Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Pikahakua monipuolisempi haku löytyy valikon Haku-painikkeen takaa.

Kirjoittaja Aihe: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä  (Luettu 15196 kertaa)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #15 : Tammikuu 21, 2011, 09:22:01 ap »

^ Onpa tosi hurjan näköistä. Kuinka vanha tuo kone olikaan? Ja kuinka usein olet tehnyt takaisinhuuhtelua veden kanssa ja puhdistusaineen kanssa?

T. Teme

Koneen historiasta sen verran, että se on ollut julkkisperheessä vähällä käytöllä viimeiset viis vuotta, eikä filippiiniläinen taloudenhoitaja ymmärtänyt kysymystä takaisinhuuhtelusta. Joten voidaan olettaa ettei sitä ole harrastettu. Kone oli päällepäin kyllä hoivattu ks. suihkusihti ulkopuolelta.

Itse en ole harrastanut tuota takaisinhuuhtelua vedellä koskaan, vaan kerran kuussa aineella on mielestäni riittänyt. Lähden omassa logiikassani siitä etteivät ne karstat pelkällä kuumalla höyryllä kuitenkaan irtoa. Mutta pitää kokeilla tuotakin tapaa.

Ajatuksia myös herättää vähän se että joutuuko koneen pummppu koville jos takaisinhuuhtelu toteutetaan todellakin jokaisen kahvin valmistuskerran jälkeen?
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #16 : Tammikuu 21, 2011, 09:40:12 ap »

No nyt alkaa halpiskoneen käyttäjäkin päästä juonesta jyvälle. Uskaltaisiko tuon suihkusihdin ruuvata irti. Kuukauden välein olen koneen putsannut ajamalla läpi pesuaineen ja huuhdellut pariin kertaan. Suihkusihtiä en ole purkanut, ehkä kannattaisi.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #17 : Tammikuu 21, 2011, 14:42:32 ip »

Olenko ihan ymmärtämätön, kun en nyt alyä tämän keskustelun ideaa. Ymmärrän kyllä sen, että vanhat kahviöljyt voivat aiheuttaa ensimmäiseen shottiin sivumakua, mutta eikö asia hoidu sillä, että ennen shottia laittaa kahvan ja filsun paikoilleen ja laskee hieman vettä läpi? Samalla ,kun huuhtoutuvat, gruppo ja edellämainitut lämpiävät shottia varten. Ainakin minulla tämä on kuulunut rutiineihin halvalla koneellani alusta lähtien.

Vai onko kysymys jostakin ihan muusta?

Ongelma lienee siinä, että rasva ei ole vesiliukoista

Rasva ei ole vesiliukoista, kemiallisesti näin on. Mutta jos rasvan sulamislämpötila on alle 100 astetta, niin se huuhtoutuu pois kuumalla vedellä - vaikka ei "liukenekaan" siihen. Kuuma vesi ja vesihöyry ovat tunnettuja ja tehokkaita rasvanpoistajia. Tämän voi jokainen kokeilla omassa keittiössään.

Tuomaksen tapa tehdä huuhtelu kuumalla vedellä on oikein, kannattaa tehdä ennen ja erityisesti jälkeen shotin teon. Mitä enemmän rasvan annetaan kuivua ja pinttyä, sen järeämpiä aseita rasvan poistoon tarvitaan.

Eihän se suihkusihti kuumaa vettä lorottamalla täysin puhtaaksi tule, mutta hidastaa huomattavasti lian kertymistä.
       
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 21, 2011, 15:01:04 ip kirjoittanut cartman »
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #18 : Tammikuu 21, 2011, 14:59:46 ip »

No nyt alkaa halpiskoneen käyttäjäkin päästä juonesta jyvälle. Uskaltaisiko tuon suihkusihdin ruuvata irti. Kuukauden välein olen koneen putsannut ajamalla läpi pesuaineen ja huuhdellut pariin kertaan. Suihkusihtiä en ole purkanut, ehkä kannattaisi.

Jos huuhtelet koneesi joka käytön jälkeen ja lisäksi ajat pesuainepesun läpi kerran kuussa, niin ei sinulla pitäisi mitään hirveän hälyttävää siellä koneesi sisällä olla.

