Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Käsinveivattavat myllyt  (Luettu 22834 kertaa)

Kotimies

  • Cappuccino
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 39
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #15 : Kesäkuu 05, 2007, 11:26:30 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
... jauhatuskarkeudet menevät (Zassenhaussissa) suurinpiirtein näin:

0 - asento (terät kiinni) = turkkilainen,
1/4 kierrosta auki = "espressoalueen" alku,
1/2 kierrosta auki = suodatinalueen alku,
1 kierros auki = pressoalueen alku.

Onnistuuko Eiringiltä (http://www.eiring.fi/) saatavilla myllyillä noiden eri karkeuksien jauhaminen? Ts. saisinko kerralla myllyn niin turkkilaisen kuin pressojauhatuksen tekemiseen? Siinä tapauksessa myllyn hinta alkaa halpenemaan ihan silmissä ;-)
Kirjattu
Quality over Quantity. Always.

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #16 : Kesäkuu 05, 2007, 11:52:39 ap »

Kyllähän sillä turkkilaisella myllyllä voi yleensä eri karkeuksia jauhaa, mutta kannattaa ensin tutkailla myllyn mekanismia ja varmistua tästä. Eli lähinnä sitä miten terät heiluvat/liikkuvat sivusuunnassa tuossa pressokarkeudessa (tai suodatinkarkeudessa tms.). Eli ongelmana turkkilaisen myllyn kanssa voi olla se että jauhatus on liian epätasaista noilla karkeimmilla säädöillä kun teriä ei ole välttämättä tuettu mitenkään/hyvin. Turkkilaisella jauhatuskarkeudella terät eivät juurikaan pääse heilumaan kun ne ovat käytännössä toisissaan kiinni.

Myös pressopannussa on tärkeää että jauhatus on tasaista (vaikkakin karkeaa) jotta uutto onnistuu hyvin. Jos siellä on seassa paljon pientä tomua niin se antaa hyvin helposti pistävää (yliuuttunutta) makua lopputulokseen ja lisäksi männän painaminen alas saattaa vaikeutua huomattavasti. Tuota pienten hiukkasten yliuuttumista voi yrittää korjata lyhyemmällä uuttoajalla, mutta tällöin taas ne isommat muruset eivät ennätä antaa omia aromejaan lopputulokseen.

Tietysti voi hyvinkin löytyä turkkilainen mylly joka on suunniteltu sillätavalla "fiksusti" että noiden karkeimpien jauhaminen onnistuu. Itse vain olen netissä törmännyt valituksiin tuosta epätasaisuudesta. Kannattaa siis vaikka siellä kaupassa kysellä ja varmistua asiasta.
Kirjattu

aslakki

  • Vieras
Vs: Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #17 : Tammikuu 21, 2009, 14:06:43 ip »

Tarttis hiukan apua.

Onko kyseisen Zassenhaus merkin myllyissä jauhatus eroja (turkkilaista lukuunottamatta)? Vai siitä vain valitsemaan silmälle sopiva...?
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #18 : Tammikuu 22, 2009, 09:09:33 ap »

home-barista.com:in foorumeilla on palljon juttua erinäisistä käsin veivattavista värkeistä. Ilmeisesti sodan aikaiset mokka zassit on parhaita, jos saa vähän käytetyn yksilön. Uusissa on kuulemma melkoisen paljon hajontaa laadun suhteen, ja hitaampiakin ovat.
Kirjattu

aslakki

  • Vieras
Vs: Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #19 : Tammikuu 22, 2009, 09:23:37 ap »

Tarkoitatko hajontaa terien osalta vai koko paketissa? Hitaus ei tässä tapauksessa merkkaa mitään, aikaa on. Sodan aikasia hiukan vaikea tavoittaa. Ne mitkä löytänyt, niin pilattu hiekkalaatikko leikeillä taikka ei suostuta luopumaan mistään hinnasta.
Kirjattu

Misse

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 713
Vs: Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #20 : Tammikuu 22, 2009, 10:43:54 ap »

