Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Käyttökatko tulossa maanantaina 22.4.!

Kirjoittaja Aihe: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen  (Luettu 6224 kertaa)

timohoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3

Tilasimme Gaggia Classic -laitteen Kaffecentralenista reilut pari viikkoa sitten ja aluksi se toimi moitteettomasti (valmistin sillä ehkä yhteensä kymmenen shottia). Olin pari viikkoa matkalla, ja voi olla että joku on käyttänyt laitetta siinä välissä, mutta joka tapauksessa nyt laite pärskii kahvia/vettä hallitsemattomasti ja epätasaisesti ulos. Koska en osaa selittää yhtään tarkemmin, liitän oheen videon, jonka kuvasin tänään aamulla.

http://www.opendecks.fi/flz/gaggia_parskii.mov

Mistäköhän ko. ongelma johtuisi ja miten sen voisi korjata?

Kaffecentralenin ohjeistuksella olen liottanut sekä kahvan että grupon sihtiä astianpesukoneaineessa, tuloksetta.
Kirjattu

torrado

  • Caffè Latte
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 17
Vs: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen
« Vastaus #1 : Marraskuu 10, 2010, 12:28:07 ip »

Veikkaisin että ilmiö liittyy tuohon paineistettuun suodatinkoriin, jonka pohjassa on se pienenpieni reikä/suutin.

Kun pumpun käynnistää, alkaa suodatinkori täyttyä vedellä ja kun se täyttyy ja paine nousee, muuttuu painesuuttimen läpi kulkeva vesi neulamaiseksi korkeapaineiseksi suihkuksi. Kun suihku osuu kahvan nokkakappaleeseen, se pärskii ympäriinsä. Tämä on siis ko. tyypin suodattimelle normaali ominaisuus, jonka on tarkoitus vaahdottaa kahvia ja muodostaa siten sen pinnalle cremaa, (vaahtoa, joka ilmeisesti liittyy jotenkin yleiseen mielikuvaan onnistuneesta espressosta).
Yleensä painekahvassa on suuttimen alla jonkin sortin välipohja, jolloin neste ei roiski ulos asti. Toisaalta taas jos korissa on (tarpeeksi hienoksi jauhettua/tuoretta) kahvia, voi ehkä kahvin takia hidastunut vesisuihku ja kahvin vaahtoaminen hillitä tuota pärskimistä.

Veikkauksia: a) Kahvassa oli alun perin joku välipohja, joka siitä nyt puuttuu tai b) kahvijauhe on matkan aikana väljähtynyt niin, että vesi virtaa sen läpi nopeammin eikä kahvi enää muodosta vaahtoa samalla tavalla kuin tuoreempana. Tai c) Koneen mukana tuli myös erilainen, paineistamaton eli tavallinen suodatinkori, eli sellainen jossa on yksinkertainen pohja ja yhden sijaan monta pientä reikää ja joka oli ennen matkaa nykyisen korin tilalla.
Kirjattu

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen
« Vastaus #2 : Marraskuu 13, 2010, 10:29:24 ap »

Vaihda tosiaan tilalle tavallinen suodatinkori, sellainen jossa on vain yksi rei'itetty pohja.

Mainio video, kuvasi tilanteen selkeästi.
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

timohoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen
« Vastaus #3 : Marraskuu 15, 2010, 09:24:34 ap »

Kaffecentralenissa epäilivät magneettiventtiiliä tms (?) ja pyysivät kantamaan laitteen huoltoon.

Kiitos kaikille vinkeistä!
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2812
Vs: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen
« Vastaus #4 : Marraskuu 15, 2010, 10:05:13 ap »

Kaffecentralenissa epäilivät magneettiventtiiliä tms (?) ja pyysivät kantamaan laitteen huoltoon.

Kuinkakohan hyvin he ymmärsivät vian kuvauksen? Selitys kuulostaa vähintäänkin epätodennäköiseltä.

Aiemmat neuvot tässä ketjussa vaikuttivat hyvin perustelluilta. Oletko katsonut niitä läpi?

Toki kyllähän ongelma selviää nopeasti myös kantamalla kone KC:hen. Koitamme vain säästää sinulta turhan reissun. Minä en ainakaan näe videossa mitään, joka viittaisi, että koneessa olisi joku oikea vika.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen
« Vastaus #5 : Marraskuu 15, 2010, 10:12:28 ap »

Komppaan Kalliota.
Eikös videossa kahva ollut kiinni ilman kahvijauhetta? Luulen, että jos sihdin täyttää sopivan hienolla kahvilla, se vastustaa virtausta sen verran, että kahvi tulee normaalisti nokista ulos.

Ainakin Piccolo pärskii kovasti, jos "uutan" ilman kahvia. Onhan se tietysti ihan erilainen keitin, mutta sama idea.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

timohoo

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 3
Vs: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen
« Vastaus #6 : Marraskuu 15, 2010, 21:56:21 ip »

Hm... Voin tietysti yrittää vielä kokeilla eri jauhatuksen karkeuksilla, mutta kyllä se kahvin kanssakin pärskii ihan samalla tavalla.

Painotan vielä että kone toimi samoilla asetuksilla ennen kahden viikon työmatkaa, mutta sen jälkeen se ei enää toiminut. Voisiko kahvasta puuttua jokin osa joka olisi hukkunut pesun yhteydessä? Tuntuu oudolta että kahva yhtäkkiä ilman mitään syytä lakkaisi toimimasta, koska se on kuitenkin mekaanisesti erittäin yksinkertainen.
Kirjattu

Moksi

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 46
Vs: Gaggia Classic pärskii kahvia parin viikkoa käyttöönoton jälkeen
« Vastaus #7 : Marraskuu 15, 2010, 22:43:04 ip »

Tuntuu oudolta että kahva yhtäkkiä ilman mitään syytä lakkaisi toimimasta, koska se on kuitenkin mekaanisesti erittäin yksinkertainen.

Minulla meni ainakin vanhassa Krupsissa tuollainen painesihti monesti tukkoon (oletan vieläkin että kahvinmurusesta). Jouduin kokeilemaan kaikkea sihdin keittämisestä astianpesuaineessa aina nuppineulalla tökkimiseen. Jotenkin se sitten aina aukesi. Tukkeentuminen aiheutti vaihtelevasti erilaisia efektejä, joista yksi oli tuollainen epämääräinen ruiskiminen. Eli tämän kuvan mukainen reikä meni välipohjan sisältä tukkoon:


Kuten viestiketjussa aikasemminkin on sanottu, suosittelisin kokeilemaan toisenlaisella sihdillä. Sellaisella missä on pohjassa yhtä paljon reikiä kuin on kuppipuolellakin. Eli pohjan pitäisi näyttää suunnilleen tältä:
Kirjattu