Olen itse purkanut tuollaisen Krupsin thermoblock-koneen suihkusihdin joskus aikoinaan. Teoriassa ihan helppo homma. Mutta kun sitä ei ole suunniteltu kotona purettavaksi. Siis suihkusihtiä ei ole tarkoitettu "käyttäjän tavanomaista puhdistusta" varten. Se teoriassa helppo homma olikin sitten käytännössä vähän hankalampi. Suihkusihdin mukana irtosivat tottakai grupon tiivisteet, mutta myös muita osia, metallirinkuloita, jne. Kun koko komeus ruuvattiin takaisin, niin tuloksena oli vuotava kone. Kyllähän kone sitten tuli kuntoon, mutta jonkin verran siinä paloi aikaa. Esimerkiksi ruuvien kiristäminen oli oma juttunsa, se piti tehdä hitaasti, vuorotellen ruuvista ruuviin siirtymällä.

Toivottavasti sinun koneesi on huoltoystävällisempi. Siten, että gruppo on koottu omilla ruuveillaan ja suihkusihti omillaan. Näin sihdin avaaminen olisi helpompaa.

No, mitä sieltä Krupsin suihkusihdin takaa paljastui? Eipä juuri mitään. Mustunut ja pinttynyt suihkusihti, kyllä. Mutta aiemmin kuvattuja "kakkakasoja" ei löytynyt.

Ai-niin. Muistathan toki, että kun tartut ruuvimeisseliin sen koneesi kanssa, niin sillä hetkellä lakkaa koneen takuu.
   
Kirjattu

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #19 : Tammikuu 21, 2011, 17:11:14 ip »

Lainaus
Jos huuhtelet koneesi joka käytön jälkeen ja lisäksi ajat pesuainepesun läpi kerran kuussa, niin ei sinulla pitäisi mitään hirveän hälyttävää siellä koneesi sisällä olla.

No näin minäkin olen ajatellut, kun ei mitään hirmuisia sivumakuja ole ollut. Samalla tavalla olen kanssasi ymmärtänyt myös tuon rasvan liukenemisen kuumassa vedessä.

Lainaus
Se teoriassa helppo homma olikin sitten käytännössä vähän hankalampi.

Hyvä kun varoitit. Tosin itse jo uumoilin samaa ja ajattelin, etten ala konetta syvemmälle sorkkimaan. Tarkastin ohjekirjasesta, eikä siellä vinkattu sihdin purkamisesta mitään.

Jatkan siis entiseen malliin. Nyt olen siirtynyt krupseilla siihen, että mittaan vaalla papujen määrän ja jauhan ne sitten Krupsin myllyllä. Papusäiliön pidän muuten tyhjänä, enkä siellä kahvia säilytä. Näin saa vaihdeltua papujen välillä joustavasti, kun minulla on muutamaa eri papua hyllyssä pieni pussillinen. Saapahan sitä mitä tekee mieli. Hirveästi en ole hävikkiä myllyssä huomannut. Krupsin suodatin on vaan onnettoman pieni. 14 grammasta se menee ihan apposen täyteen. Mutta tämä ei tietenkään mene tähän topiciin. Voisi tietenkin aloittaa oman ketjun siitä, millä rutiineilla noista krupseista saa hyvän kahvin ulos.

Eilen olimme perheen kanssa gourmet ravintolassa syömässä, kun juhlistimme uutta tulevaa työpaikkaani. Vaimo totesi jälkiruoka espresson päälle, että minä keitän parempaa... se kyllä vahvisti käsitystäni siitä, ettei thermoblock ihan onneton ole oikein ja huolellisesti käytettynä.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #20 : Tammikuu 24, 2011, 16:07:23 ip »


Tarkastin ohjekirjasesta, eikä siellä vinkattu sihdin purkamisesta mitään.


En muista omistaneeni yhtään konetta jossa valmistaja olisi suositellut tekemään koneeseen säännöllisesti takaisinhuuhtelun. (ehkä on olemassa jonkilainen riski rikkoa laite?).
Myöskään yhdenkään laitteen mukana ei ole tullut sokkofiltteriä, lukuunottamatta jotain pikku Krupsia jossa sitä tarvittiin höyryn tuottamiseen.

