Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Käsinveivattavat myllyt  (Luettu 14520 kertaa)

Lentojätkä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Käsinveivattavat myllyt
« : Toukokuu 04, 2007, 18:29:49 ip »

Mistäköhän saisin käsiini asiallisen käsinveivattavan myllyn? Zassenhausenit näyttävät olevan kroonisesti out of stock ainakin englanninkielisestä maailmasta. Ilmeisesti myös Peugeot tekee asiallisia myllyjä, mutta en osaa löytää muita kuin pippuri- ja suolaversioita  :D

Käsikäyttöisessä myllyssä viehättäisi a) hiljaisuus aamuisin, ja b) hinta. Maailmalla väittävät, että tuotos on kunnollisella myllyllä laadukasta.

Toisaalta kyllä hieman mietityttää kuinka hidasta se jauhaminen on. Kenelläkään kokemusta?  
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #1 : Toukokuu 04, 2007, 19:31:18 ip »

Ainakin tuossa vapun alla Helsinginvisiitillä bongasin yhden Peugeotin ihan Stockmannin hyllystä, taisi sellainen olla Chez Mariuksenkin hyllystä.

Ei oma Zassenhaussini kovin hidas ole (tämä riippuu tietysti veivaajasta), kohta on 20kg kulkenut papua sen läpi enkä ole kokenut sitä vielä työlääksi. Tuoreet ja vähänkin tummapaahtoisemmat suorastaan "suhisee" puruksi. Vaaleat ja vähän vanhemmat (=markettitavara) pavut ovat sitten hieman enemmän voimaa vaativia.

Tosin itselläni suurin osa myllyn tuotteesta menee pressoon/suodattimeen/aeropressiin. Espressoa varten tulee veivattua hieman harvemmin, mutta ei sekään mitenkään hankalaa ole. Itse toisaalta varaan kahvinvalmistukseen aina kohtuullisen paljon aikaa, eli 2-5 minuuttia myllyn kanssa puuhastellessa ei tuota ongelmaa vaan päinvastoin kuuluu osana "rituaaliin".  :)
Kirjattu

Lentojätkä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vast:Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #2 : Toukokuu 04, 2007, 21:29:46 ip »

Hehe, ehkä tiedonhankintaa pitäisi tosiaan harjoittaa esimerkiksi matkalla töistä kotiin, eikä pelkästään netissä  :mrgreen:

2-5 minuuttia kuulostaa ihan tarpeeksi vauhdikkaalta.
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2804
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #3 : Toukokuu 04, 2007, 22:37:54 ip »

Lainaus käyttäjältä: Lentojätkä

Toisaalta kyllä hieman mietityttää kuinka hidasta se jauhaminen on. Kenelläkään kokemusta?  


Omat kokemukset on sellaisesta melko halvasta "mummonmyllystä", ja sillä en minä kyllä jaksanut jauhaa yhtään mitään. Varmaan paremmissa myllyissä tilanne on vähän eri, kun terät on paremmat ja leikkuupintaakin todennäköisesti enemmän.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1493
    • ristretto.fi
Vast:Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #4 : Toukokuu 05, 2007, 12:49:42 ip »

Espressojauhatus käsipelillä vie mielestäni turhan paljon aikaa, mutta karkeammalla jauhatuksella homma hoituu jonkin verran nopeammin. Ainakin Zassenhauseilla jauhatusjälki on hyvä, mutta jauhatuskarkeuden säätö on hiukan arpapeliä - asteikkoa ei ainakaan itse kokeilemissani Zassenhauseissa ole ja säätö ei oikein tahdo muutenkaan pysyä paikoillaan.

Jos oikein muistan, niin Zassenhaus meni konkursiin ja tästä johtuen myllyjä on hankala löytää uutena. Firma kai kuitenkin pelastettiin ja tuotanto jatkuu. Voin toki olla väärässäkin...

T. Teme
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #5 : Toukokuu 05, 2007, 15:04:37 ip »

Lainaus käyttäjältä: akallio

Omat kokemukset on sellaisesta melko halvasta "mummonmyllystä", ja sillä en minä kyllä jaksanut jauhaa yhtään mitään. Varmaan paremmissa myllyissä tilanne on vähän eri, kun terät on paremmat ja leikkuupintaakin todennäköisesti enemmän.


