Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Kahwiki on taas toiminnassa! Sen löydät täältä: http://www.ristretto.fi/w/

Kirjoittaja Aihe: Kahvia Espanjasta?  (Luettu 20288 kertaa)

K

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Kahvia Espanjasta?
« : Toukokuu 08, 2007, 23:51:29 ip »

Tiedustelisin, onko kenelläkään kokemuksia hyvistä kahviloista ja paahtimoista Espanjassa.  :?:  Erityisesti kiinnostaisivat Madridin tai Barcelonan paikat, joista saisi hyvää kahvia kuppiin ja/tai kotiintuomisiksi. Tarkennettakoon vielä, että kotiintuomiset tulisivat lähinnä espressokäyttöön.  :)
Kirjattu
Rancilio Silvia & Rocky, BODUM CHAMBORD, Moccamaster KB 741, Ibrik
Espresso: ei makeutusta; Suodatin & presso: maidolla, ei makeutusta; Ibrik: puolimakea tai vähemmän

Bad-E

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 49
Vast:Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #1 : Heinäkuu 12, 2007, 10:49:38 ap »

Barcelonassa käydessäni vastaan tuli yksi pienpaahtimo nimeltään La Portorriquena. Se sijaitsee aivan La Ramblan vieressä, pienellä kadulla vanhassa kaupungissa osoitteessa Xucla 25, aivan Plaza Buensuceson vieressä. Myyjän kanssa keskustelu ei oikein sujunut puutteellisen espanjan takia, mutta mukaan tuli Torrefactoa ja talon omaa blendiä. Torrefactoa muutaman kerran joinkin matkan päällä ja sen makeus oli aivan yllättävää, mutta ostettu torrefacto ei vastannut odotuksia, makeus ei enää maistunut samalta, kuin paikanpäällä juoduissa. Plaza Buensucesolla on muuten mukavia kahviloita, joissa ei turisteja kovin paljoa näy ja kahvit ja muut syötävät ovat suositeltavia.
Itse innostuin cafe cortadosta, joka taitaa olla sama kuin macchiato, mutta sillä erolla, että maitoa ei vaahdoteta, vaan se lämmitetään. Espresson ja maidon suhde on noin puolet ja puolet.
Kahviloista tuli sellainen olo, että espresso on sama asia, kuin Suomessa on tavallinen kahvi. Eli suurimmassa osassa kahviloista, espresso valmistettiin likaisilla koneilla ja tuotteet olivat joskus hyvinkin sattumanvaraisia. Mutta tästäkin huolimatta espressot olivat aina parempia, kuin Suomesta ostetut.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2811
Vast:Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #2 : Heinäkuu 12, 2007, 11:32:40 ap »

Lainaus käyttäjältä: Bad-E

Itse innostuin cafe cortadosta, joka taitaa olla sama kuin macchiato, mutta sillä erolla, että maitoa ei vaahdoteta, vaan se lämmitetään. Espresson ja maidon suhde on noin puolet ja puolet.


Terminologia on hankalaa ja sekavaa, kahvin maailmassa vielä keskimääräistä enemmän. Keskustelut oikeista kahvitermeistä eivät ikinä yleensä päädy mihinkään järkevään. Mutta siitä huolimatta...

Eihän macchiato ole puolet ja puolet? Nimi tulee italiankielisestä tahraamista tarkoittavasta sanasta. Normaali macchiato on siis tahrattu kahvi eli espresso, johon on lisätty nokare maitovaahtoa päälle. Latte macchiato (joka on näistä se yleisempi) on taas tahrattu maito, eli iso lasi kevyesti vaahdotettua maitoa, johon on lisätty hieman espressoa päälle. Vai kuinka?
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vast:Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #3 : Heinäkuu 15, 2007, 23:57:32 ip »