Se että tehdään vesitankin kautta kalkinpoisto ei poista mustaa "rasvakarstaa" grupon sisältä. Se on sama tilanne kun tekee perinteiselle suodatinkeittimelle kalkinpoiston.
Ei se poista suodatinsuppilon pohjalla olevaa karstaa.

Ja näkeehän sen myös kahvan sisäpinnasta, ja kahvisihdin ulkopinnasta kuinka ne tummu jos tekee pelkkiä huuhteluita vedellä.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 24, 2011, 16:18:27 ip kirjoittanut wanico »
Kirjattu

kaffemi

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 119
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #21 : Tammikuu 24, 2011, 16:22:44 ip »

En muista omistaneeni yhtään konetta jossa valmistaja olisi suositellut tekemään koneeseen säännöllisesti takaisinhuuhtelun. (ehkä on olemassa jonkilainen riski rikkoa laite?).
Myöskään yhdenkään laitteen mukana ei ole tullut sokkofiltteriä, lukuunottamatta jotain pikku Krupsia jossa sitä tarvittiin höyryn tuottamiseen.

Se että tehdään vesitankin kautta kalkinpoisto ei poista mustaa "rasvakarstaa" grupon sisältä. Se on sama tilanne kun tekee perinteiselle suodatinkeittimelle kalkinpoiston.
Ei se poista suodatinsuppilon pohjalla olevaa karstaa.

Ja näkeehän sen myös kahvan sisäpinnasta, ja kahvisihdin ulkopinnasta kuinka ne tummu jos tekee pelkkiä huuhteluita vedellä.
i
Bezzeran ohjeissa kyllä kehotetaan takaisinhuuhteluun. Ja sokkofiltteri tuli mukana.
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #22 : Tammikuu 24, 2011, 18:16:22 ip »

Ajatuksia myös herättää vähän se että joutuuko koneen pummppu koville jos takaisinhuuhtelu toteutetaan todellakin jokaisen kahvin valmistuskerran jälkeen?

Mikäli OPV pelaa niinkuin pitää, niin takaisinhuuhtelussa pumppu ja kone rasittunee vähemmän kuin tiukassa ristretossa (vaikka blindia vasten "täysin tukossa", niin kestää lyhyemmän hetken kuin ristretolla "melkein tukossa").

Aineilla puhdistamisella on myös toinen syy kuin pelkkä sivumakujen poisto - nimittäin koneen toiminta. Varsinkin jos koneessa on solenoidilla toimiva kolmitieventtiili, kuten esim. Silviassa, niin ilman ainehuuhtelua on vaarana jumiutuminen ja hajoaminen. Tuohon vikatilaan pääseminen tosin kestää aikansa - kokemani yksilö kehitti tämän oireen arvioilta 2-3 vuoden käytön jälkeen (käytetty käytännössä vain kaupan valmisjauheita). Kolmitieventtiili oli täysin tukossa ja sitä sai kotvan liuotella auki, ja solenoidi meni vaihtoon (paloi).
Kirjattu

cartman

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 896
    • http://www.hamsterdance.org/hamsterdance/
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #23 : Tammikuu 24, 2011, 20:04:30 ip »

Se että tehdään vesitankin kautta kalkinpoisto ei poista mustaa "rasvakarstaa" grupon sisältä. Se on sama tilanne kun tekee perinteiselle suodatinkeittimelle kalkinpoiston.
Ei se poista suodatinsuppilon pohjalla olevaa karstaa. Ja näkeehän sen myös kahvan sisäpinnasta, ja kahvisihdin ulkopinnasta kuinka ne tummu jos tekee pelkkiä huuhteluita vedellä.

Olet oikeassa, siksipä kukaan ei ole tuollaista väittänytkään. Tuomas kertoi tekevänsä pesun vesitankin kautta pesuaineella kerran kuussa. Sehän on luonnollisesti aivan eri asia, kuin sinun kuvaamasi kalkinpoisto. Paitsi tietenkin siten, että jotkin pesuaineet väittävät poistavansa hieman myös kalkkia, vaikka eivät varsinaisia kalkinpoistoaineita olisikaan.
     