Tämän näköisistä teristä on kyse. Omani ovat kylläkin (ainakin vielä) kuvan teriä terävämmän näköiset. Mutta nuo siis jauhavat oikein mainiosti. Itse olen ainakin huomannut että niissä halvemmissa "mummommyllyssä" ne "terät" näyttävät lähinnä muottiin valetuilta, kun taas näissä laadukkaimmissa ne on ihan oikeasti työstetty jostain kunnon metallikappaleesta.

Lainaus käyttäjältä: Teme

... mutta jauhatuskarkeuden säätö on hiukan arpapeliä - asteikkoa ei ainakaan itse kokeilemissani Zassenhauseissa ole ja säätö ei oikein tahdo muutenkaan pysyä paikoillaan.


Itse olen selvinnyt tästä ongelmasta seuraavalla tavalla: Säädetään ensin myllyn terät toisiinsa kiinni, jonka jälkeen laitetaan johonkin sopivaan paikkaan säätönupissa merkki (=pystyviiva) tussilla. Tämän jälkeen jauhatuskarkeudet menevät (Zassenhaussissa) suurinpiirtein näin:

0 - asento (terät kiinni) = turkkilainen,
1/4 kierrosta auki = "espressoalueen" alku,
1/2 kierrosta auki = suodatinalueen alku,
1 kierros auki = pressoalueen alku.

Tuo järjestely toimii melko hyvin. Säätönuppi alkaa tosiaan aikaamyöten hieman "vaeltamaan" kun osiin alkaa tulla vähän välystä kulumisen takia. Suodattimelle ja pressolle siitä liikkeestä ei ole paljoa haittaa (ja se tussiviiva auttaa melko nopeasti huomaamaan asian). Espressoa varten olisi tietysti hyvä saada säätö pysymään paikallaan ja tämä onnistuu joko pitämällä toisen käden sormea säätönupilla (hieman vaivalloista) tai sitten laittamalla nupin ympärille semmoinen pieni leveä kumirengas (näitä löytynee esim. tuoreiden parsanippujen ympäriltä).

Lainaus käyttäjältä: Teme

Jos oikein muistan, niin Zassenhaus meni konkursiin ja tästä johtuen myllyjä on hankala löytää uutena. Firma kai kuitenkin pelastettiin ja tuotanto jatkuu. Voin toki olla väärässäkin...


Näin siinä minunkin käsittääkseni tapahtui. Ilmeisesti ennen konkurssia tehty (kahvi)myllyerä meni jostain syystä vähän "poskelleen" ja en tiedä saatiinko sitä edes myyntiin asti.
Kirjattu

Lentojätkä

  • Pikakahvi
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 7
Vast:Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #6 : Toukokuu 05, 2007, 18:48:44 ip »

Kuten on saattanut erinäisten harrastusten osalta joskus aiemminkin tapahtua, menojalkaa ei ollut tänään pidätteleminen: Peugeotin myllyjen puutyön laatu oli niin ankeata, ettei sellaisille kojeille voi peruskoulun puutöiden oppimäärän läpikäynyt itseään päivittäin altistaa, ja kun Zassenhausien saatavuuskin oli tulevaisuuden ja veikkailujen varassa (  http://www.sweetmarias.com/prod.zas.shtml olin ikäänkuin pakotettu ostamaan Minimokan.

Historia on noin vartti sitten todistanut viimeisen suodatinpussilla keitetyn kahvikupin tässä taloudessa, ja ero markettikahviin oli tuoreista pavuista  vastajauhetun alkuaineen (Monterivan sininen) ansiosta suorastaan liikuttava.

Pyrkimyksenäni on saada kupillinen kahvia tyttöystäväni eteen ENNEN kuin minulta kysytään mitä vehje maksoi.

Huomis-aamusta alkaen manööveröin presso- ja mokapannuilla, kunnes pankkitilini tahi sopiva käytetty konetarjonta sallii siirtymisen espressopohjaisiin juomiin.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #7 : Toukokuu 06, 2007, 23:57:12 ip »

Lainaus käyttäjältä: jiitee

0 - asento (terät kiinni) = turkkilainen,
1/4 kierrosta auki = "espressoalueen" alku,
1/2 kierrosta auki = suodatinalueen alku,
1 kierros auki = pressoalueen alku.


