
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Casadio Instantaneo
« Vastaus #2 : Toukokuu 12, 2007, 01:58:49 ap »

Casadion jauhatus on kuohkeamman tuntuista kuin Mazzerin. Vatsaava annos kahvia painossa mitattuna on ennen tamppausta tilavuudeltaan suurempi. Tamppauksen jälkeen kakku on saman kokoinen, mutta Mazzeriin verrattuna on se koostumukseltaan tasaisempi ja virheetön uutto onnistuu huomattavasti helpommin. Shotti myös vaalenee huomattavan paljon myöhemmin. Oheisessa kuvassa myös näkyy (jos tarkkaan katsoo) että Casadiossa kahvin paakkuuntumista esintyy huomattavasti Mazzeria vähemmän.
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Casadio Instantaneo
« Vastaus #3 : Toukokuu 12, 2007, 02:00:12 ap »

Jauhatus tapahtuu paneelissa olevia nappeja painamalla. Napit löytyy sinkulle ja tuplalle ja molempia ajastimia voi säätää periaatteessa rajattomasti. Vakiovalikosta löytyy säätö sekunnin sadasosien tarkkudella ja jos maksimisäätö ei riitä, voi alavalikon kautta lisätä sekunnin kymmenyksiä (hienosäätö onnistuu tästä huolimatta sadasosan tarkkuudella). Hieno juttu, vaikka valikot ja näytöt eivät kovin loogisia ehkä olekaan. Lepotilassa myllyn näytössä on jauhettujen shottien lukumäärä (itselläni niitä onkin jo kertynyt melkoinen määrä, koska jauhatuksen ja annosten säätö kohdalleen vei melko paljon aikaa ja kokeilua - tehdasasetukset oliva kaukana espressosäädöistä).

Itse jauhatuskarkeuden säätö on portaaton ja mahdollistaa todella pienetkin hienosäädöt - säätöpyörää saa veivata oikein urakalla jos meinaa siirtyä espressojauhatuksesta esim pressoon (ja jos tähän on tarvetta, niin en suosittele Casadion hankintaa - se on mielestäni puhtaasti espressomylly). Manuaalisestikin voi myllyä käyttää painamalla sinkku- ja tupla-annoksen nappeja samanaikaisesti. Tässä pitä kuitenkin olla tarkkana ? painalluksen pitää olla täsmälleen samanaikainen ja itse on pari kertaa tullut vahingossa aktivoitua sinkkuannos kun tarkoituksena on ollut jauhaa vain pieni määrä lisää ja kun mylly on käynnistynyt, niin jauhatusta ei saa keskeytettyä muuten kuin katkaisemalla virrat (ja tämä on hiukan hankalaa kun kädessä on portafiltteri).
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Casadio Instantaneo
« Vastaus #4 : Toukokuu 12, 2007, 02:02:08 ap »

Kaiken kaikkiaan Casadio tuntuu olevan erittäin hyvä mylly ja tärkeimmät asiat ovat hyvällä mallilla. Ulkonäössä, materiaalivalinnoissa ja viimeistelyssä on paljon parantamisen varaa ja käytettävyyttäkin voisi valmistaja harkita hiukan pidemmälle (esim erillinen nappi manuaalista käyttöä varten tai portafiltterillä aktivoitava jauhatus olisivat isoja parannuksia). Esim Mahlkönig K30 on käytettävyydeltään (ulkonäön ja materiaalien laadun lisäksi) huomattavasti parempi kuin Casadio, mutta hinta onkin kaksinkertainen ja jauhatusjäljen väitetään siinä olevan kuitenkin huonompi (tätä on vaikea kommentoida henkilökohtaisesti kun en ole näitä rinnakkain testaillut).

Vaikka miinuksiakin Casadiosta löytyy, on se hinta- laatusuhteeltaan alustavien kokemusteni mukaan loistava mylly jopa Mazzer Mini-E:hen verrattuna. Oma Mazzer Mini-E onkin jo löytänyt uuden omistajan (ehdin huomenna vielä tehdä jonkin verran makuvertailuja kun myllyt ovat rinnakkain).

T. Teme
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Casadio Instantaneo
« Vastaus #5 : Toukokuu 13, 2007, 18:26:32 ip »

Mini-E on nyt uudella omistajalla, mutta ehdin tuossa testailla sitä rinnakkain Casadion kanssa parilla eri sekoituksella. Oma "vakio" sekoitukseni on 100% arabica ja Casadiolla jauhetut shotit olivat kirkkaamman makuisia, mutta myös hieman kitkerämpiä. Kokeilin myös laskea uuttolämpöä, mutta se ei poistanut tuota kitkeryyttä (menin sen verran alas lämmöissä että shotit alkoivat jo maistua happamilta).

Hmm... voiko tuo Casadion korkea kierrosluku suhteellisen pienillä terillä aiheuttaa sen, että jauhatuksessa on liian paljon hienoja ainesosasia / tomua ja nämä tuovat yliuuttuessaan juomaan kitkeryyttä? Eli tällä sekoituksella Mazzerilla jauhetut shotit olivat itse asiassa hiukan miellyttävämpiä vaikkakin hiukan latteampia (siis tuo kitkeryys Casadion jauhatuksessa häiritsi).

Positiivinen yllätys oli sitten tänä aamuna, kun kokeilin toista sekoitusta (15% robustaa) josta en ole kovin paljoa pitänyt suorina shotteina Mazzerilla jauhettuna. Käytän tätä sekoitusta usein cappuccinoihin ja latteihin. Casadiolla jauhettuna tämä sekoitus toimi kuitenkin todella hyvin suoranakin ja shotti oli oikein tasapainoinen, huomattavasti parempi kuin Mazzerilla jauhettuna.