Espanjalaisesta kahvista, kahvikulttuurista ja sen rappeutumisesta oli paljonkin juttua vanhan forumin sivuilla.  Mutta sinnehän ne jutut jäivät.
Lainaus käyttäjältä: Bad-E
Barcelonassa käydessäni vastaan tuli yksi pienpaahtimo nimeltään La Portorriquena. Se sijaitsee aivan La Ramblan vieressä, pienellä kadulla vanhassa kaupungissa osoitteessa Xucla 25, aivan Plaza Buensuceson vieressä. Myyjän kanssa keskustelu ei oikein sujunut puutteellisen espanjan takia, mutta mukaan tuli Torrefactoa ja talon omaa blendiä.
Kaikissa vähänkin suuremmissa kaupungeissa on kauppahalli (Mercado Municipal).  Ja lähes jokaisessa on jonkun paikallisen pienpaahtimon myyntikoju.  Joskus hyvää tavaraa, joskus vähemmän hyvää.
Lainaus
Torrefactoa muutaman kerran joinkin matkan päällä ja sen makeus oli aivan yllättävää, mutta ostettu torrefacto ei vastannut odotuksia, makeus ei enää maistunut samalta, kuin paikanpäällä juoduissa.
Jos Torrefacton makeus "tulee läpi", niin sitä voisi pitää pienenä virheenä.  Paahtimo on kaatanut liikaa sokeria papujen sekaan paahdon aikana.  Tällä useimmiten halutaan peittää papujen heikkoa laatua.  Ihannetilanteessa Torrefacto ei ole lainkaan makeaa, paahdossa lisätty sokeri ainoastaan "sulkee" kahvipavun pinnan ja antaa pavun paahtua tämän tiiviin kuoren alla omissa mehuissaan.  Jos haluat samanlaista Torrefactoa Suomessa, se onnistuu helposti: kanna mukanasi muutama vesipullo Espanjasta (!).  Olen kokeillut, kyllä toimii.  Nykyisinhän se vesi pitää ostaa vasta lentokentältä, turvatarkastuksen jälkeen.  Täkäläisestä vedestä ei tule samanlaista.  Suomalainen pullovesikään ei kelpaa, Evian toimii jo vähän paremmin.
Lainaus
Itse innostuin cafe cortadosta, joka taitaa olla sama kuin macchiato, mutta sillä erolla, että maitoa ei vaahdoteta, vaan se lämmitetään. Espresson ja maidon suhde on noin puolet ja puolet.
Niinhän meille turistioppaissa opetetaan, että Cafe Solo=Espresso ja Cafe Cortado=Espresso maidolla leikattuna=about Macchiato.  Ja kuten sinäkin huomasit, eihän se oikeasti näin mene.  Cortadoja on yhtä paljon kuin tekijöitäkin, tai ainakin maakuntia.  Olen oppinut, että hyvä Cortado ("Cortadito") on ne ensimmäiset 10-15 ml paksua tervaa, mitä koneesta tulee.  Tähän lisätään 15-30 ml maitoa, mieluiten tiivistemaitoa, Leche Condensadaa.  Tällaista opin juomaan asuessani Madridissa.  Nykyisin Cortado on mitä sattuu.  Kiroilin asiaa vuosi sitten vanhalla forumilla ja nyt sama juttu.  Tulin pari päivää sitten Andalusiasta.  Ei kunnon Cortadoa löytynyt sen enempää Cadizista kuin Jerezistäkään.  Näiden paikkojen kahviloissa Cortado=vähän maitoa.  Siis mikä kipollinen mitä tahansa nestettä  on "Cortado", kunhan siihen lirautetaan tippa maitoa.
Lainaus
Kahviloista tuli sellainen olo, että espresso on sama asia, kuin Suomessa on tavallinen kahvi. Eli suurimmassa osassa kahviloista, espresso valmistettiin likaisilla koneilla ja tuotteet olivat joskus hyvinkin sattumanvaraisia. Mutta tästäkin huolimatta espressot olivat aina parempia, kuin Suomesta ostetut.
Tästä asiasta voit olla iloinen. Itse en saanut kuin yhden juomakelpoisen kupposen koko reissun (7 päivää) aikana.  Senkin sain, kun seisoin "baristan" vieressä ja sanoin hänelle, mitä pitää tehdä.  Kaikki muu oli juomakelvotonta, kitkerää litkua.  Oman kokemukseni mukaan kunnon kahvia saa vielä Madridin ja Barcelonan paikallisten "rähjäisistä" baareista, joissa omistaja hoitaa paikkaa.  Muutoin ei.  Syykin on yksinkertainen: "kehitys".  Kahvilanpito ketjuuntuu ja muuttuu elämäntavasta liiketoiminnaksi.  Ammattitaitoista henkilökuntaa ei enää "tarvita", kun on hienot automaattikoneet.  Manuaaliset koneet on korvattu uuden sukupolven "dosato" laitteilla.  Ei tarvitse tarkkailla shotin valumista eikä mitään.  Asentaja kysyy vain miten iso kuppi baarissa on ja sitten ohjelmoi koneen liruttamaan kupin täyteen.  Minullekin toinen toistaan nätimpi pikkulikka valutti yhtä nappia painamalla lasiin 50-100 ml kitkerää litkua (yhden panoksen läpi!) ja sitten kauniisti hymyillen lorautti sekaan tilkkasen kuumaa maitoa.  Juomatta jäi.  Yhdeltä pikkukaunottarelta oikein kysyin, että "mikä tuo on", kun oli laittanut kahvilasiin desin verran "kahvia".  Se oli kuulema "un cafe" ja kun siihen pantiin sekaan liraus maitoa, siitä tuli "Largo Cortado", jee.  Juomatta jäi sekin.  Sain sitten tilalle "pienen Cortadon", about 50 ml kitkerää litkua yhden panoksen läpi valutettuna.  Aika hirveä sekin, mutta join kun "barista" oli niin nätti.

Olen naureskellut koko ikäni suomalaisille turisteille, jotka keittelevät Juhla Mokkaa lomallaan Espanjassa - maassa, jossa mielestäni on "maailman paras kahvi".  No nyt kyllä kävi mielessä sähkökäyttöisen mutteripannun hankinta.  Kahvin ostaisin tottakai Espanjasta, mutta keittelisin sitä itse salaa hotellissani.  Paikalliset baarit kun pilaavat sen täydellisesti valmistusvaiheessa.