No onpa aika erikoinen ajatus. :shock:  Terät kiinni = turkkilainen. Omassa myllyssäni terät ei pyori, jos ne on kiinni :lol: .

Toiseksi, eikö se kuluta teriä, jos ottavat kiinni toisiinsa?

Oy eiring ab.stä saa kreikkalaisia aleksandros käsimyllyjä. Säätö ei ole ihan noin herkkää. Vastaavia myllyjä olen käyttänyt pari vuotta.

Jauhatusaika riippuu toki karkeudesta, mutta käytän vain turkkilaista= terät lukkoon, ja sen verran kierrosta auki, ettei enää hankaa toisiinsa = 1/4 kierros.

Koska säätö on vakio menee koko säiliön jauhamiseen 10 - 20 minuuttia, riippuen papujen paahtoasteesta ja kovuudesta.

Eli ei kun korkeavuoren kadulle kyselemään. Isoin mylly noin 40 euroa.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #8 : Toukokuu 07, 2007, 09:18:55 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

No onpa aika erikoinen ajatus. :shock:  Terät kiinni = turkkilainen. Omassa myllyssäni terät ei pyori, jos ne on kiinni :lol: .

Toiseksi, eikö se kuluta teriä, jos ottavat kiinni toisiinsa?


Myllyhän ei ole turkkilainen mylly, joten käytännössä ihan kiinni pitää laittaa jos haluaa niin hienoa että saa keitellessä kuohun aikaan. Ja tuolla "0 -asennolla" tarkoitan kohtaa johon säätönuppi stoppaa pahemmin runnomatta kun myllyä pyörittää tyhjillään. Kyllä sen halutessaan varmasti niin tiukkaan saisi että ei jaksaisi pyörittää.

Omassa myllyssäni terät kyllä hankaavat toisiaan vasten jo espressokarkeudessa, eivätkä ole tähän mennessä pahemmin kuluneet. Kyllä noiden hankausta pitäisi kestää kun ovat työkaluterästä "tool grade steel" ja pyörimisnopeudet ovat tällä "moottorilla" ihan leppoisia. :)

Lisäys: Terät lakkaavat muistaakseni hankaamasta toisiaan vasten suurinpiirtein tuossa suodatin ja pressokarkeuden puolessavälissä (=3/4 kierrosta auki).
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #9 : Toukokuu 08, 2007, 08:28:25 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
tuolla "0 -asennolla" tarkoitan kohtaa johon säätönuppi stoppaa pahemmin runnomatta kun myllyä pyörittää tyhjillään.

Kyllä noiden hankausta pitäisi kestää kun ovat työkaluterästä "tool grade steel" ja pyörimisnopeudet ovat tällä "moottorilla" ihan leppoisia. :)

Lisäys: Terät lakkaavat muistaakseni hankaamasta toisiaan vasten suurinpiirtein tuossa suodatin ja pressokarkeuden puolessavälissä (=3/4 kierrosta auki).


Joo, ajattelinkin, että meninkö saivartelun puolelle.  :oops:

Ilmeisesti on hyvin on erilainen rakenne terissä. Turkkilaiskreikkalainen mylly ei pyöri, jos terät ottavat kiinni. Kunnon terästä nekin ovat, mutta rakenne on tietenkin kehitetty nimen omaan hienoa jauhatusta varten, jolloin terän uurteetkin ovat hyvin ohuet ja matalat.

Säädän myllyni aina ennen jauhatusta, sillä jauhaessa aavistus tulee väljyyttä lisää - sellaiset 1/8 kierrosta. Tällä ei ole vaikutusta lopputulokseen, mutta kyllä se kertautuisi, jos ei säätäisi välillä uudelleen.

Eli: säädän terät kiinni = ei pyöri. Löysytän ruuvia ja pyöritän terää, kunnes hankausääni loppuu. Tällöin tuloksena on sopiva "turkkilaisjauhe".

Mutta nyt alkaa tuollainen karkeampikin mylly kiinnostaa, jos sillä pääsee hyvään tulokseen. Voisi jauhaa kahvia muuhunkin käyttöön: mokapottiin ja pressopannulle.

