Ristretto

Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjautuaksesi anna tunnus, salasana ja istuntosi pituus
Tarkempi haku  

Uutiset:

Huom! Tämän yläpalkin pikahaku hakee vain siltä alueelta tai ketjusta, joka sinulla on auki.

Kirjoittaja Aihe: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä  (Luettu 15201 kertaa)

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« : Marraskuu 03, 2010, 11:19:31 ap »

Lueskelin ensimmäisen ja toisen shotin välisiä makueroja käsittelevää HB:n ketjua, ja pitihän havaintojen todenperäisyyttä itsekin testata. Tätä aihettahan joltain osin hieman hivoteltiin myös Silvian toisen shotin ketjussa, mutta siinä ei päädytty ihan selkeästi tähän peräkkäisten shottien makueroihin kahviöljyjen pilaantumisen takia. Muita mainintoja tai keskusteluja en aiheesta ole Ristrettosta löytänyt, vinkatkaa toki, jos siitä on historiaa jossain.

Lyhyesti HB:n tiskiallasta ensimmäinen shotti (vapaa suom. huom.) -keskustelusta: gruppoon ja muualle kahvinuuton aikana kahvin kanssa kosketuksiin joutuviin osiin jää kahviöljyjä. Nämä öljyt pitkään siellä seisoneina ja kuumentuneina pilaantuvat aiheuttaen pahaa makua. Kun kotona tehdään harvakseen kahvia, ehtii käydä hyvin usein niin, että se ensimmäinen ja usein kahvihetken ainoa shotti saa itseensä noita kahviöljyjä, jotka häiritsevät +/- onnistuneen shotin aromeja. Toisessa, riittävän lyhyellä aikavälillä tehdyssä shotissa tätä ongelmaa ei enää esiinny läheskään niin paljon, koska ensimmäisen shotin uuton tuoreet kahviöljyt ovat huuhdelleet gruppossa seisoneet vanhat kahviöljyt kuppiin.

Koneen puhdistaminen poistaa tehokkaasti vanhat öljyt ja ketjussa yksi ammattilainen herätteleekin keskustelun kotikoneen päivittäisestä pesuainehuuhtelustaa (esim. Cafiza). Radikaalin varmasti tehokas ohje, jota harva kotibarista noudattaa. Toisaalta kahviöljyjen epäiltiin ehtivän muuttaa makuaan n. 45 minuutissa, ja kotikoneilla tuollainen lämpimänä seisominen kahvihetkien välillä on enemmän sääntö kuin poikkeus. Eli on todennäköistä, että jos juhlistat kahvihetkesi yhdellä sinkulla tai doppiolla, juot sen aina katkeralla lisämausteella höystettynä. Maitotuotteita lisättäessä lievä väkevyys voi olla hyvästä  :P

Tämä kuulosti sen verran potentiaaliselta, että olenkin parin viikon hieman varioinut shottien tekorituaalejani. Ensisijaisesti olen pyrkinyt puristamaan eroja ensimmäisen shotin, jota ei ole edeltänyt mitään kahvihuuhtelua blindilla tai sinkkufilsulla, ja toisen shotin (jota on siis edeltänyt joko normi doppio tai kahvihuuhtelu) makueroa.

Normaalin espressonteon lisäksi olen tosiaan parin viikon ajan kokeillut muutamalla grammalla kahvia blindfiltterillä "kahvihuuhtelua". Toinen testauslinja on ollut tehdä ensimmäinen shotti sinkkushottina 7-10 gramma kakku ajallisesti vajaalla uutolla, n. 15s, Tämän sinkkuöljyämisshotin parametrien suhteen en ole ollut tarkka, koska sen olen heittänyt pois. Olen siis havainnoinut ekan ja tokan shotin välisten makuerojen lisäksi myös näiden kahden kahvihuuhtelujen välisiä vaikutuseroja toiseen shottiin. Testihuuhteluissa olen käyttänyt sekä kahvimyllyn purukaukalon ylijäämäpuruja että tuoretta kahvia.

Parin viikon uuttelun jälkeen tuloksena on ollut selvä makuero ensimmäisen ja toisen shotin välillä. Esihuuhtelematon/ensimmäisessä shotissa on väkevä tausta-aromi, joka jää ikävästi suuhun pyörimään. Toinen shotti (esihuuhdeltu tai ihan aito) on selvästi parempi: väkevä taustamaku puuttuu, ja aromien erottuvuus on myös hieman selkeämpi.