Kirjattu

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #24 : Tammikuu 25, 2011, 17:38:17 ip »

Tuomas kertoi tekevänsä pesun vesitankin kautta pesuaineella kerran kuussa. Sehän on luonnollisesti aivan eri asia, kuin sinun kuvaamasi kalkinpoisto.      

A) ihan kuin minä olisin arvannut, että juuri sinä puutut tähän viestiin ja siksi soitin eilen kolmelle kotimaiselle alan toimijalle ennen viestin kirjoitusta. Kaikilta löytyy hyllystä ainetta grupon puhdistukseen. Kenenkään ainetta ei voi käyttää vesitankin kautta, vaan ne ajetaan sisään blindillä. Kaikilla kolmella on myös sortimenitssa vesitankin kautta käytettävä puhdistusaine jota kuitenkin kuvattiin lähinnä kalkin-, eikä rasvanpoistajaksi. Tämähän ei poista sitä mahdollisuutta, etteikö markkinasegmentistä voisi löytyä myös "multifix cleaner" tuotteita, mutta ne eivät näytä olevan kovin voimakkaasti esillä kotimaisten toimittajien valikoimissa.

B) Temelle heittäisn sellaisen ajatuksen, että haluatko kokeilla veloituksetta spraymuodossa olevaa "molycotea"? Näin noviisina voisin kuvitella että viikottain tehty kemikaali huuhtelu saattaa jo kuivattaa koneen tiivisteitä. Mutta jos blindiin suhauttaa vesihuuhtelun mukana silloin tällöin vähän rasvaa, ni pysyy sisuskalut voideltuna? Eli sama ajatus kuin käsipummukoneiden sylinterin voitelussa.

C) saako täällä pyytää julkisesti ettei joku tietty nimimerkki puutu omiin kirjoituksiin?
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 25, 2011, 22:59:30 ip kirjoittanut wanico »
Kirjattu

jiitee

  • Global Moderator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2358
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #25 : Tammikuu 25, 2011, 20:06:06 ip »

Tämähän ei poista sitä mahdollisuutta, etteikö markkinasegmentistä voisi löytyä myös "multifix cleaner" tuotteita, mutta ne eivät näytä olevan kovin voimakkaasti esillä kotimaisten toimittajien valikoimissa.

Nopea Googlaus:

http://www.amazon.com/Urnex-Cleancaf-Espresso-Machine-Descaler/dp/B001AAWODK

"Dual-action formula eliminates coffee oils and dissolves mineral deposits." ja annostelu tankin kautta. Ongelmana kotikoneissa (ns. "kunnollisissa") että on huomattavasti työläämpi (aineen saaminen ulos boilerista vaatii tovin lorottelun) ja kalliimpi puhdistuskeino (takaisinhuuhteluainepurkki kestää about ikuisuuden). Sen sijaan "pikkumuovikoneisiin" voi olla oikein toimiva vaihtoehto - varsinkin sellaisiin joissa 3-tieventtiiliä ei ole (ja rasva kertyy näin muutenkin hitaammin). Niin - ja jos kolmitieventtiili on, on sen puhdistaminen tuolla aineella varsin tehotonta.

B) Temelle heittäisn sellaisen ajatuksen, että haluatko kokeilla veloituksetta spraymuodossa olevaa "molycotea"? Näin noviisina voisin kuvitella että viikottain tehty kemikaali huuhtelu saattaa jo kuivattaa koneen tiivisteitä. Mutta jos blindiin suhauttaa vesihuuhtelun mukana silloin tällöin vähän rasvaa, ni pysyy sisuskalut voideltuna? Eli sama ajatus kuin käsipummukoneiden sylinterin voitelussa.

Tiivisteet eivät ole yleensä ongelmana, vaan enemmänkin mekaaniset (metalliset) hankauksessa olevat osat (kuten E61-grupon vipumekanismi). Ainakin Molykotetahna annostellaan kuiviin pintoihin - veden seassa annosteltu suihke taitaisi sujahtaa pinnoista ohi sen paremmin tarttumatta (olettaisin?).