Juotko usein turkkilaisittain keitettyä?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #10 : Toukokuu 08, 2007, 09:43:34 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Ilmeisesti on hyvin on erilainen rakenne terissä. Turkkilaiskreikkalainen mylly ei pyöri, jos terät ottavat kiinni. Kunnon terästä nekin ovat, mutta rakenne on tietenkin kehitetty nimen omaan hienoa jauhatusta varten, jolloin terän uurteetkin ovat hyvin ohuet ja matalat.


Näin vähän uumoilinkin. Tuossa omassa myllyssäni se osa teriä joka hoitaa sen lopullisen hienontamisen on varmasti pienempi ja paksumpiuraisempi kuin turkkilaiseen jauhatukseen suunnitellussa.

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Mutta nyt alkaa tuollainen karkeampikin mylly kiinnostaa, jos sillä pääsee hyvään tulokseen. Voisi jauhaa kahvia muuhunkin käyttöön: mokapottiin ja pressopannulle.


Tässä joutuu tosiaan olemaan sitten laadun kanssa tarkkana, eli ihan halpismyllyä ei kannata ostaa siitä syystä että niissä ei ole kunnon teriä. Tosin tuolla aiemmin taisi tulla moitteita Peugeotille moitteita puuntyöstön laadusta ja kyllähän se minunkin silmiin vaikutti hieman lastulevystä kasatulle. Terät siinä tosin omaan silmääni vaikuttivat aivan asiallisilta ja tukevasti kiinnitetyiltä. Zassenhaussissa on kylläkin tuo puutyön laatu paljon parempi ja ainakin omassani "papusäiliö" jossa pavut odottavat jauhamista on emaloitua metallia. Peugeotissa taisi olla ihan puuta siinä terien vieressä. Zassenhaussissa on toisaalta pitkässä käytössä ilmennyt semmoinen ongelma että siinä olevat muoviset "teränohjaimet" ovat alkaneet kulua. Myllyssähän se akselissa kiinnioleva alaterä ei ole alhaalta mitenkään kiinni vaan tasapainotuksen ja alaterän keskityksen hoitaa lähinnä terissä sisällä olevat pavut (ne kun jakautuvat sinne aika tasaisesti). Hienolla jauhatuksella tuo toimiikin oikein hyvin (ainoastaan pari ensimmäistä ja pari viimeistä kierrosta saattaa antaa vähän epätasaista), mutta karkeammilla jauhatuksilla alaterä alkaa heilua kun vapaanaolevalle akselinvarrelle tulee lisää pituutta (ja terätkään eivät ota enää toisiinsa kiinni). Tätä varten siellä on sitten semmoiset neljä tukea jotka estävät tuota alaterää heilumasta karkeammilla jauhatuksilla. Ongelma on vaan siinä että nuo tuet on tehty muovista ja ainakin itselläni ovat jo jonkin verran kulahtaneet. Tosin olen jo hieman tehnyt "kokeita" ja vaikuttaa siltä että jahka löydän sopivaa materiaalia niin nuo kulumat voi kyllä suht helposti korjata.

Toivottavasti tuli jotain tolkkua tuosta ylläolevasta selityksestä. Pitänee ottaa seuraavalla kerralla muutama kuva koneistosta jahka myllyn avaan. Kertonevat enemmän kuin tuhat sanaa. :)

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Juotko usein turkkilaisittain keitettyä?


En mitenkään säännöllisesti. Tuli taannoin pari ibrikkiä hommattua ja niillä on silloin tällöin tullut puuhasteltua. Jostain syystä en saa niillä kahvin aromeja niin hyvin esille kuin pressolla tai aeropressillä ja on jäänyt siitä syystä vähän vähemmälle. Siis kyllä siinä se yleinen "kahvimaisuus" on tullut esiin, aromeilla tarkoitan nyt niitä pieniä nyansseja kuten mustikka-, mustaviinimarja-, aprikoosi-, jne aromeja joita noilla muilla menetelmillä saan paremmin alkuperäispavuista esiin ja joista pidän.
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #11 : Toukokuu 09, 2007, 08:30:08 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Zassenhaussissa on toisaalta pitkässä käytössä ilmennyt semmoinen ongelma että siinä olevat muoviset "teränohjaimet" ovat alkaneet kulua. Myllyssähän se akselissa kiinnioleva alaterä ei ole alhaalta mitenkään kiinni vaan tasapainotuksen ja alaterän keskityksen hoitaa lähinnä terissä sisällä olevat pavut (ne kun jakautuvat sinne aika tasaisesti).