Toinen havainto liittyy blindihuuhteluun ja sinkkuhuuhteluun. Itse en ole saanut tuolla blindhuuhtelulla riittävän selkeitä eroja ensimmäisen shotin aromeihin verrattuna. Ehkä pientä väkevyyden vähentymistä, mutta mielestäni ei riittävää. Eli minun kokemuksien perusteella tuolla sinne-päin-sinkkuhuuhtelulla on tullut suunnilleen yhtä hyvä tulos kuin perinteisellä toisella shotilla.
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #1 : Marraskuu 03, 2010, 14:13:16 ip »

Kiinnostava ajatus, pitääpä itsekin ruveta koklailemaan.

Huuhtelu integroituisi aika hyvin myllyn huuhtelun kanssa. Jostain syystä Varion kaukaloon kertyy aina puruja, vaikka en sinne koskaan mitään jauhakaan. Ne yhdistettynä putken huuhteluun tuottaisivat jo melkein sinkkushotin verran.

Entäs vanhojen kakkujen käyttö huuhtelussa, olettaen että ne eivät ole homehtuneet? Ei kuulosta mitenkään herkulliselta, mutta ainakaan öljyt eivät ole seisseet kuumassa grupossa pilautumassa.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #2 : Marraskuu 03, 2010, 19:07:28 ip »

Tarkoittiko tuo blindihuuhtelu muuten sitä, että laitat vähän (3-5g ?) kahvipuruja blindiin ja takaisnhuuhtelet? Ilmeisesti kun purujen läpi ei ole virtausta, niin niistä ei irtoa kunnolla öljyjä. Tosin en ymmärrä miten ne irronneet öljyt sen paremmin koneeseen päätyisivät sinkussakaan, kun kuitenkin virtaus puhaltaa tavaraa koko ajan filtteristä ulos.
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

tirofaux

  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1524
  • Kahviharrastaja
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #3 : Marraskuu 03, 2010, 19:58:51 ip »

- Taasko sinä ostit lisää kahvia?
- Ei, tämä on huuhteluainetta.

:)
Kirjattu
Silvia PID / Niche Zero .. Aeropress / Wilfa Uniform .. Gene Cafe .. tee ..

TB

  • Kauppias
  • Americano
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 229
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #4 : Marraskuu 03, 2010, 21:30:26 ip »

Huuhtelu integroituisi aika hyvin myllyn huuhtelun kanssa. Jostain syystä Varion kaukaloon kertyy aina puruja, vaikka en sinne koskaan mitään jauhakaan. Ne yhdistettynä putken huuhteluun tuottaisivat jo melkein sinkkushotin verran.

Entäs vanhojen kakkujen käyttö huuhtelussa, olettaen että ne eivät ole homehtuneet? Ei kuulosta mitenkään herkulliselta, mutta ainakaan öljyt eivät ole seisseet kuumassa grupossa pilautumassa.

Jämäpurut on varmasti mielekkäin tapa kokeilla sinkkushottihuuhtelun vaikutusta. Kerran uutettuja en edes tullut ajatelleeksi, eikä minua se ainakaan houkuttele. Onhan niissä jo rasvat kerran lämmitetty ja lisäksi ne ovat seisoneet härskiintymässä ja märän kakun aromeissa. Ihanteellisin tilanne testata suoraa makuvaikutusta on tietysti, jos pystyy tekemään maitojuoman ja sitten vasta "pyhän aromipommin". Esimerkiksi vaimolle menevästä cappushotista voi huoletta siemaista makuja. Tosin tässä kohtaa kannattaa pelata avoimin kortein, ettei salasiemailu järkytä perherauhaa   ::)

Tarkoittiko tuo blindihuuhtelu muuten sitä, että laitat vähän (3-5g ?) kahvipuruja blindiin ja takaisnhuuhtelet? Ilmeisesti kun purujen läpi ei ole virtausta, niin niistä ei irtoa kunnolla öljyjä. Tosin en ymmärrä miten ne irronneet öljyt sen paremmin koneeseen päätyisivät sinkussakaan, kun kuitenkin virtaus puhaltaa tavaraa koko ajan filtteristä ulos.

Tuotapa juuri, ei sillä blindilla oikein muutenkaan voi kolmitievenalla varustetulla koneella huuhdella. Tämä lienee tehoton sekä puuttuvan läpivirtauksen, että lyhyen keston takia. En minä ainakaan uskalla pitää pumpun täyttä painetta sokkoa vasten puolta minuuttia.