Tarkoitatko hajontaa terien osalta vai koko paketissa? Hitaus ei tässä tapauksessa merkkaa mitään, aikaa on. Sodan aikasia hiukan vaikea tavoittaa. Ne mitkä löytänyt, niin pilattu hiekkalaatikko leikeillä taikka ei suostuta luopumaan mistään hinnasta.
Katsele saksan ebay:ta, sieltä löytyy paljon zassenhauseja ja pe-den valmistamia myllyjä, jotka tietääkseni kummatkin ovat laadukkaan myllyn maineessa. Jenkkilästä saisi myös uuden laadukkaan käsimyllyn järjelliseen hintaan. Hario Skelton myllyä myydään barismossa hintaan 39.95$ ja ainakin home-baristassa sitä on kehuttu laadukkaaksi.
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #21 : Tammikuu 22, 2009, 13:31:14 ip »

Tarkoitatko hajontaa terien osalta vai koko paketissa? Hitaus ei tässä tapauksessa merkkaa mitään, aikaa on. Sodan aikasia hiukan vaikea tavoittaa. Ne mitkä löytänyt, niin pilattu hiekkalaatikko leikeillä taikka ei suostuta luopumaan mistään hinnasta.

Hajonalla tarkoitetaan kai sitä, että toiset myllyt jauhavat hyvin, toiset keskinkertaisesti. Siis tällaista hajontaa ilmenee saman mallin myllyjen eri yksilöissä. Saksan ebaystä tosiaan löytää vaikka minkälaisia, eivätkä maksa maltaita. Hyvä nyrkkisäätö lienee, että myllyn pitäisi olla mallia mokka. orphan espresson sivuilta voi yrittää vakoilla, mitkä myllyt soveltuvat espresson tekemiseen.

Ainakaan peugeotin perusmylly ei jauha tarpeeksi hienoa essokeittimeen ja on ihan julmetun hidas.
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #22 : Tammikuu 30, 2009, 15:51:40 ip »

Tänään saapui pitkän odotuksen jälkeen ebaystä hankittu Dienes Mahlchen Mokka. Kyseessä on aivan mahtava pikku aparaatti. Silvialla saa ristrettoa vaikka ilma on kuiva kuin Gobin autiomaassa  ;D Papusäiliöön mahtuu kerralla noin 20 grammaa kahvia, ja sen jahuamiseen menee noin 40 s. Mylly on oikeasti ajalta ennen muovia. Kuvan materiaali on pakeliittia. Suosittelen!

edit: On niin asiallinen, että oli pakko tilata vielä toinen, puusta tälläkertaa. Näitä saa alle kolmella kympillä kotiin asti! Hakkaa nyky-Peugeotit 6-0 (Vert. kunnon vanha mersu vs. uusi muovinen pösö)
Kirjattu

lasy

  • Vieras
Vs: Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #23 : Maaliskuu 05, 2009, 13:56:50 ip »

Update: Kaksi myllyä ollut käytössä pari kuukautta. Jälkimmäinen on puirunkoinen, laatikolla varustettu.

Puisessa on sellainen merkittävä ero, että terä on tuettu alapuolelta myös sivusuunnassa. Kartion pohjassa on reikä, johon karkeuden säätimessä oleva "akseli" uppoaa, eikä terä pääse vaeltamaan veivatessa. Akselin päässä on kuulalaakeri, jota vasten kartio pääsee pyörimään.

Karkeuden säätö ei kummassakaan myllyssä seilaa, mutta paremman tuennan ansiosta puumylly jauhaa hienompaa, kuin tuo toinen. Molemmissa jauhatuksen tasalaatuisuus on erittäin hyvä, saan silvialla tehtyä 40 ml (25-30 ml + crema) sinkun 20-30 sekunnissa joka kerta. Myös 15 ml shotti syntyy, jos sellaisen haluaa, mutta vain puumyllyllä. Molemmilla jauhaa tuplallisen kahvia noin 30 sekunnissa.

Suosittelen tuollaista puista kaikille varauksetta, pakeliittiversio toiminee paremmin pienemmällä grupolla varustettujen keittimien parina.
Kirjattu