Onpas yllättävä ratkaisu laittaa muovia myllyn rakenteisiin. Olisiko tuo alaterän alakiinnityksen puute yleinen ratkaisu keskieuroopan myllyissä. Turkkilaisissa akseli on tukevasti alhaalta kiinni ja säätökin tapahtuu sitä kautta. Tällöin terä ei pääse liikkumaan sivusuunnassa, eikä myöskään löystymään alaspäin (säätöruuvi ottaa alhaalla vastaan, ainoa mahdollinen suunta on nousta ylöspäin, jolloin  jauhe periaatteessa hienontuisi entisestään, mutta siinä tulee kyllä fysiikka esteeksi - pavut ja veivaajan käsi painavat alaspäin.

Lainaus
Tuli taannoin pari ibrikkiä hommattua ja niillä on silloin tällöin tullut puuhasteltua. Jostain syystä en saa niillä kahvin aromeja niin hyvin esille kuin pressolla tai aeropressillä ja on jäänyt siitä syystä vähän vähemmälle. Siis kyllä siinä se yleinen "kahvimaisuus" on tullut esiin, aromeilla tarkoitan nyt niitä pieniä nyansseja kuten mustikka-, mustaviinimarja-, aprikoosi-, jne aromeja joita noilla muilla menetelmillä saan paremmin alkuperäispavuista esiin ja joista pidän.


Onpa yllättävää. Itsekin pidän alkuperäispavuista ja juon ainoastaan ibrik-kahvia (paitsi kyläillessä tai kahvilassa, töihinkin olen ibrikin hommannut). Ja olen kyllä suunnattomasti nauttinut alkuperäiskahvien vivahteista.
Harrarin mustikkaisuudesta
Yirgacheffen (ehkä ibrikillä keitettynä turhankin pistävästä) sitruunaisuudesta, siksi sekoitan sitä muihin papuihin.
Quotemalan kahveissa olen kiintynyt suklaisuuteen
Java on myös yksi suosikeistani
Ja tietenkin tuo tyypillinen rio-y maku. Siinä on jotain ihmeellisen viehättävää.
Kaikkein mahtavinta on mielestäni ollut Etiopian Limu, mutta sitä ei tahdo saada mistään. Reilu vuosi sitten sain sitä Mestareilta ja pyysin paahtamaan vaaleaksi. Olin vasta aloittelemassa kotipaahtoa. aivan mahtava papu. Mielestäni ehkä kaikkein persoonallisin.

Olisiko niin, että Zassenhaus ei kuitenkaan jauha tarpeeksi hienoksi?

Itse olen huomannut, jauheen ollessa hieman liian karkea (kun en aluksi säätänyt aina myllyä ennen jauhatusta), että maku jää sellaiseksi pannukahvimaiseksi. Eli ibrikiä varten pitää päästä todella hienoon lopputulokseen.

Suosittelen melkein käymään Oy Eiring Ab:llä ja ostamaan, jo keräilymielessä, Alexander myllyn - sen kaikkein isoimman 40 tai 35 cm korkean. Aikaisemmin väitin nimen olevan Aleksandros, mutta se on Alexander.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #12 : Toukokuu 09, 2007, 09:52:38 ap »

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Onpas yllättävä ratkaisu laittaa muovia myllyn rakenteisiin. Olisiko tuo alaterän alakiinnityksen puute yleinen ratkaisu keskieuroopan myllyissä. Turkkilaisissa akseli on tukevasti alhaalta kiinni ja säätökin tapahtuu sitä kautta. Tällöin terä ei pääse liikkumaan sivusuunnassa, eikä myöskään löystymään alaspäin (säätöruuvi ottaa alhaalla vastaan, ainoa mahdollinen suunta on nousta ylöspäin, jolloin  jauhe periaatteessa hienontuisi entisestään, mutta siinä tulee kyllä fysiikka esteeksi - pavut ja veivaajan käsi painavat alaspäin.