Eikö kakun ja sihdin välissä tapahdu uutteen ja suihkusihdistä tulevan veden sekoittumista? Kakkuhan vastustaa veden virtausta, jolloin neste täyttää tyhjän ilmatilan kakun yläpuolella. Jo tässä vaiheessa voisi oletaa kahvia olevan hieman mukana. Eiköhän ne suurimmat kahviöljyt huuhtele gruppon ulkopintaa uuton edetessä ja lopuksi sisäosia kolmitieventtiilin auettua. Miten ylös kahvi e61:ssä nousee uuton paineen purkamisen yhteydessä? Pääseekö sitä kampikammioon (mikä nimi lieneekään, sinne missä sieni pyörii) asti?
Kirjattu
Ilman mainoksia olisimme onnellisia tietämättä miksi.
- lainaus koululaisen ainekirjoituksesta

Cellini Evoluzione, Hario Syphon, K30 Twin, Vario, Ditting Bizerba

Tinuri

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 844
  • mai pen rai
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #5 : Marraskuu 04, 2010, 08:56:19 ap »

Tarkoittiko tuo blindihuuhtelu muuten sitä, että laitat vähän (3-5g ?) kahvipuruja blindiin ja takaisnhuuhtelet? Ilmeisesti kun purujen läpi ei ole virtausta, niin niistä ei irtoa kunnolla öljyjä. Tosin en ymmärrä miten ne irronneet öljyt sen paremmin koneeseen päätyisivät sinkussakaan, kun kuitenkin virtaus puhaltaa tavaraa koko ajan filtteristä ulos.


En ole varma, seurasinko ajatusta huolella? Minä en kuitenkaan takaisinhuuhtelisi kahvin kanssa umpifilsulla.
Eikös siinä käy niin, että kun uutto lopetetaan, niin purut hurahtavat enimmäkseen 3-tieventtiiliin? Näinhän käy ainakin cafizan kanssa, joka tietysti on tarkoituskin. Venttiili ei varmaankaan tykkää yhtä paljon kahvin purusta?
Umpifilsuun kun ei saa tampattua muutamalla grammalla vahvaa kakkua.

O.K.
Kirjattu
Izzo Alex Duetto II, Mazzer Mini-E, Barazza Vario, GeneCafe, Handpresso, La Pavoni Europiccola Professional Lusso

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #6 : Tammikuu 20, 2011, 10:27:07 ap »

Olenko ihan ymmärtämätön, kun en nyt alyä tämän keskustelun ideaa. Ymmärrän kyllä sen, että vanhat kahviöljyt voivat aiheuttaa ensimmäiseen shottiin sivumakua, mutta eikö asia hoidu sillä, että ennen shottia laittaa kahvan ja filsun paikoilleen ja laskee hieman vettä läpi? Samalla ,kun huuhtoutuvat, gruppo ja edellämainitut lämpiävät shottia varten. Ainakin minulla tämä on kuulunut rutiineihin halvalla koneellani alusta lähtien.

Vai onko kysymys jostakin ihan muusta?
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

thjerppe

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 103
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #7 : Tammikuu 20, 2011, 11:29:41 ap »

Olenko ihan ymmärtämätön, kun en nyt alyä tämän keskustelun ideaa. Ymmärrän kyllä sen, että vanhat kahviöljyt voivat aiheuttaa ensimmäiseen shottiin sivumakua, mutta eikö asia hoidu sillä, että ennen shottia laittaa kahvan ja filsun paikoilleen ja laskee hieman vettä läpi? Samalla ,kun huuhtoutuvat, gruppo ja edellämainitut lämpiävät shottia varten. Ainakin minulla tämä on kuulunut rutiineihin halvalla koneellani alusta lähtien.

Vai onko kysymys jostakin ihan muusta?

Ongelma lienee siinä, että rasva ei ole vesiliukoista


[Edit: typo]
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 20, 2011, 11:57:40 ap kirjoittanut thjerppe »
Kirjattu
Gaggia Classic (PID) + Mahlkönig Vario

Tuomas

  • Espresso
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 649
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #8 : Tammikuu 20, 2011, 12:33:41 ip »

Lainaus
Ongelma lienee siinä, että rasva ei ole vesiliukoista

Eli uudet öljyt poistavat vanhoja. Ikäänkuin uusi lattiavaha poistaa vanhat, eikä välissä tarvitse vahanpoistoa.

hmm. Kovasti vaivaa tuo teettää, mutta en ala epäilemään kenenkään havaintoja. Ilmeisesti tämä ei ole halvoilla koneilla niin merkittävä juttu, kun maku vaihtelee shottien välillä muutenkin - vaikka useimmiten shotit ovat oikein hyviä.