Taisin nyt vuodattaa kahvintuskaani koko matkan edestä...

cartman
Kirjattu

Mariia

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 408
Vast:Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #4 : Heinäkuu 17, 2007, 15:33:10 ip »

Lainaus käyttäjältä: cartman
Espanjalaisesta kahvista, kahvikulttuurista ja sen rappeutumisesta oli paljonkin juttua vanhan forumin sivuilla.  Mutta sinnehän ne jutut jäivät


Joitakin (ei siis kaikkia!!) vanhan forumin juttuja saa luetuksi näin:

laita Google-hakuun site:kahvilasi.net (valitse haku suomenkielisiltä sivuilta) ja valitse tuloksista 'välimuistissa'.

(Suoraan linkkiä klikkamaalla päätyy jollekin hiivatin http://zoo.parkingspa.com/nmssad.htm -sivulle.)

Ja varoitan jo etukäteen: tämä haku tuottanee monelle enemmän pettymyksiä kuin todellista hyötyä.
Kirjattu
Jos ihminen on pystytty lähettämään kuuhun, niin kyllä Oulun aamukoneeseenkin täytyy kahvit saada!

kekkonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #5 : Heinäkuu 03, 2015, 11:10:00 ap »

Herätelläänpä tätä ketjua. :-)

Poikkean ensi viikolla muutaman päivän Barcelonassa ja olisi mukava tuoda paikallista kahvia tuomisiksi. Olisiko tuoreehkoja vinkkejä, mistä päin kannattaisi katsella?
Kirjattu
Rocket R58, Eureka Zenith 65 E

Jari

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1569
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #6 : Heinäkuu 03, 2015, 12:23:46 ip »

Cafes el Magnifico http://foodieinbarcelona.com/cafe-el-magnifico-coffee-roasters-el-born/

ja

Nomad Coffee http://sprudge.com/barcelona-coffee-guide-vol-1-61167.html

Molemmat sijaitsevat el Bornissa. Sprudgen jutussa mainitaan muitakin paikkoja...
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione + Arrarex Caravel + Niche Zero + Pharos + Lido 3 + Kanso Hiku + Aergrind + Aeropress + Cafflano Kompresso & Krinder + Clever + Kaldi Wide + Behmor 1600

Ex-machina: Isomac Venus + Granmacinino + Mazzer Mini + Quamar M80E

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #7 : Heinäkuu 03, 2015, 19:41:09 ip »

Herätelläänpä tätä ketjua. :-)

Poikkean ensi viikolla muutaman päivän Barcelonassa ja olisi mukava tuoda paikallista kahvia tuomisiksi. Olisiko tuoreehkoja vinkkejä, mistä päin kannattaisi katsella?

Jos ei ole torrefactoa vielä kokeillut, niin kannattaa etsiä sitä. Ihan erilainen ja jännä kokemus. Jos ei 100% tykkää, niin blendautuu hyvin tuoreisiin vaaleapaahtoiseen monillakin sekotussuhteilla.
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini

kekkonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #8 : Heinäkuu 05, 2015, 11:42:27 ap »

Kiitti vinkeistä!
Kirjattu
Rocket R58, Eureka Zenith 65 E

Islander

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 75
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #9 : Heinäkuu 07, 2015, 16:01:49 ip »

Tässä jotain:
café sólo=musta kahvi, sama kuin espresso
café con leche=peruskahvi maidolla
café cortado=peruskahvi kahvi, jossa vähän kuumaa maitoa
carajillo=alkoholilla terästetty kahvi
café americano tai alemán=ihan peruskahvi, tavallinen suodatinkahvi
Kirjattu

kekkonen

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 29
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #10 : Heinäkuu 10, 2015, 14:09:17 ip »

La Portorriquenassa poikkesin ja otin matkaan paria niiden omaa sekoitusta. Oikein symppiksen oloinen mesta, kahvit ovat vielä maistamatta.
Kirjattu
Rocket R58, Eureka Zenith 65 E

opheinonen

  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 265
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #11 : Heinäkuu 11, 2015, 11:53:49 ap »

café sólo=musta kahvi, sama kuin espresso
Kuuluuko café sóloon tamppaus. Ilmeisesti tavat vaihtelevat alueellisesti?
Kirjattu
Rocket Cellini Evoluzione V2+Mazzer Minia A+Pharos+Niche Zero

PaljonMaitoa+VahvaaKahvia

  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2234
  • “Black as midnight on a moonless night.” - Cooper
Vs: Kahvia Espanjasta?
« Vastaus #12 : Heinäkuu 11, 2015, 19:32:01 ip »


Ilmeisesti tavat vaihtelevat alueellisesti?

Espanjassa saa jokapuolella ihan erilaista kahvia noilla samoilla termeillä. Peruspiirteet toki samat.
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 11, 2015, 20:47:47 ip kirjoittanut PaljonMaitoa+VahvaaKahvia »
Kirjattu
Bezzera Unica PID + OE Pharos, Aeropress + Porlex Mini, Cezve, Behmor 1600

Kaivaten muistelen vielä: Gaggia Pure ja Ascaso i-Mini