Onneksi ne muoviosat eivät kuitenkaan näyttele aivan pääosissa tuossa jauhatuksessa ja niiden kuluma ei vielä mitenkään merkittävästi vaikuta karkeamman jauhatuksen lopputulokseen ... omaan silmääni se jo hieman pistää mutta suhtaudunkin näihin kahviasioihin nykyisin ehkä vähän turhankin kriittisesti. :roll:

En sanoisi tuota alaterän kiinnittämättömyyttä puutteeksi vaan ominaisuudeksi. Todennäköisesti näin tehtynä jauhatusmekanismista tulee yksinkertaisempi toteuttaa ja säätää. Meinaan että jos se akselin alapää olisi täysin "rigidisti" kiinni siinä myllyn koneistossa niin jauhatuskarkeutta pitäisi silloin säätää joko yläterän (="ympäröivän" terän) paikkaa muuttamalla tai sitten koko keskiakselin kiinnitysyksikön pitäisi liikkua. Kun katsoo tuota turkkilaisen myllyn muota (=pitkä putkilo) niin tällaisten ratkaisujen luulisi olevan jotensakin luonnollisempia toteuttaa kuin tällaisessa puukehikkomyllyssä jonka koko halutaan kuitenkin pitää suhteellisen pienenä (korkeussuunnassa).

Ja siis jauhaessa sen säätönupin pienen liikkeen aiheuttama jauhatuskarkeuden muutos (josta tuolla aiemmin mainitsin) menee niin päin että jauhatuskarkeus hienonee.

Lainaus käyttäjältä: Tuomas

Itse olen huomannut, jauheen ollessa hieman liian karkea (kun en aluksi säätänyt aina myllyä ennen jauhatusta), että maku jää sellaiseksi pannukahvimaiseksi. Eli ibrikiä varten pitää päästä todella hienoon lopputulokseen.

Suosittelen melkein käymään Oy Eiring Ab:llä ja ostamaan, jo keräilymielessä, Alexander myllyn - sen kaikkein isoimman 40 tai 35 cm korkean. Aikaisemmin väitin nimen olevan Aleksandros, mutta se on Alexander.


Kyllä se ihan pulverilta jo näytti. Pitänee vielä kokeilla vaihtoehtoisia valmistusmenetelmiä, esim. että jätän sen sokerin pois. Saattoi mennä liian makeaksi ja häiritä maistamista kun en muuten tykkää sokeria kahviin laittaa. Mutta voi se olla tuosta myllystäkin kiinni, eli vaikka jauhe näyttää hienolta niin se ei ole "mikroskooppisella tasolla" oikean näköistä turkkilaiseen kahviin (kun myllyä ei ole alunperin suunniteltu leikkaamaan kahvipapua noin hienoksi). Laitanpa tuon Eiringin muistiin seuraavaa Helsinginvisiittiä varten.

Muuten taisi jäädä se sinun kuvallinen ohjeistus turkkilaisen kahvin tekemisestä sinne kahvilasi.net:iin. Jaksaisitko tehdä siitä vaikka "v2.0":an tälle foorumille?
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #13 : Toukokuu 09, 2007, 11:12:40 ap »

Lainaus käyttäjältä: jiitee
Meinaan että jos se akselin alapää olisi täysin "rigidisti" kiinni siinä myllyn koneistossa niin jauhatuskarkeutta pitäisi silloin säätää joko yläterän (="ympäröivän" terän) paikkaa muuttamalla tai sitten koko keskiakselin kiinnitysyksikön pitäisi liikkua.


Itse asiassa, kun tarkemmin ajattelun, ei turkkilaisessakaan akseli ole ihan alakautta kiinni, mutta pyörivän terän alapinnassa on kolo, johon säätömutteri ottaa kiinni, ja terä pyörii säätömutteriin nojaten. Näin se saa siitä myös tukea. Papusäiliön sisällä taitaa olla pari tukipalkkia akselille.