C) saako täällä pyytää julkisesti ettei joku tietty nimimerkki puutu omiin kirjoituksiin?

Sanahan on sinällään vapaa, kunhan muistetaan jonkinlainen kohteliaisuus (puolin ja toisin) - en tiedä kuinka kohteliasta on "ja ei kuulu sulle" kommentointi...
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #26 : Tammikuu 25, 2011, 22:32:55 ip »

"Dual-action formula eliminates coffee oils and dissolves mineral deposits."

Mitenköhän tuo toimii? Ainakin siihen perusmalliin, että happo liuottaa mineraalin ja emäs rasvan, ei oikein sovellu tuollainen "happoemäs". Todellisuus on toki varmasti paljon monimutkaisempi, kuten ehkä joku kemisti osaa kertoa...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #27 : Tammikuu 25, 2011, 22:29:45 ip »

Hyvä Wanico, JiiTee ja Cartman ovat sikäli ihan oikeassa, että koneellani ei voi tehdä mitään takaisinhuuhtelua, ja toisaalta se myös vähemmän kerää sisäänsä moskaa. Kahvan suodattimeen kertyvän mönjän olen nähnyt.

Lienee kuitenkin ihan oikein se, mitä Cartman puolusti. Moskaa kertyy vähemmän, kun koneesta pitää huolta säännöllisin pesuin ja huuhteluin. Edelleenkään en ala konettani purkamaan, kun se ei ole niin kehittynyt laite.

Jostakin syystä en myöskään ole huomannut suuria makueroja ensimmäisen ja toisen shotin välillä. Tosin sen olen huomannut, että kuukausittaisen puhdistuksen jälkeen shotit ovat aavistuksen raikkaampia. Mutta näillä ajatuksillani omasta koneestani en suinkaan ole toisten havaintoja vastaan, enkä estä ketään hoitamasta kehittyneempiä koneitaan asianmukaisella tavalla.
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #28 : Tammikuu 25, 2011, 22:40:50 ip »

C) saako täällä pyytää julkisesti ettei joku tietty nimimerkki puutu omiin kirjoituksiin?

Sisällöltään tai tyyliltään ei-toivottuihin vastausviesteihin palstan moderoijat suosittelevat reaktioksi huvittunutta tuhahdusta, oman atk-pisteen ääressä suoritettuna. :)
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #29 : Tammikuu 25, 2011, 23:39:11 ip »

Moskaa kertyy vähemmän, kun koneesta pitää huolta säännöllisin pesuin ja huuhteluin.

Tämä on mielestäni juuri se tärkeä pointti hyvän makuisen lopputuotteen saavuttamiseksi. Nespresson teettämän tutkimuksen mukaan koteihin hankittuja "markettilaitteita" käytetään harvoin käytön hankaluuden takia. Minä taas epäilen että käyttö hiipuu koska likainen laite ei valmista enää hyvän makuista juomaa. Toinen syy juoman huonoon makuun on viikkoja kaapissa avonaisena maannut valmisjauhatus. Näillä eväillä on mahdotonta saada aikaiseksi edes kohtalaisen makuista juomaa. Oletan palstalla olevan kymmeniä ellei satoja passivi harrastajia jotka saattavat etsiä apua tähän maku ongelmaan. Palstan vinkin mukaan he puhdistavat koneensa kyllä kalkista, mutta ei se kalkki tee sitä pahaa makua, vaan koneen sisällä muhinut karstoittunut kahvirasva.

Minäkin keittelin koko 90 luvun onnellisena parilla krupsilla, parilla pumppukeittimellä ja mutteripannuilla kaupan jauhatuksesta oikein makoisia maitojuomia. Maidonvaahdottajana toimi aerolatte ja kivaa oli. Laitteita ei tarvinnut purkaa ja puhdistaa kuin kahdesti vuodessa. Ongelmat alkoivat vasta 2000 luvulla ensimmäisen myllyn hankkimisen jälkeen. Hienompi jauhatus tunkeutuu myös huomattavasti tehokkaammin koneen sisään... Laitan aiheesta viikon päästä lisää.
Kirjattu