Aika erikoinen kokemus tähän saakka enkä osaa oikein vetää lopullisia johtopäätöksiä. Pitää kokeilla vielä paria muuta sekoitusta ja lisäksi odottelen innolla sen Compakin myllyn saapumista jotta pääsen testailemaan sitä rinnakkain Casadion kanssa. Tähän mennessä tunteet Casadion suhteen ovat vieläkin hiukan sekalaiset - enemmän kuitenkin positiiviset...

Tiedoksi muuten nuo käytetyt sekoitukset. Ensimmäinen on se 15% robustaa siältävä ja jälkimmäinen 100% arabica.

Ethiopian Sidamo Grade 2 Corona (30%)
El Salvador Finca S Luis SHG-E (25%)
Indian Kerkiecoondah Estate Plantation A (20%)
Indian Balehonnur Parchment AB (15%)
Brasilian Lagoa Do Morro BSCA (10%)

El Salvador Finca San Luis SHB (35%)
Guatemala Finca El Bosque SHB EP (25%)
Brasilia Lagoa Icatu BSCA (20%)
Indian Kerkiecoondah Estate Plantation A (20%)

T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vast:Casadio Instantaneo
« Vastaus #6 : Toukokuu 13, 2007, 20:54:07 ip »

Lainaus käyttäjältä: Teme
Oheisessa kuvassa myös näkyy (jos tarkkaan katsoo) että Casadiossa kahvin paakkuuntumista esintyy huomattavasti Mazzeria vähemmän.


Onko siinä Mazzerin tapaan jotain klimppejä rikkovaa systeemiä, vai onko jauhatus tasaista ihan sellaisenaan? Ymmärtääkseni klimpit syntyvät kun kahvi pakkautuu ahtaaseen jauhinkammioon, josta sitten siivekkeet heittävät sitä ulos. Vähän ihmetyttää miksi tuollaiseen ratkaisuun on useimmissa myllyissä päädytty, luulisi tilavamman jauhinkammion olevan aika helposti toteutettavissa.

Lainaus käyttäjältä: Teme
Suurin ongelma Mini-E:ssä on kuitenkin eri kokoisten kahvihiutaleiden epätasainen jakauma filterissä. Tästä johtuen uutto on helposti toispuoleinen (portafiltterin kahvan puoleinen osa kakusta uuttuu eri tahdissa kuin koneen puoleinen osa kakusta).


Tarkoitatko että kun mylly puhaltaa jauhatusta siihen suppiloon, niin eri kokoiset murut lentävät eri tavalla (vr. viljan puhdistaminen)? Itse pyörittelen kahvaa 180 astetta jauhatuksen aikana, että kahvi jakautuu tasaisesti kahvaan. Sen luulisi aika tehokkaasti auttavan tähänkin ongelmaan?

Lainaus käyttäjältä: Teme
Hmm... voiko tuo Casadion korkea kierrosluku suhteellisen pienillä terillä aiheuttaa sen, että jauhatuksessa on liian paljon hienoja ainesosasia / tomua ja nämä tuovat yliuuttuessaan juomaan kitkeryyttä?


Saattaisiko terien kuumeneminen vaikuttaa? Varmaan ei...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vast:Casadio Instantaneo
« Vastaus #7 : Toukokuu 14, 2007, 09:00:25 ap »

Lainaus käyttäjältä: akallio
Onko siinä Mazzerin tapaan jotain klimppejä rikkovaa systeemiä, vai onko jauhatus tasaista ihan sellaisenaan? Ymmärtääkseni klimpit syntyvät kun kahvi pakkautuu ahtaaseen jauhinkammioon, josta sitten siivekkeet heittävät sitä ulos. Vähän ihmetyttää miksi tuollaiseen ratkaisuun on useimmissa myllyissä päädytty, luulisi tilavamman jauhinkammion olevan aika helposti toteutettavissa.

Casadiossa ei ole mitään klimppejä rikkovaa systeemiä. Tuo paakkuuntumattomuus johtunee osittain myös siitä ettei myllyssä ole sellaista vaakatasoista kourua johon kahvi pakkaantuisi ennen lopullista matkaansa filtteriin, vaan kouru on 45 asteen kulmassa nähdäkseni suoraan jauhinterien alta.

Lainaus käyttäjältä: akallio
Tarkoitatko että kun mylly puhaltaa jauhatusta siihen suppiloon, niin eri kokoiset murut lentävät eri tavalla (vr. viljan puhdistaminen)? Itse pyörittelen kahvaa 180 astetta jauhatuksen aikana, että kahvi jakautuu tasaisesti kahvaan. Sen luulisi aika tehokkaasti auttavan tähänkin ongelmaan?

Jep. Tuota tarkoitin ja portafiltterin liikuttelu jauhatuksen aikana auttaa Mazzerin kanssa, mutta tasoituksen kanssa saa silti edelleen olla tosi tarkkana (myös noista paakuista johtuen). Casadio on aika veikeä siinä mielessä, että tasaisen uuton saa aikaiseksi vaikka pelkästään pyyhkäisemällä ylimääräinen kahvi pois ja tamppaamalla kevyesti.

Lainaus käyttäjältä: akallio
Saattaisiko terien kuumeneminen vaikuttaa? Varmaan ei...

Varmasti terien kuumeneminenkin vaikuttaa siinä vaiheessa kun shotteja on jo jauhettu puolen tusinaa peräjälkeen. Mutta ensimmäiseen tai toiseen shottiin tällä ei pitäisi olla vielä vaikutusta. Erikoinen ilmiö tosiaan tuo pieni kitkeryys toisella sekoituksella... ...pitää tutkiskella jos se on ominaisuus joka poistuu kun mylly on kunnolla ajettu sisään...

T. Teme
Kirjattu