Luulisi kuitenkin öljyyntymistä ehkäisevän sellaiset rutiinit, joissa gruppo ja sihti huuhdellaan ennen uuttoa ja sen jälkeen. Eri asia on se, jos säilyttää kahvaa koneessa kakun kanssa, jota joskus tapana näkee.

Vähän järjettömältä tuntuu ajatus, että kone pitäisi puhdistaa aineilla päivittäin. hmm...
Kirjattu
"Älä paahda kahvipapujasi markkinoilla"
Etiopialainen sananlasku.
Pavoni Professional ja Ascaso i-Mini

wanico

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 150
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #9 : Tammikuu 20, 2011, 13:41:54 ip »

Luulisi kuitenkin öljyyntymistä ehkäisevän sellaiset rutiinit, joissa gruppo ja sihti huuhdellaan ennen uuttoa ja sen jälkeen. Eri asia on se, jos säilyttää kahvaa koneessa kakun kanssa, jota joskus tapana näkee.

Se on yllättävää kuinka paljon rasvaa nousee koneen sisään uuton aikana. Tähän ei auta kahvan ja sihdin huuhtelut paljoakaan. Sanoisin, että takaisinhuuhtelu myrkyllä kannattaa tehdä kerran kuussa jos päivittäinen koneen käyttö jää alle viiteen kuppiin päivässä.

Vaikka sihdin sisäpuolelta oli poistettu kuvan karstat, tuli grupon ylipaineen poistputkesta vielä noin musta vesi myrkkyhuuhtelun jälkeen. Voi vaan kuvitella sen jo vaikuttavan makuun samalla tavalla kuin vanhan suodatinkeittimen totaalisesti tummunut suppilo.
« Viimeksi muokattu: Tammikuu 20, 2011, 15:21:59 ip kirjoittanut wanico »
Kirjattu

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #10 : Tammikuu 20, 2011, 22:10:40 ip »

^ Onpa tosi hurjan näköistä. Kuinka vanha tuo kone olikaan? Ja kuinka usein olet tehnyt takaisinhuuhtelua veden kanssa ja puhdistusaineen kanssa?

T. Teme
Kirjattu

Jolle

  • Macchiato
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 159
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #11 : Tammikuu 20, 2011, 23:14:46 ip »

^ Onpa tosi hurjan näköistä. Kuinka vanha tuo kone olikaan? Ja kuinka usein olet tehnyt takaisinhuuhtelua veden kanssa ja puhdistusaineen kanssa?

T. Teme
;D hah haa! tekispä mieli pistää paremmaksi. Mulla ois kans kuvia suihkusihdistä ja sen yläpuolelta, mutta enpä taida viitsiä kiusata  :)
Kirjattu
Faema E61 1gr -67, La Pavoni EN Europiccola,  Balance Brewer, Aeropress, Chemex, Mazzer Super Jolly, Macap MC4, Wilfa CGR1, Skerton,  Punainen Paahdin, Behmor 1600

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #12 : Tammikuu 20, 2011, 23:31:22 ip »

Itse takaisinhuuhtelen vedellä jokaisen käytön yhteydessä ja aineiden kanssa käytöstä (ja kahvin mausta) riippuen 1-4 kertaa kuukaudessa. Mutta esim. aikoinaan omistamani Andrejan suihkusihdin yläpuoli näytti allaolevan kuvan mukaiselta kahden kuukauden käytön jälkeen (vasemmalla likainen ja oikealla uusi, käyttämätön).



T. Teme
Kirjattu

akallio

  • Administrator
  • Tuplaristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 2816
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #13 : Tammikuu 21, 2011, 00:25:13 ap »

Allaoleva kuva jäi puuttumaan...
Kirjattu
- Aleksi (varustuksena Izzo Duetto, Mahlkönig Vario + Vario-W & sälää)

Teme

  • Administrator
  • Ristretto
  • Poissa Poissa
  • Viestejä: 1497
    • ristretto.fi
Vs: Makutestiä ensimmäisen ja toisen shotin välillä
« Vastaus #14 : Tammikuu 21, 2011, 07:43:01 ap »

Kyllä se ainakin minulle näkyy, mutta laitetaan vielä toisella tavalla tähänkin viestiin liitettynä:

T. Teme
Kirjattu