Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Espresson syvin olemus  (Luettu 4559 kertaa)

esprit

 • Pikakahvi
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 3
Espresson syvin olemus
« : Toukokuu 11, 2007, 14:38:01 ip »

No niin, vasta-alkaja täällä ihmettelee joten nyt saa vääntää rautalangasta, kiitos  :mrgreen:

Mikä siis tekee espressosta espresson? Joku sanoo, että espressoa saa aikaan tavallisella suodatinkeittimellä, toisen mielestä espressoa saa myös mutteripannulla ja kolmannen mielestä (ja oletan, että täällä suurinosa ajattelee niin), espressoa saa vain oikealla keittimellä.

Minä haluaisin juoda espressoa kotonakin mutta ei ole tilaa espressokeittimille eikä kyllä varaakaan laittaa huikeita summia sellaiseen. Sitäpaitsi, näin naisen näkökulmasta, se mutteripannu on paljon sympaattisemman näköinen kuin keitin joka vaatii aika paljon myös huoltoa? Olen nähnyt karsean näköisiä keittimiä, luulisi tavallisen suodatinkahvinkin maistuvan paremmalle kuin sillä keitetty espresso..

Onko tässä espresson valmistamisessa/juomisessa ja kahviharrastuksessa yleensäkkin se sama kuin viineissä. Gurujen mielestä viini ei maistu samalle halpislasista eivätkä halpisviinit ole hyviä?
Kirjattu

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vast:Espresson syvin olemus
« Vastaus #1 : Toukokuu 11, 2007, 16:04:03 ip »

Espressollehan on olemassa ihan määritelmä joka menee suurinpiirtein näin:

Hienoksi jauhetusta kahvijauheesta, jota on 7 (+/- 2) grammaa, uutetaan 30-45 millilitraa kahviliuosta 9 barin paineella veden lämpötilan ollessa 90-95,5 astetta. Tuon liosmäärän aikaansaamiseen tulee kulua 25 (+/- 5) sekuntia.

Jos kahvin valmistaminen ei tapahdu noin, niin se ei periaatteessa ole espressoa. Esim. mutteripannulla paine jäänee kevyesti alle 2 barin ja lämpötila on liian korkea. Huomaa että oikealla espressokoneellakaan ei siis automaattisesti saa espressoa jos sitä konetta käytetään väärin! (yleisin ongelma on että uuttoaika menee pieleen).

Hyvät espressokoneet maksavat paljon siksi että näiden ehtojen täyttäminen ei ole ihan helppoa ja halpaa teknisesti toteuttaa.

Homman perimmäinen juju on siinä, että noilla ohjeilla tuotettu kahvijuoma, eli espresso, omaa muihin kahvijuomiin nähden aivan ainutlaatuisen maun ja ennenkaikkea koostumuksen - vähän niin kuin samoista hiutaleista tehty puuro ja velli tuntuvat (ja jopa maistuvat) suussa erilaisilta. Ja mikäli noista ohjearvoista poiketaan, lopputulos muuttuu melko nopeasti huonompaan suuntaan.

Eli ei ole kyse tuollaisesta "vääränlainen viinilasi tälle viinille" -ajattelusta vaan siitä että sen oikeanlaisen espresson valmistaminen (= oikeanlaiseen lopputulokseen päätyminen) on todellakin noin tarkkaa puuhaa. Jopa niin tarkkaa että sitä ei monessakaan kahvilassa oikein osata vaikka tiskiltä löytyy hienot espressokoneet joilla sitä olisi kyllä mahdollista tehdä.

Toivottavasti oli riittävän "rautalankaista". :)
Kirjattu

Markus

 • Americano
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 282
  • Kahjona kahviin
Vast:Espresson syvin olemus
« Vastaus #2 : Toukokuu 11, 2007, 16:25:53 ip »

En ole kauheasti vasta-alkajaa kummempi itsekään, ja viisaammat saavat täydennellä jahka kerkiävät. Pidän kuitenkin kovasti espressosta ja olen katsonut hyvän kahvin pienen vaivannäönkin arvoiseksi. Guruksi en varsinaisesti haluakaan, niin kuin tuskin kovinkaan moni täällä.