Zassenhauskin on tehnyt turkkilaisia myllyjä. Tässä pari linnkiä, joista rakennetta voi hieman tiirailla, kun ei nyt ole itsellä kuvaa.
Pari kuva Zassenhausin turkkilaisesta koneistosta:
http://www.sweetmarias.com/zassenhaus/zas.turkish.burr-adjust.jpg
http://www.sweetmarias.com/zassenhaus/zas.turkish.revburrs.jpg

Ja tästä saa hieman kuvaa myös:

http://www.turkishgiftbazaar.com/grinders/coffe/01coffee.htm

Lainaus
Pitänee vielä kokeilla vaihtoehtoisia valmistusmenetelmiä, esim. että jätän sen sokerin pois. Saattoi mennä liian makeaksi ja häiritä maistamista kun en muuten tykkää sokeria kahviin laittaa.

Muuten taisi jäädä se sinun kuvallinen ohjeistus turkkilaisen kahvin tekemisestä sinne kahvilasi.net:iin. Jaksaisitko tehdä siitä vaikka "v2.0":an tälle foorumille?


Sokeri toki laimentaa ominaismakua. Itse huomaan vähentäneeni sokerin määrää alkuperäis-kahveissa, mutta tuossa rio-y-pavussa (turkkilainen) on pakko laittaa sokeria. Se on suorastaan kitkerää ilman. Mutta runsaan sokerin kanssa kuin tummaa suklaata. Ihme homma.

Kyse voi olla myös jauheen annostusmäärästä. Itse olen ollut huomaavinani, että annostelu riippuu täysin paustakin. Eli eri pavuilla ja sekoituksilla on hieman erilainen annostus, jotta saisi ominaispiirteet paremmin esille. Ainakin ibrikillä keitellessä.

Joo, voisin ottaa parempia kuvia ja laittaa tänne. Olen ajatellut myös ottaa kuvia uunipaahtoprosessista ja rännäripaahdosta. Itseäni kiehtoo tuollaisen popparikoneen hankkiminen - jos osuu kohdalle.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vast:Käsinveivattavat myllyt
« Vastaus #14 : Toukokuu 09, 2007, 20:08:06 ip »

Juu, tiesinkin tuosta Zassenhaussin turkkilaisesta ja juurikin sweetmariasin sivuilta olen sitä käynyt aikoinaan ihmettelemässä.

Pienen etsimisen jälkeen löytyi kuvia erilaisista teristä. Tuolta löytyy mm. kuva reilu 10 vuotta käytössä olleista Zassenhaussin teristä (kuvissa näkyy myös ne muoviohjaimet). Eivät vaikuta vielä kauhen kulahtaneilta. Tuon kuvan ottajalla oli myllystään tällaista kerrottavaa:

"I used the same zass 151 (bought at Pannikin Coffee, La Jolla in early 1993) through until October 2004 on a daily basis grinding for drip and press, sometimes espresso and a few times for turkish. I estimate that it has ground around 500 pounds of coffee over that time. About 1% turkish, 9% espresso, 40% drip and 50% press grind. It was retired when the top bearing came away from the lid from a stress crack. Although it could still be used it was a PITA to hold it so that the bearing didn't drift out from the lid. Plus after that time the inner plastic (nylon?) bearing sleeve had worn to a shred. The burrs however are still good. There is a guide for the rotating burr in the form of 4 plastic fingers around the bottom of the stator burr, these help to reduce side drift of the rotor burr which is otherwise self-centering in the stator. That self-cenering can cause slight uneveness when there's not many beans in the hopper but it's not a real problem imo. You can see pictures taken mid 2004 of  the burrs from my grinder posted on Ken Wilson's site (thanks Ken)"

Tuosta alakiinnityksestä löytyi toisaalta tällaista tietoa:

"The zass can be a bit variable for coarser grounds as it only has the one
bearing at the top. Some of the older models had a bearing down under also. The single top bearing means that the cones can float but as they are tapered (being cones...) they tend to self-center. If you have just one bean in then the cones will tend to go off-center biased by that bean."

Eli joskus on myllyissä ollut alakiinnitys mukana, josta on luovuttu varmaankin siitä syystä (veikkaisin) että suodatin/pressokarkeudella siitä ei ole olleellista hyötyä (vai olisiko jopa itse jauhamisen kannalta haittaa kun koneisto jäykistyy?). Eli terien muoto ja terien välissä olevat pavut hoitavat keskityksen riittävän hyvin.

Laitetaan vielä lopuksi ihan oma kuva myllyn papusäiliöstä, josta näkyy hitusen teriäkin.
Kirjattu