Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Stockmann Helsinki  (Luettu 25937 kertaa)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Stockmann Helsinki
« Vastaus #30 : Helmikuu 14, 2013, 20:35:44 ip »

Stockmann kahvitapahtumassa 2013 oli esillä pääasiassa täysautomaatteja, kapselikoneita löytyi muutamia sekä pari kahviesittelijää. Sivuteemana oli tarjolla suklaata. Siisti tilaisuus jossa oli taas mukava käydä.

Koetin kierrellä kaikki kahvia tarjoavat edustajat. Automaattien kohdalla pyysin espresson ja tiedustelin miten makuun voi vaikuttaa. Käytännössä valitsin suuren määrän kahvipuruja ja pienen määrän nestettä. Kysyin kuinka paljon kahvipuruja valmistamisen yhteydessä käytetään. Kysymys oli melko vaikea useimmille esittelijöille, mutta uuttosuhde oli silmämääräisesti arvioiden keskimäärin jossain 35% paikkeilla. Ei-automaattipisteillä maistoin tarjolla olevaa kahvia mustana. Pisteytin kahvit asteikolla nollasta (äärimmäisen pahaa) sataan (äärimmäisen hyvää). Muistaessani kysyin luvan esittelykoneen kuvaamiseen ja luvan myös aina sain.

Seuraavassa pisteet kahveista (laite, kahvipapu, arvosana):

Automaatit:
Delonghi ESAM 6900 PrimaDonna Exclusive, Kimbo (tumma paahto), 52
Melitta Caffeo CI, Paulig Espresso, 49
Siemens, Gevalia Mastro Lorenzo Espresso, 58
Jura ENA Micro9 Aroma Plus, Kaffa India Monsoon Malabar (hyvin tumma paahto, öljy pavun pinnassa), 52

Kapselikoneet:
Cupsolo, Paulig Supremo, 45
Nespresso, Nespresso Roma (paahtoaste taisi olla 8/10), 42

Suodatinkahvilaitteet:
Wilfa Svart Presisjon, Kaffa el Salvador, 67

Muut:
Gaggia, Colombia Medellin Supremo, 55 (esillä oli kahvi, ei laite)
Paulig, Paulig Kenya, 51  (esillä oli kahvi, ei laite)

Juralla vaikutti olevan suurin valikoima esillä olevia tuotteita. Ilmeisesti kaikki laitteet olivat myös valmiina esittelyyn ja jokaisesta taisi löytyi eri papua. Esittelymielessä tämä oli varmaan otollisin laitevalmistaja jos vain tietää mistä kahvista itse pitää. Maistoin itse vain yhden pavun, joka oli omaan makuuni liian tummaa espressokäyttöön, maitokahvi olisi varmaan ollut otollisempi valinta. Esittelijän kanssa juteltiin luontevasti myös uuttosuhteista.

Delonghin laite-esittely oli hieman niukka, luulin jopa hetken ettei maistelu ole mahdollista. Melittan esittely oli asiallinen. Siemensillä oli varsin osaava ja luonteva esittely, laitteen säädöt jauhettavan purumäärän ja tuotettavan nesteen osalta vaikuttivat laajemmilta ja tarkemmilta kuin muilla laitteilla. Purumäärän sai säädettyä grammoina ja nestemäärän millilitroina vaikka käyttöliittymä olikin vähän epäinformatiivinen. Esittelijän mukaan purumäärän saa säädettyä kilpailijoita suuremmaksi.

Automaateista useimpien kohdalla juoman lämpötila oli heti valmistamisen jälkeen lähellä maistelulämpötilaa. Kapselikoneiden kohdalla sai olla useammin varuillaan ettei kahvi polta suuta. Cupsololla oli jännä idea siinä, että laitteen suurehkon sivuseinän sai erilaisilla valokuvilla varustettuna ja ymmärtääkseni myös oman valokuvan käyttö onnistuisi. Nespresson kohdalla paljastui että kapselin kahvipaahto oli jo melkein vuoden vanhaa. Tämä jäi pohdituttamaan vaikka esittelijän mukaan kahvipuru säilyy muuttumattomana kapselin sisällä. Nespresson kohdalla kysyin mielipidettä uudelleentäytettävistä kapseleista. Tähän vastattiin aluksi diplomaattisesti kysymystä vältellen, mutta myöhemmin tuoden esille sitä että Nespresson kohdalla idea on nimenomaan kapselin sisältämässä kahvipurussa ja sen laadussa jolloin koko idea vesittyy jos käyttäjä täyttäisi kapselin itse.

Wilfan laitteet olivat manuaalisuodatinkeitin (normivedenkeitin+suodatinpussipidike+kannu, "kaada itse") ja "automaatti" suodatinkeitin (jossa vesi siirtyy purujen päälle laitteen toimesta). Esillä oli myös Wilfan perusmylly CGR-1.

Ja sitten loppufiilikset: Juran esittelijä kommentoi melko osuvasti täysautomaattisen kahvilaitteen soveltuvan sellaisille, jotka haluavat (esimerkiksi aamukahvinsa) tasalaatuisena ja helposti. Itse voisin tuohon lisätä että jos laatu (maku) automaattikahvissa riittää niin miksipä ei. Tilaisuuden jälkeen siirryin barista sm -kisapaikalle Kluuviin. Sieltä löytyi päivän paras kahvi huimalla erolla edellisiin nähden.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Stockmann Helsinki
« Vastaus #31 : Helmikuu 14, 2013, 21:20:06 ip »

Gaggia, Colombia Medellin Supremo, 55 (esillä oli kahvi, ei laite)

Olikohan niin, että kahvin tuottaja ei ollut kuitenkaan Gaggia vaan Caffe Corsini paahtimo? Sama maahantuoja molemmilla kyllä on. Ainakin itse maistelin  kahtena eri päivänä papuja, molemmat olivat sen verran tummia, että sopivat paremmin Cappuccinoon tai Latteen kuin espressoon.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Stockmann Helsinki
« Vastaus #32 : Helmikuu 15, 2013, 08:03:22 ap »

Olikohan niin, että kahvin tuottaja ei ollut kuitenkaan Gaggia vaan Caffe Corsini paahtimo? Sama maahantuoja molemmilla kyllä on. Ainakin itse maistelin  kahtena eri päivänä papuja, molemmat olivat sen verran tummia, että sopivat paremmin Cappuccinoon tai Latteen kuin espressoon.

Varmaankin juuri noin. Gaggia oli siis laite (mutta ei myynnissä oleva laite), jolla valmistettiin tilaisuudessa kahvia "Colombia Medellin Supremo" paahtimolta "Caffè Corsini".
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..