Espresson syvin olemus on syvempi teologis-filosofinen kysymys kuin mihin nyt on varsinaisesti aikaa, se ei ole mielestäni vangittavissa vaan koettavissa hyvän kupillisen merkeissä.

Sen sijaan määritelmiä on. Lainaus Special Coffee Accociation Europen Suomen osaston sivujen sanastosta:

Lainaus
ESPRESSO
Tumma,täyteläinen rikasarominen kahvijuoma, joka on valmistettu hienoksi jauhetusta tummapaahtoisesta kahvista. Käyttäen erityistä valmistuslaitetta, jolla saavutetaan 9barin ylipaine kahvin uuttamiseen käytettävälle vedelle. Uutosaika on n.25 sec. ja kahviannos n.2,5 ? 3,5cl.


Hommaan liittyy oleellisesti myös:

Lainaus
CREMA
Oikein valmistetun espresson pinnalle muodostunut kauniin ruskea ?vaahto?, jota nimitetää cremaksi. Crema muodostuu kahvirasvasta, proteiineista ja hiilidioksidista.


Lisää sanastoa osoitteessa http://www.scae.fi/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=29


Voihan sitä tietysti ihminen sanoa espressoksi myös muin keinoin keitettyä vahvaa kahvia, mutta tuo nyt on kaiketi kaikkein lähinnä "virallista" totuutta ja määritelmää.

Mutteripannulla ja espressokeittimellä valmistetulla kahvilla on myös muita eroja kuin se, miksi kupin sisältöä kutsutaan ja onko kahvin päällä kullanruskeaa vaahtokerrosta (crema). Ne maistuvat erilaiselta. Oikein tehty mokkapannutiriste maistuu kyllä oikein hyvältä, muttei samalta kuin oikein tehty espresso. Hyvä mokka voi olla parempaa kuin huono espresso, mutta muutaman äärimmäisen ässän espresson saatuani  päädyin siihen että loistava kahvi on rahan ja vaivannäön arvoista. Nyt sitten opettelen loppuikäni, miten sitä hyvää kahvia valmistetaan. ;)

Markus

PS. Olen samaa mieltä monen markkinoilla olevan laitteen ulkonäöstä, mutta eipä sitä kahvia designilla uuteta. Ja on niitä hianojakin.
Kirjattu
@kahjonakahviin. Seuraa. Tilaa. Tykkää.

akallio

 • Administrator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2799
Vast:Espresson syvin olemus
« Vastaus #3 : Toukokuu 11, 2007, 16:29:10 ip »

Espressoa voi tehdä vain espressokeittimellä. Mutteripannulla voi tehdä vahvaa italialaistyyppistä kahvia ("mokkakahvia"), joka muistuttaa espressoa jossain määrin.

Minusta espressoa voisi verrata shamppanjaan. Shamppanjamenetelmä on hankala ja sillä hyvä, samoin espresson tekeminen on hankalaa eikä siitä miksikään muutu. Lopputulos on myös erilainen, eikä halvemmalla ja yksinkertaisemmalla menetelmällä voi koskaan saada samaa jälkeä. Se, että onko lopputulos merkittävästi parempi ja erityisesti vaivan arvoinen on jokaisen itse punnittava. Mutta molemmat hienot juomat ovat minusta ikioman nimensä ansainneet.

Minusta on aika härskiä, kun esimerkiksi Rossossa ja monissa muissa bulkkiravintoloissa myydään kahviautomaatin tekemää kahvia (siis murukahvia) espressona. Se on sama kuin möisi kossulla terästettyä rypälemehua shamppanjana. Kuitenkaan tuota ei yleisesti pidetä mitenkään pahana (eikä ainakaan Rosso myöskään siihen liittyvää palautetta mitenkään vakavasti ota): espresso on (Italian ulkopuolella) kuitenkin sen verran uusi juttu, että ei sitä oikein vielä osata mieltää muuksi kuin "vahvaksi kahviksi".
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

jiitee

 • Global Moderator
 • Tuplaristretto
 • Poissa Poissa
 • Viestejä: 2358
Vast:Espresson syvin olemus
« Vastaus #4 : Toukokuu 11, 2007, 19:36:35 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Se on sama kuin möisi kossulla terästettyä rypälemehua shamppanjana.


 :lol:
Kirjattu